Panpsykism - en annan världsbild

David Skrbina, född och uppvuxen i Detroit och universitetslektor i filosofi vid University of Michigan i Dearborn gav 2005 ut en bok på över 300 välfyllda sidor, Panpsychism in the ...

Av: Erland Lagerroth | 25 februari, 2011
Essäer

Katt på scenen

Det är gott om katter på Villa San Michele på Capri och sällskapliga är dom också. Gästerna är djurvänner det märks man uppskattar katternas närvaro och man tycker synd om katterna ...

Av: Rolf Zandén | 28 Maj, 2012
Gästkrönikör

Erotisk krönika V – bittra safter rinna i trosorna.

Uppmaning. Fordrande. Dina ögon ser åt annat håll, jag känner blicken sticka. Speglar död i mina pupiller. Vidgade. Utan skydd släpps allt ljus in. Ögonbottnen kastar tillbaka, så bländas du ...

Av: Karin Eng | 07 juni, 2012
Gästkrönikör

Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen DEL 6.

Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen.

Av: Ulf Stenberg | 14 Maj, 2017
Utopiska geografier

Jenny Berggren Keljevic

Är du i kärlek eller i lust?Vi har väl alla någon gång kommit till den punkten i olika relationer då det antingen utvecklas eller börjar slita i kanterna på ett eller annat sätt. Ibland händer det saker i relationer och vi står som frågetecken och förstår inte vad som hände. Många av oss har någon gång känt oss sårade, blivit lämnade eller lämnat någon. De svåraste avsluten är de vi behöver göra trots att känslor finns kvar. 
För många år sen gick jag ut med en väninna, jag vände mig om och sa att den mannen var så vacker, hon svarade snabbt " men det vet du inte, du känner honom inte". Jag förstod vad hon menade, men jag tror att jag idag verkligen förstår vad hon menade. Utseendet går bara till en viss gräns. Och vad det gäller kärlek behövs en vacker själ, i vart fall för min del, för att bringa fram kärlekskänslor hos mig. När vi lustar efter någon tenderar vi att bara se en sida av dem, eller fokusera på en sida av dem, trots att de har flera sidor. Men det är väl så, människor visar oss bara den sidan vi vill se, för om vi inte vill se mer, är det där vårt fokus ligger. När vi vill veta om det är kärlek eller bara lust måste vi ställa oss själva ett par frågor som kan bespara oss en massa dålig energi, stress och sårade känslor.

Det värsta som kan hända är att fortsätta en relation för att känslor finns trots att man inte lyckas komma överens. Varför blir det så i relationer?

Frågan vi behöver ställa oss när det börjar knaka i fogarna och vi går i ändlösa cirklar i tankarna och inte får grepp om vad som händer är: " är vi i kärlek eller är vi i lust"? Och vad är skillnaden?
Vi ser någon, vi bli attraherade av någon, vi börjar ses kontinuerligt och plötsligt en dag öppnar sig vår mun och vi utbrister " jag älskar dig"! Jag har tänkt en del på detta och börjat förstå att i allt, till vår natur ligger vår sexuella energi och andras.

Det finns en ytterst naturlig förklaring till det eftersom universum skapat oss att föras samman, man och kvinna, för att reproducera. Skillnaden mellan lust och kärlek är att lust är det personliga begäret. Kärlek handlar om att dela, det handlar om gemenskap att vilja ge till den andra. När du älskar någon vill du ge, dela med dig av det du redan har. Lust handlar om vad du vill ta ifrån den andra, det du begär hos den andra. Med andra ord använda någon för att fylla dina begär som har med lust att göra.

För många år sen gick jag ut med en väninna, jag vände mig om och sa att den mannen var så vacker, hon svarade snabbt " men det vet du inte, du känner honom inte". Jag förstod vad hon menade, men jag tror att jag idag verkligen förstår vad hon menade. Utseendet går bara till en viss gräns. Och vad det gäller kärlek behövs en vacker själ, i vart fall för min del, för att bringa fram kärlekskänslor hos mig. När vi lustar efter någon tenderar vi att bara se en sida av dem, eller fokusera på en sida av dem, trots att de har flera sidor. Men det är väl så, människor visar oss bara den sidan vi vill se, för om vi inte vill se mer, är det där vårt fokus ligger. När vi vill veta om det är kärlek eller bara lust måste vi ställa oss själva ett par frågor som kan bespara oss en massa dålig energi, stress och sårade känslor.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

För verkligheten är att många relationer går sönder på grund av lusten. Somliga blir besatta av porr, andra är otrogna, vissa flörtar för att känna sig levande och andra lever ut sina lustar i ord eller handling trots att de är i en relation. Vi måste förstå att med kärlek och relationer kommer ansvar. Det är också en anledning till att många människor väljer att inte ha kärleksrelationer, vare sig de låter bli helt eller ägnar sig åt sexpartners. Givetvis finns det de som vill ha en relation men inte hittat den rätta än, de har en annan anledning att ha sexrelationer.

Det hela handlar om två energier som rör sig inom oss. Med det finns det två olika slags relationer. Lördagsgodisrelationer och naturrelationer. Naturrelationer handlar om icke beroende relationer. De inblandade förstår att det är den universella kärleken, som är större än ett ansikte, en kropp och ytliga ting, allt kretsar kring kärlek och vi är en del av den kärleken. På andra sidan har vi lördagsgodisrelationerna, de handlar enbart om personliga begär. Relationen är inte på lika villkor, det är energikrävande istället för energigivande som naturrelationen är baserad på. Det kan vara svårt att förstå att när någon säger jag älskar dig kan det i realiteten vara så att vad de egentligen säger eller menar är " jag vill ha dig". Det är en stor skillnad i detta. Du kan höra detta meddelande tydligare om du vet vad du ska lyssna efter. Har du någon gång hört någon säga " jag har starka känslor för dig men vet inte riktigt vart det leder", eller, " jag älskar dig men är inte redo att fördjupa vår relation mer". Det kan också ta sig i uttryck i handling som att säga att man vill vara i relationen men handlingarna visar på att det inte är så, riktigt än, men jo, de kommer göra allt för att övertyga dig, snart ska det hända.

Om du i en relation börjar få den välbekanta magkänslan att du vill mer än den andra, eller det sker saker som får din magkänsla att säga, vänta nu lite, vänta nu lite då kanske du ska stanna upp och vänta lite. När du måste börja tolka och luska ut vad den andre egentligen känner eller tolka svåra, sävliga ord som inte säger något egentligen, är det förmodligen så att du tuggar förra veckans lördagsgodis. Segt va?
Jag har lärt mig i livet att alltid ställa mig själv frågan, vad vill jag? För det är som så att när vi lustar efter någon vet vi inte många gånger vad vi verkligen vill. Vi vill ha snabb belöning. Vi kan tycka om någons kropp, deras leende, deras näsa. Det är vackert och nödvändigt för reproduktionen att vi attraheras, men det är inte kärlek bara det. Men det är därför så många av oss fastnar för form. Formen något har, i de flesta fall kropp, rumpa, bröst, hår, ansikte. Vissa tycker om mulliga människor andra smala. Somliga gillar blont hår andra svart eller rött. Det är helt naturligt. Vi gillar olika former för att den mänskliga kroppen är ett konstverk. Det är inte bara män som lustar, kvinnor lustar också.

Det är naturen sätt att hjälpa oss reproducera. Men vi måste börja ställa oss själva frågan, för det finns olika nivåer av attraktion, om vi ibland enbart faller för någons yttre för då kan det hända att vi missar att se den vi pratar med, deras inre energier, tillgångar och kanske verktyg som kan hjälpa oss utvecklas. Vilket är mer kraftfullt än det yttre skalet. I dessa moderna tider kan vi också förändra vårt yttre skal via diverse metoder, så vart lämnar det oss vad gäller att älska någon för dem de är. För jag vill gärna tro att andra liksom jag vill bli älskade för dem de är, och jag hoppas att alla får känna att de duger precis som de är, trots att de inte är perfekta.

Det är där ingen som är, som tur är, för varför skulle vi då behöva andra, eller relationer. Det är min uppfattning att vi utvecklas med andra, vi lär oss mer om oss själva i relationer, alla slags relationer. Vad det gäller kärleksrelationer tror jag på de som ser sig som ett team, ett team som vill uppleva, utforska, skratta, njuta och utmanas att utvecklas.

