TEST
  • 2018:03
  • Publicerad:

Du och jag är undantagOm att vara undantag skriver Alekfucksia†Braunisch†Cosmos. Om att ha valt att vara undantag, att endast ha tillgång till andra undantag. Undantaget, en avvikelse men väl i undantaget ter sig regelbundenheten som avvikelse och avvikelsen som regelbundenhet. Ändå finns där en strävan, en motvillig vilja, att regelbundenheten ska träda in som det undantag som ger tillhörighet.


Humanisterna
Humanisterna

Jag är ett undantag och umgås helst bara med andra undantag. Varje dag tänk om du och jag var undantag. Jag umgås bara med undantag. Så du är alltså också ett undantag. Så ja, jag känner såhär (vad det gäller dig).

En feg passning. Hade kunnat låtsas att ha en förälskelse. Jag är beroende av att få folk att tro att jag är kär i dem.En feg passning. Hade kunnat låtsas att ha en förälskelse. Jag är beroende av att få folk att tro att jag är kär i dem. I nästa sekund känner jag mig krossad och bortgjord för att den andra har förstått att jag är intresserad och de själva är det inte fastän JAG LÅTSADES FRÅN BÖRJAN. Lekte. Jag slutar aldrig leka. De blir svårare. Men man kan inte ta sig ur riktigt. Ut ur vuxenlekarna. Dessutom är de ganska roliga. Till exempel den om att få en annan intresserad av en.

Det är bra att vara söt. Det känns lite skumt att man kommer fram till det till slut. Man är glad för att man har funderat över detaljerna i sina värderingar noga. Tänkt igenom sig själv. Det är bra att vara söt. Det är så mycket roligare att sitta och hata världen och veta att man är söt. Vad jag menar är, att det är trevligt när andra säger att jag är söt. Jag förstår det inte riktigt. Men det känns som att de tar för givet, för säkerhets skull, att jag får höra det hela tiden. Men kom igen, det är sällan, men väldigt, väldigt, uppskattat när det kommer fram. Jag vill vara söt för säkerhets skull.

Deja vu-hallis

Stöd Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

Jag drömmer om att gräva upp något stort minne som plötsligt reser sig upp och gör mig smart, mer påläst på något vis. Jag inser plötsligt att jag glömt en stor del, Mycket information. Men jag återfår den och startar upp något helt nytt och fantastiskt. Jag vet inte vad. Inte än. Jag har haft det som en dröm, eller en hallis. En uppenbarelse som en hallucination (det kanske är det som är en uppenbarelse. Du är säkert bättre på sådant). Och jag vet redan nu att det är något jag glömt. Eller något jag kommer att glömma och plötsligt inse nyttan av, men om många år.

Jag har korkat nog under ett badrumsbesök tilldelat mig en hållplats på ödet. Jag vet att det finns där framme. Det är något som jag vet nu, som jag senare kommer att glömma och sedan plötsligt och vackert minnas. Bli klok. Vara säker på sin sak. Satsa pengar. Satsa på sig själv.

Jag försöker komma på om jag gjort något riktigt smart nyligen. Tänker att detta i framtiden ska bli en deja vu. Någon kommer på Något jag gjort som ung och återupplever scenen och idén som en deja vu. Tankegången. Och jag känner att jag borde forma mina tankar bra, i fall att detta skulle bli material för en deja vu. Det där med FRA att man inte behöver oroa sig som oskyldig. Hur är man oskyldig? hur är man egentligen när man tänker på det? Den tankegången känner ni igen. Tänk dig detta. Du pratar i telefon med en god vän. Ni skrattar och har er. Nästan, eller helt enkelt kanske ojar ni er, oj oj oj oj, och suckar och sedan skrattar igen. Ni blir mer och mer löjliga och ni njuter mer och mer av era fjantigare och fjantigare skäl att skratta. En av er kommer att tänka på ett absolut, tvärsäkert dåligt terroristskämt. Ni vet det båda. Just nu är er humor "och den då?". Följt av skratt. Och varje gång skrattet är på topp gör någon av er en lätt gest och leder anledningen att få skratta vidare. Så här kommer terroristskämtet. Eller vänta. Ni börjar helt enkelt låtsas vara två terrorister som planerar ett terroristbrott. Men nu var det bara dagar sedan FRA-lagen gick igenom och pang bom, som mitt eventuella i framtiden återuppståndna minne, börjar ni agera er själva. Normala. Ni är oskyldiga och vet det och ska därför självklart inte ha några problem att agera oskyldiga. Frågan är bara hur fan man gör.

Den jävla idiotkampen att få sömn varje natt. Vara vaken en period varje dygn. Ibland är det svårt att komma på varför man inte är inlåst. Inlagd. Inspärrad. Varför man inte är inne. Ibland är det absolut viktigast för mig. Absolut tryggast. Att jag vet att jag kan komma in någonstans där det finns säng, täcke, mat, mediciner. Personal. Jag har inget emot att jag blir nersövd om natten, upptvingad om morgonen. Hur skönt vore det inte att kunna helt förlita sig på någon annan. Hur svårt det än är, hur lite jag än vill, så skulle jag lita på att borde jag gå upp klockan sju, så borde jag, gör jag det inte har de säkert svaret på varför. Tvingar de mig så lyckas de. Misslyckas de kan de helt enkelt tvinga. Det viktiga är att det finns en lösning. Tryggast är att jag ändå är inne. Inlagd, inspärrad, inlåst. 

Så varför är jag inte inne? Jag sover dåligt. Jag behöver nya recept. Nya kakor, morötter, mediciner. Jag blir galen. Blir jag galen söker jag upp dem. Hittar en biljett. En blodig biljett kanske. Jag tänker slå ihjäl dem om de inte kan hjälpa dem. Tvinga dem att tvinga mig. Tvinga fram esset ur rockärmen. 

Den jävla idiotkampen att få sömn varje natt. Vara vaken en period varje dygn. Att lyckas.

Det smakar bara vidrigt och ensamt

Sällan är jag så låst och så kreativ som när jag är Sugen. Jag marscherar runt i lägenheter. Öppnar skåp och lådor. Öppnar kylskåpet. Frysen. Väskor som ligger längst ner. Rotar i korgar. Jag vill ha socker. Eller något som smakar sött. Kanske bara ett tuggummi. En frukt egentligen, men har jag ändå ingen frukt hemma kan jag lika gärna bli Sugen på något annat.

Självdistans

Jag är trött på de som är elaka, som har glömt bort att de är elaka, för att de tar självdistans för givet. Jag är så jävla trött på självdistans. Jag är så jävla trött på att skratta åt mig själv. Jag är hellre humorlös.

Text Alekfucksia†Braunisch†Cosmos
Tidningen Kulturen vill återupprätta den kulturkritiska essän som litterär form. Det för att visa på konst och humanioras betydelse i denna mörka tid. Förenklade analyser av vår samtid finns det gott om, men i TK vill vi fördjupa debatten och visa på den komplexitet som speglar vår samtid.

Tidningen Kulturen är gratis att läsa, men inte att producera...

Stöd oss med en femtiolapp i månaden!

Klicka här:
Bidra till Kulturen
Betalas via PayPal.

UTGÅVA 2018:03

Eugène Delacroix - La Lutte de Jacob avec l'Ange (1861). Beskuren.

Väntans blick

Det är vid språkets gräns, den gräns vi söker överskrida, som vårt världsskapande på allvar tar vid. Poeten Linnea Axelsson resonerar kring att förhålla sig lyssnande i världen. Och om...

Av: Linnea Axelsson
2018:03 | 28 mars, 2018

© Fredrik Jonsson, 2018

Fredagsbönen | 2018-03-30

Äntligen fredag, din räddande terapeut när du sålt smöret och tappat pengarna! Bänka dig i soffan och plocka fram findrickan, ty nu är det helg igen.

Av: Fredrik Östensson
2018:03 | 29 mars, 2018

San Francisco. Foto: Bogdan, CC0.

Stora städer

Hur planeras Sverige? Våra städer växer och utvecklingen går framåt av bara farten. Men, är det rimligt att tänka sig att vi alla skall bo i förtätade storstadskluster längs kusten...

Av: Anders Björnsson
2018:03 | 29 mars, 2018

Florence Nightingale

Florence Nightingale och J. S. Mill

”Vem vet hur många av de originellaste tankarna från manliga författare som egentligen härrör från kvinnliga idéer, som män bara har bekräftat och utarbetat? En mycket stor andel...

Av: Stoika Hristova
2018:03 | 29 mars, 2018

Mark Frygell

Skisser i urval | 2016-2018

MÅNADENS KONSTNÄR | Mark Frygell. Skisser nedtecknade och dokumenterade i hemmet, ateljén, tunnelbanan, m.m. Fotade med iPhone, 2018, Stockholm

Av: Mark Frygell
2018:03 | 29 mars, 2018

TEST

Trombonisten

Trombonisten blåser ut den illaluktande tobakssaliven genom instrumentets ventil som en efterbörd till de blå tonerna. Ritualen vid nedläggning av trombonen på den figurskurna lådans sammetsklädda botten är minutiös. Benny...

Av: Benny Holmberg
2018:03 | 29 mars, 2018

Privat foto

Tre korta, kärnfulla, prosatexter

Tre korta, kärnfulla, prosatexter med doft av Norrlands inland om dramatiken i vardagen. Isolering och död behandlas som vore de avbrott och för en gång skull ovanliga slut på den...

Av: Per Teofilusson
2018:03 | 29 mars, 2018

Foto: Per Nilsson

Helighet

Om det blasfemiska i heligheten och det heliga i det blasfemiska talar vår berättare till androgynitetens demon Lilith/Samael. En betraktelse i påsktider av Per Nilsson.

Av: Per Nilsson
2018:03 | 30 mars, 2018

Göteborgs filmfestival

Ingmar Bergman 100 år - Varifrån kommer …

MUSIK | Bergmans förundran över en symfoniorkesters förmåga att verka som en organism, sammansmält och samspelt, för att förmedla musiken under dirigentens taktpinne, är äkta och oförställd. Musiken är ett mysterium som...

Av: Belinda Graham
2018:03 | 29 mars, 2018

The School of Athens av Raffaello Sanzio da Urbino

Att sluta filosofera

Tänk inte så mycket brukar det heta, men vad innebär det egentligen att tänka och är det möjligen så att det finns förtjänster med att följa denna slentrianmässiga devis. Filosofi...

Av: Michael Nyhaga
2018:03 | 29 mars, 2018

Fotograf okänd.

Att uppfostra mannen: tankar om Selma La…

Det har på hundra år gått framåt för kvinnorna i Sverige men inget har vunnits utan kamp. Enel Melberg reflekterar över Selma Lagerlöfs feministiska handling och författarskap.

Av: Enel Melberg
2018:03 | 28 mars, 2018

Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland

Zacharias Topelius som nyhetsrapportör

I skriften ”Finlands krönika 1860–1878” framträdde den flitige Topelius som en mångkunnig nyhetsjournalist i sin beskrivning av det finska samhället. Rolf Karlmans essä undersöker Zacharias Topelius roll som nyhetsrapportör.

Av: Rolf Karlman
2018:03 | 29 mars, 2018

Foto: Per Nilsson

Mannen utan egenskaper

Vem var Robert Musil? Den störste, menar Carsten Palmer Schale, som här slår ett slag för Mannen utan egenskaper. Verket har intagit en särställning, inte bara i Musils bibliografi utan...

Av:
2018:03 | 28 mars, 2018

TEST

Du och jag är undantag

Om att vara undantag skriver Alekfucksia†Braunisch†Cosmos. Om att ha valt att vara undantag, att endast ha tillgång till andra undantag. Undantaget, en avvikelse men väl i undantaget ter sig regelbundenheten...

Av: Alekfucksia Braunisch Cosmos
2018:03 | 29 mars, 2018

Varför smarta människor fattar irratione…

BOK | Vi är tyvärr inte alls så rationella och klartänkta som vi ofta tror. Som exempel anser vi att vi är bättre, klokare och mer vederhäftiga än vad vi faktiskt är...

Av: Thomas Silfving
2018:03 | 29 mars, 2018

CC0

Livsgammal

Författaren Ragnwei Axellie återbesöker på begäran boken och begreppet Livsgammal som hon lanserade redan 1981.

Av: Ragnwei Axellie
2018:03 | 28 mars, 2018

Pressbild, Armémuseum

Att fira Finlands 100 år på Armémuseum…

Själv skriver, Oliver Parland, förväntas jag ju som krigsbarn känna tacksamhet, och visst kan jag ju känna det OCKSÅ. Men den känslan är kluven inför det faktum att jag berövats...

Av: Oliver Parland
2018:03 | 29 mars, 2018

TEST

När stenarna sjunger. Om Marius Schneide…

Följ med Guido Zeccola in i den esoteriska musikologen Marius Schneiders mystiska värld. Den centrala tesen hos Schneider är att vi alla delar ett gemensamt ursprung, ett ursprung som omarbetat...

Av: Guido Zeccola
2018:03 | 28 mars, 2018

Svansjön är en förtrollande saga, här på turné med Den ryska nationalbaletten.

Svansjön - Juvelen i kronan med Den rysk…

SCENKONST | Svansjön är tidernas mest populära, älskade och kända balettklassiker. Svansjön hade urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva den 4 mars 1877. Men det var först vid nypremiären Svansjön på Mariinskijteatern i...

Av: Belinda Graham
2018:03 | 29 mars, 2018

Foto: Nasa

Hedniskt

”Tantolunden är inte det enda stället bland Stockholms beundransvärda naturreservat och parker som regelbundet används för firanden av gudinnor, gudar, naturkrafter...” Läs Elena Dahl om nyhedniska riter mitt i Stockholm...

Av: Elena Dahl
2018:03 | 28 mars, 2018

Detalj från omslaget

Personlig berättelse från finska inbörde…

BOK | Elisabeth Brännström har läst Maria-Pia Boethius omdiskuterade roman Vitt och rött och möter en berättelse som nystar i den komplexa relationen mellan personlig erfarenhet och det som brukar kallas verkligheten.

Av: Elisabeth Brännström
2018:03 | 29 mars, 2018

Läs utgåvans ledare

Kulturens KRITIK

Detalj ur omslag.

När livet gått i stå

BOK | Vad händer när livet rinner ifrån oss? Har vi kraften att förändra och förbättra? Lennart Hagerfors tar oss med på en tur i vårt inre för att rannsaka oss själva...

Av: Lisbeth Ekelöf
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

I Prousts ateljé och laboratorium

BOK | Arne Melberg läser ”Mot Sainte-Beuve”, en samling av Prousts anteckningar, skisser och skriverier från perioden före den stora romansviten.

Av: Arne Melberg
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Tänk vad covid-19 kan inspirera oss att göra

BOK | ”Covid-19 demonstrerar för oss vår bristande beredskap inför en eventuellt mycket dödligare pandemi”. Elena Dahl läser Debora MacKenzies ”Pandemiernas tid” med sällsynt optimism.

Av: Elena Dahl
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Odenplan. Foto: Okänd.

Som fond till #MeToo-rörelsen

BOK | ”Skrämmande många detaljer i kvinnornas liv i Stockholm är sig lika.” Sofie Niemi läser ”Norrtullsligan”, Elin Wägners roman om en disparat samling kvinnliga kontorister i slutet av 1800-talet.

Av: Sofie Niemi
Kulturens kritik | 27 december, 2020

Detalj ur omslag

Religion och religiositet i dess vackraste form

BOK | Anna Bergqvist lägger fokus på religiositeten och humanismen i Ola Larsmos utvandrarepos ”Översten”.

Av: Anna Bergqvist
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Eduardo Galeano. Foto: Robert Yabeck

Latinamerikanska dagsedlar

BOK | "Att läsa Galeano är att lämna spelrum för väldigt motstridiga reaktioner". Bengt Berg recenserar "Omfamningarnas bok".

Av: Bengt Berg
Kulturens kritik | 22 december, 2020

Mer kritik

Kulturens LYRIK

Skrot Fotograf: Karl Andersson

Ellipser

Månadens lyrik, Sebastian Andersson debuterar med det korta diktverket Ellipser. Verket har tidigare visats i annan form på Galleri Inkognito i Umeå.

Av: Sebastian Andersson
Kulturens lyrik | 21 december, 2019

voieferréehorizonvisuelcarton. Foto: Timothy Perkins

Månadens lyrik | 2019:07

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Marie Silkeberg.

Av: Marie Silkeberg
Kulturens lyrik | 01 juli, 2019

Odilon Redon, Fallen angel looking at cloud. Detalj.

Månadens lyrik | 2019:06

Tidningen Kulturen presenterar stolt månadens poet, Ann Jäderlund.

Av: Ann Jäderlund
Kulturens lyrik | 03 juni, 2019

Mer lyrik

Kulturens PROSA

Foto: jplenio

Turisterna

En roman av Joakim Muschött som kommer att gå som följetong i TK under året. Kapitel 1.

Av: Joakim Muschött
Kulturens prosa | 08 mars, 2021

Charlie Chaplin i

Chaplin i Iran

"Jag lärde känna en iransk kvinna med judisk bakgrund för vad som nära nog var exakt ett decennium sen, vi hamnade i samspråk och trivdes i varandras sällskap under en...

Av: Robert Halvarsson
Kulturens prosa | 27 april, 2020

Foto: Myriam Zilles

Konkav och konvex

"Det är någonting alldeles särskilt det där med att min farfar var grosshandlare i renar och gjorde affärer med samerna under norrsken och midnattssol."

Av: Per Teofilusson
Kulturens prosa | 27 september, 2019

Mer prosa
Cron Job Starts