Romantisk renässansträdgård! Foto: Graham

Norrvikens trädgårdarRudolf Abelin letade med ljus och lykta efter en ny plats för att förverkliga sina paradisiska trädgårdsvisioner, och han lockades till norra Skåne och trakterna kring Båstad av vännerna Ellen Key och Ludvig Nobel. Rudolf Abelin misströstade, vandrade genom dimman, bokstavligen i detta fall, och när dimman lättade insåg han att han befann sig på den plats där det nya Paradiset skulle skapas. Gården hette Lilla Båstad. Rudolf Abelin döpte om stället - till Norrviken.Romantiken blomstrar på Norrviken, hortensior lockar med all sin prakt, nya konstverk finns att upptäcka i skogen, påfåglarna ropar, liljorna doftar i renässansträdgården, vid bänkarna finns installationskonstverk med romantisk pianomusik och i den berömda japanska trädgården lyser tegelröda romantiska parasoller. Norrvikens trädgårdar är idag en av Europas vackraste parker och trädgårdar. Och allt började med en mans vision om Paradiset.

En trädgårdsteori, om varför människor älskar blomstrande, grönskande trädgårdar, är att vi söker oss tillbaka till Paradiset på Jorden. Det okomplicerade, vackra, vindlande livet. Norrvikens trädgårdar kan ses som en mans mycket lyckade försök att skapa sitt eget nya Paradis på jorden - efter att han blivit utkastad ur det första!

Rudolf Abelin var intresserad av trädgårdsarbete redan sedan barnsben, vilket var ovanligt för någon som var den ende sonen i en officersfamilj. Lille Rudolfs levnadsbana var utstakad, och en lysande karriär inom det militära var inplanerad, eller en eftertraktad karriär som diplomat, eller möjligen jurist. Rudolf själv var dock helst var tillsammans med trädgårdsmästarna och påtade i jorden och lärde sig om naturens kretslopp. I sina memoarer har han beskrivit hur hänförd han blev som barn första gången han fick en stickling att rota sig. Så småningom, via ödets snirkliga vägar, blev det som Rudolf ville --- han är idag för evigt förknippad med trädgårdsarbete och en av Europas vackraste och mest varierade trädgårdar. Men det som idag är känd som Norrvikens trädgårdar var faktiskt inte det första Norrviken som Rudolf Abelin skapade med sina nytänkande trädgårdsvisioner.

Det första Norrviken var en anläggning i skogstrakten Kolmårdens sydsluttning vid Björnsnäs, strax norr om Norrköping (Norrviken är också är namnet på den innersta viken av Bråviken). Odlingarna vid detta första Norrviken bestod bland annat av äpplen, vindruvor och tomater. Vid världsutställningen i Paris år 1900 vann Abelin den stora guldmedaljen. Men liksom de första människorna blev han borttvingad från Paradiset, inte på grund av en orm och ett äpple, utan på grund av järnvägen. Nyköpingsbanan (som byggdes 1915) drogs rätt genom trädgården.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Rudolf Abelin letade med ljus och lykta efter en ny plats för att förverkliga sina paradisiska trädgårdsvisioner, och han lockades till norra Skåne och trakterna kring Båstad av vännerna Ellen Key och Ludvig Nobel. Rudolf Abelin misströstade, vandrade genom dimman, bokstavligen i detta fall, och när dimman lättade insåg han att han befann sig på den plats där det nya Paradiset skulle skapas.

Gården hette Lilla Båstad. Rudolf Abelin döpte om stället - till Norrviken.

Rudolf Abelin hade rest runt i Europa och han fascinerades av olika trädgårdsstilar. Varför välja, när du kan få allt? Norrviken är idag känt för sina olika stilträdgårdar, och allt känns mycket modernt, enligt rådande teorier om att skapa olika rum och överraskningar i trädgården, och allt följer Rudolf Abelins ursprungliga visioner. Norrvikens trädgårdar omfattar flera olika trädgårdsrum som alla har olika stil. Dagens trädgårdsdesigner Kajsa Vildängen, och hennes stab av trädgårdsmästare, bygger vidare på de ursprungliga visionerna, samtidigt som de ser till att det händer något nytt i trädgården varje år - flera gånger om året!

Mitt i trädgården finns det vackra Villa Abelin, med restaurangen Orangeriet, ett omtyckt café och vackra, varsamt restaurerade lokaler för konstutställningar, konferenser, övernattningar, fester, evenemang och bröllop.

Villa Abelin, utsikt från grottan i den italienska vattenträdgården. Foto Graham.
Villa Abelin, utsikt från grottan i den italienska vattenträdgården. Foto Graham.

Det första som möter besökaren är en allé av fruktträd --- och det var äpplen, päron och hasselnötter som försörjde trädgården på Abelins tid. Abelin var Sveriges ledande pomolog, och vad är det som tronar på spiran på Villa Abelin? Jo, ett äpple. Mycket passande, med tanke på vad som lagt grunden till trädgården.

Efter fruktodlingarna anlades sanslöst vackra stilträdgårdar, var och en med sin personliga atmosfär, och att träda in i varje ny trädgård är som att göra en ny trädgårdsresa.

För att verkligen göra en tidsresa, rekommenderas en av de fina guidningar som hålls med jämna mellanrum, med olika teman, på Norrviken, då Språkguiden Ingrid Persson Skog berättar om olika aspekter av Norrvikens trädgårdar och dess grundare Rudolf Abelin.

Sedan kan besökaren strosa runt själv, njuta av den unika atmosfären, och upptäcka egna favoritplatser.

Besökaren kan njuta av att sitta i nya stilfullt designade pilmöbler av den danska pilkonstnären Anne Mette Hjørnholm i den romantiska trädgården och lyssna på romantisk pianomusik - ett ljudkonstverk som är nytt för i år. Spellistan hämtar sin inspiration i den romantiska eran, och är gjord av en musikalisk Norrvikenvän.

Sedan kan man vandra bland fruktträden, beundra utsikten och de stora pilkorgarna som också är gjorda av Anne Mette Hjørnholm (och fantisera om att beställa lika fina saker till den egna täppan). Eller så kan man vindla sig fram bland rhododendron i en rhododendronpark som påminner om Sofieros - och se, många av de rhododendrons som växer och frodas och blommar på Norrviken idag var en kunglig present från Sofiero - alla trädgårdsälskare gillar tydligen att ge bort eller att byta plantor med varandra! Gustaf VI Adolf var oerhört trädgårdsintresserad, bodde på somrarna på Sofiero och besökte gärna Norrviken, för inspiration och utbyte av tankar, idéer och växter. 1972 fick Norrviken många rhododendron från Sofiero i gåva från Gustaf VI Adolf, och de har blivit till riktigt fina exemplar med åren.

På Norrviken finns en pampig italiensk barockträdgård som ståtar med nya konstverk för i år. Gigantiska blomstermandala av mönsterformgivaren Hanna Wendelbo-Hansson hänger mellan de höga cypresserna, och representerar olika stilträdgårdar och olika aspekter av Norrviken. En påfågel, några koifiskar, ett paraply gjort av körsbärsblom och en helt jordklot som är gjort av växter ... Det sistnämnda konstverket representerar hur Rudolf Abelin reste över hela världen för att leta efter passande och tåliga växter till sin trädgård, och alla frökapslar som svävar kring jordklotet lovar att kretsloppet kommer att fortsätta, lika säkert som Jorden snurrar vidare runt sin egen axel och årstiderna kommer och går.

Under en varm sommar är den italienska vattenträdgården en av de allra mest lockande trädgårdarna - här finns välbehövlig svalka, man kan klättra upp till en grotta inramad av växter och ett litet vitt italienskt tempel, här finns fantastiska mängder av hortensior i olika färger, och en damm full av japanska koifiskar.

Renässansträdgården är mer strikt hållen med buxbomshäckar som ramar in ljuvligt doftande vita liljor i överdåd. En vattenspegel, bortom renässansträdgården, är ett omtyckt tillhåll för salamandrarna, och vattnet gör att man får illusionen av att trädgården fortsätter bort mot oändligheten.

Romantisk dans får en renässans i renässansträdgården. Foto Graham.
Romantisk dans får en renässans i renässansträdgården. Foto Graham.

Den orientaliska trädgården bjuder på meditativ stillhet, mjukt porlande vatten och en ny ljudinstallation i den lilla vita pagoden.

Men mest berömt - både då och nu - är den överdådiga japanska trädgården. I år har den japanska trädgården fått nya sällskapspel, både stora och små, som man kan roa sig med, och mörkt tegelröda paraplyer, som perfekt tar upp trädens färg i trädgården. Framåt hösten kan man se fram emot pepparkaksdoften från katsuran.

Årets tema är romantiken, och att få fram en romantisk koppling till den japanska trädgården visade sig vara det svåraste. För japaner har inte samma uppfattning om romantik som folk i Västerlandet, man visar sina känslor på andra sätt. Att dela sitt paraply med någon är en intim, romantisk handling - och den idén tog man fäste på i den japanska trädgården, därav de nya tegelröda parasollerna.

De romantiska konstverk som finns på olika ställen i Norrvikens trädgårdar, smälter samman med miljön på ett smakfullt och spännande sätt.

Vissa konstverk är mer flyktiga än andra, som de som består av dans och musik som uppstår för ögonblicket och dansarnas vita slöjor går i färg med de vita liljorna i renässansträdgården. Dansarna Isabell och Cecilia kommer från dansfabriken i Ängelholm - men under uppträdandet ser de ut som överjordiska varelser, som om trädgårdens romantiska själ hade tagit mänsklig form.

Vissa konstverk tänker man inte så mycket på, som de installationskonstverk med ljud, där romantisk pianomusik spelas när man sätter sig på en bänk, men de skapar onekligen en romantisk stämning. Pianot var den romantiska erans favoritinstrument, och tonerna verkar vara som gjorda för att passa till liljor och hortensior och porlande vatten.

Nytt för i år är voljären med påfåglar. Ingen romantisk trädgård är väl komplett utan några vackra påfåglar som visar upp sig i all sin prakt?

Den romantiska erans trädgårdsideal var ett som vurmade för naturen och det naturliga. Parker, woodlands, sömlösa övergångar mellan det anlagda och det som fanns på platsen från början. Ett romantiskt ideal passar Norrvikens trädgårdar som handen i handsken, här finns en fantastisk omgivande natur att utnyttja, med havet på ena sidan och skogen på den andra sidan. Trädgårdarna under romantiken var medvetet anlagda för att se naturliga och spontana ut. Varför ha en rak gång, när du kan ha en vindlande väg?

När man besöker Norrvikens trädgårdar ligger de mer strikta trädgårdarna, som barockträdgården och renässansträdgården, längs en rak axel - liksom det pampiga och symmetriska Villa Abelin, som är designat för att märkas så lite som möjligt och verkligen smälta in i miljön.

De mer naturliga, busiga och osymmetriska trädgårdarna ligger längs sidorna - här kan vad som helst hända och vad som helst finnas - och vågar man sig längre och längre bort från den symmetriska axeln, blir man belönad med att hitta spännande, slingrande stigar i skogen, där det finns överraskningar som väntar kring varje krök. Som en ny plantering med olika typer av hortensior och nya konstverk, skapelser med pinnar och naturmaterial, av blomsterkonstnären Linn Petersson. Installationerna har samlingsnamnet Connection och finns längs den smala skogsstigen som går mellan statyn av Rudolf Abelin och den italienska vattenträdgården.

En annan ny promenad är speciellt designad för att folk ska få upp ögonen för naturens eget skafferi,

Norrvikens vilda växtskafferi. Där kan man lära sig mer om ätbara växter och provsmaka på vägen.

Det var naturens skafferi som från början var tänkt att försörja Norrviken - Rudolf Abelin hade gigantiska fruktodlingar och även odlingar med hasselnötter, men under de hårda krigsvintrarna gick mycket av odlingarna förlorade. Idag är odlingarna på Norrviken mer blygsamma, och fruktträden som finns idag påminner om Norrvikens fornstora äppeldagar. Även nu för tiden kommer naturliga produkter från Norrviken, som egenproducerad läcker honung, från bin som bor ståndsmässigt i bikupor som påminner om Törnrosas sagopalats i miniatyr.

Norrvikens trädgårdar är tillåtande och välkomnade. Det finns andra trädgårdar som upplyser besökaren om att du inte får gå på gräset, du får inte dricka, du får inte ha med dig din hund, du får inte ha picknick, du får inte avvika från den anvisade grusade vägen ...

På Norrviken får du vandra hur du vill, och du blir belönad för det. Glöm Gröna Lund och Liseberg, det här verkar vara Sveriges roligaste nöjespark! Barn leker precis överallt och hittar små stigar springa på och spännande rhododendron att huka under och vatten att plaska med ... och i den japanska trädgården finns ett fantastiskt, gigantiskt klätterträd, en uråldrig 500-årig vresbok som enligt legenden flyttades till platsen (!). Här finns också en massa roliga spel att spela mitt ibland allt det gröna. För att inte förglömma alla fina fiskar, ståtliga påfåglar och sällsynta salamandrar ... Alla besökare, oavsett ålder, verkar är helt hänförda över detta lekens paradis.

Hundar kan se fram emot små stationer med vovve-vatten, hundar är välkomna i koppel, och de tycks njuta i fulla drag. Någon bär ut en stor flaska champagne från Villa Abelin, tenniseliten har festat och så är det bröllop på gång. Mer champagne kommer att flöda. Bröllopsalbumet kommer säkerligen att se ut som någonting från en saga. Villa Abelin är omtyckt att boka för olika festligheter och de två sviterna har utsikt över olika blomstrande stilträdgårdar, utsikten över den italienska vattenträdgården och alla hortensiorna är hänförande.

Det som är mest rörande när man besöker Norrviken är hur lokalbefolkningen ser Norrviken som "sin trädgård" och de njuter och är stolta över hur fint det är idag.

I den japanska trädgården sitter ett par och dricker kaffe ur Mumin-muggar av iitala porslin. De har picknick på exakt samma dag i den japanska trädgården varje år - en tradition de hållit fast vid sedan 1966.

- Jag gick på lantbruksskola här då, det fanns lantbruksskola för kvinnor här, berättar damen stolt.

Det var faktiskt Rudolf Abelin som satsade på en skola där även kvinnor fick utbildas till att hålla på med trädgård och lantbruk. Abelins skola med trädgårdsutbildning för kvinnor startades redan under Östergötlandstiden. Sedan, under tiden på Norrviken trädgårdar, samarbetade Abelin med Apelryd, skolan som finns precis utanför trädgårdens grindar. Det är helt naturligt att Apelryds gamla elever känner sig som hemma i "sin trädgård".

Den japanska stilträdgården är favoritträdgården - och Muminfigurerna är ju mycket populär i Japan. Allt känns så hemtrevligt!

Man kan lätt tänka sig Rudolf Abelins ande sväva över trädgårdarna och han är nöjd med vad han ser.

- Jag tror att han fortfarande har ett finger med i spelet, berättar Sandra, som är en av trädgårdsmästarna på Norrviken.

- För när vi packade upp parasollerna till den japanska trädgården var de en helt annan färg än de vi beställt - de var faktiskt mycket finare och gick perfekt i ton med träden som redan finns här! Det måste ha varit Rudolf Abelin som ordnade med det! säger Sandra och blinkar.

Enligt Rudolf Abelin skulle man aldrig ha en större trädgård än att man orkar med att ha hand om den själv. Man måste få småle åt de visdomsorden! Norrviken är inte en soloföreställning. Många trädgårdsmästare arbetar som ett team med att göra Norrvikens trädgårdar till en paradisisk vision.

Visionär och trädgårdsdesigner idag är Kajsa Vildängen, och hon har redan visioner för nästa års tema, där renässansträdgården kommer att få ett extra lyft.

- Växthuset som är nybyggt för i år kommer också att fyllas och användas på olika spännande sätt, lovar hon.

Växthuset ser ut som en kopia av det viktorianska Chystal Palace, i sann romantisk anda, och är mer som ett palats än ett växthus. Vilka evenemang kan hållas där i framtiden? Det är bara att vänta och se!

Om man är ett bi på Norrviken bor man ståndsmässigt i bikupor som ser ut som små slott med tinnar och torn - en medveten satsning från Norrviken, i samarbete med andra parker och trädgårdar, för att göra livet lättare för de pollinatörer som faktiskt gör Paradiset på Jorden möjligt.

Norrviken är även hem för utrotningshotade salamandrarna, och salamandern har även gett sitt namn till Norrvikens café, där det finns goda hembakade kakor och husets äppelmust.

Filmfantaster kan söka sig till Norrviken och beundra dammen med salamandrar, eftersom den har varit med i Ingmar Bergmans första färgfilm, För att inte tala om alla dessa kvinnor, liksom andra delar av Norrvikens stilträdgårdar.

Det var Ludvig Nobel som i första hand lockade många tongivande personligheter till Båstad, som vännen Rudolf Abelin, konstnären Märta Mås-Fjetterström och Sveriges tenniselit ...

Båstad gick snabbt från att vara en avsides liten plats i Skåne till att vara det trendiga inne-stället där man skulle vara. Och så är det än idag.

Konst och konsthantverk och Norrvikens trädgårdar har fortfarande en stark koppling, den kända hantverksmässan hålls tre dagar varje år på Norrviken och denna ses som Skandinaviens finaste hantverksmässa. Eventet har också vunnit guldknappen för bästa event i Sverige. I år har mässan ett extra romantiskt tema och en tävling om att skapa det mest romantiska smycket.

Besökarna strosar mellan tälten, beundrar olika vackra kreationer, dricker äppelmust, försvinner in till restaurang Orangeriet och Villa Abelin för att få lite svalka, slappnar av till ljudet av porlande vatten i den italienska vattenträdgården eller tar en tur i den vackra japanska trädgården. Det är inte många utflyktsmål som har så stor bredd som Norrviken. Vilken stil du än föredrar, så finns den här!

Rudolf Abelin skulle ha varit mäkta stolt över sin trädgård om han hade besökt den idag --- han hade hänförts över de nya stilträdgårdarna och det nya växthuset - hans motto var att en vacker trädgård ska vara i utveckling för att bevaras. Vad händer i Norrvikens trädgårdar nästa gång? Det är bara att vänta och se - och återkomma!

Text Belinda Graham


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:09-10

Romantisk renässansträdgård! Foto: Graham

Norrvikens trädgårdar

Rudolf Abelin letade med ljus och lykta efter en ny plats för att förverkliga sina paradisiska trädgårdsvisioner, och han lockades till norra Skåne och trakterna kring Båstad av vännerna Ellen...

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Svamp. Foto: Benny Holmberg

Likhetens estetik

Att söka den ultimata likheten i det absolut konforma, som en flyende chimär där ständigt nya olikheter uppträder och andra likheters centrum menar sig äga auktoriserat ärende

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

26th Street, hörnet till Mahabandoola Rd, Yangon.

En vördad oas mitt i Yangons (Rangoon) m…

Följ med Tarja Sami-Jacobson till Rangoon, Myanmar, på en fotografisk bildessä. Läs historien om den judiska församlingen och synagogan i staden, deras historia, nutid och framtid.

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Illustration: Fredrik Jonsson

Fredagsbönen | 2018-10-12

Äntligen fredag, din skänk från ovan när solen din har gått i nedan! Kräng på dig mysoverallen och slå upp GT:n, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

© Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Spanska inbördeskriget som litterärt mot…

Erik Cardelus sonderar de senaste fem årens litterära produktioner efter motiv från Spanska inbördeskriget och finner att ämnet: både konkret och metaforiskt, är i allra högsta grad levande.

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslag

En bräcklig figur i marginalen

BOK | I Bo Bjelvehammars sökande efter ursprung och bevekelsegrunder för Emil Kléens poesi framträder poetens hembygd med det öppna skånska Ringsjölandskapets odlade marker, träddungar och vatten som avgörande markörer och inspirationskällor...

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Okänd

Tro och vetande, klassisk konflikt i mod…

Om medvetandets natur, förhållandet mellan vetenskap och religion, mellan fakta och värderingar, upplysningens rationalitet kontra myter och berättelser och tradition kontra nödvändigheten av nya insikter och en uppdatering av traditionell...

Av: Patrik Stigsson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: artikelförfattaren

De svarta änglarna

Om dem som kommer flygande när vi som mest behöver dem. En kort betraktelse kring något ont som förde med sig något gott.

Av: Super User
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Porträtt av författaren. Foto: Gunnar Lundin

Samhälle och poesi

Patrick Modianos sätt att minnas, Henry David Thoreaus sätt att leva i naturen har anknytning till poesin. Och poesi har en etisk sida som gör den till en del av...

Av: Gunnar Lundin
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Harlan Ellison från en läsning på D.V. Foto: Pip R Lagenta

Harlan Ellison 1934-2018: Pina och plåga…

”Som en modern Balzac kartlade han oförtröttligt livet i amerikanska storstäder, i Los Angeles, Detroit, Las Vegas, New York… Och nästan alltid sönderfallet bakom fasaderna.” Ivo Holmqvist minns författaren Harlan...

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Broschyr (beskuren). Foto: MSB

Är orange orons färg?

Aldrig så bra som nu. Ekonomin går som tåget, arbetslösheten sjunker, herrlandslaget har spelat (bättre än väntat) VM och sommaren är här. Men läget är orange – som krig, kris...

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslaget

En sång till den som fortfarande pundar

BOK | Recension av Jyrki Suominens debut, diktsamlingen En sång för den som fortfarande pundar, åtföljd av tre dikter.

Av: Per Nilsson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Otar Imerlishvili. Foto: Rimma Markova.

Otar Imerlishvili, glädjens konstnär frå…

KONST | ”Otar Imerishvilis bildvärld är fylld av små detaljer som man kan fördjupa sig länge i, som hos Sven Nordqvist, men här ofta i ett stadslandskap. Dock viktigast av allt innehåll...

Av: Irina Persson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Höstvatten. Foto: Bengt Berg

Utdrag ur: Jag går där jag gick

Bokens titel, Jag går där jag gick, är ett hommage till den finske diktaren Pentti Saarikoski, som döpte en av sina tidiga diktsamlingar till Jag går där jag går. Men...

Av: Bengt Berg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Privat

Målande prosa

Två korta målande prosatexter av Per Teofilusson

Av: Per Teofilusson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Tango. Foto: pinthemapproject/Pixabay.

När det rådde dansförbud i Finland

Rolf Karlman ger en kort reflektion över det besynnerliga beslutet att förbjuda människor från att dansa.

Av: Rolf Karlman
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslaget

Att utrota sina egna

BOK | Bo Bjelvehammar har läst Lena Einhorns Geniet från Breslau och ser en bok som på ett mästerligt sätt skildrar ett lands förvandling, olyckliga strategiska beslut och oförmåga att tänka i...

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Ur sviten ”Rörelser”. Foto: Mats Caldeborg

Om det blå och en fågel på hjul med stöd…

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Mats Caldeborg. Med utgångspunkt i en det "blå": en fågel, en skulptur ur sviten "rörelser", ger Caldeborg en litterär och bildmässig reflektion över världen...

Av: Mats Caldeborg
2018:09-10 | 12 oktober, 2018

Detalj ur ”I Bråvalla bokskog”, omslag.

Intressant läsning om bokälskare och bok…

BOK | I en nyutkommen vacker bok botaniserar den lärde Norrköpingsbibliotekarien Ola Gustafsson bland östgötska boksamlingar som han håller i gott förvar på en nerlagd flygflottilj.

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Pressbild. Foto: Patriez van der Wens

It´s a Tragedy

SCENKONST | Anna Bergqvist har sett POSTE RESTANTES senaste production It’s a Tragedy, en föreställning som till stor del bygger på överraskningsmomenten.

Av: Anna Bergqvist
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

The Sound of Music på Intiman 2018. Foto: Belinda Graham

Film är bäst på teater

SCENKONST | Broarna i Madison County, Så som i himmelen, Ghost och The Sound of Music lockar teaterbesökare. Belinda Graham ger en genomgång av fyra föreställningar som nu spelas på svenska teaterscener.

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Pressbild: Draw the line. Illustration: Malin Biller.

Draw the line

BOK | Marja Beckman har läst serieantologin Draw the line.

Av: Marja Beckman
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Judith Owen. Foto: Press

Att upptäcka, på nytt

MUSIK | ”Judith Owen är både påhittig och fantasifull i närmandet av andras material, hon har dessutom en röst med stor närvaro, med intensitet och framförandet andas en själfull passion.”

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Okänd

Andra människors minnen

En novell om historien i tillblivande, individens och kollektivets berättelser. Om de nära relationerna mellan tid, kroppar, och känslor.

Av: Monika Orski
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: Privat

En essä om ondskan som företeelse och i …

Carsten Palmer Schale fortsätter sin odyssé in i ondskans domäner. Läs del 2 av 4. Missa inte heller del 1 i Tidningen kulturens utgåva 2018 nr 8.

Av:
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts