Reggaefestival i Babylon

Solen klamrar sig fast över Furuvik Reggaefestivals stora scen. Scenen är inklämd mellan den gamla djur- och nöjesparkens två livskällor – åkattraktioner och ölrestaurangerna. Parken grundades vid förra sekelskiftet – ...

Av: Klas Lundström | 16 september, 2013
Kulturreportage

Foto: Kristian Pella

Japans gömda kristna – Kakure Kirishitan

Gömda, med hot om avrättning. Under 1500- och 1600-talen satte Japan igång en formidabel förföljelse av kristna, i ett försök att stärka dess nya centralregering. Om Japans gömda kristna skriver ...

Av: Kristian Pella | 30 mars, 2017
Essäer om religionen

Kevin Rowland - 11 September 2012. Foto: Egghead06

En känsla av förundran. Van Morrison, del 5: Från Saint Dominic’s Preview till…

Att det krävdes tio år och Kevin Rowlands ihåligt metalliska röst i Dexys Midnight Runners för att ”Jackie Wilson Said (I'm in Heaven When You Smile)” skulle bli en bredare ...

Av: Peter Sjöblom | 26 september, 2014
Musikens porträtt

Martha Nussbaum Foto: Wikipedia

I kolonialismens kölvatten

Cecilia Johansson Martinelle har läst Lovisa Bergdahls avhandling om relationen mellan religion, demokrati och utbildning i dagens västerländska, liberala samhällen.

Av: Cecilia Johansson Martinelle | 10 november, 2015
Agora - filosofiska essäer

Bill Gates har börjat twittraaltJa, nu tror kanske de som hellre (eller oftare) snöar in på en bok än på ett datorprogram att han börjat kvittra som en sjövild undulat som av misstag råkat smutta på för mycket kaffe bland dagens disk. Men nej fullt så illa är det inte, mer eller mindre pensionerade Mr Gates, en av datorvärldens föregångsfigurer, på ont och numera mestadels på gott, har helt enkelt i veckan hakat på en av nutidens största trend hyper, webbtjänsten Twitter. Det är en slags mikroblogg, eller webb baserade SMS meddelanden, om man så vill.skulle man också beskriva det som.

Om någon tycker att jag fortfarande pratar grekiska så kan jag benämna det som kortfattade små elektroniska meddelande som poppar upp på datorskärmen via epost meddelanden eller på en special anpassad sida för just sådana sorts korta mini meddelanden.

De som twittrar skriver om dagens tankar, professionella eller oprofessionella framsteg, göromål eller bara allmänt knappar fram strunt när de känner för det. Sedan läses detta av andra och kommenteras vidare i en evig dialog sinsemellan de olika twittrarna som valt att följa varandra. En slags ryggkliarnas världsförbund.

När man börjar att twittra ger man samtidigt alla andra som är med i Twitter systemet en chans att följa alla andras Twitter meddelanden. Vissa har lyckats med konststycket att få mer än en miljon så kallade "följare" eller på engelska betecknat followers. Talkshow stjärnan Ellen DeGeneres är en av dem, liksom kände popsångerskan Britney Spears och komedistjärnan Aston Kutcher.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Även här i Sverige är det en hel del som twittrar med stor framgång, eller hur man nu väljer att se på det. Bland annat är det Adam Alsing och Alex Schulman som är ibland den s k Twitter eliten i Sverige och följs av flest (runt 10.000), dessutom har de ganska låg sk twitterkvot, dvs en låg andel som de själva valt att följa och väldigt många som följer dem. Ju mer som följer och desto mindre man själv följer, desto hippare, synes det, mer om denna bedömning går att ingående läsa i detta inlägg av Rolf van den Brink på Dagens Media.se.

Eller som man kanske också lite elakt kunde sammanfatta det, en del har större mun än de har öron, och använder dem i lika stor utsträckning.

Jo jag twittrar också, det ska erkännas, i allafall numera. Jag har lyckats att hålla mig ifrån denna lite ego centrerade företeelse, liksom bloggning i någon mån, men nu orkar jag inte hålla stånd längre. Speciellt som det är min bransch och jag är tvungen att ha någorlunda koll på vad som sägs och inte sägs för att kunna göra en rimlig bedömning på vad som är bra eller dåligt. Det är en dålig ursäkt men jag hoppas någon köper den. Jag är såklart en bricka i ett spel jag med och vill man spela spelet så är det ju bara att haka på. (skrev skribenten lite samvetstyngt)

Men jag är optimist och övertygad om att det kan gå att använda tjänsten lite nyttigt också om man väljer att följa vettiga individer som gärna tänker till före än efter innan de trumpetar ut sina egna budskap.Helst ska meddelandena ha ett nyttovärde för andra anser jag för att det ska anses vara någon poäng med det hela alls. Dock är det som sagt långt ifrån alla som tolkat denna nya teknik på samma sätt. Det har statistiskt räknats fram att runt 40 % är rent trams av alla miljoner twitter meddelanden som skrivs (och stjäl produktiv tid inte minst) runt om i världen. Resten är interna saker och slutligen några procent är nyttig och värdefull information för den stora massan.

 I övrigt har Saab affären mycket riktigt bekräftats på General Motors hemsida. Men det hela handlar troligen om en överenskommelse som måste följas till punkt och pricka innan man kan anse affären som genomförd. En jurdiskt giltig viljeförklaring. Vad som händer i realiteten får vi tids nog reda på under våren. Men ha inte hoppen satta för högt i skyn. Det har i allfall inte jag. Spyker har inte de bästa omdömena på sin sida, har man börjat förstå av press och webb artiklar runt om i världen. Men å andra sidan, det har inte varit speciellt lätt för dem att nå denna överenskommelse. Så kanske är det istället för easy come, easy gone, det omvända som gäller..?

Samtidigt har iPhone hypen (den allvetande och all görande mobiltelefonen från Apple, som alla tjatat om de senaste 3 åren) mildrats lite då Google har börjat läcka lite information om att de verkligen ska bygga en egen telefon från scratch, och inte bara låta en driftig kinesisk tillverkare (HTC) köpa deras namn. Detta ämnet har jag dryftat mer utförligt på en av mina bloggar. (Jo, jag bloggar, förlåt)

Det verkar som det blir koreanska LG som blir de lyckliga. Men Apples numera legendariske Steve Job (relativt nyligen återkommen från sin cancersjukdom) sitter nu och kurar på ett nytt guldägg för Apple, hans livsverks räkning. Han planerar att under året, troligen under våren/sommaren att släppa en Tablet PC, en slags e-boksläsare av typen Kindle på steroider.
Frågan är vad denna e-boksläsare/tablet PC kommer göra för läsningen i stort. Troligen kommer den att dra till sig nya läsare som anammat den nya tekniken och tycker att läsningen blir lite mer tillgänglig och praktiskt tack vare ett smidigt elektroniskt format. Själv läser jag gärna elektroniskt på tåg och i sängen. Dock är det för mig, i den bekväma fåtöljen, på flyget, på semestern eller i naturen (hängmattan/sommarstugan mm) fortfarande den gamla hederliga boken som utklassar alla andra medier. Vad tycker ni?
Hur gick det då för twittraren Herr Gates, it-hjälte, superkapitalist, en av vår tids störste filantroper, med mera i ett nötskal.

Han fick otroligt nog nästan en halv miljon twittrare som följer honom på mindre än en vecka. Vad som är intressant är att på detta fenomen kan han i sin tur tjäna ca 70.000 per Twittermeddelande via sponsorer enligt hyfsat säkra källor. Var går de pengarna, tro? Förhoppningsvis dit de bör och förmodligen gör, till cancerforskningen i världen....

Robert Hedlerfog

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Jaget och omgivningen från en Buddhistisk utgångspunkt

Buddhismen omfattar en uppfattning om att ”människan/personligheten/jaget” är en löst sammanfogad femställighet (skandha), som växelverkar med olika föränderliga omgivningar:¨ 1. Kroppssystemet (rupa) 2. Känslosystemet (vedana) 3. Kognitionssystemet (sanna) 4. Viljesystemet (sankhara) 5. Självmedvetandesystemet (vinnana) I enlighet ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om religionen | 22 november, 2011

Benjamin 24

Av: Håkan Eklund | Kulturen strippar | 28 januari, 2012

Carl-Göran Ekerwald

Vad är bildning?

Gunnar Lundin om en ny bok av Carl-Göran Ekerwald: Om bildning -: tio dagböckers vittnesbörd

Av: Gunnar Lundin | Essäer om litteratur & böcker | 11 augusti, 2017

Överlever Nancy Botwin, överlever jag

Hur sunt är det att jämföra sitt eget liv med en amerikansk före detta hemmafru som langar gräs? Jag gör det hela tiden – använder tv-serier som terapi. I barndomen ...

Av: Marja Beckman | Gästkrönikör | 23 januari, 2013

Digitala avtryck

Den unge svenske tonsättaren Johan Svensson (f. 1983) redogör i detta porträtt av den något äldre kollegan JoakimSandgren (f. 1965)försin fascination inför denne numera i Paris baserade tonsättaren och hans musik. Via ...

Av: Johan Svensson | Musikens porträtt | 28 mars, 2013

Elvis dog den 16 augusti 1977 bara 42 år ung

Om tre dagar är det är det dags att minnas 35-årsdag av kungens frånfälle I går den 12 augusti 2012 avslutades i London dem 30:e Olympiska sommarspelen. Under avslutningsceremonin hyllades bland ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 13 augusti, 2012

Foto: Hebriana Alainentalo

Skeleton City

Stefan Whilde var i Wales en gång...

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 01 mars, 2016

Var bärsärken en shaman?

  Myten om de gamla bärsärkarna kan än idag sägas vara högst levande. Forskarna har dock länge tvistat om vilka dessa elitkrigare egentligen var. Medan vissa menar att de bör ...

Av: Thomas Jonsson | Essäer om religionen | 08 mars, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts