- 2018:03
- Publicerad:
Varför smarta människor fattar irrationella beslut
BOK | Vi är tyvärr inte alls så rationella och klartänkta som vi ofta tror. Som exempel anser vi att vi är bättre, klokare och mer vederhäftiga än vad vi faktiskt är. En del blandar också in sitt utseende i sin snedvridna uppfattning om sig själv. Vårt självbedrägliga och irrationella sätt att tänka, känna och handla ger sig upp till tresiffrigt till känna varje dag hos var och en av oss. Så man är inte ensam med sina flaws. Och tursamt nog är det vår omgivning som uppmärksammar hur dålig insikt vi har om oss själva och våra fel och brister. Annars blir det nog för narcissistiskt outhärdligt i gemenskapen.
Dan Ariely.
Översättning av Cicci Lyckow Bäckman
Ologiskt. Varför smarta människor fattar irrationella beslut
Natur & Kultur
I en serie upplysande och överraskande experiment visar professor Dan Ariely på att våra irrationella reaktioner varken är slumpmässiga eller orimliga utan, märkligt nog, systematiska och förutsägbara, vilket också är bokens ursprungliga titel Predictably Irrational. Enligt författaren är vi alltså inte bara irrationella, utan också förutsägbart irrationella. Med det menar han att ”vår irrationalitet utspelar sig på samma sätt om och om igen.” Så att tro att vi är särskilt sakliga och rationella i våra upprepningar (som det mesta vi gör) är en illusion som inte nödvändigtvis är negativt för vårt välbefinnande. Snarare tvärtom har det visat sig. Den självbedräglige känner sig något mer lycklig av att bete sig irrationellt och lura sig själv än den som saknar en dylik förmåga, som inte har vare sig med samhällsklass och/eller utbildning att göra, utan gäller oss alla som jag skriver om i min bok Blir vi lyckliga av att lura oss själva: Om självbedrägeri (Recito Förlag, 2014).
Det man lär sig av att läsa Ologiskt är att vi alla måste träna oss att hela tiden ifrågasätta våra upprepande beteenden gällandes allt vi gör. Ofta är det just dem som är irrationella, ologiska, och som för oss vilse i olika tanke- och känslomässiga val vi gör varje dag.
Ariely vrider och vänder på saker och ting på ett fascinerande sätt. Ta bara exemplet med det som lite populärt kallas ”prokrastinering”: Det vill säga tendensen att skjuta upp uppgifter vi ska göra och slutföra. Man har liksom ”bara uppsatsen kvar.” Nån som känner igen sig? Författaren närmar sig detta fenomen (som inte är en avvikelse utan mer allmängiltigt/normalt) och frågar sig: ”Varför vi inte kan tvinga oss att göra det vi vill.” Intressant infallsvinkel. Eller hur. Så i stället för att stirra sig blind på avvikelsen (som i sig är en avvikelse) bör man fundera på varför vi frivilligt gör det vi vill om vi nu har för avsikt att få ordning på allt det vi företar oss, men likväl skjuter upp gång på gång: Att vi alltså anammar en fel approach då vi närmar oss maniana-problematiken.
Ett kapitel i boken är särskilt aktuellt med tanke på hur uppkopplade vi är idag. Ariely menar att alla de möjligheter som det ger gör att risken för att tappa fokus också ökar. Vi får svårt att bilda oss en uppfattning om vår uppfattnings- och urskillningsförmåga. Allt för mycket går för snabbt och upplevs så intressant att det blir omöjligt att fokusera på något enskilt. Och att ”hålla alla dörrar öppna” gör att man får svårt att tillgodogöra sig information och uppgifter som mer kräver fokus på vårt huvudsakliga mål med livet. Det som tidigare fordrades av oss ska idag snabbt vidarebefordras. Vilka (?) intryck får ostört vara i vardande, på väg att bli till utan att behöva förhålla sig till: ”tack för snabbt svar …” ”skulle önska snabb feedback …” ”svara gärna med vändande mail/post …”.
Stöd Tidningen Kulturen
Dan Ariely tar oss vidare med på en intressant resa där han undersöker vilket pris vi har att betala för att saker och ting är gratis: ”Varför vi ofta betalar för mycket när vi inte betalar något”. ”Noll är inte ett pris som alla andra, visar det sig – det är en känslomässig knapp som utlöser irrationell entusiasm om man trycker på den.” Och han ställer frågan vad det är med gratis som är så oemotståndligt hos oss människor. Vi tycks helt enkelt bli utom oss inom oss om, och när, vi ser att något är utan kostnad, det vill säga gratis. Har du någonsin samlat på dig gratispennor på en konferens eller gratis tvål på ett hotellrum?
Läs boken Ologiskt. Se till att det blir ett rationellt beslut du tar. Den kommer att förändra ditt sätt att betrakta och hantera världen och dig själv. Boken är även intressant och högaktuell med tanke på förra årets (2017) nobelpris i ekonomi som gick till Richard H. Thaler för hans bidrag till beteendeekonomin. Ett område som också Dan Ariely är professor i vid MIT (Massachusetts Institute of Technology). I det sista kapitlet ”Öl och ömsesidiga fördelar” förklarar författaren berusande vad beteendeekonomi är. Dan Ariely har skrivit flera böcker och artiklar i ämnet, varav den senaste boken, Dollars and Sense, utkommer i svensk översättning hösten 2018.
Som tillägg kan nämnas att boken Ologiskt inte är en ny bok. Den kom ut redan 2008 på annat förlag. Natur & Kultur ger nu ut en ny översättning av första utgåvan av boken i sin helhet. Ett kapitel fanns dock inte med i den första upplagan från 2008. Anledningen därtill ges i den. Nu är boken nästan komplett på svenska. Äntligen! Men ännu inte riktigt. I den reviderade och utökade amerikanska upplagan från 2009 av Predictably Irrational: The Hidden Forces that Shape Our Decisions finns ett nyskrivet kapitel, ”A Note to Readers”, som inte är med i den nya svenska utgåvan från 2018 som min recension utgår från. Kanske kommer ytterligare en upplaga?
Text Thomas Silfving