Illustration: Fredrik Jonsson

Fredagsbönen | 2018-10-12Äntligen fredag, din skänk från ovan när solen din har gått i nedan! Kräng på dig mysoverallen och slå upp GT:n, ty nu är det helg igen.I veckans Fredagsbön sprättar vi ånyo brev från läsekretsen, som om det inte fanns någon morgondag. Vår målsättning är som vanligt att ditt vilsna frågetecken ska bli till ett jublande utropstecken. Signaturen ”Ann-Kristin Hitler, stolt Sverigedemokrat och dagisfröken från Flurkmark” uttrycker upprördhet gentemot Fredagsbönen och Tidningen Kulturen, detta eftersom hon anser att en henne närstående partikamrat framställts i dålig dager i föregående Fredagsbön. Ann-Kristin berättar också om mycket traumatiska upplevelser vid SD:s valvaka 2018. I Fredagsbönen sedan länge välbekante Belsebub från Botsmark, leg. psykolog och leg. misantrop, psykologvärldens svar på Keith Richards, ger som vanligt svar på tal i ett replikerande inlägg:

”Till ansvariga för Fredagsbönen och Tidningen Kulturen!!!

NU JÄVLAR FÅR DET VARA NOG!!!!! Jag har i åratal retat upp mig nå rent jävulst över Fredagsbönens ständiga anmodan till supning å knarkning å allmän hedonism. Som varande PK-media av värsta sort försöker Fredagsbönen indoktrinera våra fina, ariska, svenska ungdomar till vidrig dekadens och skörlevnad, i sionismens å islamismens å feminismens å socialismens å popmusikens å rennäringens tjänst. Jag har besvärats av stressmage sedan Riksdagsvalet 2010, och Fredagsbönen har nu gett mig svåra diarréer i åtminstone två års tid.

Som om detta inte var nog framställdes i föregående Fredagsbön en av mina partikamrater inom SD, som jag för övrigt har en nära relation till privat, i för jävla dålig dager (Tidningen Kulturen no 8 - 2018, reds. anm.). I en insändare påstods det att han till följd av en olycka i samband med försök till tidelag blivit attackerad och lemlästad av kor, och numera framlever sina dagar utan armar och ben. SOM EN FOLKELAK, ONDSINT LITEN SD-TORSO, påstods det. Och att han på ett nätforum för elöverkänsliga personer tipsat om det helfestliga fredagsnöjet Anden i glaset. Det är min make Anders Hitler ni skriver om, och det är HELT FRUKTANSVÄRT att ni på detta vis DRIVER MED EN SVÅRT FUNKTIONSVARIERAD PERSON. Även nazister kan ju vara funktionsvarierade, och för min make Anders är det en stor livssorg att inte kunna heila ordentligt längre. Heilning medelst eldriven armprotes är på intet vis en fullgod och tillfredsställande ersättning för heilning med en frisk och stark och oamputerad arm. Det är fan inte samma feeling på långa vägar, och det MÅSTE NI VÄL KUNNA BEGRIPA. Häromdagen när jag kom att tänka på Fredagsbönen och hur ni formulerat er om min make Anders blev jag så arg att jag i besinningslöst raseri råkade bajsa på mig när jag stod i kassakön på Konsum på Haga. Nå så mycke förbannat.

Senast Anders försökte sig på en Hitlerhälsning var ju på SD:s valvaka nyligen. Och då blev armrörelsen tyvärr alldeles för snabb och häftig, detta eftersom Anders befann sig i ett tillstånd av iver och eufori. Med den olyckliga följden att hela armprotesen lossnade och flög iväg som en projektil genom rummet. Och träffade Jimmie Åkessons sambo Louise i ländryggen så att hon började grina. Och sen fick hon uppsöka akutsjukvård. Och sen blev det ju dålig stämning nåt rent råjävulst på den där valvakan. Och Anders blev skändligen kallad för ”FUNKTIONSVARIERAD UNDERMÄNNISKA” och ”INAVLAD JÄVLA KÄRNVÄLJARE” av sina uppretade partikamrater. Samt hotad med järnrör av ett tjugotal närvarande gäster. Och sen slog stressmagen min till, och jag fick sitta inlåst på toan med VÄRSTA SYRAFRÄTANDE JÄVLA RÄNNSKITAN resten av kvällen. DET VAR SOM OM SYNDAFLODEN VAR KOMMEN.

Och nu har jag lagt in ansökan om skilsmässa. Som par har vi mycket gemensamt, jag och Anders. Detta eftersom även Anders har stora besvär med matsmältningen. Men för mig är inte detta tillräckligt längre. Och som Sverigedemokrat kan jag inte leva med en funktionsvarierad undermänniska och kärnväljare som jag får skämmas för inför partikamrater. Där går fanimej gränsen.

Vårt äktenskap har sannerligen inte varit någon dans på rosor. Och jag är den förste att hålla med om att det var dumt av Anders att ta sig in kohagen och försöka ge sig på djuren. Men nu tycker jag nog ändå att han sonat sitt brott med råge. Och dessutom vanställde han könsorganet sitt nåt rent ohyggligt när han råkade komma åt elstängslet. Så han lär ju inte klara av att försöka igen, om man säger så. Och det var ju där han drog på sig elallergin också, när han kom åt elstängslet.

Och sen är det ju detta med Anders dåliga ölsinne. Och nu försöker jag absolut inte på något vis ursäkta Anders agerande, men när han är på fyllan börjar han alltid ragga på andra. Allra värst har det förstås drabbat mig som är Anders livskamrat. Jag har genom åren fått jobba mycket med min svartsjuka gentemot företrädesvis nötkreatur. Det är lätt att känna sig otillräcklig som kvinna och hustru en sån här gång. OCH DETTA SKA NI HA FOLK TILL ATT SITTA OCH SKRATTA ÅT, ERA HJÄRTLÖSA JÄVLAR.

Jomen jag fattar ju att nu kommer Fredagsbönen till å citera mig fel å vinkla det till nå rasistiskt å negativt, som brukligt i judeägd PK-media. Nuförtiden blir man ju kallad rasist så fort man öppnar käften. Tack för ordet!

/Ann-Kristin Hitler, stolt Sverigedemokrat och dagisfröken från Flurkmark”

BELSEBUB GER SVAR PÅ TAL:

”Men hej på dig, Ann-Kristin!

Äntligen lite lyteskomik igen! Äre självaste Trollmor som hör av sig? Grattis för fan, Ann-Kristin! Du har just vunnit guldmedalj i VM i intellektuell dvärgväxt!

Jomen de flesta har nog redan fattat att tidelag, Anden i glaset, elallergi och nazism hör till de Sverigedemokratiska kärnväljarnas allra käraste fritidsintressen. Men Sverigedemokrater å deras urspårade hobbies blir ju ingen människa glad av att läsa om. Fredagsbönens läsare vill helst att vi skriver om roligt å häftigt folk som skötare å socionomer. Fredagsbönen har dock som god representant för sk ”PK-media” en samhällsupplysande och folkbildande och terapeutisk funktion, så vi kan ju tyvärr inte ba be folk fara åt helvete ba för att dom ä dumma i huvet.  

Men Ann-Kristin. Kan ni inte göra nåt vettigt av era liv istället, du och karln din? Ni kan ju t.ex. börja samla hockeybilder. Eller klistermärken eller va fan som helst. Å skaffa er för fan bättre kompisar! Ni kan väl gå med i Riksförbundet Peristaltikens Vänner? Där har dom det ju supertrevligt på sina möten, å en jävlit fin gemenskap å sammanhållning har jag förstått det som. Å tänk att ni får sitta tillsammans å fika gofika å mysa i glada vänners lag å blanda grogg på Laktulos å hembränt å jämföra lilla å stora A å Bristolskalan å prata om kvaliteten på olika sorters katrinplommon å nackdelar å fördelar med vattenlavemang å tarmbakterier å fekaltransplantationer å Kimchi å Kombucha å Monchichi å allt va fan de ä. Å visa diabilder från de årliga tarmsköljningsmästerskapen i Storuman, FISRINGEN 2018, å allt va dom hitta på för spännande aktiviteter. Och sånt ä ju långt mera uppbyggligt än nazism. Som det är nu är ni ju bara två patetiska tomma stolar i kommunfullmäktige.

Och nu har du gjort mig på så jävla dålit humör att nu måste jag dra i mig starksprit å benzo å centralstimulantia i enorma mängder samt lyssna på Torgny Sandgrens nya fina bit, ”Ba rök på för helvete, särskilt ni ungdomar som ha hela livet framför er”, för att komma i stämning igen. Lycka till med liven era!

Med vänlig hälsning, Belsebub från Botsmark”

Fredagsbönen vill på förekommen anledning ta avstånd från bruk av narkotika i samband med elöverkänslighet, fekaltransplantation och tarmsköljning. Och därmed är det dags för undertecknad att utbrista i en skål för goda tider samt önska eder alla en mycket bra helg!

Beteendetips: Spralligt beteende, så klart.
Klädtips: Mysoverall.
Motto: “It´s Cold Gin Time Again” (Ace Frehley).
Dryckestips: Gin & Tonic på Hernö Gin och Fever Tree. Mycket is är tricket.
Artisttips: Frida Selander. Från Umeå, så klart.
Albumtips: Frida Selander - ”När du går på känsla är du alltid i tid” (2018).
Artisttips: Torgny Sandgren. Från Arvidsjaur, så klart.
Albumtips: Torgny Sandgren - ”Vila här” (2018).

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Musiktips: FREDAGSBÖNEN 181012 - THE SOUNDTRACK (Spotify Playlist):

 1. Kiss - “Cold Gin” (1974).
 2. Torgny Sandgren - “Krasch” (2018).
 3. Titiyo - “Som ingenting” (2018).
 4. Kanye West & Jamie Foxx - ”Gold Digger” (2005).
 5. Frida Selander - ”Alla nycklar till överallt” (2018).
 6. Viagra Boys - “Sports” (2018).
 7. Caesars - “Jerk It Out” (2005).
 8. First Aid Kit - “All That We Get” (2018).
 9. Roky Erikson - “If You Have Ghosts” (1981).
 10. Lucifer - “Aton” (2018).
 11. Twin Temple - “Lucifer, My Love” (2018).
 12. Lana Del Rey - ”Venice Bitch” (2018).
 13. Rolling Stones - “Had It With You” (1986).
Text Fredrik Östensson
Bild Fredrik Jonsson
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:09-10

26th Street, hörnet till Mahabandoola Rd, Yangon.

En vördad oas mitt i Yangons (Rangoon) m…

Följ med Tarja Sami-Jacobson till Rangoon, Myanmar, på en fotografisk bildessä. Läs historien om den judiska församlingen och synagogan i staden, deras historia, nutid och framtid.

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Harlan Ellison från en läsning på D.V. Foto: Pip R Lagenta

Harlan Ellison 1934-2018: Pina och plåga…

”Som en modern Balzac kartlade han oförtröttligt livet i amerikanska storstäder, i Los Angeles, Detroit, Las Vegas, New York… Och nästan alltid sönderfallet bakom fasaderna.” Ivo Holmqvist minns författaren Harlan...

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: Okänd

Tro och vetande, klassisk konflikt i mod…

Om medvetandets natur, förhållandet mellan vetenskap och religion, mellan fakta och värderingar, upplysningens rationalitet kontra myter och berättelser och tradition kontra nödvändigheten av nya insikter och en uppdatering av traditionell...

Av: Patrik Stigsson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslag

En bräcklig figur i marginalen

BOK | I Bo Bjelvehammars sökande efter ursprung och bevekelsegrunder för Emil Kléens poesi framträder poetens hembygd med det öppna skånska Ringsjölandskapets odlade marker, träddungar och vatten som avgörande markörer och inspirationskällor...

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

© Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Spanska inbördeskriget som litterärt mot…

Erik Cardelus sonderar de senaste fem årens litterära produktioner efter motiv från Spanska inbördeskriget och finner att ämnet: både konkret och metaforiskt, är i allra högsta grad levande.

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: artikelförfattaren

De svarta änglarna

Om dem som kommer flygande när vi som mest behöver dem. En kort betraktelse kring något ont som förde med sig något gott.

Av: Super User
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Judith Owen. Foto: Press

Att upptäcka, på nytt

MUSIK | ”Judith Owen är både påhittig och fantasifull i närmandet av andras material, hon har dessutom en röst med stor närvaro, med intensitet och framförandet andas en själfull passion.”

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

The Sound of Music på Intiman 2018. Foto: Belinda Graham

Film är bäst på teater

SCENKONST | Broarna i Madison County, Så som i himmelen, Ghost och The Sound of Music lockar teaterbesökare. Belinda Graham ger en genomgång av fyra föreställningar som nu spelas på svenska teaterscener.

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Detalj från omslaget

Att utrota sina egna

BOK | Bo Bjelvehammar har läst Lena Einhorns Geniet från Breslau och ser en bok som på ett mästerligt sätt skildrar ett lands förvandling, olyckliga strategiska beslut och oförmåga att tänka i...

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Otar Imerlishvili. Foto: Rimma Markova.

Otar Imerlishvili, glädjens konstnär frå…

KONST | ”Otar Imerishvilis bildvärld är fylld av små detaljer som man kan fördjupa sig länge i, som hos Sven Nordqvist, men här ofta i ett stadslandskap. Dock viktigast av allt innehåll...

Av: Irina Persson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Privat

Målande prosa

Två korta målande prosatexter av Per Teofilusson

Av: Per Teofilusson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Detalj ur ”I Bråvalla bokskog”, omslag.

Intressant läsning om bokälskare och bok…

BOK | I en nyutkommen vacker bok botaniserar den lärde Norrköpingsbibliotekarien Ola Gustafsson bland östgötska boksamlingar som han håller i gott förvar på en nerlagd flygflottilj.

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Svamp. Foto: Benny Holmberg

Likhetens estetik

Att söka den ultimata likheten i det absolut konforma, som en flyende chimär där ständigt nya olikheter uppträder och andra likheters centrum menar sig äga auktoriserat ärende

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Romantisk renässansträdgård! Foto: Graham

Norrvikens trädgårdar

Rudolf Abelin letade med ljus och lykta efter en ny plats för att förverkliga sina paradisiska trädgårdsvisioner, och han lockades till norra Skåne och trakterna kring Båstad av vännerna Ellen...

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Tango. Foto: pinthemapproject/Pixabay.

När det rådde dansförbud i Finland

Rolf Karlman ger en kort reflektion över det besynnerliga beslutet att förbjuda människor från att dansa.

Av: Rolf Karlman
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslaget

En sång till den som fortfarande pundar

BOK | Recension av Jyrki Suominens debut, diktsamlingen En sång för den som fortfarande pundar, åtföljd av tre dikter.

Av: Per Nilsson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Okänd

Andra människors minnen

En novell om historien i tillblivande, individens och kollektivets berättelser. Om de nära relationerna mellan tid, kroppar, och känslor.

Av: Monika Orski
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Pressbild. Foto: Patriez van der Wens

It´s a Tragedy

SCENKONST | Anna Bergqvist har sett POSTE RESTANTES senaste production It’s a Tragedy, en föreställning som till stor del bygger på överraskningsmomenten.

Av: Anna Bergqvist
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Illustration: Fredrik Jonsson

Fredagsbönen | 2018-10-12

Äntligen fredag, din skänk från ovan när solen din har gått i nedan! Kräng på dig mysoverallen och slå upp GT:n, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Broschyr (beskuren). Foto: MSB

Är orange orons färg?

Aldrig så bra som nu. Ekonomin går som tåget, arbetslösheten sjunker, herrlandslaget har spelat (bättre än väntat) VM och sommaren är här. Men läget är orange – som krig, kris...

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Porträtt av författaren. Foto: Gunnar Lundin

Samhälle och poesi

Patrick Modianos sätt att minnas, Henry David Thoreaus sätt att leva i naturen har anknytning till poesin. Och poesi har en etisk sida som gör den till en del av...

Av: Gunnar Lundin
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: Privat

En essä om ondskan som företeelse och i …

Carsten Palmer Schale fortsätter sin odyssé in i ondskans domäner. Läs del 2 av 4. Missa inte heller del 1 i Tidningen kulturens utgåva 2018 nr 8.

Av:
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Ur sviten ”Rörelser”. Foto: Mats Caldeborg

Om det blå och en fågel på hjul med stöd…

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Mats Caldeborg. Med utgångspunkt i en det "blå": en fågel, en skulptur ur sviten "rörelser", ger Caldeborg en litterär och bildmässig reflektion över världen...

Av: Mats Caldeborg
2018:09-10 | 12 oktober, 2018

Höstvatten. Foto: Bengt Berg

Utdrag ur: Jag går där jag gick

Bokens titel, Jag går där jag gick, är ett hommage till den finske diktaren Pentti Saarikoski, som döpte en av sina tidiga diktsamlingar till Jag går där jag går. Men...

Av: Bengt Berg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Pressbild: Draw the line. Illustration: Malin Biller.

Draw the line

BOK | Marja Beckman har läst serieantologin Draw the line.

Av: Marja Beckman
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa