Bild av Pexels från Pixabay

Ur Fluga förnär

Jag Såg På Hedebyborna Jag Blev Deprimerad Jag såg på Hedebyborna. Jag slungades tillbaka. Jag blev deprimerad. Som om det vore 78. Som om jag var mig själv. Jag såg mig själv i teven. Som om jag vore då. Jag såg mig in i framtiden då. Jag tror att jag var folkkär. Jag tror det. Jag vill tro det. Det är så det känns i kroppen. Hedebyborna gjorde mig folkkär. 78. Jag var knappa 17 år. På väg in i dimman. Åh det var härligt att leva. Jag hade ett par kompisar. Jag gick i en cirkel. Och nu sitter jag här. Som mitt eget minne. Över hur folkkär jag ville bli 78. När jag var deprimerad. När jag åkte ut till Aborreberg vid Bråviken. På vintern. Jag satt där och glodde. Jag trodde det var själva havet. Ja vad skulle jag tro? Jag satt tills det blev mörkt. Rökte kanske? Tills nästan bussen slutat gå. Den gick ända hem till förorten igen. Till Ektorp. Till Fotbollsgatan 39. Men inte ända upp till nionde våningen. Inte in till mitt lilla skitrum. Rummet var så litet. Så smalt. Jag fick knappt in mig själv. Några singlar fick jag in. På högkant. Fyra LP stod mot väggen utanför. Jag drömde om nåt större. Det var aldrig nån hemma. Jag var alltid själv. Allt var tyst och stängt och nedsläckt. Jag låste om stora rummet. Satte på nåt vackert. På deras stereo. Lyssnade i mörkret. Något ramlade förbi fönstret. Jag ville vara folkkär. Jag tvingades se Hedebyborna. Tvingades av mig själv. Jag såg mig själv som jag är nu. Som vuxen. Allt det ohyggliga i framtiden. Maktlösheten. Alkoholen. Ibland gick jag till Kneippen. Det gamla vackra området intill vår slum. Jag tyckte det var fint där. Vårt höghus svävade en bit bort över taken. Jag längtade så förtvivlat. Jag ville läsa. Jag ville bli en läsare. Kunna böcker. Men jag kom bara till Von Däniken. Hela tiden Von Däniken. Jag tyckte att han hjälpte. Jag körde fast i rymdbesök från forntiden. Jag ville ju så gärna att hjälpen skulle komma. Att allt skulle bli löst. Bli bra. Av dom som redan kunde. Som kunde redan under aztekerna. Som kunde hjälpa hela jordklotet. Jag längtade hem från Kneippen. Jag gick hem igen. Jag tog hissen upp till 9:an. Pressade in mig i mitt rum. Satte på en singel. Och längtade ut igen. Till Kneippen. Aborreberg. Vid Bråviken. Jag hade nog ett par kompisar. Jag kunde ingen av dom. Inte som jag minns det nu. Jag såg på Hedebyborna. Jag tvingades till det. Av mig själv. Där kunde jag se mig själv. Se mig som jag är nu. Jag blev deprimerad. Jag tog bussen till Abboreberg. Ibland hade jag två folköl. Jag drack på en klippa där. Jag trodde att det var havet. Jag drack två folköl och rökte. Jag minns inte att jag tänkte. Jag kunde inte tänka. Inte då heller. Det bara blåste. Ölen gjorde mig tyngre. Jag tog sista bussen hem. Jag trodde havet skulle hjälpa. Mot den där tomheten. Mot att bara sakna hela tiden. Mot att vara som ett dött ljud hela tiden.

Ur: Olsson Ulf, Fluga förnär, Thot Förlag, 2017, ISBN: 9789198331332
Text Ulf Olsson

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2019:2

Bild av Kaiyan Leong (Pixabay)

Hon har legendstatus

Hon har legendstatus. Inte så konstigt när det gäller någon vars dagliga promenader kunde gå genom djupa dalgångar och över bergspass på 4000 m öh.

Av: Annakarin Svedberg
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslag

Att leva i en deprimerad tid

BOK | En av våra mest erkända särlingar inom den europeiska litteraturen av idag har Claes-Magnus Hugoh valt att skärskåda här i sin essä om Michel Houllebecqs nya roman Sérotonine. Där kan...

Av: Claes-Magnus Hugoh
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur teckning av Folke Dahlberg.

Tuschteckningar som meditativa verk

Erling Öhnell vänder sig mot trakterna av norra Vättern och skriver om konstnären Folke Dahlberg, vars tuschteckningar närmast är meditativa verk av koncentration och finmotorik.

Av: Erling Öhnell
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Swedenborgs lusthus, Stockholm/Skansen. Akvarell av Herman Müller.

En andeskådare i svensk upplysningstid

Emanuel Swedenborg, en andeskådare i svensk upplysningstid. Swedenborg är författare till några av de märkligaste skrifterna som publicerades i 1700-talets Sverige, däribland den vidunderliga Jordkloten i vår solvärld, där författaren...

Av: Mats Barrdunge
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Stefan Schweihofer från Pixabay

Påskpina (en roman)

Per Teofilusson bjuder oss på påskpina.

Av: Per Teofilusson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Pexels från Pixabay

Ur Fluga förnär

Av: Ulf Olsson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En mångbottnad berättelse om en kvinna och ett land

BOK | "Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig...

Av: Elisabeth Brännström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslaget

Ett andra anstånd

BOK | Kurt Bäckström har läst Jan Myrdals ärliga och tankeväckande ”Ett andra anstånd”.

Av: Kurt Bäckström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Porträtt av Olle Granath, foto av artikelförfattaren

Olle Granath: bejakelsens mästare i svenskt konstliv

BOK | Tidningen Kulturens Michael Economou söker upp författaren och konstkritikern Olle Granath, en av vårt lands mest initierade bejakare av konst, för ett samtal i dennes hem i Stockholm med anledning...

Av: Michael Economou
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Chris Reading från Pixabay

Tomas Tranströmers Roxtuna

I Tage Danielssons filmklassiker ”Släpp fångarna loss” från 1960 manifesteras lite av tidsandan. ”Var människa i själ är god” var ett bärande tema. Säkert tänkte den unge psykologen Tomas Tranströmer...

Av: Rolf Karlman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En livlig utflykt

BOK | Jonas Lindman har läst Leif Nelsons ”Bortom Pluto”.

Av: Jonas Lindman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Kulturens KRITIK

Ferdinand von Schirach. Foto: Michael Mann

Det finns varken brott eller skuld, men det finns ett straff

BOK | "Samhällskritiskt om en ibland rent gräslig verklighet." Anna Bergqvist läser Ferdinand von Schirachs tredje novellsamling ”Straff”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Gui Minhai. Foto: Nina Hemmingsson. (Beskuren)

Medvetandets gränslösa förmåga att skapa inre världar

BOK | Ett starkt vittnesmål om ett totalitärt systems förtryck av personliga fri- och rättigheter. Anneliese Fältström läser "Jag ritar en dörr på väggen med fingret" av Gui Minhai.

Av: Anneliese Fältström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Marguerite Duras, Trouville, 1980. Foto: Hélène Bamberger

Meditation över ”Sommaren -80”

BOK | Sommaren 1980 skrev Duras krönikor för tidningen Libération. De utgavs i bokform samma höst och handlar om semesterfirare och regnet, om OS i Moskva, svälten i Uganda, samt om barnet...

Av: Stoika Hristova
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Detalj ur omslag

Nära nog begripliga häxprocesser

BOK | Anders Tidström läser Åsa Bergenheims "Den liderliga häxan", en magnifik skrift om rötterna till och lösningen på de svenska häxprocesserna.

Av: Anders Tidström
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Emily Dickinson

En kombination av koncentration och expressivitet

BOK | ”Hon liknar ingenting i 1800-talets lyrik”. Arne Melberg skriver om Emily Dickinsons liv, verk och metod, och presenterar den svenska utgivningen av Diktens företrädare.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 18 juli, 2020

Nina Hemmingsson. Foto: Kaunitz-Olsson

Minimonologer som gör ett statement

BOK | Nina Hemmingsson skapar och utvecklar sin egen estetik med uttryck av ömhet och utsatthet, trots den skarpa tonen. Bengt Berg recenserar.

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 15 juli, 2020

Mer kritik

Kulturens lyrik

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens prosa

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.