Norrvikens trädgård, Båstad. Foto: Björn Gustavsson

Oktoberkrönika, 2020”Med dagens nyckfulle amerikanske president är USA ’demokratiskt' i samma mening som havet utanför Grundsund är ’blått’.” Björn Gustavsson reflekterar över politik och klimathot längs den bohuslänska kusten, över likheterna mellan Walt Whitman och Arthur Lundkvist samt över ett splittrat Skåne.


KRÖNIKA / DEBATT

Blått, blått skimrar havet när jag en varm sensommardag kommer till charmiga Grundsund, längst ut i det bohuslänska havsbandet.

De röda sjöbodarna står i täta rader längs stranden; längre upp utbreder sig ett finförgrenat nät av trånga gränder mellan vitmålade bostadshus.

Under senare decennier har antalet fastboende minskat, flertalet hus ägs idag av rika storstadsbor. Enkla fiskarboningar kostar lika mycket som flotta Djursholmsvillor.

Marinan hyr ut havskajaker och en av sommarens vackraste dagar paddlar jag iväg mellan kobbar och skär – rakt ut mot horisonten.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Grundsund. Foto: Björn Gustavsson.

Ännu på 90-talet snorklade jag här. Det var som att dyka i ett jättelikt akvarium. Nu är både blåstång och rödtång minsvepta i slemmiga påväxter, och siktdjupet har minskat drastiskt. Klimatförändringarna har nått även havet: syrehalten sjunker, fiskar och växter dukar under.

Havet glittrar turistbroschyraktigt blått, men sanningen är en annan: snarast nattsvart.


Ännu kan man köpa färska räkor från fisketrålaren m/s Atlantic och några mindre båtar. Men fisket är på upphällningen och Grundsunds karaktär av genuint ”fiskeläge” blir mer och mer som det blå havet: en illusion; en fasad.

Den vackraste promenaden går till Islandsberg, ett naturreservat med omväxlande lummig grönska och hedartade höjdstråk med milsvid utsikt och en växtlighet som påminner om kalfjäll.

Från det höga berget ovanför fyrvaktarplatsen – där Evert Taube gärna vistades och där hans morfar bodde – har man mångmilautsikt över Bohusläns södra skärgård.

Blått, blått – och vita segel som förvandlar vyn till expressiv konst.

Jag går förbi de stora uthuggningarna i granithällarna och tänker på Evert Taubes ord: ”Numera kan jag se skönheten även i ett stenbrott. Jag kan till och med förvåna mig över att den kubistiska målarkonsten uppstod i Paris och inte i Bohuslän.”


På demokraternas konvent i somras sa Bernie Sanders att både USA:s och hela planetens framtid nu står på spel.

Även om det är svårt att känna stark entusiasm för demokraternas slutlige kandidat, Joe Biden, så skulle en ny period med sittande president snarast skicka in världen i ett mardrömsliknande tillstånd.

”Vi måste rösta på Biden som om våra liv hängde på det”, som Michelle Obama uttryckte det.

Snabbt kontrade presidenten på Twitter: ”Vi ses på slagfältet.”

Med dagens nyckfulle amerikanske president är USA ”demokratiskt” i samma mening som havet utanför Grundsund är ”blått”.


Jag hör Amerika sjunga heter en nyutgiven volym (ellerströms, 2019) där Gunnar Harding nyöversatt av en av 1900-talets främsta poeter, Walt Whitman, vars radikala, modernistiskt nyskapande och visionära långdikter har en friskhet som omedelbart livar sinnena.

Whitman skriver om ”själarnas procession längs universums väldiga vägar” och om epifaniska upplevelser ute på landsbygden. Samma kväll bläddrar jag igenom de sinnligt registrerande landsbygdsskildringarna i Floderna flyter mot havet av Artur Lundkvist och upptäcker med ens, vad gäller estetik och uttryckssätt är de nästan enäggstvillingar!


Nordvästra Skåne, en frodig, grönt böljande lustgård – ännu i september sommarvarm. Vinrankor, majsodlingar… Allt mognar i varma, mättade färger.

Söderåsens nationalpark med Nordeuropas största kvarvarande ädellövskog, Norrvikens trädgårdar, sublima skulpturparker… Sammantaget en blandning av Toscana, Provence, Österlen… Huvudskillnaden mot Simrishamnstrakten är att här är landskapet västvänt; renspolat av friskare, saltare luft.Torekov, Bjärehalvon. Foto: Björn Gustavsson

Torekov möter med tångdoftande sandstrand; vi simmar i 17-gradigt havsvatten… På andra sidan Skälderviken skimrar i värmediset Kullabergs plommonblå silhuett; härifrån liknar det Capri.

På Bjärehalvön möts natur och kultur i skön förening. Den hundraåriga bokhandeln i Båstad, med ett sortiment à la Hedengrens vid Stureplan; engelska sportbilar från 60-talet; bohemiskt-elegant klädda självmedvetna livsnjutare, ja, stilsäkra individualister; jag noterar deras initierade kommentarer i konstateljéerna, inrymda i vitrappade gårdshus.

I skymningen följer jag pastorala grusvägar, slingrande mellan lövskogsdungar och små kullar för att inte inkräkta på dyrbar åkermark… Lätta dimmor förstärker den friska doften från betesmarker och vallar med nyslaget hö.

Ett underbart Skåne, fyllt av skönhet – livet liksom sjunker till ro.

Allt det där har sin fascination. Men det finns ett annat Skåne. Ett motsatt Skåne.

Det är förstås inget nytt. Jag minns t.ex. Båstadskravallerna 1968: nyväckta radikaler (fridstörare!) mot en aningslös överklass.

Skåne 2020, lite varstans: misslyckad integration, utanförskap, hopplöshet, aggressivitet… Droger, brottslighet, skjutningar, gäng.

SD är största parti i kommuner som Perstorp (36 %), Örkelljunga (32 %) och Klippan (30 %).

Pastoral grusväg. Foto: Björn Gustavsson

Under en av mina njutningsfulla vandringar stoppas jag av en upprörd kvinna, utspringande från en gård; hon undrar hätskt varför jag går här ”och tar kort”. Jag förklarar att jag bara tagit naturfoton, självklart inte på hennes hus, och att detta är allmän landsväg.

Hon skäller ikapp med sin rottweiler. ”Vi har grannsamverkan, jag har tagit kort på dig och ringer polisen om du inte säger vem du är.”

Jag vägrar såklart. Hon tar upp mobilen, ännu en granne skyndar fram, också aggressiv. Knappt har jag hunnit bortom kröken och gömt mig i tät granskog förrän jag ser hur en svart jeep patrullerar av och an…

Tidigare inbrott i trakten, där ”utländska ligor” beskylls, har piskat upp stämningar där landsbygdsboende förvandlats till medborgargarden.

Halvviskande under en gran ringer jag 112. Denna gång klarade jag mig ur knipan.

Jag lämnar ett Skåne som förlorat åtskilligt av både skönhet och charm.

Text Björn Gustavsson

Detta är en krönika, debattartikel eller opinionstext i Tidningen Kulturen. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa