- Ledare
- Publicerad:
Ledare | 2020:3 | KRIG & FRED
I detta nådens (ja, i ordets rätta, ödesdigra bemärkelse) år 2020, sjuttiofem år sedan det senaste storskaliga världskriget gick till ända, väljer vi på Tidningen Kulturen att tematisera kring Krig & fred.
Men som vanligt gör vi det med ett annorlunda raster och en annan reflektion än den gängse. I detta nummer av Kulturen lyfter vi fram kamp, konflikt, rädsla och mod i en kontext som kanske fyller dig som läsare med annat än blodsmak i mun.
Vi hoppas finna vägar som krumbukter, vilka kanske leder runt och genom, medan idésprången låter dig sträcka dig utöver det lästa. Låt mig få presentera numrets texter, som naturligtvis kan läsas i vilken önskvärd ordning man vill.
Stöd Tidningen Kulturen
Stöd oss med en femtiolapp i månaden!
Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.
I Historiens djup skriver Tobias Harding om den outgrundliga, gåtfulla tiden, kampen om föreställningen av vår värld och hur den gestaltats utifrån politisk eller etisk makt med ibland en linjär historiesyn, ibland en cirkulär.
En sådan gestaltning är Ålandsfrågan, som Rolf Karlman diskuterar i sin Ålandsexemplet – föredöme eller motsatsen. Här lyfts Åland fram som ett exempel på internationell konfliktlösning och Karlman sätter frågan i samtidens kontext.
Från Åland kan vi gå vidare mot insekterna och den inte lika fredliga konfliktlösningen vi människor har funnit gentemot dem. Matthias Jansson lyfter i sin Kriget mot insekterna fram människans ständiga krig mot dem. Det ser mörkt ut för insekterna, konstaterar Jansson. Hur kan vi uppdatera insekternas rykte och betydelse?
Kanske behöver de en ockult renässans? Lena Månsson lyfter upp Det ockultas återkomst i sin artikel och hur konsten försökt att nå ”ursprunget, det primitiva som civilisationen fördärvat”. Hon resonerar här hur konsten, som uttryck för vår inre värld är livsviktig för samhällets utveckling.
En mer omvälvande syn på utvecklingen har Guido Zeccola i sin essä Ett tredje världskrig är omöjligt. Här lyfter Zeccola fram kontrapunkten människa-teknik. Vilka är de nya fienderna?
Och slutligen, Moln, moln, moln. Bo Gustavsson har tittat på molnen i litteraturen och konsten. Vad kan de lära oss och vad står de för? Har de något att lära oss, för att hantera samtiden?
För redaktionen,
Johan Hammarström.
![]() |
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.
Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...
Stöd oss med en femtiolapp i månaden! Klicka här: |