Eric ”Umedalen” Johansson. Foto: Antwood/Wikmedia Commons.
  • 2018:08
  • Publicerad:

Mysteriet UmedalenRolf Karlman om släggkastaren Eric ”Umedalen” Johansson, och ett av vår tids kanske mest besynnerliga ”fusk”.Både P O Enquist och Torgny Lindgren har berättat om att de som idrottsintresserade västerbottniska ynglingar blev mycket besvikna när det avslöjades en av ungdomens idoler ”Umedalen” avslöjades som en fuskare. P O Enquist kom senare att skriva om traumat i boken ”Sekonden”. Torgny Lindgren skriver: ”Under en sommar i mitten av 1940-talet var Sveriges bästa släggkastare Eric Umedalen drygt förti år och bosatt i Umedalen utanför Umeå. Han nådde ofta mer än 56 meter. Hans prestationer fyllde oss västerbottningar med stolthet. Och högmod. Vid en tävling i Göteborg upptäckte man att han kastat med en manipulerad slägga, att han förmodligen gjort så i ett par års tid. Hans slägga var drygt fyra hekto för lätt. Vår stolthet förbyttes i skam och sorg. P O Enquist sörjde, jag sörjde, ja hela Västerbotten sörjde.”

Eric ”Umedalen” Johansson föddes 1904 i Stora Skedvi i Dalarna. Han var en duktig fotbollsspelare i Säters IF och arbetade på det stora mentalsjukhuset i den lilla dalastaden. 1934 inträffade något som kom att förändra hans liv. Han tränade löpning en sommarkväll i Sala. På plats var släggentusiasten Hugo Sjöblom. Hemmalaget saknade en släggkastare. Sjöblom såg att den då 30-årige Erik Johansson hade potential. Han konstaterade att ”han har snabbhet, är kompakt byggd och verkar ha god motorik”. En ny karriär var inledd för Erik Johansson som i sin första släggtävling kastade 27,42. Tekniken var svårlärd men innan säsongen var slut hade han ökat sitt personbästa till m36,75.

I Västerbotten verkade en släggentusiast vid namn Hugo Sjöblom. Samtidigt sökte det nya mentalsjukhuset i Umeå, Umedalen, personal. Eric Johansson som hade erfarenhet från Säters sjukhus sökte och fick plats på en arbetsplats som var den största i regionen. Naturligtvis var hans idrottsmeriter ingen nackdel. Idrotten hade en framträdande roll som fritidssysselsättning för de anställda.

Eric Johansson entusiasm var viktig för att friidrotten skulle få en framträdande roll. Han gick från ordinär fotbollsspelare och sprinter till en framträdande släggkastare. Släggan såg han som en livs utmaning på sin idrottsålders höst.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Hösten 1934 inledde han en målmedveten satsning mot släggeliten. Styrkan var lättast att öva upp, snabbt nådde han DM (distriktsmästerskap) framgångar i den något udda grenen viktkastning. 1939 blev han SM-trea på 14,66. Hans 17,40 står ännu idag som distriktsrekord för Västerbotten.

Med idog vilja utvecklade han efterhand sin släggteknik. 1936 kastade han 41,12, 1937 45,01 och 1938 vann han sitt första DM. Det skulle bli ytterligare fem i svit. Umedalens IF hade flera framstående släggkastare. Vintertid tränade man på sjukhusets vind och nästan året om arrangerade man träningstävlingar.

Under krigsåren etablerade sig Eric Johansson som obestridlig tvåa i Sverige efter suveränen Bo Ericson. Men 1944 inträffade ett märkligt rekordkast som fick dåtida idrottsvänner att häpna. TT:s kvällsnyheter rapporterade: ”Nytt svenskt rekord i släggkastning har satts av Erik Johansson, Umedalens IF. Den nya noteringen lyder på 56,98. Rekordet sätts på Umedalens IP. Släggan vägde 7 kilo och 257 gram och blev godkänd.

Den 6 november 1944 godkänns rekordet av Svenska Idrottsförbundet vilket gör ”Umedalen” till europaetta 1944 – åtta i världen genom alla tider. Att sätta rekord under sådana förhållanden var något helt nytt och en atmosfär av mystik bildas kring 40-åringen som så okonventionellt slagit sig in i världseliten.

Friidrottsgalorna under krigsåren fokuserade på medeldistanslöpningen och duellerna mellan Gunder Hägg och Arne Andersson. Övriga idrotter fanns med som utfyllnad. Med ”Umedalens” rekordkast uppstod ny nerv i drabbningarna mellan honom och den 15 år yngre Bo Ericson.

Som 41-åring gör ”Umedalen”, 1945, landslagsdebut mot Danmark. 1946 lämnar han Umeå och flyttar med familjen till Skåne och klassiska friidrottsklubben MAI. Han börjar arbeta på mentalsjukhuset Vipeholm i Lund. I ”södern” säger han sig kunna förlänga säsongen med tre månader.

Inför säsongen 1947 byter han efternamn till Umedalen. Duellerna med Bo Ericson fortsätter. Nu börjar emellertid en del ledare undersöka och väga Umedalens slägga. I juli 1947 möts Umedalen och Bo Ericson i en tävling på idylliska Örnsro i Örebro. Umedalen vinner på storfina 57,41. Umedalen springer ärevarv och skriver autografer åt en jublande publik. Släggan hade han vägt i en närbelägen Konsumbutik. Butikschefen garanterade att släggan ”betingade en vikt av 7,260 kilogram”. Allt var i sin ordning.

Julispelen på Slottsskogsvallen i Göteborg 1948 kom att bjuda på stor dramatik. Släggatmosfären var nervöst laddad inför årets fjärde duell mellan Bo Ericson och Umedalen. Från förbundshåll hade vice ordföranden i Svensk Friidrottsförbundet Tage Ericson skickats till Göteborg för att kontrollera tävlingen då det fanns dubier kring Umedalens tävlande. Båda var starka kandidater till Olympiska Spelen i London.

Bo Ericson gör ett rekordkast och hans slägga skall vägas. Den göteborgske legendariske sportjournalisten Lennart ”Duke” Crusner tar sig friheten att undersöka Umedalens kläder och där, instucken i ett byxben, hittar han en andra vitlackad slägga.

Tage Ericson riktar en fråga till Umedalen om det är hans slägga? ”Ja, ja, ja – nu är det slut, hans enstaviga svar var knappt hörbart, han var i chocktillstånd. Han laborerade alltså med två släggor.

Umedalen är en märklig fuskare så till vida utan han lånade ut sin slägga även till andra kastare. Han fuskade egentligen inte för egen vinning utan han ville att kastarna skulle göras bra resultat, för även de övriga släggkastarna, hans konkurrenter vid tävlingarna använde Erics redskap.

Umedalens fusk skakade hela den svenska idrottsvärlden. Inom Umedalens IF och MAI rådde chock och förstämning men många hade svårt att se den godmodige Eric Umedalen som fuskare. Svenska Idrottsförbundet agerade dock med kraft och domen blev livstids avstängning från tävling, uppvisnings- och instruktörsverksamhet, svenska rekordet från 1944 blev annullerat.

Vågen som blev Eric Umedalens öde finns på Idrottsmuseet i Göteborg.

Eric Umedalen hade en son som jobbade som smörgåsnisse på Grand Hotel i Lund. När lätt beskänkta herrar på kvällarna ville ha påbackning i glasen ropade man på smörgåsnissen ” Får vi en UMEDALARE” som var namnet på en ”lättgrogg”.

Efter skandalen med släggan böt han namn igen till Myrskog och flyttade med familjen till Järvsö i Hälsingland och senare till Sem utanför Östersund. Han ägnade sig nu åt travhästar med stor framgång. Intresset för slägga släppte han inte, ännu i 50-års åldern kastade han 50 meter. Han avled 1972.

Per Olov Enquist besökte ”Umedalen” ett par år innan hans död och skrev i ett efterord i ”Sekonden” när boken gavs ut på nytt 1971. ”Han var precis den fine och försynte idrottskamrat jag hade anat som barn, tjugofem år tidigare.” Någon egentlig förklaring till varför denna märkliga idrottsman borrade hål i sin slägga och tömde den på blyinnehåll och lödde igen hålet igen gavs dock aldrig.

Text Rolf Karlman
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:08

Stenen. Foto: författaren.

Jag är tystnad

Den allomfattande ljudlöshetens härbärge förseglat med ordlöshetens sigill har varit min borg där mina uttalanden i tomma högtidstal har varit mitt ordlösa språk.

Av: Benny Holmberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Del av Mynoria, järnduksskulptur av Barbro Bäckström. Foto: Claes Hall

Genom järnduk och kameralins visas männi…

KONST | Nakna människokroppar i form av skulpturala reliefer, skira och motsägelsefulla, samsas med gåtfulla arkeologiska bilder i ena delen av konstgalleriet Fabriken i Bästekille. I den andra delen av den rymliga...

Av: Nancy Westman
2018:08 | 31 augusti, 2018

Fiskebåt i Sydkinesiska sjön. Foto: Författaren.

Om Mo Yans litterära universum

I Mo Yans litterära universum utgör det illustrativt gestaltade våldet och den lemlästade kroppen ett tema som berättelserna kretsar kring och det som vid sidan om hans eventuella politiska intentioner...

Av: Anneliese Fältström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Citroen CV4, GuentherDillingen/Pixabay

Vad är modernismen?

Gunnar Lundin reflekterar över den så kallade modernismen.

Av: Gunnar Lundin
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Bilder från Turkmenistan

När Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-31

Äntligen fredag, din hugsvalelse i grötgrå grottekvarnsvånda! Ställ fram HB-dunken och Päronsodan på bordet, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Den arabiska apokalypsen och andra dikte…

BOK | ”Att ständigt vara hemma någon annanstans än hemma, kanske för det en närmre eviga företeelser som till exempel havet och solen. Sådant som utan några som helst tveksamheter finns överallt...

Av: Ida Thunström
2018:08 | 31 augusti, 2018

Marilyn Horne & Monserrat Caballé (1981).

Montserrat Caballé

Annakarin Svedberg gör en okritisk och inspirerad betraktelse kring en hyllad spansk sopran. Hur en enda Prima Donna lyfter fram flera aspekter i vår kultur.

Av: Annakarin Svedberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Privat

Två texter

Två texter av Per Teofilusson.

Av: Per Teofilusson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

En hårdför berättelse om kvinnors utsatt…

BOK | Kicki Sehlstedt, författare till ”Sweet Lolita” har förutom sitt skrivande erfarenhet både som journalist och kriminolog, en insikt som starkt kommer till utryck i denna hennes debutroman.

Av: Jens Wallén
2018:08 | 31 augusti, 2018

Arthur Currie i Mons, 1918. Library and Archives Canada.

Konsten att avsluta ett krig

Den 11 november för hundra år sedan tystnade äntligen vapnen utmed första världskrigets frontlinjer. Efter fyra år i dödens närhet hade de flesta av soldaterna svårt att uppbåda någon starkare...

Av: Anders Olofsson
2018:08 | 05 september, 2018

Foto: Privat

Ondskan som företeelse och i sig (i)

ONDSKA! Visst reagerar vi ofta spontant på det sättet när något ohyggligt inträffar. KORSFÄST! Hämnas! Inför dödsstraff! Lås in fanskapet på verklig livstid och släng bort nyckeln! Ja, det är...

Av:
2018:08 | 31 augusti, 2018

Rosor, Pixabay/Carl Russel.

Om det som är tragiskt

I denna feuilleton reflekterar Anders Björnsson över relationerna mellan det vi brukar kalla lycka och det som är tragiskt.

Av: Anders Björnsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Send Me Your Daughter

MUSIK | Måhända, är jag inte rätt person att skriva en anmälan på Galleriets senare EP. Jag har förvisso ett stort stort musikintresse – men mina kunskaper när det kommer till elektronisk...

Av: Sebastian Andersson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Mätverktyg, Gedenkstätte Am Steinhof (detalj). Foto: Mats Olofsson.

Rasbiologins uppkomst och konsekvenser

Darwin använde sig av uttrycket "Survival of the fittest", som beteckning för den viktigaste drivkraften för överlevnad. Det naturliga urvalet skulle avgöra en människas överlevnad. Med Darwins skrifter påbörjades en...

Av: Lilian O. Montmar
2018:08 | 05 september, 2018

The Eye of Time Myth II: A need to survi…

MUSIK | Det här är ingen populärmusik och kommer aldrig att så vara. Musiken är monotont drabbande och svårbestämt ambient dark. Rytmerna är orgasmiska med konnotationer åt alla håll och kanter. Öster...

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Nobelpristagaren V. S. Naipaul talar i Dhaka, Bangladesh. Foto: Faizul Latif Chowdhury/Wikimedia

V. S. Naipaul 1932-2018

Ivo Holmqvist gör en minnesteckning över den nyligen bortgångne författaren.

Av: Ivo Holmqvist
2018:08 | 31 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Regn i gråljus

BOK | Bo Bjelvehammar om Lars Lerin och Kerstin Högstrands senaste bok ”Råskinn”.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:08 | 31 augusti, 2018

Porträtt av Philip Roth, Wolf Gang/Flickr.

Vägar till Philip Roth

Erik Cardelus om författaren Philip Roth som avled under våren 2018.

Av: Erik Cardelus
2018:08 | 31 augusti, 2018

Vasili Grigorjevitsj Perov, porträtt av Fjodor Dostojevskij (1872)

Om nyttigheten i Dostojevskijs debut

Hur kan man som fattig vinna sitt värde i andras ögon? Genom arbete skulle många tänka, men kanske inte säga – eftersom vårt samhälle fortfarande präglas av, låt oss säga...

Av: Robert Halvarsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Jägarna i snö, av Pieter Bruegel de äldre, 1565.

Den övergödda samtidskulturen

Nåt random nättroll kallade mig full av ressentiment för att jag skrev en kritiskt hållen text i en annan tidning om det popkulturella fenomenet Alex & Sigges podcast. Eller kritiskt...

Av: Gunnar Strandberg
2018:08 | 31 augusti, 2018

Eric ”Umedalen” Johansson. Foto: Antwood/Wikmedia Commons.

Mysteriet Umedalen

Rolf Karlman om släggkastaren Eric ”Umedalen” Johansson, och ett av vår tids kanske mest besynnerliga ”fusk”.

Av: Super User
2018:08 | 31 augusti, 2018

Sara Anstis

Månadens konstnär: Sara Anstis

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens konstnär Sara Anstis.

Av: Sara Anstis
2018:08 | 31 augusti, 2018

Barrskog, Free-Photos/Pixabay.

Människans vanvård av Moder Jord

Mänskligheten är den första arten på jorden med den intellektuella förmågan att begränsa dess antal medvetet och leva i ett bestående, dynamiskt jämviktläge med andra former av liv. (Arne Naess)

Av: Lena Månsson
2018:08 | 31 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Wanås Konst

KONST | Hem och längtan, samhörighet och lekfullhet, storskalighet och närhet. Detta går som en röd tråd genom de nya verken på Wanås. Den klara röda tråden går också som en röd...

Av: Belinda Graham
2018:08 | 31 augusti, 2018

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts