Gilda Melodia

Glädjesmarta

En ny krönika av Gilda Melodia.

Av: Gilda Melodia | 05 april, 2016
Gilda Melodia

Etik inom äldreomsorgen

De äldre, sjuka och dementa är en stor grupp människor med varierande symptom och sjukdomsbild. Det gemensamma för alla är att de ofta kommer i kläm i dagens rationella produktionssamhälle ...

Av: Lena Månson | 02 september, 2010
Essäer om samhället

Streiftog i litteraturens verden

Den franske resepsjonen av selvpåført død i den engelske overklasse i det attende århundre Ut fra sikten min er det å snakke og skrive om singulære menneske liv å sette fram ...

Av: Thor Olav Olsen | 12 april, 2013
Agora - filosofiska essäer

En Konsertupplevelse utöver det vanliga

 Stockholm, Drottningholms slottsteater, 6-10 juni Stockholm early music festival 2012 Det har under denna vecka varit ett mycket ambitiöst program med vad som kallas tidig musik, en term som är mina ögon ...

Av: Alexander Sanchez, Jessika Ahlström | 17 juni, 2012
Musikens porträtt

Tillhör inte psyket de humanistiska disciplinerna?Jonas LindmanVad är adekvat? Hjärna eller omgivning? Troligtvis en kombination av bådadera!

För drygt tjugo år sedan började jag förstå att hjärnan var upphovet till allt vi kände och tänkte och att det gick att ändra på det med psykofarmaka eller på andra sätt utifrån.

Jag bodde då i Göteborg och brukade hänga på Biomedicinska biblioteket för att komma åt böckerna där som handlade om ämnet.

Jag läste inte bara om psykiatri och neurovetenskap utan även den somatiska delen då jag ville bli läkare. Jag blev aldrig läkare, men ändå.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Jag gick i psykoanalytisk orienterad terapi samtidigt och min terapeut tjatade på mig om att jag inte skulle glömma relationer, relationerna runt omkring mig. Att jag inte skulle vara så instängd.

Men jag tyckte jag äntligen hittat heliga Gral där i mitt sökande efter mitt inre tempel.

Jag blev ganska rå i mitt sätt att se på världen. Jag tror att jag såg på världen från ett naturvetenskapligt synsätt. Det var ganska skönt, men det ledde till katastrofala följder för mig själv och andra.

Jag drack mycket periodvis och såg då alkoholen mer som en medicin än som ett nervgift vilket det är. Vilket bidrog till att jag var tvungen att sluta jobba. Och till slut blev jag inlagd på psykiatrisk klinik.

Jag trodde att psykofarmaka skulle hjälpa mig att må bra, att de till och med skulle få mig att må jättebra. Allt fel berodde ju bara på hur signalsubstanserna i hjärna arbetade. Nu hade jag ju hittat lösningen på allt.

Och jag mådde jävligt bra! Men jag skulle inte velat träffa mig själv på den tiden. Jag var nog en hård och tuff kille som egentligen inte visste mycket om livet men som trodde sig veta så gott som allt men egentligen inte visste någonting alls.

Men vart vill jag komma med detta. Jo, hur kan man finna en bra balansgång mellan det naturvetenskapliga och det humanistiska? Utan att behöva bli rå i sitt sätt som alltför trogna naturvetare eller å andra sidan bli mesig som överdrivna humanister?

Frågan har väckts i mig då jag nyligen har börjat ta en medicin mot alkoholism. Den ska ta bort suget efter alkohol och så ska man inte uppleva något rus när man dricker. Naturvetenskapen går framåt. Tänk vad man kan manipulera det mänskliga psyket.

Men tillhör inte psyket de humanistiska disciplinerna?

Vad ska man tro? Eller trodde!

Måste man välja, eller ska man bli en vante och ge en förklaring som ”det är nog en kombination av bådadera”.

Jag tror det är det är dags att välja om man ska tillhör naturvetenskapen eller humanismen. Det är ett livsval, livsfilosofi och ett mänskligt ställningstagande. Man hinner inte med att förkovra sig i båda.

Det ska kännas tillfredsställande att ha gjort ett livsval.

Båda två går inte att förena. Det är som att försöka se kanal 1 och svt2 på samma kanal samtidigt på tv. Det går bara att se ett program åt gången på en och samma tv. Det är omöjligt att visa dem simultant.

Samma sak med naturvetenskap och humanism de går inte att kombineras samtidigt. De ligger så långt ifrån varandra, men ändå så nära.

Har precis avbrutit en klassisk psykoanalys efter ett år. Jag blev så hatisk mot mig själv. Det hjälpte inte alls, det kostade mig 40.000:- det året, vilket jag anser vara bortkastade pengar.

Trodde verkligen på psykoanalys. Hade alltid gått och hoppats på att det skulle hjälpa, om jag en dag skulle få chansen att gå i det, efter min brokiga bana inom psykiatrin. Men det funkade inte! Jag har tappat hoppet och min tro ligger nu på naturvetenskap och beprövade metoder.

Det finns inte utrymme för något svar. Jag vill bara öppna till lite eftertanke …Jonas Lindman

Ur arkivet

view_module reorder
William Blake  Inferno

Djuren har ingen talan

Djuren som vi gjort till våra slavar vill vi inte tänka på som våra jämlikar. (Charles Darwin 1838)

Av: Lena Månsson | Reportage om politik & samhälle | 13 oktober, 2016

Post-Emmakrönika 2, Rastplatsen II

En enkel orak rastplats i omedelbarhet av en annan i avståndet knappt emellan övervunnet. De bevittnade vetgiriga, ställda råkat med fler sig rygg mot varann det aldrig pinsammare om än ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 25 februari, 2010

En ny röst åt konsten

Linda Aker är en av de kreativa ledarna för det till vintern årsgamla Galleri Vox, beläget i ett gårdshus i Sundsvalls stenstad. Hon är bildpedagog och har gått på utställningar ...

Av: Pernilla Andersson | Kulturreportage | 15 augusti, 2010

”Monism” – en tredje utväg

Inför en aktualisering av Viktor Rydbergs Bibelns lära om Kristus fick jag från professor Birthe Sjöberg mig till livs följande citat från Rydbergs Medeltidens magi från 1865: ”Vår tid är en ...

Av: Erland Lagerroth | Agora - filosofiska essäer | 16 juli, 2012

Kolonisterna på Lappmarksmyrarna

Per Albin Andersson. Foto: Familjen I första numret av Tidningen Kulturen 2008 skrev Lilian O. Montmar en artikel under titeln: Eskilstunakolonister på gungfly i Västerbottens väglösa land. I förra påsken hittade ...

Av: Per Albin Andersson | Reportage om politik & samhälle | 14 augusti, 2008

Lily Tuck: Woman of Rome - A Life of Elsa Morante

För sin roman ”The News from Paraguay” fick amerikanskan Lily Tuck 2004 års National Book Award, inte alldeles oförtjänt. Det är en historia på faktiskt underlag om kärlek och politik ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 04 september, 2012

Nell Walden och Der Sturm

Kvinnliga konstnärer hade en aktiv roll i det svenska modernistiska projektet. De ifrågasatte den traditionella könsordningen och sökte nya estetiska uttryck men marginaliserades ofta av de samtida manliga kritikerna. Daniel ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 15 november, 2013

Serena Williams. Foto:  Flickrworker

Om Båstad och systrarna Williams

I dessa dagar besöks Båstads tennisarena av världsettan Serena Williams. Efter Wimbledonsegern, även detta år, tar hon sig till det avlägsna Båstad. Det är en ära att ha henne här ...

Av: Hans-Evert Renérius | Gästkrönikör | 16 juli, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.