Fredrik Jonsson, 2018
 • 2018:08
 • Publicerad:

Fredagsbönen | 2018-08-31Äntligen fredag, din hugsvalelse i grötgrå grottekvarnsvånda! Ställ fram HB-dunken och Päronsodan på bordet, ty nu är det helg igen.Har jobbhelvetet dragit igång igen? Så till den milda grad att dina fina sommarminnen utplånats för evigt och du ånyo känner dig utbränd och halvvägs ner i graven? Hav förtröstan, ty i veckans Fredagsbön sprättar vi läsarbrev och löser problem för brinnande livet. Vår målsättning är att du ska kunna skratta igen om du gråter samt ånyo löpa som en gasell om du sitter i permobil. I veckans Fredagsbön får vi möta signaturen ”Khristina Smedh, Vågens stjärntecken”. Khristina är verksam som överläkare i psykiatri, och hon berättar om det veritabla helvete som hennes familj nu drabbats av. Familjen är trakasserad av en flock övernaturliga hästar. I Fredagsbönen sedan länge välbekante Belsebub från Botsmark, Den Gyllene Psykologguden, ger svar på tal i ett replikerande inlägg:

”Bästa Fredagsbönen!

Tack för underbar läsning och jättefina råd om hur man ska bete sig och vad man ska dricka sig full på och såna saker. Och tack för musiktipsen. Black Sabbaths ”Master of Reality” är min favoritplatta. Fett grymt å ägigt riff där på ”Into the Void”. Tony Iommi rules. Tony Iommi äger fett nå helt grymt.

DETTA ÄR ETT ROP PÅ HJÄLP, för i vår familj är vi trakasserade av ÖVERNATURLIGA HÄSTAR. Ni kanske tycker att detta ba låter som mumbo jumbo å hejbabberiba å flumflum å skämta å skoja? ICKET, SÄGER JAG! DETTA ÄR ALLVARET! OCH JAG ÄR FAKTISKT ÖVERLÄKARE I PSYKIATRI, SÅ JAG VET VÄL FÖR FAN VAD JAG PRATAR OM. Som det nu är törs vi knappt gå utanför dörren längre. Och allt började en helt vanlig fredagkväll, mitt i fredagsmyset. Jag och karln min, Kjell-Åke, hade ju i vanlig ordning rökt på nå rent råjävulst, samt traditionsenligt läst Fredagsbönen. Vi satt glada i hågen och drack grogg på HB och Päronsoda och kollade in tidningshoroskopen och diggade till Roger Pontares svängiga musik och sjöng med i de härliga texterna. Karl min hade googlat upp ett jätteroligt nätforum för personer med elöverkänslighet, och där var det en SD-anhängare som hade gjort inlägg. Han va funktionsvarierad p.g.a. att han blivit attackerad av kor i samband med försök till tidelag. Å han hade blivit liksom som en folkelak, ondsint liten torso utan armar å ben. Å han hade tipsat om ”Anden i glaset” som ett helfestligt fredagsnöje. ”Jamen va fan, vi prova väl det dära Anden i glaset”, sa ja åt karln min.

Och sagt och gjort. Vi drog igång me Anden i glaset. Och karln min sa ju det att: ”Det skulle va fett mäktit att få kontakt med avlidna hästar. Andarna deras alltså. De har ja alltid drömt om. Att få kommunicera med andarna deras å få höra hur de ä i dödsriket å såna prylar”. Och mer behövdes det inte. Å vi fick ju kontakt med en massa avlidna hästar. Det var ju mycke snack om att dom hade käkat nå infernaliskt med mumsigt hö i sina dagar, å även blivi risiga i magen av mögligt ensilage som dom tyck smaka råäcklit. Å att dom tyck att hela jävla balen ska kasseras om det bildats mögel i ensilaget. Å att dom sprungit på travet på Umåker å sånt, å blivit utnyttjade och förslavade av cyniska människor som snarare hade ekonomiska motiv än hästarnas bästa för ögonen. Å alla dessa obesa jävla barn som dom hade tvingats traska runt med på ryggen, i snöglopp på tråkiga fucking jävla skyltsöndagar å gudsförgätna 4H-gårdar å i all synnerhet Rundviks fasansfulla hemvändardag. Jo, de uttryckte sig faktiskt ordagrant så, hästarna. De bokstaverade fram detta via glaset, de arma djuren.

Och sen sa ju karln min det att: ”Det skulle ju va jävlit kul att få se hur ni ser ut å få träffa er på riktit å kanske ta en grogg å en joint ihop å så. Kan ni materialisera er inför våra ögon på nå vis? OOOOOOO, AVLIDNA ANDEHÄSTAR, JAG BEFALLER ER ATT MATERIALISERA ER INFÖR VÅRA ÖGON! GÖR BA SOM JA SÄG NU! OOOOOOO, AVLIDNA ANDEHÄSTAR, JA BEFALLER ER!!!”

Och sen var HELVETET över oss. Och från den stunden är vi bokstavligt talat fångar i vårt eget hem. Vi talar alltså om en hord av övernaturliga hästar, uppskattningsvis ca 8000 avlidna andedjur, men det är svårt att uttala sig därom med större precision. De har omringat huset och vill ta ihjäl oss, ty de hungrar efter människokött samt även den där groggen och jointen som karln min obetänksamt lovat dem. Och det är ju tammesatan som i en bok av Stephen King. Hemsökelsen har uteslutande skett vid vårt hem i centrala Umeå. Hästflocken kommer företrädesvis nattetid, strax efter skymningen, och dom frustar ondskefullt och stampar aggressivt med hovarna i marken, och deras elaka djävulsögon lyser röda i mörkret. Dom klipper blodtörstigt med sina huggtandsbemängda käftar i luften, och dom sprutar eld och svavel ur de där noshålen som dom har. Och dom kan inte bara bokstavera utan även prata på svenska. Och dom säger råtaskiga saker. Obehagligt är bara förnamnet. Och sen har ju grannarna klagat också. Och grannarna tycker ju förstås att det är ett jävla stök och spring. Och sen är ju barna deras hästallergiker också. Och hästjävlarna åt ju upp skolväskan och Hemkunskapsboken för dottern deras.

Vi vet då rakt int vart vi ska he oss längre. Gångna helgen försökte dom ju dyrka upp dörren och ta sig in i huset, hästarna. Vi blev ju så skärrade att vi gömde oss under matsalsbordet, för karln min hade googlat upp att hästar inte kan krypa in under bord. Å sen tog vi även LSD. Int för att vi ä nå storknarkare direkt. Men karln min hade googlat upp att hästar ä rädda för allt möjlit å tyck att knarkare ä äckliga å konstiga å ha ett avvikande rörelsemönster, så vi gjorde det i avskräckande syfte. Int vet ja om de verkligen funka, men som tur var hade hästarna svårt att dyrka upp dörren med dom där klumpiga hovarna, så dom lyckades aldrig ta sig in i huset. Hästgänget hade ju me sä en stor attans verktygslåda å kofötter å motorsågar å allt möjligt, men finmotoriken deras va ju helt åt helvete. Så int gick ju de int. Jävla tur de, alltså.

Jag har bifogat ett foto på den här jävla människoätande hästflocken när dom står ute på vår garageuppfart och ser mordiska ut, så att ni ska förstå vidden av katastrofen.

Snälla goa Fredagsbönen, ge oss ett råd, för så här kan vi inte ha det. Vad ska vi göra?

Mvh Khristina Smedh, Vågens stjärntecken”

BELSEBUB GER SVAR PÅ TAL:

”Men tjena Khristina!

För jävla rolit att du skriver hit. Fast det var nästan så att du gick över gränsen där när du skrev om tidelag och den där ondsinta lilla SD-torson som gilla Anden i glaset. För jävla taskit mot korna. Om nötkreatur hade varit läs- och skrivkunniga hade de ju protesterat högljutt och vägrat figurera i ett narrativ där Sverigedemokrater förekommer.

Angående bilden du skickat in som du sa föreställer den mångtusenhövdade övernaturliga hästflocken med onda avsikter visavi mänskligheten; ALLTSÅ KHRISTINA, VAD ÄR DET FRÅGAN OM? DET DU SKICKAT TILL OSS ÄR ICKET ETT FOTOGRAFI, UTAN ETT TECKNAT VYKORT FÖRESTÄLLANDE MY LITTLE PONY. Han stå på en sommaräng å är tecknad å ser gullig å snäll ut. Huruvida han ä mordisk av sä å vill äta människokött framgår inte av bilden. MEN ALLTSÅ NI HADE JU FÖR FAN TAGIT LSD INNAN NI FICK TRÄFFA MY LITTLE PONY, DE BEGRIP JU VEM SOM HELST. NI SKA LÅTA BLI Å KNARKA OM NI INT TÅL MED DET Å HA KROPPEN Å PSYKET FÖR DET!!!!!!

Men Fredagsbönen vill ju hemskt gärna hjälpa dig och familjen din. Khristina, nu ta du å prova elefantöl å lyrica nån helg istället. Det ger en bättre mättnadskänsla än LSD, å ä riktit smaskens ihop. Smakerna gifter sä som så jävla bra. Å snatterkäften får du på köpet. Å du slipp ju träffa på My Little Pony.

Häst gör sig bäst på smörgås. Nu sköt du om dä, Khristina!

Med vänlig hälsning, Belsebub från Botsmark”

Fredagsbönen vill på förekommen anledning betona att densamma tar avstånd från alla former av bruk av narkotika i samband med det helfestliga fredagsnöjet Anden i glaset. Och därmed är det dags för undertecknad att utbrista i en skål för goda tider samt önska eder alla en mycket bra helg!

Beteendetips: Bit ihop nu. Försök vara lite sprallig. Försök åtminstone.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Dryckestips: Blood Orange Grapefruit (läsk, Apotekarnes).

Citat: “Den som skrattar när han äter ska gråta innan han skitit” (Torgny Lindgren).

Artisttips: Maxida Märak. Från Sápmi.

R.I.P. Aretha Franklin (1942-2018).

Musiktips: Fredagsbönen 180831 – The Soundtrack:

 1. Maxida Märak - ”Järnrör” (2018).
 2. Maxida Märak - ”Vill ni se en stjärna” (2018).
 3. Maxida Märak - “Backa bak” (2016).
 4. Aretha Franklin - “Chain of Fools” (1968).
 5. Doktor Kosmos - “Nassesvin” (2018).
 6. Iggy Pop - “Lust For Life” (1977).
 7. Jenny Wilsson - “IT HURTS” (2018).
 8. Les Big Byrd - “I Fucked up I Was a Child” (2018).
 9. Lykke Li - “Sex Money Feelings Die - Recorded at Spotify Studios ” (2018).
 10. Robyn - ”Missing U” (2018).
 11. Cat Power & Lana Del Rey - “Woman (Single version)” (2018).
 12. Black Sabbath - “Into the Void” (1971).
 13. Rolling Stones - “Angie” (1973).
Text Fredrik Östensson
Bild Fredrik Jonsson, 2018
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:08

Barrskog, Free-Photos/Pixabay.

Människans vanvård av Moder Jord

Mänskligheten är den första arten på jorden med den intellektuella förmågan att begränsa dess antal medvetet och leva i ett bestående, dynamiskt jämviktläge med andra former av liv. (Arne Naess)

Av: Lena Månsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Fiskebåt i Sydkinesiska sjön. Foto: Författaren.

Om Mo Yans litterära universum

I Mo Yans litterära universum utgör det illustrativt gestaltade våldet och den lemlästade kroppen ett tema som berättelserna kretsar kring och det som vid sidan om hans eventuella politiska intentioner...

Av: Anneliese Fältström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Mätverktyg, Gedenkstätte Am Steinhof (detalj). Foto: Mats Olofsson.

Rasbiologins uppkomst och konsekvenser

Darwin använde sig av uttrycket "Survival of the fittest", som beteckning för den viktigaste drivkraften för överlevnad. Det naturliga urvalet skulle avgöra en människas överlevnad. Med Darwins skrifter påbörjades en...

Av: Lilian O. Montmar
2018:08 | 05 september, 2018

Arthur Currie i Mons, 1918. Library and Archives Canada.

Konsten att avsluta ett krig

Den 11 november för hundra år sedan tystnade äntligen vapnen utmed första världskrigets frontlinjer. Efter fyra år i dödens närhet hade de flesta av soldaterna svårt att uppbåda någon starkare...

Av: Anders Olofsson
2018:08 | 05 september, 2018

Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-31

Äntligen fredag, din hugsvalelse i grötgrå grottekvarnsvånda! Ställ fram HB-dunken och Päronsodan på bordet, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Den arabiska apokalypsen och andra dikte…

BOK | ”Att ständigt vara hemma någon annanstans än hemma, kanske för det en närmre eviga företeelser som till exempel havet och solen. Sådant som utan några som helst tveksamheter finns överallt...

Av: Ida Thunström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Jägarna i snö, av Pieter Bruegel de äldre, 1565.

Den övergödda samtidskulturen

Nåt random nättroll kallade mig full av ressentiment för att jag skrev en kritiskt hållen text i en annan tidning om det popkulturella fenomenet Alex & Sigges podcast. Eller kritiskt...

Av: Gunnar Strandberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Privat

Två texter

Två texter av Per Teofilusson.

