© Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Spanska inbördeskriget som litterärt motivErik Cardelus sonderar de senaste fem årens litterära produktioner efter motiv från Spanska inbördeskriget och finner att ämnet: både konkret och metaforiskt, är i allra högsta grad levande.Varför har vissa litterära motiv en starkare livskraft än andra? Frågan slår mig när jag återkommer till en avhandling som jag en gång läste. Det handlar om Diktarnas krig från 1986, skriven av Åsa Riberg, ett verk som behandlar det spanska inbördeskriget och dess avtryck i den svenska litteraturen. I avhandlingen konstateras bland annat att det spanska inbördeskriget har haft ”en överraskande livskraft som litterärt motiv.”

Det var då, över trettio år sedan. Så nära, men ändå så långt borta. Ännu hade ingen Berlinmur fallit och ingen ny globaliserad liberal världsordning öppnat sig. Inga nationalistiska och brunpopulistiska rörelser marscherade på bred front runt om i Europa. Inte som nu. Marscherade och skanderade på gator och torg, etablerade sig som partier i parlament och andra politiska församlingar.

Samtidigt låg det totalitära hotet på sätt och vis närmare då än nu, dels genom det pågående Kalla kriget och dels genom närheten i tid till Francodiktaturen som föll samman först med diktatorns död i november 1975. Många spanienfrivilliga svenskar var fortfarande vid liv.

I Risbergs avhandling är blicken vänd mot författare i det spanska inbördeskriget närmaste skuggor, som en Stig Dagerman, en Karl Vennberg, en Erik Lindegren, en Pär Lagerqvist eller en Werner Aspenström. Författare som reagerade på det som hade hänt och hände i Spanien, under inbördeskriget och den efterföljande diktaturen.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Nu är det annorlunda. Spanien är en västlig demokrati, fast förankrad i EU och dit strida strömmar av turister, konferensbesökare och husköpare rör sig, år efter år. Knappt är heller någon av alla de författare som nämns i avhandlingen i livet.

Men frågan fortsätter att studsa runt mellan 1986 och 2018, mellan nu och då. Hur starkt fortsätter det spanska inbördeskriget att leva som litterärt motiv?

Enkelt uttryckt, lever detta litterära motiv gott. I de senaste fem årens bokutgivning finns flera skildringar, utgivna på större förlag, som handlar om det spanska inbördeskriget eller ”diktarnas krig”, som det kallas av Riberg och många andra.

Närmast i tid återfinns Solidärer av Anna Jörgensdotter. Det är en imponerande roman, episkt och poetiskt rik. Här vävs 30-talskrisens politiska oro i Gävle ihop med ett Barcelona sönderslitet av inbördeskrigets polariserande och brutaliserande krafter. Två personer ställs i förgrunden – svenske Ingemar och katalanska Concha.

En hamnarbetare i Gävle och en ensamstående mamma i Barcelona. Båda åser hur fascismen växer sig allt starkare, hemma och i omvärlden. Båda kränger och krockar mellan passion och politik. Kämpande och kärlekskranka solidärer, för att anknyta till titeln och försöka ringa in denna prisbelönta text.

Mycket liv ryms också i Rune Strucks roman Pappa ville aldrig prata om Ebro från 2016. Precis som i Solidärer står arbetare i fokus, vilket var typiskt för Sverige till skillnad från många andra länder där de spanienfrivilliga ofta var akademiker. I fokus ställs här Strucks egen pappa Walter. Fadern växer upp i Hamburg, en vänsteraktivist som flyr sitt faderland när 30-talets stöveltramp eskalerar. Via Sverige hamnar Walter sedan i Spaniens inbördeskrig, därefter i Midsommarkransen, arbetarstadsdelen i sydvästra Stockholm.

Tonen är både dokumentär och känslosam, nutid blandas med dåtid. Att pappa faktiskt inte ville prata om Ebro blir tydligt under läsningens gång. För slaget vid Ebro var både tragiskt och traumatiskt. Det var inbördeskrigets största och blodigaste slag, dessutom ett av 1900-talets mest omtalade och betydelsefulla strider.

Vid denna flod drabbade hela 200.000 soldater samman mellan det stekheta juli och det höstruggiga november 1938. Över hälften på båda stridande sidor dog eller skadades svårt. Det var en djärv offensiv där de republikanska trupperna gjorde ett överraskningsanfall över den mäktiga floden som rinner genom norra Spanien. Det blev ett sista misslyckat försök att mota bort den mäktiga fascistiska armé som höll på att erövra Spanien allt sedan sommaren 1936. Resten känner de flesta av oss till – det nazistiska och fascistiska hotet växte sig starkare och mäktigare, det andra världskriget avlöste med alla grymheterna där.

Efter förlusten vid Ebro tvingades de internationella brigaderna att lämna landet. Syftet var att få de andra demokratiska västmakterna att stödja den spanska republiken. Detta för att uppväga det faktum att Hitlers Tyskland och Mussolinis Italien stödde nationalistsidan militärt. Men ingen internationell hjälp gavs från Västmakterna; republikens Spanien lämnades åt sitt öde. En smärtsam händelse för fadern Walter, liksom för en hel generation vänsteraktivister och antifascister som fick se sitt hopp grusas. Speciellt smärtsam för det Spanien som sedan levde i hård diktatur mellan 1939 och 1975.

Att skjuta hästar från 2015 möter vi Alfons Andersson, en svensk arbetarkille som strider i Spanien. Känslostyrka, en ymnig flod av händelser och ett direkt språk möter läsaren i romanen av den annars så framgångsrika deckarförfattaren Kjell Eriksson.

Annorlunda än Jörgensdotter, Struck och Eriksson närmare sig historikern och DN-journalisten Henrik Berggren ämnet. I romanen Det röda arvet från 2014 går vägen via arkiven som huvudpersonen, historikern Thomas Thorild, undersöker. Spåren leder vidare till det spanska inbördeskriget och en olöst gåta. Intrigen är långt lekfullare än hos de tidigare nämnda författaren, mer åt spionromanshållet och med drag av pusseldeckare.

Även i Den skeva platsen, utkommen postumt 2016, möter vi det spanska inbördeskriget. Författaren Caterina Pascual Söderbaum, som delvis växte upp i Katalonien, skapar här något som placeras sig mellan en släktkrönika och en studie av 1900-talets grymheter. Konkreta händelser från det spanska inbördeskriget vävs ihop med Nazitysklands vidrigheter, men även den vardagliga nazism som florerade på många håll, även i Sverige. I mörk botten ligger den egna familjens gärningar och öden, skoningslöst och hudnära skildrat.

Vad händer när vi lägger ihop alla dessa skildringar? Tydligt framträder bilden av hur svårt det är för ett demokratisk samhälle och dess medborgare att effektivt skydda sig från krafter som försöker förgöra och förstöra den demokratiska spelplanen. I synnerhet gäller det i kärva och oroliga tider, då polarisering, bitterhet, brutalisering och sekterism får fäste.

För den republikanska regeringen och armén imploderade av interna stridigheter och revirtänkande mellan olika fraktioner. Detta märks tydligt i journalisten och Spanienkännaren Nathan Shachars rika populärhistoriska verk om det spanska inbördeskriget, Sin egen värsta fiende, utkommen 2016. Socialister, kommunister och anarkister kunde sällan dra jämnt. Trots att den republikanska regeringen initialt leddes av liberala och måttfulla socialistiska krafter, polariserades och splittrades enigheten snabbt. Inte minst då endast Sovjetunionen slöt upp kring den spanska republiken, en rejäl björnkram då Stalins paranoida regim snabbt sådde split i republikens trupper.

I Spanien är såren från inbördeskriget långt ifrån läkta, om de någonsin blir det. Hanteringen av det historiska medvetandet väcker ständig polemik. Senast handlade det om beslutet att flytta diktator Francisco Francos kvarlevor från det heroiskt uppbyggda monumentet El Valle de los caídos utanför Madrid. Ett beslut som delar opionionen, men som för många är en nödvändighet för att skapa upprättelse, rättfärdighet och försoning.

Även i den pågående spansk-katalanska konflikt pyr bitterhet från inbördeskriget och från den efterföljande francodiktaturen. Katalonien var ju den region som tydligast och längst stod emot de fascistiska angriparna, något som bestraffades under den efterföljande Francodiktaturen.

För Europas del finns saker att hålla i minnet, inte minst idag då nationalistiska och brunpopulistiska krafter återigen tågar fram, på olika håll. För fascismen och nazismen har inte begravts på historiens skräphög, utan antar nya skepnader, vissa mer välkammade och politiskt salongsfäiga än andra.

Så det spanska inbördeskriget tycks vara ett litterärt motiv med ovanligt stark livskraft, nu som då. För litteraturen söker sig till det som rör och berör, till det som måste bearbetas och påminnas om. Som att demokrati och fred inte är något vi kan ta för givet, varken nu eller då. Att vi nu har en samling nyutkomna och välskrivna skildringar på svenska som hjälper oss med det är inte annat än glädjande.

Bild ovan: En grupp soldater talar med journalister under Spanska inbördeskriget, med ryggen mot kameran figurerar den amerikanske författaren Ernest Hemmingway som tjänstgjorde som krigskorrespondent. Copyright Notice © Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS
Text Erik Cardelus
Bild © Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:09-10

Svamp. Foto: Benny Holmberg

Likhetens estetik

Att söka den ultimata likheten i det absolut konforma, som en flyende chimär där ständigt nya olikheter uppträder och andra likheters centrum menar sig äga auktoriserat ärende

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Tango. Foto: pinthemapproject/Pixabay.

När det rådde dansförbud i Finland

Rolf Karlman ger en kort reflektion över det besynnerliga beslutet att förbjuda människor från att dansa.

Av: Rolf Karlman
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Detalj från omslaget

Att utrota sina egna

BOK | Bo Bjelvehammar har läst Lena Einhorns Geniet från Breslau och ser en bok som på ett mästerligt sätt skildrar ett lands förvandling, olyckliga strategiska beslut och oförmåga att tänka i...

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Romantisk renässansträdgård! Foto: Graham

Norrvikens trädgårdar

Rudolf Abelin letade med ljus och lykta efter en ny plats för att förverkliga sina paradisiska trädgårdsvisioner, och han lockades till norra Skåne och trakterna kring Båstad av vännerna Ellen...

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

The Sound of Music på Intiman 2018. Foto: Belinda Graham

Film är bäst på teater

SCENKONST | Broarna i Madison County, Så som i himmelen, Ghost och The Sound of Music lockar teaterbesökare. Belinda Graham ger en genomgång av fyra föreställningar som nu spelas på svenska teaterscener.

Av: Belinda Graham
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Privat

En essä om ondskan som företeelse och i …

Carsten Palmer Schale fortsätter sin odyssé in i ondskans domäner. Läs del 2 av 4. Missa inte heller del 1 i Tidningen kulturens utgåva 2018 nr 8.

Av:
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: artikelförfattaren

De svarta änglarna

Om dem som kommer flygande när vi som mest behöver dem. En kort betraktelse kring något ont som förde med sig något gott.

Av: Super User
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Porträtt av författaren. Foto: Gunnar Lundin

Samhälle och poesi

Patrick Modianos sätt att minnas, Henry David Thoreaus sätt att leva i naturen har anknytning till poesin. Och poesi har en etisk sida som gör den till en del av...

Av: Gunnar Lundin
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Judith Owen. Foto: Press

Att upptäcka, på nytt

MUSIK | ”Judith Owen är både påhittig och fantasifull i närmandet av andras material, hon har dessutom en röst med stor närvaro, med intensitet och framförandet andas en själfull passion.”

Av: Bo Bjelvehammar
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Foto: Okänd

Tro och vetande, klassisk konflikt i mod…

Om medvetandets natur, förhållandet mellan vetenskap och religion, mellan fakta och värderingar, upplysningens rationalitet kontra myter och berättelser och tradition kontra nödvändigheten av nya insikter och en uppdatering av traditionell...

Av: Patrik Stigsson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Broschyr (beskuren). Foto: MSB

Är orange orons färg?

Aldrig så bra som nu. Ekonomin går som tåget, arbetslösheten sjunker, herrlandslaget har spelat (bättre än väntat) VM och sommaren är här. Men läget är orange – som krig, kris...

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Otar Imerlishvili. Foto: Rimma Markova.

Otar Imerlishvili, glädjens konstnär frå…

KONST | ”Otar Imerishvilis bildvärld är fylld av små detaljer som man kan fördjupa sig länge i, som hos Sven Nordqvist, men här ofta i ett stadslandskap. Dock viktigast av allt innehåll...

Av: Irina Persson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Illustration: Fredrik Jonsson

Fredagsbönen | 2018-10-12

Äntligen fredag, din skänk från ovan när solen din har gått i nedan! Kräng på dig mysoverallen och slå upp GT:n, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: Privat

Målande prosa

Två korta målande prosatexter av Per Teofilusson

Av: Per Teofilusson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

26th Street, hörnet till Mahabandoola Rd, Yangon.

En vördad oas mitt i Yangons (Rangoon) m…

Följ med Tarja Sami-Jacobson till Rangoon, Myanmar, på en fotografisk bildessä. Läs historien om den judiska församlingen och synagogan i staden, deras historia, nutid och framtid.

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Detalj från omslaget

En sång till den som fortfarande pundar

BOK | Recension av Jyrki Suominens debut, diktsamlingen En sång för den som fortfarande pundar, åtföljd av tre dikter.

Av: Per Nilsson
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Harlan Ellison från en läsning på D.V. Foto: Pip R Lagenta

Harlan Ellison 1934-2018: Pina och plåga…

”Som en modern Balzac kartlade han oförtröttligt livet i amerikanska storstäder, i Los Angeles, Detroit, Las Vegas, New York… Och nästan alltid sönderfallet bakom fasaderna.” Ivo Holmqvist minns författaren Harlan...

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Foto: Okänd

Andra människors minnen

En novell om historien i tillblivande, individens och kollektivets berättelser. Om de nära relationerna mellan tid, kroppar, och känslor.

Av: Monika Orski
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Ur sviten ”Rörelser”. Foto: Mats Caldeborg

Om det blå och en fågel på hjul med stöd…

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Mats Caldeborg. Med utgångspunkt i en det "blå": en fågel, en skulptur ur sviten "rörelser", ger Caldeborg en litterär och bildmässig reflektion över världen...

Av: Mats Caldeborg
2018:09-10 | 12 oktober, 2018

© Corbis. All Rights Reserved. Credit © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Spanska inbördeskriget som litterärt mot…

Erik Cardelus sonderar de senaste fem årens litterära produktioner efter motiv från Spanska inbördeskriget och finner att ämnet: både konkret och metaforiskt, är i allra högsta grad levande.

Av: Erik Cardelus
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Höstvatten. Foto: Bengt Berg

Utdrag ur: Jag går där jag gick

Bokens titel, Jag går där jag gick, är ett hommage till den finske diktaren Pentti Saarikoski, som döpte en av sina tidiga diktsamlingar till Jag går där jag går. Men...

Av: Bengt Berg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Detalj ur ”I Bråvalla bokskog”, omslag.

Intressant läsning om bokälskare och bok…

BOK | I en nyutkommen vacker bok botaniserar den lärde Norrköpingsbibliotekarien Ola Gustafsson bland östgötska boksamlingar som han håller i gott förvar på en nerlagd flygflottilj.

Av: Ivo Holmqvist
2018:09-10 | 05 oktober, 2018

Pressbild: Draw the line. Illustration: Malin Biller.

Draw the line

BOK | Marja Beckman har läst serieantologin Draw the line.

Av: Marja Beckman
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Pressbild. Foto: Patriez van der Wens

It´s a Tragedy

SCENKONST | Anna Bergqvist har sett POSTE RESTANTES senaste production It’s a Tragedy, en föreställning som till stor del bygger på överraskningsmomenten.

Av: Anna Bergqvist
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Detalj från omslag

En bräcklig figur i marginalen

BOK | I Bo Bjelvehammars sökande efter ursprung och bevekelsegrunder för Emil Kléens poesi framträder poetens hembygd med det öppna skånska Ringsjölandskapets odlade marker, träddungar och vatten som avgörande markörer och inspirationskällor...

Av: Benny Holmberg
2018:09-10 | 11 oktober, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa