Med Mattias Sandström i det undermedvetna

I filmen "Fuerteventura", som till stor del utspelas på Kanarieöarna, blandar Jesper samman samtid, dåtid och framtid. Samtidigt dras han in i en kärlekshistoria med en spansk kvinna som påminner ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 14 januari, 2011
Filmens porträtt

Främlingen främmandegjord blir en vän

1800- och 1900-talslitteraturen är full av flanörer; från den mållösa strövaren Peter Walsh i Virginia Woolfs ”Mrs. Dalloway” till modernismens promenerande variant av Odysseus, Leopold Bloom i James Joyces ”Odysseus” ...

Av: Matilda Amundsen Bergström | 24 Maj, 2012
Reportage om scenkonst

Monets hus i Giverny,  exteriört Foto Johan Werkmäster

I Monets fotspår genom Normandie

Ett nytt konstreportage av Johan Werkmäster den här gången på spaning efter Claude Monet

Av: Johan Werkmäster | 12 december, 2017
Essäer om konst

Postemmakrönika 8 Maskrosbarnet

Gick likt ett av livsfrö inlevelsehärdad som den säregna maskrosen vilken som fröat av sig från växtplats på höghustaket tillbaka till landet bredvid vildrosen och tusenårsalmen emellan, sa här ändå ...

Av: Stefan Hammarén | 03 juni, 2010
Stefan Hammarén

Screenshot från Pyongyang Racer (2012)

Nordkorea och dataspel



Grannlandet Sydkorea erbjuder sina medborgare en av världens snabbaste internetuppkopplingar och drygt 90 % har tillgång till internet. Den snabba infrastrukturen har gjort att Sydkorea tillhör de främsta i världen när det gäller e-sport, det vill säga dataspelssport, och en stor del av landets ekonomi och sociala aktiviteter handlar om dataspelande. 

Från propaganda till satir


Att kritisera Kim Jong-un är omöjligt i Nordkorea, men det har också visat sig vara känsligt när västvärlden kritiserar ledaren. Det blev ganska tydligt när den amerikanska komiska filmsatiren The Interview lanserades 2014. Filmen handlar om två programledare för en kändisshow i USA som får möjlighet att intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Programledarna blir rekryterade av CIA för att lönnmörda Kim Jong-un och filmen blir en hejdlös drift med diktatorns alla egenheter.
Screenshot från Glorious leader (2014)

Screenshot från Glorious leader (2014)

Annons:

Men hur förhåller sig det i Nordkorea en av världens hårdaste diktaturer och mest slutna länder? Finns det överhuvudtaget dataspel och vad spelar man i så fall för spel?

Syd- och Nordkorea är som Yin och Yang. Två tvillingar som varit skilda åt sedan Koreakriget på 1950-talet och som har utvecklats åt helt olika håll. Det blir speciellt påtagligt när man tittar på den tekniska utvecklingen och då framför allt när det gäller internet och dataspel. I Nordkorea är det bara en liten grupp som har tillgång till internet. Istället hänvisas de medborgare som har möjlighet att skaffa dator eller mobil till det starkt övervakade och censurerade intranät som kallas Kwangmyong.

Eftersom Nordkorea är en av världens hårdaste diktaturer och är ett väldigt slutet land är det ganska svårt att få tag i tillförlitlig information. Det är också svårt att avgöra om den information man hittar har någon verklighetsförankring eller om det bara rör sig om ren propaganda. Det finns i alla fall en del att hitta på nätet om dataspel i Nordkorea, information som dessutom återkommer i flera tillförlitliga källor. Det första kända officiella nordkoreanska dataspelet anses vara Pyongyang Racer från 2012. Det är en enkel bilsimulator där du kör omkring i huvudstaden Pyongyang.

Spelet ska ha utvecklats av några studenter från Kim Chaek University of Technology i Nordkorea och beställts av Koryo Tours, ett brittisk ägt reseföretag om specialiserat sig på resor till Nordkorea. Grafiken hör hemma på 90-talet men det är inte heller frågan om något försök att göra ett riktigt bilspel som skulle kunna konkurrera med Need for Speed eller liknande samtida bilsimulatorer. Utan spelet är gjort för marknadsföring och genom att spela Pyongyang Racer får du möjlighet att åka omkring i den nordkoreanska huvudstaden och titta på olika attraktioner samtidigt som det finns ett spelmoment. De flesta spelkritiker gav det ett lågt betyg eftersom det är så otidsenligt, men spelet lyckades i alla fall med sitt syfte att skapa uppmärksamhet kring Nordkorea. En hel del som spelade bilspelet på nätet blev kanske också intresserade att besöka Pyongyang i framtiden?

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Svårigheten för medborgarna att äga en dator och att obehindrat surfa på nätet är förmodligen anledningen till att det saknas en inhemsk dataspelsindustri i landet. Det finns varken någon efterfrågan eller marknad för att skapa eller sprida dataspel. Det verkar som om nordkoreanerna hittills fått hålla tillgodo med några få arkadhallar i huvudstaden. Av ett bildreportage från 2008 verkar det då har rört sig om ett utbud av gamla och slitna spelmaskiner importerade från grannländer. 2013 meddelade dock de statliga nordkoreanska medierna att en ny arkadhall hade öppnats och av bilderna att bedöma rör det sig om mer samtida spelmaskiner. De statliga medierna kunde i alla fall stolt rapportera att spelhallen attraherar tusentals besökare varje dag.

När den unga Kim Jong-un år 2012 efterträdde sin far Kim Jong-il var han runt 30 år. Det finns anledning att tro att den unga Kim Jong-un har en mer positiv syn på dataspel och teknik än sin far. Redan 2002 började man använda mobiler i Nordkorea. Det finns nu stora begränsningar med mobilerna som att du inte kan ringa utomlands eller surfa på internet utan bara på det kontrollerade intranätet Kwangmyong. Ladda ner spel är inte att tänka på utan oftast sprids spelen istället via Bluetooth mellan olika personer. Det finns även ett utbyggt fibernätverk främst i huvudstaden, men även här är tillgången starkt begränsad till vissa grupper.

Det är nu inte heller på datorerna som man kan se ett ökat spelande utan det sker istället på mobilerna. Tillgången till mobiler har ökat kraftigt i huvudstaden de senaste åren och det medför också att det nu finns en plattform för att spela spel på. Till en början rörde det sig om förinstallerade spel som Tetris och Janggi, ett brädspel som är populärt i Östasien. På senare tid har andra mobilspel dykt upp som ett virtuellt husdjursspel, spel som liknar Angry Birds och Bubble Game och andra enklare spel. Att medborgarna roar sig med dataspel är alltså inget problem så länge det rör sig om ofarliga spel som inte kritiserar ledaren och regimen.

Den stora nyheten under förra året var spelet Boy General som av västmedia beskrevs som en propagandafylld Minecraft-kopia. I Boy General spelar du general Swoene, en ung ledare i kungadömet Koyguro som härskade över den Koreanska halvön. Spelet bygger i sin tur på en populär tecknad serie som visats sedan 1980-talet i Nordkorea. Det är inte så svårt att lista ut anledningen till att regimen gillar det här spelet. Boy General är förstås en anspelning på Kim Jong-uns ledarskap och den unga diktatorn som ska bygga upp ett nytt kungarike på den koreanska halvön.

Att kritisera Kim Jong-un är omöjligt i Nordkorea, men det har också visat sig vara känsligt när västvärlden kritiserar ledaren. Det blev ganska tydligt när den amerikanska komiska filmsatiren The Interview lanserades 2014. Filmen handlar om två programledare för en kändisshow i USA som får möjlighet att intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Programledarna blir rekryterade av CIA för att lönnmörda Kim Jong-un och filmen blir en hejdlös drift med diktatorns alla egenheter.

Innan filmen släpptes hotade Nordkorea USA med repressalier om den visades, vilket ledde till att premiären sköts upp och filmen klipptes om. Sony Pictures drabbades i samma veva av en stor hackerattack där e-post och flera filmer spreds på nätet. Enligt FBI var det Nordkorea som låg bakom hackerattacken.

Även spelföretaget Money Horse verkar ha fått känna av Nordkoreas vrede inför releasen av spelet Glorious Leader. Deras datorer blev våren 2015 hackade och allt material om spelet förstördes. Spelet är ett klassiskt shoot'em up-spel med 90-tals känsla. Här spelar du Kim Jong-un som bland annat rider på en enhörning (eftersom landet hävdar att man hittat fossil av enhörningar i en grotta) och skjuter ner en invasion av amerikanska trupper. Fast hur det egentligen ligger till med hackerattacken mot Money Horse är förstås lite osäkert. Det finns olika spekulationer om vad som egentligen hände.

Att ett spelföretag inte skulle ha en backup av sitt senaste spel låter lite konstigt. Men av de videoklipp som finns på nätet så skulle det ha blivit ett spännande spel fyllt med satir och glimten i ögat.

En sak är i alla fall säkert att det finns fler spel producerade i väst där Kim Jong-un har huvudrollen än vad som har skapats i Nordkorea. Många av spelen är nu parodier eller satirer som Glorious Leader och driver med diktatorn. Ta bara golfspelet där du kan spela som den stora ledaren som alltid lyckas slå hole-in-one. Han brås väl på sin far Kim Jong-il, som lär ha tagit upp en golvklubba för första gången i sitt liv 1990 och gjorde 11 hole-in-one på en 18-hålsgolfbana.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder
Hebriana Alainentalo

Hebriana Alainentalo, tre engelska dikter

Tre dikter på engelska av Hebriana Alainentalo

Av: Hebriana Alainentalo | Utopiska geografier | 30 december, 2017

Röjar-Ralf ”dags att röja” - livet som en transit hall

I Shakespeares klassiska komedier går huvudpersonerna, både de goda och de onda, ofta från civilisationen till naturen och tillbaka till civilisationen igen, alla har blivit trevligare (och lärt sig att ...

Av: Belinda Graham | Gästkrönikör | 18 september, 2013

Emmakrönika XXX Sista krönika?

efter natts funderingar, inte trollbunden, tror jag mig insett att det aldrig blir något emellan oss mer mera, att det verkligen är det du vill och avgjort för gott för ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 30 oktober, 2009

Livet på 60 grader 2

 

Av: Bröderna Blomqvist | Kulturen strippar | 16 februari, 2012

Magnus Göransson

Hästbilder

Idioten vaknar mitt i en väpnad konflikt med sin väckarklocka. Klockan hade tydligen kastat första stenen men när idioten kom till sans var kriget redan över. Ingen vinner krig och ...

Av: Magnus Göransson | Gästkrönikör | 16 mars, 2016

Requiem. Dödsmässan enligt Brahms och Verdi

Dödens skugga faller över skapelsen, det outsägliga vemod Walter Benjamin beskriver, syndafallet och exilen, utdrivningen vi lever i gestaltar vi ständigt åter och åter i konst, i dikt, i musiken. Memento ...

Av: Oliver Parland | Essäer om musik | 21 februari, 2012

Gilda Melodia

Glädjesmarta

En ny krönika av Gilda Melodia.

Av: Gilda Melodia | Gilda Melodia | 05 april, 2016

Lars Gustafsson Foto CC BY-SA 4.0

Lars Gustafssons 70-tal: fakta, fiktion och autofiktion

Lars Gustafsson är en av den svenska litteraturens mest mångfacetterade författare. I det avseendet kan han erinra om giganter som Strindberg och Goethe! Hans publikationslista omfattar som bekant inte bara ...

Av: Torsten Rönnerstrand | Litteraturens porträtt | 09 mars, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.