Sagan om det lilla hotellet

Det var en gång ett hotell. Det låg inte centralt men inte heller så långt bort från allting. Det var inte stort, men man kunde inte säga att det var ...

Av: Gregor Flakierski | 23 september, 2008
Utopiska geografier

Bokoholistiska bekännelser

  Hej, jag heter Jessica och jag är bokoholist (här svarar ni i kör: Hej Jessica). Det faktum att jag är bokoholist påverkar många delar av min tillvaro. Det kan mycket väl ...

Av: Jessica Johansson | 07 juli, 2011
Jessica Johansson

Percival. Två dikter

The Last Café, Krabi     I am sitting at The Last Café On the beach under the jungle trees In the dream of the world In the stream of the world While the angel eyes are watching ...

Av: Percival | 29 september, 2014
Utopiska geografier

66 metagram för mycket - ett oavslutat kapitel i många delar. Del 4

De omöjliga intervjuerna: Ernst Jünger Den tyske författaren Ernst Jünger (1895-1998) kritiserade i sitt författarskap maskinsamhället och 1900-talets ohejdade teknologiska framfart. Hans position var anarkens, ej att förväxlas med den emotionelle ...

Av: Carl Abrahamsson | 28 januari, 2011
Carl Abrahamsson

heArtbeats: Lonac’s Street Art Gif(t) to His Fans for Valentine’s Day

Det bultande hjärtatDunk-dunk-dunk. Hjärtslagen blev allt högre och högre. Till slut stod han inte ut längre utan erkände för de tre poliserna att han hade dödat den gamla mannen och gömt kroppen under golvet. Edgar Allan Poes korta novell Det skvallrande hjärtat från 1883 handlar om ett mord. När polisen kommer till platsen beter sig mördaren iskallt och bjuder in dem till brottsplatsen. Men så börjar han höra ett ljud som växer i styrka.
Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida.
Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Annons:

Det är ljudet av ett hjärta som bultar och i tron att även poliserna hör hjärtat som dunkar under golvet erkänner mannen mordet för polisen.

Kanske har konstnären Christian Boltanski läst och inspirerats av Poes novell när han skapadeLes Archives du Cœurett arkiv över hjärtslag. Projektet föddes 2005 i samband med att Boltanski gjorde ett projekt på den japanska ön Teshima. Sedan dess har arkivet rest runt i världen och samlat in nya hjärtljud från frivilliga personer. Minnet är ett centralt motiv i Boltanskis konstnärskap. Vi har fotografier, brev och filmer av våra släktingar, men tänk om man istället hade ett album som innehöll hjärtslag? Tänk om man kunde lyssna på sin farmors hjärtslag eller sin sons? Efter att ha experimenterat med att spelat in sitt eget hjärtljud började Boltanski fundera kring hur vi minns våra släktingar och resultatet blev ett konstprojekt där han samlade in hjärtslag från hela världen. Idag finns alla dessa hjärtslag samlade i en sökbar databas på ön Teshima. Det går att besöka arkivet  och lyssna på hjärtslagen och även spela in ditt eget hjärtslag till arkivet.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Listen to your heart / when he's calling for you. / Listen to your heart / there's nothing else you can do.” sjöng popgruppen Roxette i låten Listen To Your Heartfrån 1988. Konstnären Makoto Sasaki, a.k.a. SASAKI har i över tio år bokstavligen lyssnat på sitt hjärta och sedan tolkat hjärtslagen till konstverk. Han spraymålar duken med röd färg till mönster som korresponderar med hans hjärtslag. Hans tavlor är som konstnärliga tolkningar av EKG. De senaste åren har han också börjat måla andra människors hjärtslag. Modellen får sitta på en stol med en pulsmätare runt handleden och hjärtslagen förstärks och spelas sedan upp i en högtalare medan SASAKI målar det han hör. Målningarna blir till en form av porträtt där han i realtid lyssnar på personens hjärtslag och överför ljudvågorna till duken. Varje människa och situation är unik och därför blir också varje målning annorlunda.

Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida. Hjärtslag brukar ha en lugnande effekt och en del menar att det beror på att det är bland de första ljud vi hör när vi som foster ligger i mammans mage. Nyfödda barn brukar känna sig trygga när de ligger på mammans bröst och lyssna på hennes hjärtslag. Senare i livet kan hjärtslagen få en mer mångfacetterade betydelse och få oss att känna oss både stressade eller oroliga. Vad det där ett dubbelslag eller?

Konstnären Rafael Lozano-Hemmer skapade 2006 ett Pulse roomsom bestod av trehundra glödlampor som hängde ner från taket i galleriet. I början av rummet fanns en sensor där besökaren kunde greppa tag i två handtag som mätte pulsen (precis som på en motionscykel). Den första glödlampan i rummet började då att pulsera i takt till besökarens puls. När  besökaren släppte handtagen flyttades det inspelade hjärtljudet ner ett steg i nätverket av glödlampor. Så småningom pulserade varje glödlampa i rummet i ett unikt mönster baserat på besökarens hjärtslag. Rummet fylldes av 300 unika hjärtslag.

I samband med Alla Hjärtans dag 2016 skapade Lonac, en gatuartist i Zagreb, en animerad gif till sina fans som han döpte till heArtbeats. Lonac hittade en grå betongvägg där två stora metallrör gick in i väggen. Genom att använda stop-motion-teknik, där han fotograferade av  varje moment i målningen kunde han skapa en animation där ett realistiskt hjärta pumpar ut blod i de stora rören.

Alla hjärtans dag firas den 14 februari för att minnas Sankt Valentin, ett helgon som led martyrdöden runt 200-talet. Men om du ser en målning med en skäggig man som håller ett brinnande hjärta i sin hand medan han skriver i en bok så är det förmodligen inte Sankt Valentin som sitter och skriver kärleksbrev. Det är inte heller förebilden till scenen i Steven Spielbergs film Indiana Jones och de fördömdas tempeldär översteprästen sliter ut hjärtat ur bröstet på ett människooffer och håller fram för det sektmedlemmarna medan det fattar eld och brinner upp. Nej, det är troligen en målning av Sankt Augustinus, en av kyrkofäderna.

I den franska barockmålaren Philippe de Champaigne målning från 1650 ser vi Sankt Augustinus vid sin skrivpulpet med ett brinnande hjärta i handen. Hjärtat är en symbol för hans kärlek till Gud som genomsyrar alla hans skrifter. I vänstra hörnet av målningen uppenbarar sig också ett starkt ljussken med texten Veritas (sanning) som är Guds sanning som uppenbarar sig för Augustinus och vägleder honom i hans skrivande.

Sean Scullys målning Heart of Darkness(1982) är väldigt olik de Champaignes målning, men det finns likheter. Båda handlar om en författare. de Champaignes om Sankt Augustinus och Sean Scullys om Joseph Conrad som skrev romanen Mörkrets hjärta(1899). Medan de Champaigne målning är realistisk och figurativ är Scullys målning abstrakt och geometrisk. Den består av tre fält med ränder i olika storlek och färg.  de Champaignes målning har sanningen som ledord. Även i Conrads roman kan man se ett försök att tränga in i mörkret och avslöja sanningen om människans inre.

I romanen Mörkrets hjärtafår vi följa med huvudpersonen Marlow på en resa upp längs Kongofloden i jakt efter elfenbenshandlaren Kurtz. Det blir en resa som tar oss in mot mörkrets hjärta. Vi lämnar civilisationen bakom oss och från den mörka vilda djungeln som omsluter floden hör vi trummor som slagen från ett hjärta skriver Conrad. Det går att läsa Mörkrets hjärtasom en metafor för kolonialismen, där Konga är det mörka hjärtat och floden den artär som transporterar naturtillgångarna till Europa. Det blir en mörk berättelse om girighet, kolonialism och rasism. För ett hjärta har även sina mörka sidor när det fylls med svartsjuka, brister av svek eller fryser till känslokall is. Det kan också fyllas av skräck, som när Kurtz viskar sina sista ord till Marlow i romanen: “The horror! The horror!” eller som när huvudpersonen i Poes novell tycker sig höra hjärtat under golvet som skvallrar på honom.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder
Erik Johan Stagnelius

Bortom skuggorna av eländet

Ett kärleksfullt och ökat intresse för Stagnelius dikter har kunnat uppfattas under de senaste decennierna. Så mycket har hänt, så mycket publicerats att fler människor fått möjligheter att bättre tillgodogöra ...

Av: Michael Economou | Essäer om litteratur & böcker | 25 februari, 2015

Älskade HANS-ÅKE

De hade varit och sett en film på Filmstaden ; Solstorm. Den var inte så bra som de förväntat sig efter boken. Klockan 20.55 satte de sig på en buss mot ...

Av: Ingalill Enbom | Utopiska geografier | 25 januari, 2010

Nationalteaterns gyllene krona.  Foto: Belinda Graham.

Národní divadlo – Nationalteatern är folkets teater i Prag

Det vimlar av små skolbarn på besök på Nationalteatern i Prag, som på tjeckiska heter Národní divadlo. Entusiasmen och stoltheten över teatern går inte att ta miste på. Den duktiga ...

Av: Belinda Graham | Resereportage | 10 Maj, 2015

Beredning av kaffe i en enkel restaurang i Gondar, Etiopien. Foto Tarja Salmi-Jacobson

Kaffe, gudarnas dryck från Etiopien

Det berättas att en etiopisk vallpojke på 900-talet skulle ha upptäckt att när hans getter åt kaffebuskens bär och blad blev de alltid pigga samma kväll. Kaldi, som pojken hette ...

Av: Tarja Salmi-Jacobson | Kulturreportage | 12 april, 2016

”Det verkliga är det enda som kräver någonting av oss.”

Under sitt arbete med en bok om den svenska litteraturen ställde den ryska litteraturvetaren Diana Koblenkova några frågor till författaren Einar Askestad. Hans svar utvecklades till en kommentar till den ...

Av: Diana Koblenkova | Litteraturens porträtt | 06 november, 2014

Litterära gåtor, fiktionens verkligheter. Om Kristian Petris Träsket

Filmaren och författaren Kristian Petri skriver i en essä om sin fars död i Dagens nyheter hösten 2011 om bokprojektet som senare mynnade ut i den 83-sidiga bokpärlan Träsket. I ...

Av: Klas Lundström | Essäer om litteratur & böcker | 08 Maj, 2013

Färdigbokad och sommarfin Where the action is, Göteborg, 28 juni 2011

Sitter och lyssnar på den avancerade funktionen Where the action is-lista på Spotify. Tankarna flyger iväg till en tid när jag stod vid en liten bänk i skivaffären i min ...

Av: Lena Lidén | Kulturreportage | 08 juli, 2011

Ingen äger Emily Dickinson! (Om klassiker och kanon del III)

Min Emily Dickinson Emily Dickinson och det autonoma poetiska rummet: kampen för integritet och självständighet, och den sublimerade längtan till den andreJag ska börja med att tolka Emily Dickinsons ...

Av: Lidija Praizovic | Essäer om litteratur & böcker | 28 juni, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.