Foto: Belinda Graham
  • 2018:07
  • Publicerad:

Falsterbo Horse ShowSCENKONST | Lika mycket "Show" som "Horse" - och lika mycket kultur som sport!
Falsterbo Horse Show

Människans bästa vänner genom tiderna - hästen och hunden - kan inte firas bättre än i Falsterbo, under nio magiska dagar med spännande tävlingar och shower och event. Det hela är som ett enda långt kalas, med både skoj och allvar i botten.

Falsterbo Horse Show är en höjdpunkt på grand prix turnén, men också på sommaren i södra Sverige. Ett evenemang som är lika populärt bland bofasta skåningar som bland besökande sommargäster och alla inbitna hästfans från hela världen.

Falsterbo Horse Show innebär givetvis världsberömda tävlingar, men också show, underhållning och kultur - det här är helt enkelt en folkfest, ett familjevänligt evenemang där det finns något för alla att göra!

Man kan träffa kända författare och hundar, berömda hästar och hästmänniskor, se alla möjliga hundraser, fira kaninhoppningens dag, gå på tornerspel --- och avsluta dagen med att titta på fotboll på storbildsskärm och ta en svalkande drink.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Falsterbo Horse Show arrangeras i juli varje år och är Skandinaviens största utomhusevenemang inom ridsporten. TV-sändningar från tävlingarna visas i över 70 länder. Falsterbo Horse Show innebär inte bara internationell toppsport där svenska och internationella elitryttare tävlar i både hoppning och dressyr, utan man har även gett sig vinn om att ge en totalupplevelse där spänning, show, fest och spännande möten är A och O.

De senaste åren har evenemanget växt ytterligare och har haft ungefär 60 000 besökare årligen. I år invigs en ny bana för dressyr och hoppning och nya läktare, som ger välkommen skugga i hettan --- en arena som även kommer att användas för konserter och annan underhållning i framtiden. Kanske även för teateruppsättningar med hästar i stil med Hovturnén? Eldsjälen och hästsportslegendaren Jana Wannius invigningstalar på den nya arenan, band klipps av nästa generation häst-fans och Staffanstorps musikkår spelar.

Falsterbo Horse Show har utvecklats något enormt genom decennierna och har blivit större och större som evenemang.

- Jag minns när pappa tävlade och folk satt på picknickfiltar runt banan och tittade på, berättar Tobias Grönberg under lunchen. Det fanns inte ens läktare på den tiden!

Tobias är en av de tävlande i år. Efter topplaceringar under några år på Falsterbo Horse Show, och en vinst som punkt, tackade Tobias för sig och gick vidare till en karriär som tränare - där han bland annat stöttar sin dotters lovande och framgångsrika ridkarriär. Men nu gör Tobias alltså comeback som tävlande med en ny unghäst och han ser fram emot det. Och att få göra comebacken just på favoritarenan i Falsterbo.

Alla ryttare talar mycket varmt om att tävla på Falserbo Horse Show. Douglas Lindelöw påpekar att som tävlingsryttare reser man runt i världen på många olika grand prix event, men Falsterbo har de allra bästa banorna - något som både internationella ridsportstjärnor och banläggare instämmer i. Falsterbo bjuder på underbart perfekt mjukt gräs, som ligger på 15 meter av sandjord - något som är optimalt för hoppning. Hästarna älskar det. Sedan är det ju också själva arrangemanget, folkfesten och publikstödet, som de tävlande uppskattar.

- Det är väldigt speciellt att tävla i Falsterbo, säger Douglas Lindelöw, banorna är de bästa som finns, och det är alltid speciellt att få tävla på hemmaplan och att få ha publiken bakom sig.

- Att Falsterbo Horse Show är min favorit när det gäller internationell grand prix hoppning är inget jag säger bara för att jag är svensk - tävlande från andra länder känner på samma sätt, publiken är underbar och hejar på alla, och banorna är oslagbara.

Hoppstjärnan Johanna Lassnack, som också är en känd youtubestjärna, instämmer. Falsterbo Horse Show är något som man ser fram emot hela året --- både för banornas skull och för publikens skull. Ibland stämmer sägessättet verkligen om att "gräset är grönare!" I alla fall i Falsterbo.

På premiärdagen anmärker en tävlingsryttare i 7-star finalen skämtsamt att det är väl värt att komma till Falsterbo bara för att få se grönt gräs. Det är annars ont om den varan i år!

Redan första dagen av Falsterbo Horse Show går alltså en stor final, 7-star finalen, på det grönskande gräset. Vinnare blir Niklas Arvidsson på hingsten Hasard. Blågul prisrosett, segertäcke, en dyrbar sadel och vinnarglansen i all ära, men Hasard tycks mest av allt gilla att provsmaka på hoppbanan innan det är dags för segervarvet.

Falsterbo Horse Shows symbol är en hoppande häst och årtalet 1920 - men man får inte glömma bort dressyrtävlingarna. Marina Mattsson, som ska tävla i dressyr, tipsar om att Kyra Kyrklund, kändisen nummer ett inom dressyrsporten, kommer att vara där och rida igenom programmet och kommentera med sin underbara finlandssvenska.

Man får inte heller missa alla hundtävlingar som pågår. Hundarna använder den grönskande dressyrbanan när hästarna inte är där, och här kan hundarna vinna prisrosetter och hundgodis. Gissa vad hundarna är mest intresserade av! Agility (hundhoppning) är givetvis en underhållande publikfavorit. En relativt ny gren på Falsterbo Horse Show är kaninhoppning - under kaninhoppningens dag firas de små husdjuren rejält. Miniatyrhästar och deras hästhoppning är en annan publikfavorit, de små hästarna är betydligt mindre än de största hundarna.

En stor barnfavorit är också tornerspelen och alla roliga aktiviteter som finns varje dag i family corner. Här finns bland annat en scen där barnen kan leka och klä ut sig och uppträda själva eller bara njuta av att vara och lyssna till sagor. Kända författare uppträder och läser från sina böcker, en tävling pågår under hela Falsterbo Horse Show där man kan designa omslaget till den nya Ellinor-boken av Emelie Johnson Vegh. Den första i serien heter Ellinors sommar och ännu mera hästar utlovas i fortsättningen av bokserien. Omslagsbidragen som lämnas in under Falsterbo Horse Show kommer att hängas upp på Skanörs bibliotek och sedan kommer en jury att se ut det vinnande bidraget.

Ett stort pysseltält erbjuder massor av populärt kvalitetspyssel --- som att designa sin egen hjärtformade burk för fina minnen (häst- eller hundminnen?) eller att göra sin egen käpphäst.

En stor mässa har öppet under alla dagarna, alla de små tälten ser ut som en hel liten stad, och många köper något till sig själva och något till sin hund, katt eller häst. De flesta besökarna verkar belastade med många påsar när de letar efter åtråvärda platser på skuggiga läktare för att se nästa tävling på programmet.

Det finns både stora och små stjärnor under Falsterbo Horse Show - och alla tycks hitta något roligt att göra här under dessa minnesvärda sommardagar. De största internationella stjärnorna är här och tävlar i hoppning och dressyr, men samtidigt är det lika roligt att prata med alla vanliga hundägare som tar med sina bästa vänner, i en del fall för första gången, för att tävla och umgås och ha en härlig dag i solen, på det berömda grönskande gräset.

Falsterbo Horse Show firar verkligen människans bästa vänner genom tiderna. På ett sätt är alla här stjärnor på sitt sätt. Och det är den vetskapen som får upplevelsen att glittra lite extra.

Text Belinda Graham
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:07

Erik Domellöf, 2018

Fredagsbönen | 2018-08-03

Äntligen fredag, din välkylda Pommac i solen! Ner i trädgårdsstolen och upp med mungiporna, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Privat

Självförverkligandet

Vad betyder ”självförverkligande”? Carsten Palmer Schale reflekterar här över ett begrepp som i vår tid, liksom under tidigare epoker, har haft stor betydelse för-, och inverkan på människor.

Av: Carsten Palmer Schale
2018:07 | 02 augusti, 2018

Tova Gerge. Foto: Moa Schulman, Bonniers

Sex, våld och litteratur

BOK | En intervju av Guido Zeccola med konstnären och författaren Tova Gerge; om romanen Pojken som utkommer på Albert Bonniers förlag 14/8.

Av: Guido Zeccola
2018:07 | 02 augusti, 2018

Sveaborgs fästning. Foto: Förvaltningsnämnden för Sveaborg/Suomen Ilmakiva Oy.

Sveaborg – minns traumat från 1918

Det är inte många huvudstäder givet att ha en nästan intakt 1700-talsfästning inom räckhåll. Mycket har Sveaborg sett och trots att den aldrig har stormats gömmer den de mest tragiska...

Av: Rolf Karlman
2018:07 | 02 augusti, 2018

Äldre par på söndagspromenad. Foto: Pixabay/Susanne Pälmer

Sagan om det Oranga kuvertet, eller kons…

BOK | Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se...

Av: Benny Holmberg
2018:07 | 07 augusti, 2018

Staden Qazvin.

Iranska kvinnors dolda frihet

Under 2014 arresterades över 3,5 miljoner kvinnor i Iran därför att det fanns något att anmärka på deras obligatoriska slöjor. Sedan revolutionsåret 1979 infördes i landets konstitution att alla kvinnor...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:07 | 02 augusti, 2018

Detalj från bokomslaget till den engelska utgåvan av ”Fallet Mersault”.

Mellan två texter

BOK | Den postkoloniala erfarenheten sitter som en tagg i den algeriska författaren Kamel Daouds texter. Tydligast märks det i succédebuten ”Fallet Mersault”, romanen som poetiskt och lekfullt både dekonstruerar och rekonstruerar...

Av: Erik Cardelus
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Artikelförfattaren

Karolinernas öden i en skev spegel

BOK | Elena Dahl har läst Alexej Ivanovs romansvit Tobol och ser hur historiska fakta löper gatlopp genom intrigen.

Av: Elena Dahl
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

Falsterbo Horse Show

SCENKONST | Lika mycket "Show" som "Horse" - och lika mycket kultur som sport!

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Tussan Tott och plasten i havet

BOK | Ett av våra största miljöproblem idag är våra förorenade hav. Detta belyser författaren Anki B Wennlert i sin bok Tussan Tott och plasten i havet. Det är en pedagogisk barnbok...

Av: Helena Svensson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Performing Concordia

Månadens konstnär

Månadens konstnär | EmmaLina Ericson

Av: EmmaLina Ericson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Saint Patrick, katolsk kyrka i Columbus Ohio. Interiör absid, korsfästelsen. Foto: Nheyob

TRADITION OCH (KON)TRADI(K)TION

När vi hävdar att kyrkan verkat med förtäckta maktintressen måste vi ställa frågan: när då och var?

Av: Marcus Myrbäck
2018:07 | 02 augusti, 2018

Foto: Belinda Graham

The Birgit Nilsson Experience - Drömmen…

MUSIK | Tidningen Kulturens skribent Belinda Graham har besökt Birgit Nilsson Museum.

Av: Belinda Graham
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Björn Gustavsson

Konstmuseer i USA

SCENKONST | I vintras besökte Björn Gustavsson en mängd konstmuseer i USA – här en sammanställning av de främsta. Först ut: New York City.”

Av: Björn Gustavsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Berlin Zoo, akrylmålning av Karin Broos. Foto: Marc Broos

Alma Löv firar 20 år med konstkalas för …

KONST | En jubileumsutställning ska förstås vara speciell och den som egensinniga Alma Löv Museum of Unexp Art – som det engelska namnet till trots ligger öster om Fryken – gjort överträffar...

Av: Nancy Westman
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Välkomna och please come in

BOK | Elisabeth Brännström har läst Birgit Häggkvist senaste bok och ser ”ett relevant inlägg i debatten om engelskans inflytande över det svenska språket.”

Av: Elisabeth Brännström
2018:07 | 03 augusti, 2018

Dying planet

Två texter

Två texter av Ulf Olsson, författare och estradpoet.

Av: Ulf Olsson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Foto: Privat

Kisel. Kattguld. Fools gold.

1948, i öknen mellan Albuquerque och Amarillo spelar John Huston, med sitt tuggande och tvära grin in Sierra Madres skatt, med en Humphrey Bogart med pumpande blick, till och med...

Av: Per Teofilusson
2018:07 | 03 augusti, 2018

Detalj från bokomslag till Friedrich Nietzche: Samlade skrifter, del 8; Sena skrifter. Symposion

Nietzsche går

Den kulturkritik, direkt och indirekt, som redan från början funnits hos Nietzsche, i Tragedins födelse, med det blasfemiska ”dionysiska”, och i Otidsenliga betraktelser, med den viktiga essän Schopenhauer som uppfostrare...

Av: Gunnar Lundin
2018:07 | 02 augusti, 2018

Detalj ur omslaget

Vem är Emmanuel Macron? – Några nedslag …

BOK | Elisabeth Tegelberg har läst en av de mest lästa böcker som har skrivits om Emmanuel Macron på franska: Emmanuel Macron, un jeune homme si parfait. Le vrai visage du nouveau...

Av: Elisabeth Tegelberg
2018:07 | 02 augusti, 2018

Novemberplöjning, olja på duk (1914). Tillhör Jönköpings läns museum.

Det gamla möter det nya: en resa i Ester…

KONST | ”Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934”

Av: Michael Economou
2018:07 | 03 augusti, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts