Okänd fotograf

Med solidariteten som drivkraftTidningen Kulturens skribent Rolf Karlman ger en biografisk översikt över författaren Martin Andersen Nexö.”Nobelprisets gyllene manna föll aldrig på dina fält.
För Gorkij, Strindberg och Ibsen var det lika illa beställt.
Du vann stoltare hederstecken än checken från akademin.
Du är älskad av folkets miljoner och bränd på bål i Berlin.”
- Gustav Johanssons dikt till Martin Andersen Nexös 70-årsdag

Martin Andersen Nexö tillbringade några barn- och ungdomsår på Bornholm. Han fick där inspiration till sitt tidiga författarskap men framförallt till de första delarna av sitt mästerverk ”Pelle Erövraren”. När han lämnade Bornholm utvecklades han dock från en hembygdsförfattare till en internationellt erkänd proletärförfattare. Även hans politiska engagemang utvidgades och han anslöt sig till kommunismen och kom att tillbringa flera år utomlands både i Sovjetunionen och Östtyskland. En av Nordens främsta författare kom således att vistas sina sista år i Dresden i DDR där han avled som hedersmedborgare 1954.

Martin Andersen Nexö föddes 1869. Han växte upp som nummer fyra i en familj med elva barn i Köpenhamns fattiga arbetarkvarter. Flera av syskonen avled tidigt. Pappan var Bornholmare och duktig yrkesman men samtidigt alkoholiserad. En del av lönen till arbetarna var fri sprit. Modern hade tyskt ursprung. 1877 flyttade familjen på grund av arbetslöshet från Köpenhamn till Nexö på Bornholm där fadern fick arbete som stensättare. Pojken Martin fick tidigt börja arbeta som vallpojke. När han var 15-år flyttade han till Rönne och blev skomakarlärling. Nexös barndom och ungdom kom att bli rika källor för hans framtida författarskap.

Då han var intellektuellt begåvad fick han i tjugoårsåldern möjlighet till vidare studier på folkhögskola som ledde till en examen som lärare. Han arbetade som lärare i Köpenhamn på 1890-talet samtidigt som han började sitt författarskap. Hans tidiga författarskap berörde ofta förhållanden på Bornholm. Martin Andersen Nexö hade också rest i Spanien och Italien av hälsoskäl då han led av TBC. Han utgav också några reseberättelser från denna tid. Han upplevde hur villkoren för de fattiga i Sydeuropa var beskaffade. Under sina resor i Sydeuropa kom han i kontakt med anarkistiska och socialistiska tankegångar.

1906-1910 utkom klassikern ”Pelle Erövraren”. I fyra avdelningar, barndomen, läroår, den stora kampen och gryningen beskriver Andersen Nexö Pelle från Tomelilla i Skåne som kommer med sin far till Bornholm. Pelle är proletärpojken med linluggen och det ljusa kampglada sinnet som mot alla odds tror på livets goda krafter. Pappan, Lasse Karlsson, hade arbetat en period tidigare på Bornholm och han försökte intala sonen att de kom till ett land ”där lönerna var så obegripligt höga och där man på somliga ställen fick pålägg på brödet och alltid öl till maten.”

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Pelle arbetar med pappan på en gård och kommer sedan som skomakarlärling till Rönne. De två sista avdelningarna behandlar Pelles vuxenliv i Köpenhamns arbetarkvarter. Pelle Erövraren är inte identisk med Nexös egen barn- och ungdom på Bornholm. Anledningen till att Pelle i boken är svensk är enligt Martin Andersen Nexö att han också ville skildra de fattiga svenskarna på Bornholm. Nexö skriver i sitt företal till den svenska upplagan av Pelle Erövraren ”Och denna paria fann jag bland de fattiga svenskarna på Bornholm. Det var folk med hunger efter något mer, de måste bort, ut! Biljetten över Atlanten kunde de inte åstadkomma, då reste de över Östersjön till Bornholm. Det är alltid de bästa som utvandrar – och det är gärna också bottensatsen. Stenhuggare, hamnarbetare, lantarbetare, rallare, kvinnor, som inte ryggade för vad knog det vara månde. Dessa var de som byggde upp ön från grunden, av deras ätt är de som byggt världen. Som en minnessten över dem och deras öde är Pelle skapad.”

”Pelle Erövraren” blev en världssuccé både som barndomsskildring och som en hyllning till den framväxande arbetarrörelsen och Nexö hyllades i den socialdemokratiska rörelsen i hela Europa. Romanen gick bl.a. som följetong i det tyska socialdemokratiska huvudorganet ”Vorvärts” i Berlin år 1911.

1917–1921 utkom Martin Andersen Nexös andra storverk ”Ditte Människobarn”. Det är en mörk skildring av en ung arbetarkvinna i Köpenhamn som går under vid 25-års ålder i ett oförsonligt samhälle. Nexö såg nu revolutionen i Ryssland som de fattigas enda hopp. ”Pelle Erövraren” och ”Ditte Människobarn” hyllades av radikala kretsar över hela världen och ansågs vara exempel på ”socialistisk realism”.

I självbiografin ”Minnen” som kom ut på 1930-talet har Martin Andersen Nexö skildrat sin egen barn- och ungdom. Där beskriver han ånyo de många svenskarna som kom som arbetskraftsinvandrare till Bornholm vid förra sekelskiftet.” På våren kom de i flockar, mest från Halland och Blekinge. Det var stugornas folk, de flesta var barn av lantarbetare och torpare…De var riktiga trasproletärer, som sköt mössan i nacken och dök ned där det fanns en chans”.

Martin Andersen Nexö knyts allt närmare kommunismen under 1920-talet då han gör flera resor till Sovjetunionen. Han blir imponerad av det kommunistiska samhällsbygget. Mellan 1923 och 1930 är han bosatt i Tyskland. Han är med och bildar det Tyska kommunistiska partiet. Under mellankrigstiden var han en ledande motståndare mot nazismen. Under det spanska inbördeskriget blev ett antifascistiskt kompani uppkallat efter hans namn. 1941 blev han fängslad i Danmark som kommunist men flydde till Sverige och senare vidare till Sovjetunionen. Han talade i Moskvas radiosändningar under kriget till det ockuperade Danmark och Norge. Efter kriget engagerade han sig i internationellt fredsarbete och flyttade under kalla kriget 1951 från Köpenhamn till Dresden i DDR. Där tillhörde han kommunistpartiets centralkommitté och var hedersmedborgare i Dresden.

Martin Andersen Nexö utnämndes också postumt till hedersmedborgare i sin egen barndomsstad Nexö. Barndomshemmet i Nexö är ett museum. Annars var inte relationerna mellan Martin Andersen Nexö och Bornholmsborna helt problemfria. Han blev aldrig helt uppskattad och till en del berodde det på att hans marxistiska övertygelse inte sammanföll med majoritetens värderingar på Bornholm. De flesta anser dock idag att Martin Andersen Nexö var en stor författare. I något sammanhang sade dock Martin Andersen Nexö att Bornholmarna nog ansåg honom mera som en misslyckad skomakare än som en framstående författare.

Martin Andersen Nexös verk är översatt till många språk bl.a. tyska och ryska. ”Ditte Människobarn” filmades redan 1946. ”Pelle Erövraren” har filmats flera gånger senast 1987 av Bille August som regissör med Pelle Hvenegaard som Pelle och Max von Sydow som pappan Lasse Karlsson.

Martin Andersen Nexö avled 1/6 1954 i Dresden, DDR.

Text Rolf Karlman
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:05

Toscanini. Fotograf okänd.

Ny spännande biografi om Arturo Toscanin…

BOK | 864 sidor borde inte avskräcka när författaren är Harvey Sachs och när boken handlar om Arturo Toscanini, den berömde italienske dirigenten, som engagerat författaren under någotsånär 40 år. Berättelsen är...

Av: Stefania Iannella
2018:05 | 01 juni, 2018

Edvard Munch - Sommarnatt, Inger på stranden (1889)

Det är väl bara att hoppa...

Tidningen Kulturens skribent Elisabeth Lampinen skriver om det ofattbara - kanske rent omöjliga; det att välja bort livet.

Av: Elisabeth Lampinen
2018:05 | 31 Maj, 2018

Edouard Manet - A Bar at the Folies-Bergère 1882

Realism och naturalism hos Flaubert och …

Lisbeth Ekelöf om objektivitet och subjektivitet hos de franska 1800-talsförfattarna Gustave Flaubert och Émile Zola.

Av: Lisbeth Ekelöf
2018:05 | 31 Maj, 2018

Mekong, detalj

Mekongfloden - ett flöde på liv och död.

BOK | Hans-Evert Renerius har läst en nyutgåva av författaren och poeten Hebert Abimorads diktsamling Mekong (2012). En tvåspråkig version som innehåller Abimorads spanska originaltext tillsammans med en med svensk tolkning av...

Av: Hans-Evert Renérius
2018:05 | 01 juni, 2018

Foto: Alice Söderlund

ANTECKNINGAR FÖRFÖRELSE/EXTAS

jag vill bara att du ska pussa mig jättemycket och när jag säger jättemycket så menar jag kom inte nära mig jag hatar dig ...

Av: Alice Söderlund
2018:05 | 01 juni, 2018

Illustrationer: Författaren

Drama om matematik i två akter

Fler penslar i pedagogiken. Det gäller att vara en riktigt fyndig matematiker om en vill räkna modernt och hållbart. Vad återstår att satsa på när Artificiell Intelligens erövrar nya användningsområden...

Av: Dag Almerheim
2018:05 | 31 Maj, 2018

Detalj ur omslaget.

Jila Mossaed, Vad jag saknades här (Stoc…

BOK | Alienering och förfrämligande, avsaknad av plats, en mellanrumstillvaro, möter vi i Jila Mossaeds nya diktsamling Vad jag saknades här. Mossaeds persiska ursprung går igen, men det blir ett saknat ursprung...

Av: Per Nilsson
2018:05 | 01 juni, 2018

Okänd fotograf

Med solidariteten som drivkraft

Tidningen Kulturens skribent Rolf Karlman ger en biografisk översikt över författaren Martin Andersen Nexö.

Av: Rolf Karlman
2018:05 | 31 Maj, 2018

Philip Roth. Foto: Wolf Gang

Philip Roth 1933-2018

Philip Roth är en av de många betydande författare som aldrig fick Nobelpriset i litteratur liksom inte heller Borges, Graham Greene, Karen Blixen, John Updike, Inger Christensen… I många år...

Av: Ivo Holmqvist
2018:05 | 01 juni, 2018

Punktteckning. Strandstängsel.1945

Strandtröskel och stängsel

KONST | Stundtals når oss uttrycket – ingen människa en ö... Vad är en ö? Ett mångfacetterat begrepp, vilket ej har en given förklaring. Då jag tänker Folke Dahlberg skvallrar det om...

Av: Erling Öhrnell
2018:05 | 01 juni, 2018

Flyktingar från kriget i Syrien nära Tatabanya 57 km väster om Budapest, Ungern, 4/9 2015.

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta …

Generationerna efter Andra världskriget ställer sig fortfarande frågan: "Kan det hända igen?" Vanligtvis finns det två sätt att besvara denna fråga på, en inofficiell och en officiell. Den inofficiella är...

Av: Lilian O. Montmar
2018:05 | 31 Maj, 2018

.

Myten om Josef som såldes till faraons h…

När Tarja Salmi-Jacobson i årskurs ett hörde uppläsas den bibliska berättelsen om Josef blev hon fullständigt betagen. Josefs avundsjuka äldre bröder ville göra sig av med honom därför att deras...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:05 | 01 juni, 2018

Foto: Privat

Litteraturens och samtidsdebattens kakaf…

Världen och livet förblir tomt och blodfattigt, dagskrönikan emblematisk. Den verkligt viktiga litteraturen prisas visserligen, men förblir i det stora hela oläst. Carsten Palmer Schale tar temperaturen på den samtida...

Av:
2018:05 | 31 Maj, 2018

Nizami - Khusraw discovers Shirin bathing

Om förälskelse

Den som lider av det fula i världen, lär inte få någon tröst eller förlösande vägledning av filosofin hos Schopenhauer eller Nietzsche; bara om han har receptorer för den personliga...

Av: Gunnar Lundin
2018:05 | 31 Maj, 2018

Monografi, La Vampire, ou La vierge de Hongrie. Bibliothèque nationale, Franrike.

Étienne-Léon de Lamothe-Langon och den l…

På en sida i manuskriptet till ”Lucien Leuwen” skriver Stendhal: ”Ge karaktärerna något mänskligt, några sanna detaljer, då de annars tveklöst kommer förbli den sortens banala avbildningar av ministeriella styggelser...

Av: Erik Hallgren
2018:05 | 31 Maj, 2018

Barr är bäst, detalj

Ett myller och ett vimmel

BOK | Bo Bjelvehammar läser om de mycket små (och förmodat arbetsamma myrkolonierna), ur en barnbok som innehåller både fakta och fantasi.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:05 | 01 juni, 2018

 © Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-06-01

Äntligen fredag, din mentala hostmedicin när själen din drabbats av ond skrällhosta! Ta av dig militärkepan och landa i finrumssoffan, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:05 | 01 juni, 2018

Dino Campana. Fotograf okänd.

Kometens natt: Om den italienske poeten …

Guido Zeccola skriver en kort essä om den i Sverige okände italienske poeten Dino Campana, en skald som levde mellan 1885 och 1932.

Av: Guido Zeccola
2018:05 | 31 Maj, 2018

Cavefors - förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959-1982, detalj

Cavefors, solens skugga

BOK | Guido Zeccola har läst Ragni Svenssons avhandling om Bo Cavefors förlagsprofil och mediala mytbilder.

Av: Guido Zeccola
2018:05 | 01 juni, 2018

Mina och Kåge

En modern klassiker som angår oss alla

BOK | Bo Bjelvehammar har läst en modern klassiker som enligt honom angår oss alla, vuxna som barn.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:05 | 01 juni, 2018

Äga rum, Teater Norra

SCENKONST | ”Äga rum” är Teater Norras första ungdomsprojekt. Manuset bygger på tolv tjejers berättelser och pjäsen har vuxit fram i samarbete mellan regissören, de professionella skådespelarna och ensemblen. Satsningen är ambitiös...

Av: Anna Bergqvist
2018:05 | 01 juni, 2018

Foto: Belinda Graham

Birgit Nilsson 100 år - Värp först och k…

MUSIK | Birgit Nilsson ville något mer med sitt liv än att rensa betor och ha ett slitsamt liv hemma på gården på Bjärehalvön i Skåne. Hon vågade pröva sina vingar, kom...

Av: Belinda Graham
2018:05 | 01 juni, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa