Illustrationer: Författaren

Drama om matematik i två akterFler penslar i pedagogiken. Det gäller att vara en riktigt fyndig matematiker om en vill räkna modernt och hållbart. Vad återstår att satsa på när Artificiell Intelligens erövrar nya användningsområden och smarta algoritmer får mer och mer utrymme i våra livsval? Vi måste vidga vår syn om hur vetenskapliga metoder ser ut för att inte tappa bort den genuint humanistiska tradition som människan så mödosamt har byggt upp. Befria de dragna strecken från att föreställa en gräns. Låt dem i stället gestalta den överträdbara kanten på våra fria levnadsytor.Akt 1. Dosering om matematik.

(Om vi nu måste räkna dagarna, räkna bara din sista dag. Till det räcker det monotära talsystemet, bara ettor.)

Matematik är en mänsklig kroppsnära pyramidal konstruktion som både öppnar och stänger min förmåga att få kunskap om världen och dela den.

Om vi hade 12 som bas i vårt vardagliga språk skulle det vara mycket lättare att dela restaurangnotan. 10 = 2x5 medan 12 = 2x3x4. Alltså, det finns helt enkelt fler sätt att dela 12! Swish så enkelt.

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Denna tolvfingertarmsgrundade matematik ska få tankarna att glida över i en mer lättsmält form och se konstruktionen (matematikvetenskapen) som först och främst ett retoriskt och odiskutabelt hierarkiskt kameralt maktmedel.

Behovet av skalenliga bilder och kartor tros härröra ur Nilens översvämningar. Det fanns helt enkelt ett behov av att reglera och återställa de raserade rågångarna och gränserna mellan de odlingsbara ytorna när vattnet drog sig tillbaka till sin normalt mer framkomliga fåra.

Det byggdes till och med s.k. Nilometrar, som mätte graden av hur mycket det hade svämmat över. Olika nivåer motsvarade olika förutsättningar, måttliga nivåer betydde goda tider, höga nivåer innebar översvämningar och låga nivåer medförde torka och hungersnöd. Nilens vattennivåer påverkade även brukarnas skattenivåer.

Äganderätten kunde bara hävdas om den var dokumenterad. Tecken och skrivkonst blev nödvändiga. Att rita betyder att dra upp gränser. Vi har det i vret och write.

För att bevaka sin besittning var det väsentligt att tecknens läsning gällde även tredje man och att det fanns institutioner med auktoritärt tolkningsföreträde. Måttstockarna och ritningarna kunde på så sätt bli slagträn i en eventuell tvist vid återställandet av de fruktbara stränderna.

Ingen kunde vid denna tid komma på tanken att dessa stockar, bokstavar och tecken en gång i framtiden, via pappersutvecklingen, skulle övergå till magiska fetischer med förmåga till både ansvar och konstgjord personifierad legitimitet.

Vi ser detta idag i bl. a Aktiebolagsstiftning och tankar kring Artificiell Intelligens.

I skoldebatten är det oftast främst matematikundervisning som skall utvecklas och mätas. Provresultaten ses paradigmatiskt som självklara och tydliga index på hur väl ett utbildningsväsende fungerar.

Följer vi modernt språkbruk ser vi hur det matematiska begreppet algoritm har smugit sig in, både som ett malware, virus och/eller som ett smart delningsinstrument för att förfina våra vägval. Algoritmens slutgiltiga urval och sökresultat blir för många tidens sanning och objektiva ledstjärna.

I konsekvensens namn talar vi om självstyrande bilar. Inte instruktionsstyrda bilar. Det är någonstans här som det nu blir helt uppenbart att matematiken blir helt integrerad i en humanistklädd retorisk skenvärldsbild.

SVT Nyhter. Skärmbild från den 20 mars 2018
SVT Nyhter. Skärmbild från den 20 mars 2018

En bil, lika lite som ett Aktiebolagshus, kan naturligtvis INTE ta ett riktigt humanistiskt ansvar med juridiska konsekvenser. Eller?

Akt 2. Alternativ till matematik.

Vi fortsätter att hylla matematiken som ett universalspråk för att uttrycka och forma verkligheten.

Jag håller med om att matematiken är både spännande och lustfylld. Många av våra skolproblem är sprungna ur matematiken och på det sättet finns det alltid en lösning på gåtan. Vi kan känna oss trygga i den förvissningen och tillåter oss att njuta extra mycket under lösningsprocesserna i de labyrintiska utflykterna som gör oss nästan transcendentalt yra och ångestbefriade. Vi blir existensmedvetna i den överraskande lösningen som vi trots en kort tid av kittlande oro, visste fanns där om hörnet.

Även den mest kända matematiska gåtan, Fermats stora sats, fann 1995 till slut sin lösning av Andrew Wiles efter 350 år av mer eller mindre lyckade matematiska försök.

Det gäller att lägga den matematiska luppen över ett väl valt och viktigt fält. Kartprojektionen till trots så kan vi med en enkel modellmatematik inse att Afrika är nästan 70 gånger större än Sverige och har drygt 50-talet stater!

Jordens yta är 510 100 000 km² och Sveriges är 531 796 km2. I runda tal är jorden alltså 1000 gånger större! Kina är 9 597 000 km².

Perspektiv.

När vi nu lägger det matematiska filtret på studiet av universum, har vi framför oss en gåta som vi inte vet om den går att lösa. En sak är i alla fall helt klarlagd. Det finns inte några matematiska modeller eller ad hoc-teorier som kan stödja oss och ge bilder av hur stunden före Big Bang såg ut. Vi vet ju inte ens om att det fanns något före… här slutar matematikens jurisdiktion. Julian Babour´s teori om ”Janus point”, får vi se som ett utslag av en enkel dual tankereflex mer än en matematisk modell.

Det är nu en bekännelse till vardagsintuitionen är på sin plats och för den delen skall uppenbara empiriska erfarenheter också understödjas. Om vi accepterar våra olika språks möjligheter och begränsningar blir det lättare att stå ut med uttåget ur paradiset och låta vår dödsångest få utlopp i extatisk dans, expressiva dikter. Abstrakt måleri. Realistisk jazz.

Befria de dragna strecken från att föreställa en gräns. Låt dem i stället gestalta den överträdbara kanten på våra fria levnadsytor! Fler penslar i pedagogiken.

Vad som ryms inom grundläggande färdigheter måste vi betona mer på poetiska kunskaper. Bildkonstnärliga förmågor. Vidgad syn om vad som är grundläggande vetenskapliga verktyg.

Tag bort katederna från klassrummen. Genom den större golvytans nya möjligheter till dans kan vi på ett genomgripande och spirituellt sätt uppleva oändlighetens hisnande existens och känna oss som moln i kjol och byxor.

I vardagsrealismens och intuitionens friska vinddrag inser vi att det inte finns någon tidsmaskin. Vi kommer att bli äldre. Även om universum skulle vända i sin riktning kommer vi endast minnas vår ungdom – inte bli den!

Därför!

Räkna BARA den sista dagen och låt den vara en dag av avsked och sorg. Låt alla de andra oräkneliga dagarna fyllas med empati, stora öron och kamp för en kärleksfullare global värld.

Källor: (de viktigaste)
Egyptologi. Nilen. Euklides. Stephen Hawking. Vladimir Majakovskij. Paul Klee. Henri Bergson. Elon Musk. Google.
Text Dag Almerheim
Bild Författaren
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:05

Toscanini. Fotograf okänd.

Ny spännande biografi om Arturo Toscanin…

BOK | 864 sidor borde inte avskräcka när författaren är Harvey Sachs och när boken handlar om Arturo Toscanini, den berömde italienske dirigenten, som engagerat författaren under någotsånär 40 år. Berättelsen är...

Av: Stefania Iannella
2018:05 | 01 juni, 2018

Philip Roth. Foto: Wolf Gang

Philip Roth 1933-2018

Philip Roth är en av de många betydande författare som aldrig fick Nobelpriset i litteratur liksom inte heller Borges, Graham Greene, Karen Blixen, John Updike, Inger Christensen… I många år...

Av: Ivo Holmqvist
2018:05 | 01 juni, 2018

Edvard Munch - Sommarnatt, Inger på stranden (1889)

Det är väl bara att hoppa...

Tidningen Kulturens skribent Elisabeth Lampinen skriver om det ofattbara - kanske rent omöjliga; det att välja bort livet.

Av: Elisabeth Lampinen
2018:05 | 31 Maj, 2018

Illustrationer: Författaren

Drama om matematik i två akter

Fler penslar i pedagogiken. Det gäller att vara en riktigt fyndig matematiker om en vill räkna modernt och hållbart. Vad återstår att satsa på när Artificiell Intelligens erövrar nya användningsområden...

Av: Dag Almerheim
2018:05 | 31 Maj, 2018

Foto: Belinda Graham

Birgit Nilsson 100 år - Värp först och k…

MUSIK | Birgit Nilsson ville något mer med sitt liv än att rensa betor och ha ett slitsamt liv hemma på gården på Bjärehalvön i Skåne. Hon vågade pröva sina vingar, kom...

Av: Belinda Graham
2018:05 | 01 juni, 2018

Monografi, La Vampire, ou La vierge de Hongrie. Bibliothèque nationale, Franrike.

Étienne-Léon de Lamothe-Langon och den l…

På en sida i manuskriptet till ”Lucien Leuwen” skriver Stendhal: ”Ge karaktärerna något mänskligt, några sanna detaljer, då de annars tveklöst kommer förbli den sortens banala avbildningar av ministeriella styggelser...

Av: Erik Hallgren
2018:05 | 31 Maj, 2018

Cavefors - förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959-1982, detalj

Cavefors, solens skugga

BOK | Guido Zeccola har läst Ragni Svenssons avhandling om Bo Cavefors förlagsprofil och mediala mytbilder.

Av: Guido Zeccola
2018:05 | 01 juni, 2018

Foto: Privat

Litteraturens och samtidsdebattens kakaf…

Världen och livet förblir tomt och blodfattigt, dagskrönikan emblematisk. Den verkligt viktiga litteraturen prisas visserligen, men förblir i det stora hela oläst. Carsten Palmer Schale tar temperaturen på den samtida...

Av:
2018:05 | 31 Maj, 2018

Nizami - Khusraw discovers Shirin bathing

Om förälskelse

Den som lider av det fula i världen, lär inte få någon tröst eller förlösande vägledning av filosofin hos Schopenhauer eller Nietzsche; bara om han har receptorer för den personliga...

Av: Gunnar Lundin
2018:05 | 31 Maj, 2018

Edouard Manet - A Bar at the Folies-Bergère 1882

Realism och naturalism hos Flaubert och …

Lisbeth Ekelöf om objektivitet och subjektivitet hos de franska 1800-talsförfattarna Gustave Flaubert och Émile Zola.

Av: Lisbeth Ekelöf
2018:05 | 31 Maj, 2018

Äga rum, Teater Norra

SCENKONST | ”Äga rum” är Teater Norras första ungdomsprojekt. Manuset bygger på tolv tjejers berättelser och pjäsen har vuxit fram i samarbete mellan regissören, de professionella skådespelarna och ensemblen. Satsningen är ambitiös...

Av: Anna Bergqvist
2018:05 | 01 juni, 2018

Mekong, detalj

Mekongfloden - ett flöde på liv och död.

BOK | Hans-Evert Renerius har läst en nyutgåva av författaren och poeten Hebert Abimorads diktsamling Mekong (2012). En tvåspråkig version som innehåller Abimorads spanska originaltext tillsammans med en med svensk tolkning av...

Av: Hans-Evert Renérius
2018:05 | 01 juni, 2018

Dino Campana. Fotograf okänd.

Kometens natt: Om den italienske poeten …

Guido Zeccola skriver en kort essä om den i Sverige okände italienske poeten Dino Campana, en skald som levde mellan 1885 och 1932.

Av: Guido Zeccola
2018:05 | 31 Maj, 2018

Foto: Alice Söderlund

ANTECKNINGAR FÖRFÖRELSE/EXTAS

jag vill bara att du ska pussa mig jättemycket och när jag säger jättemycket så menar jag kom inte nära mig jag hatar dig ...

Av: Alice Söderlund
2018:05 | 01 juni, 2018

 © Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-06-01

Äntligen fredag, din mentala hostmedicin när själen din drabbats av ond skrällhosta! Ta av dig militärkepan och landa i finrumssoffan, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:05 | 01 juni, 2018

Flyktingar från kriget i Syrien nära Tatabanya 57 km väster om Budapest, Ungern, 4/9 2015.

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta …

Generationerna efter Andra världskriget ställer sig fortfarande frågan: "Kan det hända igen?" Vanligtvis finns det två sätt att besvara denna fråga på, en inofficiell och en officiell. Den inofficiella är...

Av: Lilian O. Montmar
2018:05 | 31 Maj, 2018

Barr är bäst, detalj

Ett myller och ett vimmel

BOK | Bo Bjelvehammar läser om de mycket små (och förmodat arbetsamma myrkolonierna), ur en barnbok som innehåller både fakta och fantasi.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:05 | 01 juni, 2018

Detalj ur omslaget.

Jila Mossaed, Vad jag saknades här (Stoc…

BOK | Alienering och förfrämligande, avsaknad av plats, en mellanrumstillvaro, möter vi i Jila Mossaeds nya diktsamling Vad jag saknades här. Mossaeds persiska ursprung går igen, men det blir ett saknat ursprung...

Av: Per Nilsson
2018:05 | 01 juni, 2018

Mina och Kåge

En modern klassiker som angår oss alla

BOK | Bo Bjelvehammar har läst en modern klassiker som enligt honom angår oss alla, vuxna som barn.

Av: Bo Bjelvehammar
2018:05 | 01 juni, 2018

Punktteckning. Strandstängsel.1945

Strandtröskel och stängsel

KONST | Stundtals når oss uttrycket – ingen människa en ö... Vad är en ö? Ett mångfacetterat begrepp, vilket ej har en given förklaring. Då jag tänker Folke Dahlberg skvallrar det om...

Av: Erling Öhrnell
2018:05 | 01 juni, 2018

Okänd fotograf

Med solidariteten som drivkraft

Tidningen Kulturens skribent Rolf Karlman ger en biografisk översikt över författaren Martin Andersen Nexö.

Av: Rolf Karlman
2018:05 | 31 Maj, 2018

.

Myten om Josef som såldes till faraons h…

När Tarja Salmi-Jacobson i årskurs ett hörde uppläsas den bibliska berättelsen om Josef blev hon fullständigt betagen. Josefs avundsjuka äldre bröder ville göra sig av med honom därför att deras...

Av: Tarja Salmi-Jacobson
2018:05 | 01 juni, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts