- 2018:08
- Publicerad:
En hårdför berättelse om kvinnors utsatthet
BOK | Kicki Sehlstedt, författare till ”Sweet Lolita” har förutom sitt skrivande erfarenhet både som journalist och kriminolog, en insikt som starkt kommer till utryck i denna hennes debutroman.
Kicki Sehlstedt
SWEET LOLITA
Piratförlaget
Hon är ”uppvuxen i Uddevalla, men bor numer i Stockholm” och det är i huvudstaden där boken utspelar sig. Sweet Lolita är en spänningsroman, men förefaller basera sig på autentiska händelser som författarinnan verkar ha kommit i kontakt med i sina andra verksamheter.
Förutom att åstadkomma en thriller lyckas Kicki Sehlstedt rikta uppmärksamheten på kvinnors utsatthet, som är ett tydligt syfte med detta verk, som hon lyckats väl med.
Romanen ligger mycket i tiden, inte minst med tanke på meetoo rörelsen, men skulle egentligen ha kunnat skrivits närsomhelst eftersom kvinnoförtrycket har varit och är tidlöst. Det är både våld och den förnedring som författaren skildrar i den här berättelsen.
Kicki Sehlstedt blottlägger händelser som säkert har verklighetsbakgrund och de beskrivs här utan några försköningar. Det är en mörk verklighet som här beskrivs på ett hårt och realistiskt sätt.
Stöd Tidningen Kulturen
Stöd oss med en femtiolapp i månaden!
Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.
Kvinnors, i olika åldrar, verklighet framkommer i boken och man kan inte undgå att starkt beröras av den utsatthet som de lever i. Själva intrigen kretsar i huvudsak kring tre kvinnor i olika åldrar och positioner i samhället.
Det är varm försommar när handlingen utspelar sig. Matilda, en tjej i nedre tonåren, söker kickar för att fylla tillvaron tillsammans med nyfunna väninnor. De tänjer på sina gränser och läsaren upplever att det hela inte kommer att sluta bra.
Vuxenvärlden är helt frånvarande i den här världen. Inne i ungdomarnas värld träder ingen obehörig, förutom läsaren som konfronteras med vad som försiggår där bortom föräldrars vetskap.
Utan tvekan är detta ett budskap till frånvarande föräldrar, som saknar insikt om vad deras ungdomar egentligen håller på med.
Berättelsen förflyttar sig parallellt till andra kvinnor.
Ett plötsligt dödsfall förmörkar tillvaron för reportern Aida Svantesson som arbetar på en nättidning. Denna händelse leder till att innehållet i Sweet Lolita samtidigt utvecklar sig till en sorts ”hårdkokt” roman som skildrar Stockholms baksidor.
Till Aidas hjälp kommer den kontroversiella kriminologen Kajan Berglund som inte drar sig för att använda media för sina syften, till kollegornas förskräckelse. Den senare gör samtidigt ett sorts uppror mot den etablerade akademiska världen, något som hon inte tvekar inför.
Olika öden spinns på detta sätt samman men det gemensamma är utsattheten.
Sweet Lolita har kommit rätt i tiden, även om ämnet egentligen är och har varit tidlöst. Kicki Sehlstedt skriver på ett enkelt, men samtidigt brutalt sätt i sina skildringar av obskyra klubbar, utnyttjanden och förnedringar. Språket är enkelt och rättframt utan försköningar av verkligheten.
Boken ger många tankar om en kvinnosyn som tyvärr förekommer i allt för hög grad, men den tar även med läsaren in vad som rör sig i unga tonårsflickors huvuden. Ungdomar som befinner sig i en brytningstid och gör revolt samtidigt som de försöker hitta sig själva i en hård omvärld.
Boken är en rättfram skildring som på ett nästan naturalistiskt sätt skildrar vår tids bisarra verklighet. Sweet Lolita känns mycket angelägen och lämnar läsaren mycket eftertanke.
Kicki Sehlstedt behärskar onekligen tekniken att föra fram en viktig signal till oss alla. Det är en bok som man inte kan ignorera.
Text Jens Wallén
![]() |
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.
Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...
Stöd oss med en femtiolapp i månaden! Klicka här: |