Äldre par på söndagspromenad. Foto: Pixabay/Susanne Pälmer
  • 2018:07
  • Publicerad:

Sagan om det Oranga kuvertet, eller konsten att koka en groda!BOK | Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se sina realinkomster öka osannolikt mycket de senaste decennierna.Köp Blåsningen: så har det nya pensionssystemet lurat oss alla hos bokus.com
Författare: Inga-Lisa Sangregorio
Blåsningen: så har det nya pensionssystemet lurat oss alla
Karneval förlag

Man vet inte vilket som är värst, pensionernas usla framtidsutsikter eller den verbala sörja av positiva utgjutelser från politikerhåll över det nya 'förträffliga' pensionsystemet som tryfferat anrättningen under hela den 'blocköverskridande' tillkomstprocessen. Politiker i skilda läger har likt punchbeskänkta brännvinsadvokater försvarat denna sjuka sak med ryggmjuk emfas och välsmort munläder.

Det är nästan skamligt att vi låtit detta passera näst in till ofredat då utredningsapparat och politisk inriktning kring det nya pensionssystemet redan initialt i processen ställt ut pensionärerna i naken dag inför detta framtida pensionsmörker.

Inga-Lisa Sangregorio har med Blåsningen skrivit en knivskarp analys som blir till en svidande vidräkning med de ansvariga politikernas ljuskygga konsesus i denna pensionsfråga. Hon går till botten med hur och på vilken grund pensionssystemet skapades. Hur det slår särskilt ogynnsamt mot de med lägre inkomst och då särskilt kvinnorna. Hur det splittrar 'gamla' och 'nya' pensionärer. Och hur det bär en inbyggd automatik av försämring som vecklar ut sig över tid till fattigpensionsnivå i slutändan för stora grupper pensionärer.

Sangregorio lyckas med skicklighet gå ner i invecklade pengaförvecklingar, procentsatser, fonders betydelse och bostadstilläggs- och bidragsfrågans vikt såväl som att hon med verbalt välriktade slag slår undan de floskler som garnerat anrättningen. Hon blottlägger hur pensionssystemet 'egentligen' fungerar och hur det bäddats in i verbal bomull genom den metod myndigheten använder för att ge det förrädiska systemet trovärdighet och dölja det grundläggande ärendet.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Sangregorio jämför också i nakna siffor hur politikernas egna löneutvecklingar och standarhöjande tillskott sett ut relaterade till pensionärernas ständiga inkomstminskning inbyggda i det förrädiska pensionssystemet. Detta över den period av tjugo år som systemet varit verksamt. Hon lägger inte bara ihop två och två utan letar också fram annat skämt och skamligt i denna förnedrande sveksörja för att visa varför man gjort pensionerna beroende av fonder och därmed önskat att vi ska bli fondmånglare kring våra egna pensioner. Att man i detta 'vårt ansvars' kölvatten ska kunna huta åt oss om vi fått värdeminskning och påpeka att det beror på att vi inte 'legat i' tillräckligt i våra fondplaceringsbemödanden.

Det ultimata 'vårtecknet' varje år skriver Sangregorio har blivit ankomsten av 'det oranga kuvertet' som alla berörda hetsas upp att invänta genom myndigheternas ymniga informationsflöden kring händelsen.

Sangregorio:”Att kuvertet blev just orange beror på den reklambyrå som vann upphandlingen”, och”...innan de första oranga kuverten skickades ut testades innehållet på en grupp av 20 personer:

'De fick sitta enskilt och se på sina egna sammanställningar och vi tittade på hur de tog emot det. Det var helt fantastiskt och hemskt! Fyra av dem bröt ihop helt och grät så att vi fick sitta och trösta dem.'(det sista citatet från reklambyrån författarens anm.)”

Överhuvudtaget allt som är värt att veta och vad som kan tänkas vänta den redan pensionerade såväl som den kommande pensionären ger Sangregorio väl genomarbetade och avslöjande svar på.

Något av det grövsta och i mitt tycke skändligaste i den politiska skenmanöver som gränsar till sammansvärjning och som kallas 'den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen' är just den ögonfägnad man i konstruktörernas eget tycke så listigt tycker sig lagt in för den nytillträdande pensionärens första erhållande av detta famösa 'oranga brev'. Sangregorio säger: ”Lägger man en groda i en kastrull och värmer upp vattnet långsamt låter den sig snällt kokas i stället för att hoppa ut. Ja, jag vet att detta lär vara en myt, men den bär på en djupare sanning. Om en förändring går tillräckligt långsamt blir det svårt att reagera i tid.”

Det är nämligen så finurligt inrättat att den först erhållna uppgiften om pensionens höjd utgör en tillfredsställande läsning för den nyblivne pensionären då den ligger i högre nivå än vad den lön vederbörande just lämnat egentligen borde skapa underlag till. Detta är gjort genom ett 'sinnrikt' system där pensionären får ut delar av sin innestående pension i förskott de första åren som ett 'lockande sken i glittrig höjd' så att den åldrande skall invigas i det kommande värdefallet, som trots all inledande sockrad buké på anrättningen minskar successivt i värde.

Sangregorio säger: ”Den som går i pension idag får det första året ungefär 18 procent mer i inkomstpension än hen egentligen borde ha fått. Därefter sänks pensionen med 1,6 procent om året i förhållande till löneutvecklingen. Det tar alltså mer än tio år att komma ner till den nivå som motsvarar den intjänade pensionen, men år från år går det obönhörligt nedåt. Äldre pensionärer blir relativt sett allt fattigare.”

Och vidare:

”Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se sina realinkomster öka osannolikt mycket de senaste decennierna”

Inga-Lisa Sangregorio har skrivit en glasklar analys buren av en knivskarp hållning gentemot det svek som 'den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen' utgör där politikernas försåtliga ränker och ekonomiskt beräknade fallgropar ligger infattade som återkommande förnedringar mot de som arbetat och slitit och utlovats något helt annat än detta upprörande svek.

Inga-Lisa Sangregorio är frilansjournalist och författare. År 2016 utgav hon den uppmärksammade boken Den sista friheten: Om rätten till vår död (Fri Tanke)

Text Benny Holmberg


Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:07

Foto: Privat

Kisel. Kattguld. Fools gold.

1948, i öknen mellan Albuquerque och Amarillo spelar John Huston, med sitt tuggande och tvära grin in Sierra Madres skatt, med en Humphrey Bogart med pumpande blick, till och med...

Av: Per Teofilusson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Privat

Självförverkligandet

Vad betyder ”självförverkligande”? Carsten Palmer Schale reflekterar här över ett begrepp som i vår tid, liksom under tidigare epoker, har haft stor betydelse för-, och inverkan på människor.

Av: Carsten Palmer Schale
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Falsterbo Horse Show

SCENKONST | Lika mycket "Show" som "Horse" - och lika mycket kultur som sport!

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Staden Qazvin.

Iranska kvinnors dolda frihet

Under 2014 arresterades över 3,5 miljoner kvinnor i Iran därför att det fanns något att anmärka på deras obligatoriska slöjor. Sedan revolutionsåret 1979 infördes i landets konstitution att alla kvinnor...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:07 | 02 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Välkomna och please come in

BOK | Elisabeth Brännström har läst Birgit Häggkvist senaste bok och ser ”ett relevant inlägg i debatten om engelskans inflytande över det svenska språket.”

Av: Elisabeth Brännström
2018:07 | 03 augusti, 2018

Performing Concordia

Månadens konstnär

Månadens konstnär | EmmaLina Ericson

Av: EmmaLina Ericson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj från bokomslag till Friedrich Nietzche: Samlade skrifter, del 8; Sena skrifter. Symposion

Nietzsche går

Den kulturkritik, direkt och indirekt, som redan från början funnits hos Nietzsche, i Tragedins födelse, med det blasfemiska ”dionysiska”, och i Otidsenliga betraktelser, med den viktiga essän Schopenhauer som uppfostrare...

Av: Gunnar Lundin
2018:07 | 02 augusti, 2018

Tova Gerge. Foto: Moa Schulman, Bonniers

Sex, våld och litteratur

BOK | En intervju av Guido Zeccola med konstnären och författaren Tova Gerge; om romanen Pojken som utkommer på Albert Bonniers förlag 14/8.

Av: Guido Zeccola
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Artikelförfattaren

Karolinernas öden i en skev spegel

BOK | Elena Dahl har läst Alexej Ivanovs romansvit Tobol och ser hur historiska fakta löper gatlopp genom intrigen.

Av: Elena Dahl
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Vem är Emmanuel Macron? – Några nedslag …

BOK | Elisabeth Tegelberg har läst en av de mest lästa böcker som har skrivits om Emmanuel Macron på franska: Emmanuel Macron, un jeune homme si parfait. Le vrai visage du nouveau...

Av: Elisabeth Tegelberg
2018:07 | 02 augusti, 2018

Äldre par på söndagspromenad. Foto: Pixabay/Susanne Pälmer

Sagan om det Oranga kuvertet, eller kons…

BOK | Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se...

Av: Benny Holmberg
2018:07 | 07 augusti, 2018

Erik Domellöf, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-03

Äntligen fredag, din välkylda Pommac i solen! Ner i trädgårdsstolen och upp med mungiporna, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

The Birgit Nilsson Experience - Drömmen…

MUSIK | Tidningen Kulturens skribent Belinda Graham har besökt Birgit Nilsson Museum.

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Björn Gustavsson

Konstmuseer i USA

SCENKONST | I vintras besökte Björn Gustavsson en mängd konstmuseer i USA – här en sammanställning av de främsta. Först ut: New York City.”

Av: Björn Gustavsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Dying planet

Två texter

Två texter av Ulf Olsson, författare och estradpoet.

Av: Ulf Olsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Sveaborgs fästning. Foto: Förvaltningsnämnden för Sveaborg/Suomen Ilmakiva Oy.

Sveaborg – minns traumat från 1918

Det är inte många huvudstäder givet att ha en nästan intakt 1700-talsfästning inom räckhåll. Mycket har Sveaborg sett och trots att den aldrig har stormats gömmer den de mest tragiska...

Av: Rolf Karlman
2018:07 | 02 augusti, 2018

Saint Patrick, katolsk kyrka i Columbus Ohio. Interiör absid, korsfästelsen. Foto: Nheyob

TRADITION OCH (KON)TRADI(K)TION

När vi hävdar att kyrkan verkat med förtäckta maktintressen måste vi ställa frågan: när då och var?

Av: Marcus Myrbäck
2018:07 | 02 augusti, 2018

Berlin Zoo, akrylmålning av Karin Broos. Foto: Marc Broos

Alma Löv firar 20 år med konstkalas för …

KONST | En jubileumsutställning ska förstås vara speciell och den som egensinniga Alma Löv Museum of Unexp Art – som det engelska namnet till trots ligger öster om Fryken – gjort överträffar...

Av: Nancy Westman
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj från bokomslaget till den engelska utgåvan av ”Fallet Mersault”.

Mellan två texter

BOK | Den postkoloniala erfarenheten sitter som en tagg i den algeriska författaren Kamel Daouds texter. Tydligast märks det i succédebuten ”Fallet Mersault”, romanen som poetiskt och lekfullt både dekonstruerar och rekonstruerar...

Av: Erik Cardelus
2018:07 | 03 augusti, 2018

Novemberplöjning, olja på duk (1914). Tillhör Jönköpings läns museum.

Det gamla möter det nya: en resa i Ester…

KONST | ”Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934”

Av: Michael Economou
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Tussan Tott och plasten i havet

BOK | Ett av våra största miljöproblem idag är våra förorenade hav. Detta belyser författaren Anki B Wennlert i sin bok Tussan Tott och plasten i havet. Det är en pedagogisk barnbok...

Av: Helena Svensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa