Detalj ur omslaget

En mångbottnad berättelse om en kvinna och ett landBOK | "Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.Köp Överstinnan hos bokus.com
Rosa Liksom
Översättare: Janina Orlov
Överstinnan
Wahlström & Widstrand

Överstinnan, huvudpersonen i romanen med samma namn av den finländska författaren Rosa Liksom, vaknar i sin stuga på den finska landsbygden en isig morgon på sin ålders höst, tar på sig renskinnstofflorna, sveper in sig i sin döde man Överstens gamla basturock och börjar elda i öppna spisen. Medan röken stiger upp ur skorstenen och formar en pelare mot vinterhimlen slår sig den gamla kvinnan till ro och börjar berätta sin historia, en berättelse som utvecklar sig till en skildring av ondska, där huvudpersonen i sig själv och det land hon representerar, trots allt det fruktansvärda som händer henne inte framstår som något moraliskt föredöme, faktum är att hon saknar moralisk blick och ofta är delaktig i de onda handlingar som drabbar henne själv och hennes landsmän.

När Överstinnans berättelse tar sin början är det trettio-tal, hon är sju år och gläder sig åt att delta i Lottornas Sommarläger i Rovaniemi tillsammans med sin äldre syster Repekka. Hos Lottorna lär sig flickorna bland annat att vara modiga, lydiga och fosterländska och de älskar lägret som deras far, Juha, traktens förste agronom, fått idén till i Tyskland, ett land han beundrar ofantligt. Juha dör bara några år senare och innan kroppen hunnit kallna kommer hans vän Översten in bilden. Översten som är tjugoåtta år äldre än den yngsta dottern, den blivande Överstinnan, tillägnar sig snabbt ett ondskefullt kommando över familjen. Han våldför sig på Repekka och uppvaktar den yngre systern som avgudar honom trots hans dåliga rykte gällande andra kvinnor, det påstås att han genom sin grymhet har förvandlat vackra, livfulla kvinnor till levande vålnader. Hon gifter sig med honom och får genomleva ett typiskt misshandelsförhållande som börjar kärleksfullt men slutar i misshandel och katastrof när han full av raseri piskar ett foster ur kroppen på henne.

Problemet med Överstinnan är att hon järnhårt håller fast vid Översten som liksom hennes far är tyskvänlig och hatar alla minoriteter alltifrån judar till samer, en grupp hon själv delvis tillhör, så pass mycket att han önskar se dem förpassade från jordens yta. Hon ifrågasätter aldrig hans handlingar utan följer med på den destruktiva resa som han och hans anhängare drar både henne och Finland igenom. När Översten till sist dör har både hennes kropp och själ ärrats kraftigt och hon har under många år fått stå ut med hans hån över hennes fysiska och psykiska förfall. Mot slutet av sitt liv träffar hon dock den mycket yngre Tuomas, han är fjorton år när de inleder en sexuell relation, och det finns lite kvar i henne som kan väckas till liv och, liksom Finland, kan hon trots de svåra tiderna resa sig igen och litegrann komma till ro.

Överstinnan är en fantastisk allegori över Finlands historia från och med trettiotalet och framåt och den ständiga misshandel och påhopp som landet fått utstå först och främst från Nazi-Tyskland och Sovjetunionen. Trots att Överstinnan och hennes sargade hemland går igenom ett gemensamt lidande, betraktas de inte av författaren som helt oskyldiga till sin egen plåga. Den mycket svårt sargade Överstinnan är genom sitt medhåll och sin oförmåga att använda sin moraliska kompass lika mycket förövare som offer och detsamma gäller för vissa av hennes landsmän som alltför många gånger öppnat dörren till fårkätten för att släppa in vargarna.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Rosa Liksom skriver både hårt, rakt på sak och poetiskt och läsaren får en djupt sinnlig, detaljerad bild av naturen som med sin skönhet och kraft skapar en fond till de vedervärdiga händelser som utspelar sig hemma hos Överstinnan och i landet i övrigt. En helt underbar, mångbottnad historielektion och kärlekshistoria, där ondskan hos medlöparen löper som en röd tråd genom huvudet på en svårt medberoende och misshandlad kvinna, som i sin tur får symbolisera sitt illa åtgångna fosterland och dess blodiga historia men också, förhoppningsvis, dess ljusare, fredligare framtid.

Text Elisabeth Brännström


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2019:2

Bild av Kaiyan Leong (Pixabay)

Hon har legendstatus

Hon har legendstatus. Inte så konstigt när det gäller någon vars dagliga promenader kunde gå genom djupa dalgångar och över bergspass på 4000 m öh.

Av: Annakarin Svedberg
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslag

Att leva i en deprimerad tid

BOK | En av våra mest erkända särlingar inom den europeiska litteraturen av idag har Claes-Magnus Hugoh valt att skärskåda här i sin essä om Michel Houllebecqs nya roman Sérotonine. Där kan...

Av: Claes-Magnus Hugoh
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur teckning av Folke Dahlberg.

Tuschteckningar som meditativa verk

Erling Öhnell vänder sig mot trakterna av norra Vättern och skriver om konstnären Folke Dahlberg, vars tuschteckningar närmast är meditativa verk av koncentration och finmotorik.

Av: Erling Öhnell
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Swedenborgs lusthus, Stockholm/Skansen. Akvarell av Herman Müller.

En andeskådare i svensk upplysningstid

Emanuel Swedenborg, en andeskådare i svensk upplysningstid. Swedenborg är författare till några av de märkligaste skrifterna som publicerades i 1700-talets Sverige, däribland den vidunderliga Jordkloten i vår solvärld, där författaren...

Av: Mats Barrdunge
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Stefan Schweihofer från Pixabay

Påskpina (en roman)

Per Teofilusson bjuder oss på påskpina.

Av: Per Teofilusson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Pexels från Pixabay

Ur Fluga förnär

Av: Ulf Olsson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En mångbottnad berättelse om en kvinna och ett land

BOK | "Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig...

Av: Elisabeth Brännström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslaget

Ett andra anstånd

BOK | Kurt Bäckström har läst Jan Myrdals ärliga och tankeväckande ”Ett andra anstånd”.

Av: Kurt Bäckström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Porträtt av Olle Granath, foto av artikelförfattaren

Olle Granath: bejakelsens mästare i svenskt konstliv

BOK | Tidningen Kulturens Michael Economou söker upp författaren och konstkritikern Olle Granath, en av vårt lands mest initierade bejakare av konst, för ett samtal i dennes hem i Stockholm med anledning...

Av: Michael Economou
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Chris Reading från Pixabay

Tomas Tranströmers Roxtuna

I Tage Danielssons filmklassiker ”Släpp fångarna loss” från 1960 manifesteras lite av tidsandan. ”Var människa i själ är god” var ett bärande tema. Säkert tänkte den unge psykologen Tomas Tranströmer...

Av: Rolf Karlman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En livlig utflykt

BOK | Jonas Lindman har läst Leif Nelsons ”Bortom Pluto”.

Av: Jonas Lindman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Kulturens KRITIK

Ferdinand von Schirach. Foto: Michael Mann

Det finns varken brott eller skuld, men det finns ett straff

BOK | "Samhällskritiskt om en ibland rent gräslig verklighet." Anna Bergqvist läser Ferdinand von Schirachs tredje novellsamling ”Straff”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Gui Minhai. Foto: Nina Hemmingsson. (Beskuren)

Medvetandets gränslösa förmåga att skapa inre världar

BOK | Ett starkt vittnesmål om ett totalitärt systems förtryck av personliga fri- och rättigheter. Anneliese Fältström läser "Jag ritar en dörr på väggen med fingret" av Gui Minhai.

Av: Anneliese Fältström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Marguerite Duras, Trouville, 1980. Foto: Hélène Bamberger

Meditation över ”Sommaren -80”

BOK | Sommaren 1980 skrev Duras krönikor för tidningen Libération. De utgavs i bokform samma höst och handlar om semesterfirare och regnet, om OS i Moskva, svälten i Uganda, samt om barnet...

Av: Stoika Hristova
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Detalj ur omslag

Nära nog begripliga häxprocesser

BOK | Anders Tidström läser Åsa Bergenheims "Den liderliga häxan", en magnifik skrift om rötterna till och lösningen på de svenska häxprocesserna.

Av: Anders Tidström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Emily Dickinson

En kombination av koncentration och expressivitet

BOK | ”Hon liknar ingenting i 1800-talets lyrik”. Arne Melberg skriver om Emily Dickinsons liv, verk och metod, och presenterar den svenska utgivningen av Diktens företrädare.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Nina Hemmingsson. Foto: Kaunitz-Olsson

Minimonologer som gör ett statement

BOK | Nina Hemmingsson skapar och utvecklar sin egen estetik med uttryck av ömhet och utsatthet, trots den skarpa tonen. Bengt Berg recenserar.

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 15 juli, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.