Solidarisk matematik

Åldringsvård är inget uppenbart sexigt ämne. Åldringsvård vilar ofta i medieskugga istället för att synas som en av samhällets stora angelägenheter. Ibland faller ljuset in trots allt. För några år ...

Av: Lisa Gålmark | 18 Maj, 2009
Essäer om samhället

Livspusslet – hur får man ihop det?

Alla pratar om det. Skriver om det. Läser om det. Funderar på det. Livspusslet. Alla har ett livspussel i Sverige.Kändisar har också ett livspussel. Med bitar som inte går ihop ...

Av: Belinda Graham | 24 april, 2013
Gästkrönikör

Kärleksfulla artister och bråkig publik

Tidningen Kulturens Sunna och Liv Nordgren besökte årets Peace and Love festival i Dalarna. Årets Peace and Love festival var större än någonsin, både vad det gäller publik och artister.  Numera ...

Av: Sunna Nordgren och Liv Nordgren | 05 juli, 2008
Essäer om musik

Sofia Sandström. Kvällspasset

Sofia Sandström är född 1966, bosatt i Stureby/Stockholm, allt mer upptagen av novellen som form och fotografiet som konstnärligt medel, och med bakgrund i en helt annan verksamhet har jag nu ...

Av: Sofia Sandström | 24 februari, 2014
Utopiska geografier

Med fansen som uppdragsgivarealexander_hacke_live.jpg
 

Med fansen som uppdragsgivare

Einstürzende Neubauten har spelat in tio album under de senaste två åren. Musikbranschen må vara i kris, men den moderna tyska musikens främsta institution efter Kraftwerk mår bättre än någonsin. För basisten och multiinstrumentalisten Alexander Hacke fungerar direktkontakten med fansen som det musikaliska bränsle som driver bandet framåt. Tidningen Kulturens Mattias Huss tog sig en pratstund med Hacke.

Det går att ana en viss utmattning hos Alexander Hacke när han berättar om bandets supporterprojekt, där medlemmarna fått betala en engångssumma till bandet med löfte om en specialutgåva av den framtida skivan. I prenumerationen ingår även diverse små bonusar i form av extralåtar och livesända webcasts av inspelningssessioner. Den tredje etappen av projektet har just avslutats i och med utgivningen av nya skivan Alles Wieder Offen.

– Vi har i princip jobbat med det här i ett sträck sedan vi började med supportermodellen 2002, säger Alexander Hacke på telefon från Berlin. Det går ihop hyfsat ekonomiskt, men vi har inte kunnat unna oss något extra. Vi har inte tagit ut någon lön till exempel. Så vi kommer att ta det väldigt lugnt med Einstürzende Neubauten framöver, innan vi ger oss på någon fjärde etapp.

Einstürzende Neubauten bildades i dåvarande Västberlin 1980 och blev med sin avantgardistiska punkattityd och förkärlek för skrot, slagborrar och egentillverkade instrument emblematiskt för den sjudande kreativiteten i staden under 1980-talet. Flera medlemsbyten och nästan 30 år senare är det ett delvis annat band vi hör, en grupp ytterst erfarna musiker som bäddar in sångaren och låtskrivaren Blixa Bargelds poetiska och associationsrika texter i dova, klangrika och, allt oftare, mycket vackra ljudlandskap.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

– På tidigare skivor har vi ofta haft någon sorts tema, som på Perpetuum Mobile från 2004 när vi arbetade med elementet luft, till exempel. Sedan har varje medlem i bandet liksom bidragit med sina talanger för att försöka skapa musik som låter som Einstürzende Neubauten. Men den här gången satte vi oss bara och spelade, och resultatet lät mer som oss än någonsin tidigare. Vi försökte inte vara Neubauten, vi var Neubauten! Allt bara föll på plats, det kändes verkligen magiskt.

Hacke menar att Alles Wieder Offen mer än något annat är en skiva som ser tillbaka på och reflekterar över bandets historia. Den som lyssnat på bandet tidigare känner genast igen sig i dess säregna ljuduniversum, och även om den industriella arsenalen från förr används på ett diskretare sätt finns den hela tiden där: det är rentav märkligt hur naturligt ljudet av aluminiumstänger som träffar ett golv eller en brummande jetmotor kan smälta samman med stråksektioner och mandolin. Men så har bandet också haft en pålitlig testpublik i de betalande fansen, som kunnat följa inspelningsarbetet på webben.

– Den där resonansen har varit viktig för oss. Under våra webcasts kunde vi ganska snabbt få veta om vi var på väg i rätt riktning, för då slutade fansen chatta med varandra om choklad eller vad det nu kunde vara, minns Hacke med ett skratt. Och så fort vi började spela tråkig musik tappade de koncentrationen igen. Det blev en sorts indikator för oss.

Under de senaste två åren har bandet utöver skivan som släpps offentligt även spelat in åtta skivor av mer experimentell karaktär, som sålts genom ett separat prenumerantprojekt, samt ytterligare 15 låtar med drömmar som utgångspunkt, så kallade juveler, som bonusgåva till supportrarna.

– Vi har varit väldigt produktiva den här gången. Att inte jobba med ett skivbolag, utan istället lova prenumeranterna att man kommer att leverera något riktigt bra, ger en helt annan disciplin. Sedan känns det ju fantastiskt att vara älskad! Vi kan arbeta direkt för människor som älskar det vi gör. Det är en helt annan känsla jämfört med att sätta sig ned med skivbolagsanställda och spekulera kring vad folk kan tänkas gilla.

Alexander Hacke återkommer flera gånger till ordet solidaritet, som när jag undrar om deras affärsmodell fått genklang hos andra musiker.

– Det var någon som talade om Radiohead som har släppt en skiva för nedladdning, men jag har inte hört om någon annan som gjort samma sak som vi. Vilket är synd, jag är säker på att det vore en utmärkt modell för yngre band. Kanske inte för ett enda band, men säg ett gäng svenska, oetablerade band som kunde slå sig samman och starta en webbplats som vår. Vi har ju fördelen av att ha hållit på länge och ha rykte om oss att göra konstiga saker, så folk är intresserade av vad vi hittar på. Men om man tillämpar solidaritetstanken istället för att konkurrera så tror jag att det kan fungera. Debatten om musikindustrins kris ger han inte mycke­t för.

– Vi har gjort det här för att skapa något nytt och visa på att det finns alternativ. Vi vill inte delta i den där tradiga diskussionen om nedladdning och upphovsrätt. Då känns det viktigare att göra saker och sätta igång processer.

Einstürzende Neubauten gör onekligen saker, både tillsammans och var för sig. Blixa Bargeld är för närvarande engagerad i spridandet av ny kinesisk musik till omvärlden och håller på att starta ett skivbolag i Beijing.

– Det kinesiska bandet White besökte vår studio i somras för att spela in sitt album. Blixa lärde känna Shenggy i bandet efter att han fått syn på hennes Neubauten-tatuering i folkvimlet i Beijing. Jag har inte hunnit åka dit själv ännu, men Blixa säger att det kreativa klimatet i staden liknar det som rådde i Berlin på 1980-talet.

Alexander Hacke själv har på senare år synts på upptäcktsfärd i den turkiska musikvärlden i tysk-turkiske regissören Fatih Akins musikdokumentär Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul, och även turnerat med det turkiska bandet Baba Zula.

– Turkiet var en fantastisk upplevelse, och det var många saker som imponerade på mig. Musiken har en så naturlig roll där, folk går verkligen ut och köper ny musik varje vecka. Sedan var solidariteten mellan musiker väldigt stark, oavsett vilken genre de spelade i. När vi gjorde filmen blev vi hela tiden rekommenderade från ett skivbolag till nästa, utan någon känsla av konkurrens, vilket var väldigt inspirerande. Dessutom älskar jag orientaliska rytmer! En del av det tog jag med mig därifrån till förra skivan Grundstück.

Hacke arbetar också med olika typer av scenuppsättningar tillsammans med sin fru Danielle De Picciotto. Den senaste var The Mountains of Madness, en audiovisuell hyllning till skräckförfattaren H.P. Lovecraft tillsammans med brittiska vaudeville-bandet The Tiger Lillies.

Mattias Huss

Ur arkivet

view_module reorder
Victor Klemper Bundesarchiv CC-BY-SA 3.0

USA:s nye president övertrumfar fiktionen.

George Orwells framtidsroman ”1984” säljer som aldrig förr i USA just nu. Det är inte att undra på, verkligheten sedan presidentinstallationen den 20 januari har redan inhämtat mycket av Orwells ...

Av: Ivo Holmqvist | Kulturreportage | 05 februari, 2017

Intervju med den katolska biskopen Anders Arborelius

På Götgatan i Stockholm i en gammal byggnad nära den katolska domkyrkan ligger den katolska biskopens ämbete, kontor och bostad.Att tala om katolicism väcker fortfarande uppseende i Sverige. Men i ...

Av: Guido Zeccola | Övriga porträtt | 09 september, 2011

Narkissus i Pompeji

Valsäng och Hälleviksstrand

I mitt universum överlappar alla kronologier och geografier varandra. I mitt universum, som i Modianos och Prousts, är varje minne förbundet med en plats. Och varje verklig plats förknippad med ...

Av: Carsten Palmer Schale | Gästkrönikör | 16 oktober, 2015

Arthur Schopenhauer. Porträtt av Ludwig Sigismund Ruhl 1815

Världen är som en bok eller en målning, en spegel för…

Ensam berövad allting ända till minnet. Förstenad, till synes helt död, de förlorade tårarnas källa med sina drag samlade, avlagrade från allt levande och söndergråten världens döda splittring med Ting ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 18 januari, 2017

Michael Economou

I Peder Winstrups huvud

En ny dikt av Michael Economou

Av: Michael Economou | Utopiska geografier | 12 Maj, 2017

Om Chalmersspex

Chalmersspexet räknas till en av Sveriges största amatörteaterföreningar och går att härleda tillbaka till 1948 då det första studentspexet i Chalmers regi sattes upp, Bojan.Ett Chalmersspex handlar enligt utsago alltid ...

Av: Kajsa Ljusegren | Kulturreportage | 05 Maj, 2016

Om de ytterste anliggender i en verdslig tid

Innledning Artikkelen min hviler på følgende grunnoppfattelse om verden, det vil si at denne oppfattelse gjelder for vår verden: At idag er det helt alminnelig å tro og mene at det ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 09 mars, 2013

In memoriam Rautavaara

In memoriam Rautavaara Stefan Hammarén skriver ett memorandum över Tapio "Tapsa" Rautavaara, finsk sångare, skådespelare och idrottsman.

Av: Stefan Hammarén | Musikens porträtt | 09 november, 2006

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts