Berlin Zoo, akrylmålning av Karin Broos. Foto: Marc Broos
  • 2018:07
  • Publicerad:

Alma Löv firar 20 år med konstkalas för allaKONST | En jubileumsutställning ska förstås vara speciell och den som egensinniga Alma Löv Museum of Unexp Art – som det engelska namnet till trots ligger öster om Fryken – gjort överträffar det mesta. I år firar museet sin 20-åriga existens. 20 konstnärer deltar med nya verk. Lägg därtill en mängd permanenta installationer inomhus och utomhus och ett tema som kan tolkas på oväntat många vis och succén är given.A Nowhere Girl From A Nowhere Land, Alma Löv Museum Of Unexp Art.
Utställningen pågår 2018.06.20 - 2018.09.02

Vi befinner oss i Östra Ämtervik i Värmland, ett landskap som numera likaväl kan förknippas med bildkonst som det sedan länge varit med skönlitteratur och scenkonst. På väg mot Alma Löv Museum, med det mystiska tillägget ”of Unexp Art” som kan tolkas som unexpected eller kanske unexplored, passerar vi många små gallerier och konstnärsateljéer som ofta också är värda besök. Men bara Alma Löv erbjuder den helt unika miljö som är så brokig och vacker och galen och full av överraskningar som det bara går och med natur och kultur i skön förening.

Årets tema sägs vara A nowhere girl from nowhere land – och mina associationer går genast till The Beatles och deras låt från 1965: Nowhere Man. Deras Man från ingenstans saknar både plan och riktning. Alma Löv-temats Flicka från Ingenstans har å andra sidan hur många planer och riktningar som helst vilket i slutänden kanske ger samma resultat?

Museet är numera en familjeangelägenhet som sträcker sig över tre generationer. Det var Marc och Karin Broos som startade verksamheten 1998. Karin Broos sätt att arbeta med fotorealistiskt måleri nådde människors innersta. Det var inte bara tekniskt skickligt utan blev för många också en väg in i själens mörka vrår. Människor och djur syntes ofta tillsammans i verken och inne i den stora ladan, som till stora delar byggts om till ett allkonstverk i sig av Marc Broos, möts vi av ett antal hundar som tassar runt Karin – både livs levande och i form av en skulptur, signerad Marc Broos. Stella Broos är verksamhetsledare och ser till att ladan som komplement till den utställda konsten fylls av allehanda evenemang och kurser. Ett särskilt gott öga har hon till barnen där hon ser samtidskonsten som en tänkbar ingång till vetenskap och filosofi. Hon berättar att också verk som kan förefalla alltför svåra för barn att ta till sig ändå ger upphov till många frågor och vidare diskussioner.

Kaniner i full färd att fortplanta sig (rörlig skulptur av Lars Brunström) är inte mer förbjudna än två nakna uppblåsbara jättar som försiktigt vänder sig mot och från varandra (av Max Streicher). Eller för den delen Peter Johanssons skrämmande version av Hans och Greta, placerad i en av paviljongerna ute i skogen. Dessa tre verk hör till den permanenta samlingen. Årets bidrag från Johansson är ett svängbart hus ute på ängen som fått namnet Familjeterapi: allt kan verkligen ställas på ända. För barnen är det väl mer som en kul grej att man med hjälp av en vev och någon vuxen kan få ett hus att vändas runt på detta vis.

Peter Johansson, Familjeterapi – ett hus som kan ställas på ända. Foto: Stella Broos
Peter Johansson, Familjeterapi – ett hus som kan ställas på ända. Foto: Stella Broos

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Många små hus eller paviljonger ute i skogsbrynet och på ängen är lockande för alla med barnasinnet i behåll – ibland hyser de också lekfulla ting, som de fantasifulla keramikkannorna skapade av elever som deltagit i kannprojektet på Vårdinge by folkhögskola. Deras lilla hus har lustiga ytterväggar med många olika strukturer och former och tak med gräs på. Det är samma folkhögskolas trästudenter som står bakom huset.

Mitt bland träden vid ängens kant rinner ett vattenfall som visar sig vara gjort av speglar i olika geometriska former. De får världen att se annorlunda ut – vilket är meningen, förklarar konstnären bakom verket som han kallar I de upprepade mönstren av självbedrägeri ligger alla lögner. Goran Hassanpours erfarenheter från en tid då hans kurdiska modersmål var förbjudet har han haft med sig till sitt nya land Sverige. Mer om honom och om de flesta av de andra konstnärer som bidragit med nya verk finns att läsa i den fina lilla katalogen där de flesta texterna skrivits av konstskribenten Jessica Kempe. Generöst nog ligger de för läsning på Alma Lövs hemsida! (http://www.almalov.com/untitled-c7ho).

I de upprepade mönstren av självbedrägeri ligger alla lögner. Goran Hassanpours installation med spegelglas, stål och plast vill skapa disharmoni och komma bortom gamla kultursystem. Foto: Bror Jansson
I de upprepade mönstren av självbedrägeri ligger alla lögner. Goran Hassanpours installation med spegelglas, stål och plast vill skapa disharmoni och komma bortom gamla kultursystem. Foto: Bror Jansson

Vuxenkonst kanske ingenting bör kallas men Ann Edholms och Tom Sandqvists gemensamma verk Jerusalem är smärtsamt så det förslår: i Alma Lövs Blå paviljong redogör Sandqvist i skriftlig och talad text för det systematiska mord på judar som ägde rum i Auschwitz/Oświęcim. Och här visas en för mig ny sida av Ann Edholm som målat i tunna gråtoner på aluminium. För Jessica Kempe berättar Edholm om fotografier från gaskamrarna där det såg ut som om allt därinne var insvept i rök. Grå rök. Det grå i hennes målningar bryts av en svart kil mitt i; med hjälp av den glipan kunde Ann Edholm, och möjligen vi, tillfälligt tränga igenom rökridån, se det ofattbara – och gå ut igen.

Ute på gården syns tre hästar långsamt beta i det torra gräset. Är det värmen eller konstintresse som får en av dem att söka upp Maja Droettos container? Eller fåfänga? Den innehåller ju också speglar, med förmåga att förändra och förvrida perspektiv för både människor och djur.

Djur och kultur i spontan förening i Maja Droettos verk Digging into Darkness. Foto: Nancy Westman
Djur och kultur i spontan förening i Maja Droettos verk Digging into Darkness. Foto: Nancy Westman

För den som är lagd åt det dystopiska hållet – och oroas av att världen som vi känner den är hotad av monstervärme och skogsbränder – är det gott att kunna gå in i ladan igen, till den relativa svalkan och till exempelvis den livsbejakande syateljén. Där sys fina små klänningar och annat som väcker habegär. Vid symaskinen sitter en kvinna som funnit en fristad undan kriget i Syrien i denna del av världen. Tanken svindlar: att kunna skapa glädje istället för att lida krigets alla fasor! På Alma Löv kan visst vad som helst hända.

(Utställningen pågår till den 2 september)
Text Nancy Westman
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:07

Äldre par på söndagspromenad. Foto: Pixabay/Susanne Pälmer

Sagan om det Oranga kuvertet, eller kons…

BOK | Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se...

Av: Benny Holmberg
2018:07 | 07 augusti, 2018

Novemberplöjning, olja på duk (1914). Tillhör Jönköpings läns museum.

Det gamla möter det nya: en resa i Ester…

KONST | ”Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934”

Av: Michael Economou
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Privat

Kisel. Kattguld. Fools gold.

1948, i öknen mellan Albuquerque och Amarillo spelar John Huston, med sitt tuggande och tvära grin in Sierra Madres skatt, med en Humphrey Bogart med pumpande blick, till och med...

Av: Per Teofilusson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Sveaborgs fästning. Foto: Förvaltningsnämnden för Sveaborg/Suomen Ilmakiva Oy.

Sveaborg – minns traumat från 1918

Det är inte många huvudstäder givet att ha en nästan intakt 1700-talsfästning inom räckhåll. Mycket har Sveaborg sett och trots att den aldrig har stormats gömmer den de mest tragiska...

Av: Rolf Karlman
2018:07 | 02 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Välkomna och please come in

BOK | Elisabeth Brännström har läst Birgit Häggkvist senaste bok och ser ”ett relevant inlägg i debatten om engelskans inflytande över det svenska språket.”

