Onyktra tankar om skrivandets mörka sidor

Den som tar sin tillflykt till gift för att tänka kan snart inte tänka utan gift. (Charles Baudelaire) Morgondagen har sedan länge varit här, och den är betydligt mer ...

Av: Fredrik F. G. Granlund | 26 april, 2011
Essäer

fängelse i Sachalin

Sachalin

Ön har inte helt gått under. De ungas tankar ännu levande. Den kritiska blicken ser in i systemets tragiska byggnad och hänsynslösa dimmor.

Av: Hans-Evert Renérius | 10 maj, 2017
Stefan Whilde

Drottningen i Paris. Om Marie Godebska

Med stigande häpnad bekantade sig besökare på Musée d’Orsay i Paris för en tid sedan med en epok i Frankrikes musikliv, som sällan belysts på ett så inträngande sätt som ...

Av: Eva-Karin Josefson | 20 mars, 2014
Övriga porträtt

Ingrid Bergman - frontfigur under  Cannesfestivalens 68:e upplaga.

68:e filmfestivalen i Cannes bjöd på franska framgångsvindar

Det blev filmen Dheepan av regissören Jacques Audiard som fick Guldpalmen i Cannes. För övrigt bjöd festivalen på starka, franska framgångsvindar.

Av: Lena Andersson | 08 juni, 2015
Essäer om film

Fantomerna: 7 tips varför nummer 14 är så bra ... fantomernaPetrinideckarna är som Sveriges (mycket sena) svar på Enid Blytons Femgänget och Hemliga sjuan. Massor av mysrys och massor av spänning! 2012 blev Petrini nummer fjorton framröstad till Sveriges bästa deckare (och är alltså regerande mästare än så länge).
 
På skoj tänkte jag jämföra hur Petrinideckarna från svenska Lund står sig mot sina engelska föregångare och jag använder sju punkter: 

7 saker att älska från "Vi Fem" Petrinideckarna:

1)Maten.

Massor av mat och god mat och inga ätstörningar och inga bantningar!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Jakten på en ond skurk kan inte dämpa aptiten på Mårten Gås, eller hindra huvudpersonen från att ta om TRE gånger av den skånska äppelkakan. Man äter tills man är mätt "no fuss!" och sedan lite till!

Lägg dessutom till mysiga Lundacaféer och världens sötaste marsipangås ... ;D 

2)Hunden.

Nej, här finns INGEN söt hund med. MEN den senaste Petrinideckaren Fantomerna har däremot vunnit SPÅRHUNDEN för årets bästa deckare! Ett jättefint pris!

3)Friheten.

Ungar kan cykla var som helst utan att bli påkörda.

Och ibland åker de taxi. "Follow that car!" 

4) Vuxna

- om de inte är skurkarna i historien förståss! - är i allmänhet välvilliga och håller sig i bakgrunden och förser dem med mat, ungefär som i Astrid Lindgrens vuxna i Bullerbyn böckerna. De finns med som hjälpare, men det är de unga själva som får klara av allt viktigt i historien.

5) Alla gillar väl mysterier

precis som vuxna gillar deckare, korsord sudokus … man har något att grunna på och lösa. Lagom svårt för barn. (att inte göra en gåta för lätt eller för svårt för målgruppen - det är skitsvårt!)

Denna gåta i Fantomerna är alldeles lagom svår!

6) Mönstret

Man vet vad man får. Ett bra recept på sockerkaka, ska man inte mixtra med i onödan. Det räcker med lite olika glasyr och strössel!

Eller lite skånska äpplen.

7) Huvudpersonen.

Alla kan identifiera sig med George, i Femböckerna ...

Alla kan identifiera sig med TVILLINGARNA i Petrinideckarna! De är lite som Enid Blytons tvillingarna på St Claire (Fast de går på internatskola) - dessa tvillingar är skolans kavataste ungar!

DESSUTOM: jättebra miljöskildringar! Enid Blyton skapade på sin tid både spänning och idyll av den engelska landsbygden.

Petrinideckarna skapar BÅDE spänning och idyll i LUND och en massa lagom läskigt mysrys i Allhelgonakyrkan som jag definitivt inte kommer att se på på samma sätt nu!

Fantomerna var väl värd att bli årets deckare.

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Helgon och källkult i Sverige: Sankta Helena eller Elin av Skövde

Den första lördagen efter pingst firades traditionellt Trefaldighetsafton. Söndagen som följer, trefaldighetssöndagen, är inledningen till den långa trefaldighetstiden. För inte så länge sedan var trefaldighetsafton en av årets stora dagar ...

Av: Kristian Pella | Essäer om religionen | 10 juli, 2012

Reformvänlig munk söker nunna för äktenskap

Det var i Eisleben det hände: Det är knappt man kan urskilja kyrktornen på St. Andreakyrkan. Dimman ligger tät. Ändå var det här som det började. I en sömning småstad ...

Av: Mathias Jansson | Resereportage | 08 november, 2011

Tankens ambivalens VII

”En bok är en spegel: tittar en apa in Kan förvisso ingen apostel blicka ut.” / Lichtenberg Ambivalent i mina tankar, så även min yttre bild av identitet. Tänker därför skriva fram en ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 18 december, 2013

Han gör det här för att han måste

Musikartist, radiopratare, skribent och nu senast programledare för SVTs "Filmkrönikan". Navid Modiri har hunnit med mycket.  Till hösten släpper han en tredje skiva tillsammans med bandet Gudarna.

Av: Tim Sterner | Musikens porträtt | 25 juli, 2008

Gösta Ekman med Bibi Andersson och Kjell Grede

En dåres försvarstal – Gösta Ekman i en annorlunda roll

August Strindberg kände sig långt ifrån alltid helt tillfreds med den högst personliga syn på äktenskapet med Siri von Essen som han delgav världen i En dåres försvarstal.

Av: Kurt Bäckström | Essäer om scenkonst | 07 maj, 2017

Kyla i Kabul

Vintern är kall i Kabul. Det sägs att på många, många år har det inte varit sådan kyla. Temperaturen går ner till runt tio minusgrader på natten. I kylan inträffar ’koranbränningen’: ...

Av: Åsa Pernilla Gustafsson | Resereportage | 27 mars, 2012

Som djur

Människor och andra djur kan systematiskt förvandlas till ting av andra människor "Ni håller er med köpta slavar här. De har det sämst men skall ändå utföra det tyngsta arbetet; ...

Av: Lisa Gålmark | Essäer om samhället | 19 januari, 2009

Dagar i ljus och frihet – Intervju med Nikanor Teratologen

Det ni nu ska läsa, denna text, sträcker sig tvärs genom Sveas undermåliga brunhål och publiceras i dess fantasmatiska kloak för att tillsynes nå dig i ditt allra mest privata ...

Av: Freke Räihä | Övriga porträtt | 02 juli, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.