Revolutionär konservativ anarkism. Collage: Guido Zeccola

Antiparlamentarism

Antiparlamentarism utefter hela skalan alltifrån konservatism till anarkism är ett ideologiskt och socialpolitiskt svårplacerat begrepp, vilket emellertid inte innebär att antiparlamentarism saknar antropologiskt fotfäste. Istället för att tala om konservatism ...

Av: Bo I Cavefors | 17 juni, 2015
Essäer om politiken

Vem är vem och vad är vad?

Helgonet Lucia från Italien är enligt tradition, språk och kön en kvinna som levde i ett patriarkalt samhällsklimat. Som kvinna var hennes situation säkert mycket svår; främst med tanke på ...

Av: Thomas Silfving och Gunilla Nilson | 23 november, 2012
Gästkrönikör

Tåg i tid – i Hongkong och Stockholm

”Säga vad man vill om Mussolini, men han fick tågen att gå i tid” var kanske bara en fascistisk propagandalögn men det är en efterhängsen slogan som fastnat. Det finns ...

Av: Ivo Holmqvist | 21 augusti, 2017
Kulturreportage

Börft Records - kulturbärare i periferin

Ungefär samtidigt som syntpopen, emblematiskt representerad av Human Leagues platta ”Dare” och Depeche Modes debut, slog sina kommersiella lovar kring den skivköpande publiken, utvecklades en mindre för allmänheten mindre iögonenfallande ...

Av: Peter Sjöblom | 23 september, 2013
Essäer om musik

I begynnelsen var OrdetVi omges av ord. Alltid och överallt. Vi säger dem, vi hör dem och vi läser dem. 
Och glad blir jag när jag tänker på allt som snart kommer att hända på Bok & Bibliotek i Göteborg under de fyra mässdagarna i september 2015.

Enligt Boken om Bokmässan av Ulf Roosvald (2009) var det Bertil Falck som tillsammans med Conny Jacobsson och litteraturkritikern Gunnel Enby startade den första bokmässan i Göteborg. Året var 1985. Stockholm hade försökt arrangera bokmässor i Sollentuna och Älvsjö men hur det nu kom sig blev det Göteborg som med framgång drog i gång det hela. Dorotea Bromberg i bokförlaget Bromberg var med från början och aktiv i det förlag som startades med fadern Adam Bromberg. De gav ut Isaac Bashevis Singer och hade från början förstått storheten i hans författarskap. Det var de som bjudit Singer till Sverige till den allra första bokmässan i Göteborg. Jag var inte där det första året men jag hade lyckan att träffa Singer och hans fru på Israels ambassad i Stockholm i samband med besöket i Sverige. År 1978 hade han fått Nobelpriset i litteratur.

Bengt Göransson, den tidigare kulturministern, var med det första året och har sedan dess varit tillbaka många gånger som föreläsare och moderator vid estradsamtalen. Han är utmärkt som talare och skribent och suverän på att hitta originella ingångar och alluderingar. Han börjar ofta med något ovanligt som en gång med en fabel av Rysslands store 1800-talssatiriker Ivan Krylov.
Bokmässan, som snart fick heta Bok & Bibliotek, har sedan fortsatt mot allt högre publiksiffror. Många författare och andra har tyckt att den blivit alltmer lik "Fåfängans marknad", för att travestera Bunyan, en plats där man snarare visar upp sig än bryr sig om böcker. För mig har det hela tiden varit tillräckligt många bokälskare bland besökarna för att lyfta mässan till en hög intellektuell nivå. Ett år var de största bokförlagen i Sverige inte med. Det märktes inte så mycket som de hade tänkt, eftersom deras egna författare var inbjudna och då måste de ändå själva vara med och eskortera dem.

Som skrivande kulturjournalist var pressrummet centrum för mig. Där träffade jag hjälpsam personal, skrivande kolleger och fann ro att läsa tidningar och tidskrifter med en kopp te inom räckhåll. Där är annorlunda i dag. Journalisternas arbetssituation är en annan, mycket på grund av den ständigt förändrade tekniken.

Det brukade vara ganska stillsamt på mässgolvet tidigt på torsdagsmorgonen, d v s den första mässdagen. Då blev jag en gång vittne till ett vänskapsfullt möte mellan två litterära giganter. Alf Henrikson var på väg åt ett håll, men ändrade sig plötsligt och vände om. Då stötte han på sin vän, den kinesiske författaren Hwang Tsu-yü (1912-2005). De båda föll i varandras armar, förtjusta över det oväntade mötet.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Vi var två tidiga mässbesökare som råkade bli vittne till detta och den andra sa: "Det är just sådant här som är det fina med bokmässan." Bokförlaget Legenda gav år 1948 ut Hwangs bok Det blommande granatäppelträdet. Jag är lycklig ägare till ett exemplar från 1986 som är en utvidgad version från originalet. Den engelska titeln lyder The Blossoming Pomegranate Tree. Den mångkunnige Alf Henrikson översatte boken med medverkan av Stig Henrikson och Björn Nilsson. Som tonåring hade jag lyckan att höra Hwang Tsu-Yü tala i en föreläsningsserie i Föreningshuset i Grimsås, ett stationssamhälle nära den by där jag är född. (Föreningshuset är ett ställe för bio, dans och uthyrning för bröllop och begravning). Till minne av Alf Henrikson (1905-95), lärd och rolig som få, grundades Alf Henrikson-sällskapet, som ger ut ett medlemsbrev att lära sig av och fröjda sig åt. Min far var aktiv i föreläsningsföreningen i Grimsås och vår familj var flitiga besökare på föreläsningarna.

Allmänheten får tillträde till bokmässan efter torsdagen och halva fredagen. Det är underbart att se de långa köerna som ringlar sig utanför portarna. Så mycken information, så många samtal i montrarna och så mycket som är gratis för inträdesbiljetten! Köper folk många böcker? Ja, särskilt om man får chansen till författarens dedikation i sitt exemplar.

Författarna har förstås blivit många under årens lopp och jag väljer några favoriter. Astrid Lindgren (1907-2002) fick en gång frågan om hur en bok för barn ska vara. "Den ska vara bra". Och så efter en konstpaus: "Och det märker man!" Varje gång hon framträdde berördes man av hennes pregnanta sätt att uttrycka sig. Orädd, rolig, kvick!

Margaret Drabble gjorde vid sina två besök 2002 och 2004 starkt intryck på mig. Bland alla hennes böcker vill jag lyfta fram en tidig skildring av ett område i London som var - om inte slum - så i alla fall ganska nedgånget. Där skriver hon om en kvinna som flyttar dit och hur kvarteret genom henne undan för undan blir ett bättre ställe bo på. Jag intervjuade Drabble i ett rum i anknytning till pressrummet som man då nådde från Mässans gata. Efteråt visade jag henne hur man kunde undvika trängseln inne i mässhallarna och gå ut på gatan för att ta sig till stora ingången. När jag gick där bredvid henne i den milda höstsolen med en svag bris fläktande i håret tänkte jag: "Detta är lycka!"

Tage Danielsson och Hasse Alfredsson var ett radarpar, "Hasse och Tage". De kommer inte att bli bortglömda. På mässan framträdde Hasse Alfredsson för inte så länge sedan på scenen i en av de största mässhallarna inför en jublande publik. Det är möjligt att han hade några anteckningar nedskrivna men det märktes inte. Publikens skratt och jubel lyfte hans framträdande till oanade höjder. Han har alltid varit som roligast när han framträder till synes utan manus. Det var en härlig känsla att vara med om detta. Att förefalla omedelbar och direkt när man i grunden är väl förberedd gäller alla offentliga framträdanden. På den tiden, då jag var gymnasist i Lund, framfördes studentspexet Djingis Khan. Alfredssons texter där kommer att leva lika länge som det klassiska spexet "Uarda".

Bland viktiga böcker måste jag nämna Inanna. Skymningens drottning ( 2001 Atlantis klassikerserie), översatt och kommenterad från sumeriska av Lennart Warring, Tullinge och Tania Kantola. Illustrationerna är av Nicos Terzis. Inanna var gudinna i det forntida Sumer vid floderna Eufrat och Tigris. (Kom i håg: Eufrat är närmast Europa.) Uruk var den största staden under perioden 4000 till 2000 före vår tideräkning. Bilden på omslaget till boken är märklig. Den visar en relief av en naken kvinna med vingar som står med sina tretåiga fötter på två liggande lejon. Två höga ugglor flankerar henne. Föremålen i hennes båda händer ser ut som racketar för bollspel. Liknande platta slagträn finns avbildade i scener från antiken. Warring gjorde en medryckande presentation av diktverket på B &B. Vid presentationen i Stockholm blev det diskussion om i vilka sammanhang eposet Inanna borde läsas. Lärarna i religionskunskap ansåg att verket hör ihop med deras ämne men jag invände. Diktverket hör hemma i litteraturens värld, som alltid haft religiösa förtecken, och därför bör det läsas som ett sådant. Protester från lärarna!

Svenska kyrkan medverkar varje år med en stor monter. Det händer så mycket där att jag skulle kunna stanna hela dagen. Jag har alltid känt att den montern är som en välkomnande famn. Man lyssnar till föredrag, ser filminslag, deltar i diskussioner och botaniserar bland tidskrifter och böcker.

Fotoutställningar finns på många ställen, särskilt på övervåningen. Där är också det stora torget med plats på scen för talare och sittplatser för många. Desmond Tutu (f 1931) från Sydafrika framträdde 2007. En sådan utstrålning den mannen har! Biografin "Rättvisans rebell" av John Allen är översatt av Maria Store (Libris 2007). Tutu var ärkebiskop i Kapstaden 1986 - 96. Han tilldelades Nobels fredspris år 1984.

Många lärare kommer till mässan som ett led i sin fortbildning. Det är bra om både rektorer och lärare följs åt för mässbesök. Det är så mycket lättare att hålla kvar sin entusiasm när man delar den med sina arbetskamrater varje dag. Utbudet på pedagogiska seminarier är förnämligt.
Barn - och ungdomsavdelningen har blivit allt större och viktigare. Undan för undan har den utökats med många olika aktiviteter. Den borde fått ett särskilt avsnitt av mig här, inte bara för nyttan och fortbildningen utan för att man helt enkelt blir glad där.

Och glad blir jag när jag tänker på allt som snart kommer att hända på Bok & Bibliotek i Göteborg under de fyra mässdagarna i september 2015.

Birgitta Milits

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

En dikt av Emma Ehrlekrona

  Jag väntar på att de urgröpta benen ska kollidera och bringas i klang, på att flugsvamparna ska slå ut. Röda stjärnor i skogsnatten som när katternas ögon slöts och omfamnade mig Nej platsen ...

Av: Emma Ehrlekrona | Utopiska geografier | 17 januari, 2011

Hypatia av Alexandria som levde i sällskap med stjärnorna

2009 kom filmen Agora av den spanska regissören Alejandro Amenábar, den handlar om en nästan bortglömd filosof i det gamla Egypten: Hypatia av Alexandria. Men vem var Hypatia? Vid universitetet i Neapel ...

Av: Guido Zeccola | Agora - filosofiska essäer | 16 augusti, 2010

Är folket den skyldige?

Ett spökväsen vandrar runt i Sverige, det är fördomens föreställning om att det italienska folket har skuld för de missförhållanden som finns i landet, från maffian och korruption till skattefusk ...

Av: Angelo Persiani | Essäer om samhället | 15 december, 2012

Egentligen inte intresserad av film

Illustratio: Ulla-Carin Grafström Egentligen inte intresserad av film Bäst trivs hon med att röja sly i skogen med motorsåg. Att det blev animerad film var mest av en slump för Ulla-Carin ...

Av: Ulf Hjelting | Porträtt om politik & samhälle | 20 november, 2007

Författare om författare

Skönlitterära Sällskapet Stockholm Nord är en hyvens sammanslutning som nyss kommit med den skrift som är nummer 14 i sällskapets ordning men nummer 127 i Svenska Humanistiska Förbundets skriftserie. Se ...

Av: Bertil Falk | Kulturreportage | 08 december, 2012

Foto: Tarja Salmi-Jacobson

Bilder från Turkmenistan

Tarja Salmi-Jacobsons underbara resa till Turkmenistan i bilder och ... ord.

Av: Tarja Salmi-Jacobson | Resereportage | 17 september, 2015

”Oh Småland! It was so stenigt you know!” Bishop Hill, svenskhet på prärien…

Om man går utmed huvudgatan i svenskbygdens Bishop Hill mellan hus med 1800-talsinspirerad svensk bruksbyggnadsstil som Steeple Building och vidare förbi Colony Store och presentshopen Svenska Hjarta (Svenska Hjärtan), krukmakeriet ...

Av: Benny Holmberg | Kulturreportage | 16 mars, 2014

”Vem kommer att vara kvar, vad kommer att vara kvar? En stavelse kommer…

Abraham Sutzkever föddes för 100 år sedan i Smorgon utanför Vilna, som då tillhörde det väldiga ryska riket, och ligger numera i Litauen. Liksom många andra mindre städer vid den ...

Av: Grzegorz Flakierski | Litteraturens porträtt | 15 juli, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.