Av: Per Teofilusson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Vasili Grigorjevitsj Perov, porträtt av Fjodor Dostojevskij (1872)

Om nyttigheten i Dostojevskijs debut

Hur kan man som fattig vinna sitt värde i andras ögon? Genom arbete skulle många tänka, men kanske inte säga – eftersom vårt samhälle fortfarande präglas av, låt oss säga...

Av: Robert Halvarsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

The Eye of Time Myth II: A need to survi…

MUSIK | Det här är ingen populärmusik och kommer aldrig att så vara. Musiken är monotont drabbande och svårbestämt ambient dark. Rytmerna är orgasmiska med konnotationer åt alla håll och kanter. Öster...

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Eric ”Umedalen” Johansson. Foto: Antwood/Wikmedia Commons.

Mysteriet Umedalen

Rolf Karlman om släggkastaren Eric ”Umedalen” Johansson, och ett av vår tids kanske mest besynnerliga ”fusk”.

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Porträtt av Philip Roth, Wolf Gang/Flickr.

Vägar till Philip Roth

Erik Cardelus om författaren Philip Roth som avled under våren 2018.

Av: Erik Cardelus
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Privat

Ondskan som företeelse och i sig (i)

ONDSKA! Visst reagerar vi ofta spontant på det sättet när något ohyggligt inträffar. KORSFÄST! Hämnas! Inför dödsstraff! Lås in fanskapet på verklig livstid och släng bort nyckeln! Ja, det är...

Av:
2018:08 | 31 augusti, 2018

Rosor, Pixabay/Carl Russel.

Om det som är tragiskt

I denna feuilleton reflekterar Anders Björnsson över relationerna mellan det vi brukar kalla lycka och det som är tragiskt.

Av: Anders Björnsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Stenen. Foto: författaren.

Jag är tystnad

Den allomfattande ljudlöshetens härbärge förseglat med ordlöshetens sigill har varit min borg där mina uttalanden i tomma högtidstal har varit mitt ordlösa språk.

Av: Benny Holmberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Send Me Your Daughter

MUSIK | Måhända, är jag inte rätt person att skriva en anmälan på Galleriets senare EP. Jag har förvisso ett stort stort musikintresse – men mina kunskaper när det kommer till elektronisk...

Av: Sebastian Andersson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Sara Anstis

Månadens konstnär: Sara Anstis

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Sara Anstis.

Av: Sara Anstis
2018:08 | 31 augusti, 2018

Nobelpristagaren V. S. Naipaul talar i Dhaka, Bangladesh. Foto: Faizul Latif Chowdhury/Wikimedia

V. S. Naipaul 1932-2018

Ivo Holmqvist gör en minnesteckning över den nyligen bortgångne författaren.

Av: Ivo Holmqvist
2018:08 | 31 augusti, 2018

Marilyn Horne & Monserrat Caballé (1981).

Montserrat Caballé

Annakarin Svedberg gör en okritisk och inspirerad betraktelse kring en hyllad spansk sopran. Hur en enda Prima Donna lyfter fram flera aspekter i vår kultur.

Av: Annakarin Svedberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Citroen CV4, GuentherDillingen/Pixabay

Vad är modernismen?

Gunnar Lundin reflekterar över den så kallade modernismen.

Av: Gunnar Lundin
2018:08 | 31 augusti, 2018

Del av Mynoria, järnduksskulptur av Barbro Bäckström. Foto: Claes Hall

Genom järnduk och kameralins visas männi…

KONST | Nakna människokroppar i form av skulpturala reliefer, skira och motsägelsefulla, samsas med gåtfulla arkeologiska bilder i ena delen av konstgalleriet Fabriken i Bästekille. I den andra delen av den rymliga...

Av: Nancy Westman
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Regn i gråljus

BOK | Bo Bjelvehammar om Lars Lerin och Kerstin Högstrands senaste bok ”Råskinn”.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

En hårdför berättelse om kvinnors utsatt…

BOK | Kicki Sehlstedt, författare till ”Sweet Lolita” har förutom sitt skrivande erfarenhet både som journalist och kriminolog, en insikt som starkt kommer till utryck i denna hennes debutroman.

Av: Jens Wallén
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Bilder från Turkmenistan

När Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Wanås Konst

KONST | Hem och längtan, samhörighet och lekfullhet, storskalighet och närhet. Detta går som en röd tråd genom de nya verken på Wanås. Den klara röda tråden går också som en röd...

Av: Belinda Graham
2018:08 | 31 augusti, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts