Hymalaya

Milarepas sanger fra snøfjellet

Tiden hvor natur og ånd sto i felles ledtog mot forfengelighetens og grådighetens barbariske spill, er forbi. Joda, den finnes fremdeles i enkelte bortgjemte lommer her på kloden, men som ...

Av: Ivar Sagbakken | 12 maj, 2016
Essäer om religionen

Ndue Ukaj; Godo

Ndue Ukaj (1977) är en albansk-svensk författare, publicist och litteraturkritiker. Han har varit medarbetare i flertalet litterära tidskrifter och redaktör till ett antal litterära verk. Han har också varit chefredaktör ...

Av: Ndue Ukaj | 30 juli, 2012
Utopiska geografier

"Jag måste utplåna fantasin / Jag måste utveckla föraktet"

Om Johan Jönson, en textmaskin på liv och död och om realismen och litteraturens repressiva tolerans. Johan Jönson har genom att ta tag i det ogripbara nått en svart realism. En ...

Av: Benny Holmberg | 02 mars, 2009
Essäer om litteratur & böcker

Anneli Jordhal Foto Sara Mac Key

Ett sätt att försöka lyssna på de andra

Anneli Jordhal är en politisk engagerad författare. Från Klass, Är du fin nog till Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) till Augustenbad en ...

Av: Guido Zeccola | 04 oktober, 2016
Litteraturens porträtt

I begynnelsen var OrdetVi omges av ord. Alltid och överallt. Vi säger dem, vi hör dem och vi läser dem. 
Och glad blir jag när jag tänker på allt som snart kommer att hända på Bok & Bibliotek i Göteborg under de fyra mässdagarna i september 2015.

Enligt Boken om Bokmässan av Ulf Roosvald (2009) var det Bertil Falck som tillsammans med Conny Jacobsson och litteraturkritikern Gunnel Enby startade den första bokmässan i Göteborg. Året var 1985. Stockholm hade försökt arrangera bokmässor i Sollentuna och Älvsjö men hur det nu kom sig blev det Göteborg som med framgång drog i gång det hela. Dorotea Bromberg i bokförlaget Bromberg var med från början och aktiv i det förlag som startades med fadern Adam Bromberg. De gav ut Isaac Bashevis Singer och hade från början förstått storheten i hans författarskap. Det var de som bjudit Singer till Sverige till den allra första bokmässan i Göteborg. Jag var inte där det första året men jag hade lyckan att träffa Singer och hans fru på Israels ambassad i Stockholm i samband med besöket i Sverige. År 1978 hade han fått Nobelpriset i litteratur.

Bengt Göransson, den tidigare kulturministern, var med det första året och har sedan dess varit tillbaka många gånger som föreläsare och moderator vid estradsamtalen. Han är utmärkt som talare och skribent och suverän på att hitta originella ingångar och alluderingar. Han börjar ofta med något ovanligt som en gång med en fabel av Rysslands store 1800-talssatiriker Ivan Krylov.
Bokmässan, som snart fick heta Bok & Bibliotek, har sedan fortsatt mot allt högre publiksiffror. Många författare och andra har tyckt att den blivit alltmer lik "Fåfängans marknad", för att travestera Bunyan, en plats där man snarare visar upp sig än bryr sig om böcker. För mig har det hela tiden varit tillräckligt många bokälskare bland besökarna för att lyfta mässan till en hög intellektuell nivå. Ett år var de största bokförlagen i Sverige inte med. Det märktes inte så mycket som de hade tänkt, eftersom deras egna författare var inbjudna och då måste de ändå själva vara med och eskortera dem.

Som skrivande kulturjournalist var pressrummet centrum för mig. Där träffade jag hjälpsam personal, skrivande kolleger och fann ro att läsa tidningar och tidskrifter med en kopp te inom räckhåll. Där är annorlunda i dag. Journalisternas arbetssituation är en annan, mycket på grund av den ständigt förändrade tekniken.

Det brukade vara ganska stillsamt på mässgolvet tidigt på torsdagsmorgonen, d v s den första mässdagen. Då blev jag en gång vittne till ett vänskapsfullt möte mellan två litterära giganter. Alf Henrikson var på väg åt ett håll, men ändrade sig plötsligt och vände om. Då stötte han på sin vän, den kinesiske författaren Hwang Tsu-yü (1912-2005). De båda föll i varandras armar, förtjusta över det oväntade mötet.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Vi var två tidiga mässbesökare som råkade bli vittne till detta och den andra sa: "Det är just sådant här som är det fina med bokmässan." Bokförlaget Legenda gav år 1948 ut Hwangs bok Det blommande granatäppelträdet. Jag är lycklig ägare till ett exemplar från 1986 som är en utvidgad version från originalet. Den engelska titeln lyder The Blossoming Pomegranate Tree. Den mångkunnige Alf Henrikson översatte boken med medverkan av Stig Henrikson och Björn Nilsson. Som tonåring hade jag lyckan att höra Hwang Tsu-Yü tala i en föreläsningsserie i Föreningshuset i Grimsås, ett stationssamhälle nära den by där jag är född. (Föreningshuset är ett ställe för bio, dans och uthyrning för bröllop och begravning). Till minne av Alf Henrikson (1905-95), lärd och rolig som få, grundades Alf Henrikson-sällskapet, som ger ut ett medlemsbrev att lära sig av och fröjda sig åt. Min far var aktiv i föreläsningsföreningen i Grimsås och vår familj var flitiga besökare på föreläsningarna.

Allmänheten får tillträde till bokmässan efter torsdagen och halva fredagen. Det är underbart att se de långa köerna som ringlar sig utanför portarna. Så mycken information, så många samtal i montrarna och så mycket som är gratis för inträdesbiljetten! Köper folk många böcker? Ja, särskilt om man får chansen till författarens dedikation i sitt exemplar.

Författarna har förstås blivit många under årens lopp och jag väljer några favoriter. Astrid Lindgren (1907-2002) fick en gång frågan om hur en bok för barn ska vara. "Den ska vara bra". Och så efter en konstpaus: "Och det märker man!" Varje gång hon framträdde berördes man av hennes pregnanta sätt att uttrycka sig. Orädd, rolig, kvick!

Margaret Drabble gjorde vid sina två besök 2002 och 2004 starkt intryck på mig. Bland alla hennes böcker vill jag lyfta fram en tidig skildring av ett område i London som var - om inte slum - så i alla fall ganska nedgånget. Där skriver hon om en kvinna som flyttar dit och hur kvarteret genom henne undan för undan blir ett bättre ställe bo på. Jag intervjuade Drabble i ett rum i anknytning till pressrummet som man då nådde från Mässans gata. Efteråt visade jag henne hur man kunde undvika trängseln inne i mässhallarna och gå ut på gatan för att ta sig till stora ingången. När jag gick där bredvid henne i den milda höstsolen med en svag bris fläktande i håret tänkte jag: "Detta är lycka!"

Tage Danielsson och Hasse Alfredsson var ett radarpar, "Hasse och Tage". De kommer inte att bli bortglömda. På mässan framträdde Hasse Alfredsson för inte så länge sedan på scenen i en av de största mässhallarna inför en jublande publik. Det är möjligt att han hade några anteckningar nedskrivna men det märktes inte. Publikens skratt och jubel lyfte hans framträdande till oanade höjder. Han har alltid varit som roligast när han framträder till synes utan manus. Det var en härlig känsla att vara med om detta. Att förefalla omedelbar och direkt när man i grunden är väl förberedd gäller alla offentliga framträdanden. På den tiden, då jag var gymnasist i Lund, framfördes studentspexet Djingis Khan. Alfredssons texter där kommer att leva lika länge som det klassiska spexet "Uarda".

Bland viktiga böcker måste jag nämna Inanna. Skymningens drottning ( 2001 Atlantis klassikerserie), översatt och kommenterad från sumeriska av Lennart Warring, Tullinge och Tania Kantola. Illustrationerna är av Nicos Terzis. Inanna var gudinna i det forntida Sumer vid floderna Eufrat och Tigris. (Kom i håg: Eufrat är närmast Europa.) Uruk var den största staden under perioden 4000 till 2000 före vår tideräkning. Bilden på omslaget till boken är märklig. Den visar en relief av en naken kvinna med vingar som står med sina tretåiga fötter på två liggande lejon. Två höga ugglor flankerar henne. Föremålen i hennes båda händer ser ut som racketar för bollspel. Liknande platta slagträn finns avbildade i scener från antiken. Warring gjorde en medryckande presentation av diktverket på B &B. Vid presentationen i Stockholm blev det diskussion om i vilka sammanhang eposet Inanna borde läsas. Lärarna i religionskunskap ansåg att verket hör ihop med deras ämne men jag invände. Diktverket hör hemma i litteraturens värld, som alltid haft religiösa förtecken, och därför bör det läsas som ett sådant. Protester från lärarna!

Svenska kyrkan medverkar varje år med en stor monter. Det händer så mycket där att jag skulle kunna stanna hela dagen. Jag har alltid känt att den montern är som en välkomnande famn. Man lyssnar till föredrag, ser filminslag, deltar i diskussioner och botaniserar bland tidskrifter och böcker.

Fotoutställningar finns på många ställen, särskilt på övervåningen. Där är också det stora torget med plats på scen för talare och sittplatser för många. Desmond Tutu (f 1931) från Sydafrika framträdde 2007. En sådan utstrålning den mannen har! Biografin "Rättvisans rebell" av John Allen är översatt av Maria Store (Libris 2007). Tutu var ärkebiskop i Kapstaden 1986 - 96. Han tilldelades Nobels fredspris år 1984.

Många lärare kommer till mässan som ett led i sin fortbildning. Det är bra om både rektorer och lärare följs åt för mässbesök. Det är så mycket lättare att hålla kvar sin entusiasm när man delar den med sina arbetskamrater varje dag. Utbudet på pedagogiska seminarier är förnämligt.
Barn - och ungdomsavdelningen har blivit allt större och viktigare. Undan för undan har den utökats med många olika aktiviteter. Den borde fått ett särskilt avsnitt av mig här, inte bara för nyttan och fortbildningen utan för att man helt enkelt blir glad där.

Och glad blir jag när jag tänker på allt som snart kommer att hända på Bok & Bibliotek i Göteborg under de fyra mässdagarna i september 2015.

Birgitta Milits

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder
Martha Nussbaum Foto: Wikipedia

I kolonialismens kölvatten

Cecilia Johansson Martinelle har läst Lovisa Bergdahls avhandling om relationen mellan religion, demokrati och utbildning i dagens västerländska, liberala samhällen.

Av: Cecilia Johansson Martinelle | Agora - filosofiska essäer | 10 november, 2015

Slaveriet och övergången från antiken till feodalismen

De antika samhällena var, trots att det fanns många städer, baserade på jordbruk. I Grekland fanns visserligen 1500 städer men de flesta var små och levde på handel med olivolja ...

Av: Martin Oskarsson | Essäer om samhället | 29 december, 2017

Varhelst utom världen

  Bo Cavefors. Foto: Carl Abrahamsson Varhelst utom världen I Bo Cavefors verk agerar människor, normbrytande eller ej, som om de redan vore frigjorda, som om de vore fullständigt opåverkade av samhällets rådande ...

Av: Mårten Björk | Litteraturens porträtt | 04 augusti, 2007

A som i Altele. om en novell av Isaac Bashevis Singer

”Folk frågar mig ofta: 'Varför skriver ni på ett döende språk?' och jag ska förklara det med några ord. Jag tycker om att skriva spökhistorier, och ingenting passar spöken bättre ...

Av: Vladimir Oravsky | Essäer om litteratur & böcker | 01 oktober, 2012

Ett krig som aldrig tar slut i den selektiva likgiltigheten

Ett krig som aldrig tar slut i den selektiva likgiltigheten Klockan är halv elva i Stockholm, och säkert på många andra ställen också, men här i Stockholm är det den varma ...

Av: Ida Thunström | Essäer om politiken | 05 september, 2009

Krönika från Maspalomas 5

En duva överraskade mig positivt idag. En duva av alla; jag som alltid sagt mig älska alla fåglar utom just duvor – som jag i det närmaste hatat! Men majoriteten ...

Av: Christer B Johansson | Gästkrönikör | 10 oktober, 2012

 Katarina Genar. Fotograf: Belinda Graham

Mystiska skolan sprider magisk läsglädje bland de yngsta

Det finns skolor som man verkligen skulle vilja gå på. Eller i alla fall göra studiebesök på, en dag, och beundra allt, från snälla spöken till färgglatt godis. Som Hogwarts ...

Av: Belinda Graham | Kulturreportage | 26 januari, 2016

Succé igen för ”Så mycket bättre”?

Timbuktu sa det egentligen redan i TV 4:s ”Nyhetsmorgon” för ett tag sedan: ”Tänk dig E-Type tolka Wiehe!”.   Och det är precis den tanken som kittlar mest med uppföljaren ...

Av: Johan Svensson | Gästkrönikör | 27 oktober, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.