Verklig riktig kärlek finns, det är ingen myt, och när någon i en naturrelation säger "jag älskar dig", så menar de det. För det är aldrig vad du säger som spelar roll det är energin bakom det du säger som gör hela skillnaden. Det är känslan du får när någon säger det som spelar roll. Om du för en sekund undrar om det verkligen är sant, är det antagligen inte sant.

Vi kan också veta att vi är i lust när vi blir nervösa, oroliga, och våra tankar kretsar kring vad som är sant. Plötslig känner vi känslan " jag behöver". Om du är i kärlek finns ingen kamp, inget strul eller ens en känsla av att behöva prestera. Har du tänkt på att vi endast känner nervositet kring en människa om vi vet att vi vill ha något från dem.

Så när någon tvekar på att säga saker till dig, eller har svårt att säga de rätta orden, är de nog i lust annars hade de inte varit nervösa. De hade talat från hjärtat. Men eftersom de vet innerst inne att de inte vill ha naturrelationen utan lördagsgodis relationen försöker de hitta en väg med de rätta orden utan att utföra de rätta handlingarna. Det är i grunden vad manipulation är.

Du vet att du blivit manipulerad när du ingått i en pakt du inte blivit tillfrågad om. Med andra ord har du inte fått veta klart och tydligt vad den andre partens intentioner med dig är, ärlighet är frånvarande, men de försöker ändå få dig tro att de älskar. För de vill ha något från dig, de behöver dig till att fylla något hos dem själva. Har du inte blivit tydligt underrättad om pakten, kan du känna magkänslan komma krypande att ja, detta är trevligt, kul, roligt, men det är något som inte stämmer eller är ärligt.

Och ja, i lördagsgodis relationer blir det så, är det så. Därför är lust förvirrande och skadlig på ett sätt, det kan få dig att göra saker som är tokiga, de kan få dig att agera utanför ditt naturliga tillstånd och långt bakom dina egentliga värderingar. Du vet att du är i kärlek när du kan släppa taget, det finns full tillit för din partner ger dig det. Kärlek handlar om expansion. När du väl har fått kontakt med dig hjärta låter du kärleken ta dig med, inte rädslan.

Lusten är snabb, vi ser någon, träffar någon lite och säger, det är hon eller han för mig, jag vet det för jag känner en massa känslor. Men det som är tricket här är att lusten bara är katalysatorn till kärlek. Verklig kärlek öppnar upp till en större natur, där du om du har tur får förmånen att se dig själv, lära känna dig själv mer och bli uppmuntrad, trots eventuell rädsla, av din partner att fortsätta bli större, mer, din bästa version. Det är vad din partner vill, att du ska bli ditt bästa jag, och vara ett bästa jag tillsammans. Det är teamwork. I lördagsgodisrelationen vill din partner oftast att det ska bli bra för dem och struntar i om de sårar dig på vägen. Kärlek får oss att vara i vår högsta natur.

Lust håller oss däremot i vår låga natur. Om vi vill komma längre måste vi själva återgå till våra hjärtan, vår sanna natur och förstå innebörden av att inte göra det. Genom att aldrig våga låta hjärtat och kärlek få plats kommer vi alltid uppleva samma besvikelser. För det är vi som valt att stanna i lust. Ingen kan svika dig, göra dig illa utan din tillåtelse.
En liten övning i det med lust kan vara att se din dotter om du är en man, och tänka hur du vill att en man ska se henne. Som någonting med en snygg rumpa? Eller som den vackra kvinna hon är som vuxen sen? Vad önskar du henne?

Om du är en kvinna, hur vill du att kvinnor ska se din son? Som en sexpackskille eller som den fina man du vet han är där inne i sitt hjärta, nu och när han är vuxen?
Kanske får det oss att tänka lite, vad är det vi gör? Tillåta oss att ha den medvetenheten och inte falla för det ytliga, även om det är mänskligt att lusta. Lust som katalysator, inte långtidsbensin. Lust är att du ser en vacker person, en till och en till, för det är ju det med lusten, den kan aldrig fatta ett beslut, det är så mycket hela tiden. Lusten måste ha något nytt som ger den en kick hela tiden. Den får aldrig nog. Därför blir folk borttagna och tillsatta av någon annan, människor blir omplacerade hela tiden.

I kärlek spelar det ytliga ingen roll. Om du blir skadad, är din partner vid din sida. De är med dig i bra tider och i dåliga. För kärleken sätter ett värde på människor. I kärlek måste vi vattna plantorna, det hör naturen till, här tas ingen för given. I lusten hör du bara ett hejdå när det knakar i fogarna.

Precis som naturen har en inverkan på dig, frisk luft, vackra vyer gigantiska häftiga hav, tusentals arter av djur, blommor, har lördagsgodis en inverkan, det smakar gott, det är snabbverkande men effekten i långa loppet tror jag kallas karies och övervikt och i värsta fall diabetes. Det snabbaste är inte alltid det bästa. Och som de säger, långsamt kommer längst.

I universum finns inget rätt eller fel. Det finns bara handlingar och konsekvenser.
Det kan vara viktigt att ställa sig frågan i en relation, är jag här för att detta ska växa, för oss båda eller är jag bara här för snabbisen och för att fylla mina egna begär.

Så om du har någon i ditt liv som är i naturen och inte tuggar lördagsgodis, grattis, var rädd om dem. De är en sällsynt art men de finns. Om du inte säger till dig själv att du är värd det bästa, kommer du antagligen sitta fast med det näst bästa. Om du vill ha riktig kärlek, säg det. De som försvinner är inte kärlek, de som stannar kvar är det, eller kommer det någon ny. Jaga kärlek fungerar inte, den kommer när vi minst anar det. Enkelt. Vi får det vi är. Så om du är kärlek, får du kärlek, om du är lust, får du lust. Handling, konsekvens är det enda som finns. Det finns inget rätt eller fel i universum.

Så vi kan inte gå in i relationer och fastna i lust, och förvänta oss att få kärlek. Vi måste stoppa in kärlek för att få det tillbaka. Som en korvmaskin, vill vi att det ska bli korv kan vi inte stoppa in pasta, för då kommer det ut pasta. Samma sak gäller i relationer, det vi stoppar in kommer ut. Ibland stoppar vi in det nödvändiga och den andra parten inte. Då har vi inte jämvikt i relationen, den är inte på lika villkor. Men vi måste fortsätta stoppa in kärlek i maskinen, såsmåningom finner vi någon som också vill göra korv.

Om du har någon i ditt liv som tuggar lördagsgodis, och du inte vill äta lördagsgodis, gör ett val att sluta tugga själv.

Jenny Berggren Keljevic

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder
Peter Forsskål

Rätten att kritisera överheten

En av mina idoler heter Peter Forsskål. Han föddes i Helsingfors i januari 1732 och dog i malaria under en expedition till dagens Jemen drygt 32 och ett halvt år ...

Av: Anders Björnsson | Kulturreportage | 22 december, 2017

Hänt i skvättet 12

   

Av: Mattias Kronstrand | Kulturen strippar | 16 december, 2013

Höstdag i Provence

Jag befann mig, än en gång, på resa: destination Marseille för att därifrån ta mig via flyg till London, dit jag blivit inbjuden för att hålla ett litet anförande och ...

Av: Lars Holger Holm | Kulturreportage | 25 oktober, 2012

Dagens kris hotar kapitalismen och imperialismen som system

Samir Amin, som nu är chef för Third World Forum i Dakar, Senegal, har ett drygt halvsekel bakom sig som samhällsforskare och är världsberömd. Han är marxolog men inte marxist ...

Av: Abdel-Qader Yassine | Essäer om politiken | 07 april, 2011

Filosofisk etikk i urbaniseringens tidsalder

Innledning Filosofisk etikk er klargjøring av hva for grunnleggende prinsipper som gjelder for det som er om rett og galt, godt og ondt. Ett eksempel på hva som menes med det ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 29 januari, 2014

Thomas Hardy. Sammanstötningen (rader när Titanic gick under)

Efter oceanångaren Titanics undergång i april 1912 organiserades insamlingar till stöd för de överlevande. Thomas Hardy ombads att medverka med en dikt till en sådan insamling, och skrev då The ...

Av: Thomas Hardy | Kulturreportage | 11 april, 2014

Ernest Hemingway tillsammans med Hadley1922 Bild: Schawed

Försvunna manuskript

Ivo Holmqvist om tre mytospunna. försvunna manuskript

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 05 december, 2016

Poema av Tarja Salmi-Jacobson

Flera dikter av Tarja Salmi-Jacobson

Av: Tarja Salmi-Jacobson | Utopiska geografier | 28 november, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.