Av: Elisabeth Brännström
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj från bokomslag till Friedrich Nietzche: Samlade skrifter, del 8; Sena skrifter. Symposion

Nietzsche går

Den kulturkritik, direkt och indirekt, som redan från början funnits hos Nietzsche, i Tragedins födelse, med det blasfemiska ”dionysiska”, och i Otidsenliga betraktelser, med den viktiga essän Schopenhauer som uppfostrare...

Av: Gunnar Lundin
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Falsterbo Horse Show

SCENKONST | Lika mycket "Show" som "Horse" - och lika mycket kultur som sport!

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Vem är Emmanuel Macron? – Några nedslag …

BOK | Elisabeth Tegelberg har läst en av de mest lästa böcker som har skrivits om Emmanuel Macron på franska: Emmanuel Macron, un jeune homme si parfait. Le vrai visage du nouveau...

Av: Elisabeth Tegelberg
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Artikelförfattaren

Karolinernas öden i en skev spegel

BOK | Elena Dahl har läst Alexej Ivanovs romansvit Tobol och ser hur historiska fakta löper gatlopp genom intrigen.

Av: Elena Dahl
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj från bokomslaget till den engelska utgåvan av ”Fallet Mersault”.

Mellan två texter

BOK | Den postkoloniala erfarenheten sitter som en tagg i den algeriska författaren Kamel Daouds texter. Tydligast märks det i succédebuten ”Fallet Mersault”, romanen som poetiskt och lekfullt både dekonstruerar och rekonstruerar...

Av: Erik Cardelus
2018:07 | 03 augusti, 2018

Tova Gerge. Foto: Moa Schulman, Bonniers

Sex, våld och litteratur

BOK | En intervju av Guido Zeccola med konstnären och författaren Tova Gerge; om romanen Pojken som utkommer på Albert Bonniers förlag 14/8.

Av: Guido Zeccola
2018:07 | 02 augusti, 2018

Staden Qazvin.

Iranska kvinnors dolda frihet

Under 2014 arresterades över 3,5 miljoner kvinnor i Iran därför att det fanns något att anmärka på deras obligatoriska slöjor. Sedan revolutionsåret 1979 infördes i landets konstitution att alla kvinnor...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:07 | 02 augusti, 2018

Berlin Zoo, akrylmålning av Karin Broos. Foto: Marc Broos

Alma Löv firar 20 år med konstkalas för …

KONST | En jubileumsutställning ska förstås vara speciell och den som egensinniga Alma Löv Museum of Unexp Art – som det engelska namnet till trots ligger öster om Fryken – gjort överträffar...

Av: Nancy Westman
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

The Birgit Nilsson Experience - Drömmen…

MUSIK | Tidningen Kulturens skribent Belinda Graham har besökt Birgit Nilsson Museum.

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Björn Gustavsson

Konstmuseer i USA

SCENKONST | I vintras besökte Björn Gustavsson en mängd konstmuseer i USA – här en sammanställning av de främsta. Först ut: New York City.”

Av: Björn Gustavsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Performing Concordia

Månadens konstnär

Månadens konstnär | EmmaLina Ericson

Av: EmmaLina Ericson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Saint Patrick, katolsk kyrka i Columbus Ohio. Interiör absid, korsfästelsen. Foto: Nheyob

TRADITION OCH (KON)TRADI(K)TION

När vi hävdar att kyrkan verkat med förtäckta maktintressen måste vi ställa frågan: när då och var?

Av: Marcus Myrbäck
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Privat

Självförverkligandet

Vad betyder ”självförverkligande”? Carsten Palmer Schale reflekterar här över ett begrepp som i vår tid, liksom under tidigare epoker, har haft stor betydelse för-, och inverkan på människor.

Av: Carsten Palmer Schale
2018:07 | 02 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Tussan Tott och plasten i havet

BOK | Ett av våra största miljöproblem idag är våra förorenade hav. Detta belyser författaren Anki B Wennlert i sin bok Tussan Tott och plasten i havet. Det är en pedagogisk barnbok...

Av: Helena Svensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Dying planet

Två texter

Två texter av Ulf Olsson, författare och estradpoet.

Av: Ulf Olsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Erik Domellöf, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-03

Äntligen fredag, din välkylda Pommac i solen! Ner i trädgårdsstolen och upp med mungiporna, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa