Bild av Stefan Schweihofer från Pixabay

Påskpina (en roman)Per Teofilusson bjuder oss på påskpina.Jon blev könsmogen vid elva års ålder och hade sin första riktiga relation vid trettiofem, så det säger sig självt. Han började med inget vilket är svårt att vända till något. I tretton år bodde Jon i sin pappas lägenhet inne i stan, vid Tegnérlunden, men pappan ville snabbt ifrån sin fru, Jons mamma, så han sålde för fort, gjorde dåliga affärer. Nu sitter Jon där, vid statyn av Strindberg och den stores skaldens svullna fötter och tänker att han tidigt i livet begrep att det var ingen mening med att prata för ingen lyssnar och just därför bestämde han sig redan som ung att passa på att fort tömma ur sig orden. Som tömmer man en soptunna i ett dike. Så kan man sedan tiga, tom.

Jon brukade för trettio år sedan dricka öl och frysa under en kastanj på en bänk där en man eller en kvinna nu ligger i olivfärgad vinterrock och stripigt hår som en kvast ur kragen. Ljudet av polissirener kommer närmare. Det kvittrar i träden. Jon röker för att få känna det som att en varm hand omsluter hans ansikte och drar ner dragkedjan på jackan för att kall vind ska in mot huden på hans bröst. Han vrider reflexmässigt på huvudet för att titta på när polisbilen åker slalom ner mot Sveavägen och han minns hur han tömde en Aurora på Centralens toalett och en likadan flaska på en toalett på Sabbatsbergs sjukhus och hur han kräktes ur ett vädringsfönster i farten på Roslagsbanan och han sitter och kommer ihåg de där två sprutnarkomanerna som hjälpte varandra att injicera vid det lilla vattenfallet mitt i parken. Jon trodde först att de letade insekter på varandra, myror.

I somras fick han tungkyssas, på Knivsöder vid en busskylt. Till hösten blev han avsugen av en människa som lekte med orden och en gång stoppade han in tungan i munnen på en ung kvinna i Dolomiterna. Två kvinnor i Bredäng har sett Jons nakna erigerade penis. Han har gjort tre journalister som han var kär i med barn, och han tycker det är hedervärt att han var asberusad de två gånger i livet han gått till prostituerade. För ett par år sedan bad en kvinna ifrån Saivomuotka honom, i en skogsbacke, de var nästan släkt, att ta henne bakifrån. Han har bott utomlands och han har skrivit en liten obetydlig bok, minglat på bokmässor, gått omkring lycklig med inplastat passerkort om halsen. Jon har ätit rå korv en natt i en park i Budapest, vaknat av kopulerande hundar på en kaj i Grekland, hoppat över ett manshögt staket i San Pedro de Gaufanheira, samt druckit kask på Norrlands Aquavit nordväst om Muir of Ord. Vaggat spenabarn om nätterna och om dagarna med vita handskar burit kistor.

Jon begriper inte längre varför han inte kan få kvinna så ofta som han vill. En gång i tiden visste han, trodde han, och länge ville han vara ensam, eller längtade ut till de andra. Men, det var får man anta, var väl under de där åren då han hade vad han skulle ha: långa kramar där ingen ville släppa (tills man alltid släpper så fort man får en lucka), kyssar som bara pågår (om igen och igen, tills man börjar tänka på annat eller på att det börjar lukta stress eller av matrester mellan tänderna) - att klappa naken stjärt. Det handlar väl om lukt och rätt näsa. Allt handlar väl om hormoner och tajming.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Lisa, längtans blåa blomma, blåsippan Lisa, försvann i varje fall i svenska fjällen, hon tog med sig sin glada röst och alla skratt, lämnade efter sig en lapp (skojade lite, same heter det och förresten så ville Lisa skoja om nästan allt). Hon ville inte ha eller kunde inte ha Jon. Jon är endemisk och han ångrar ingenting.

Jon lämnar efter sig snart skingrade minnen och tre lappknivar, varav en äkta, den som inte går att använda. Två askfat; en blå i glas med hjortmotiv och en gåva i porslin ifrån Andalusien med hotellets namn i svart tusch. En tom grappaflaska och 312 vinylskivor; lukten av långkok och doften av myggmedel; ett glaserat getkranium, en obekväm kudde, sju pastellfärgade grytlappar, två bilfiltar ifrån 1971 och en tapet med svarta rankor mot grön botten. En AIF-mössa och ett inande.

Text Per Teofilusson
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2019:2

Bild av Kaiyan Leong (Pixabay)

Hon har legendstatus

Hon har legendstatus. Inte så konstigt när det gäller någon vars dagliga promenader kunde gå genom djupa dalgångar och över bergspass på 4000 m öh.

Av: Annakarin Svedberg
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslag

Att leva i en deprimerad tid

BOK | En av våra mest erkända särlingar inom den europeiska litteraturen av idag har Claes-Magnus Hugoh valt att skärskåda här i sin essä om Michel Houllebecqs nya roman Sérotonine. Där kan...

Av: Claes-Magnus Hugoh
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur teckning av Folke Dahlberg.

Tuschteckningar som meditativa verk

Erling Öhnell vänder sig mot trakterna av norra Vättern och skriver om konstnären Folke Dahlberg, vars tuschteckningar närmast är meditativa verk av koncentration och finmotorik.

Av: Erling Öhrnell
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Swedenborgs lusthus, Stockholm/Skansen. Akvarell av Herman Müller.

En andeskådare i svensk upplysningstid

Emanuel Swedenborg, en andeskådare i svensk upplysningstid. Swedenborg är författare till några av de märkligaste skrifterna som publicerades i 1700-talets Sverige, däribland den vidunderliga Jordkloten i vår solvärld, där författaren...

Av: Mats Barrdunge
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Stefan Schweihofer från Pixabay

Påskpina (en roman)

Per Teofilusson bjuder oss på påskpina.

Av: Per Teofilusson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Pexels från Pixabay

Ur Fluga förnär

Av: Ulf Olsson
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En mångbottnad berättelse om en kvinna och ett land

BOK | "Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig...

Av: Elisabeth Brännström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj från omslaget

Ett andra anstånd

BOK | Kurt Bäckström har läst Jan Myrdals ärliga och tankeväckande ”Ett andra anstånd”.

Av: Kurt Bäckström
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Porträtt av Olle Granath, foto av artikelförfattaren

Olle Granath: bejakelsens mästare i svenskt konstliv

BOK | Tidningen Kulturens Michael Economou söker upp författaren och konstkritikern Olle Granath, en av vårt lands mest initierade bejakare av konst, för ett samtal i dennes hem i Stockholm med anledning...

Av: Michael Economou
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Bild av Chris Reading från Pixabay

Tomas Tranströmers Roxtuna

I Tage Danielssons filmklassiker ”Släpp fångarna loss” från 1960 manifesteras lite av tidsandan. ”Var människa i själ är god” var ett bärande tema. Säkert tänkte den unge psykologen Tomas Tranströmer...

Av: Rolf Karlman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Detalj ur omslaget

En livlig utflykt

BOK | Jonas Lindman har läst Leif Nelsons ”Bortom Pluto”.

Av: Jonas Lindman
2019 : Kvartal 2 | 03 juni, 2019

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts