Celibatet

Hur ska en katolsk präst kunna leva med sin sexualitet när denne förbundit sig att leva ett helt liv i celibat?

Av: Melker Garay | 15 juli, 2015
Melker Garay : Reflektioner

På drift med Beatgenerationen

Jack Kerouacs klassiska trendskapare ” På väg” finns nu i ny reviderad upplaga, snyggt översatt av Einar Heckscher. Volymen innehåller även ett förord av Anne Charters där hon kortfattat redogör ...

Av: Elisabeth Brännström | 06 januari, 2013
Kulturreportage

Den antika kulturen som både dåtid, nutid och framtid

Jag skall i detta anförande argumentera för att framtidens humaniora bör återuppliva det förr i världen så vanliga och befästa klassikerstudiet. Inledningsvis skall jag blicka bakåt för att ge en ...

Av: Marcus Myrbäck | 31 december, 2016
Agora - filosofiska essäer

PÅ VÄG MOT MUSIKEN – Del 1: Musiken och ordet

Denna text vill vara den första delen av en artikelserie om musiken. Jag har ingen intention att skriva en estetisk-musikalisk text eftersom musiken inte låter sig beskrivas, och jag hoppas ...

Av: Guido Zeccola | 05 november, 2012
Essäer om musik

Med Tova från Ratata till Ungern 

Tova Magnusson-NorlingRegissören och skådespelerskan Tova Magnusson-Norling, nyss festival- och bioaktuell med filmen "Fyra år till", mötte i samband med Stockholm Filmfestival Tidningen Kulturen på Hotel Anglais i hjärtan av Östermalm i Stockholm och svarade på frågor.

Skulle du till att börja med kunna berätta om hur du fick idén till din film?

- Det var Wilhelm Behrman, manusförfattare, som berättade om en filmisk fantasi.
Det började för några år sedan.
Han skrev Citycom och arbetade som journalist på Rosenbad.
Han ville berätta om politiker ur en annorlunda vinkel, en som skulle vara både rolig och sexig.

 

Jag fick manuset för tre år sedan. Jag fastnade för den roliga och intelligenta dialogen som är så bra. Jag märkte genast att Ratatamusiken hade stor betydelse för denna historia. (Ratatas musik är lite vemodig.) Vi gav manuset till Mauro Scocco som gillade det och skrev musiken till filmen. Den stora utmaningen var att få fram det komedimässiga som finns i de lätta spirituella dialogerna med det samtidiga romantiska och sentimentala undertemat. Man skulle känna att musiken fungerade utan att tappa det roliga. Dialogen hade full fart.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 

Kanske är filmen inget tydligt reportage om dagens politik i Sverige, som har ändrats enormt mycket, men jag tycker att det är ganska ovanligt att man gör filmer om politiker här. Det har hänt mycket: socialdemokraterna har förändrats och numera är det politiska klimatet annorlunda. Det är så långa turer att det är svårt att vara dagsaktuell. Dessutom ville vi berätta en historia som skulle höja sig från den vanliga kontexten. Det är en kärlekshistoria i politisk miljö.

Kan du säga mig hur du valde skådespelarna

- Jag provfilmade länge. Vi ville att det skulle finns en åldersskillnad. David kommer ut och får en livskris. Det är den äldre. Björn har en komisk sida och känslighet som krävs för David. Martin skulle vara intelligent och rapp och Eric kändes perfekt.

Kan du berätta lite om hur det var att både vara skådespelerska och regissör?

- Det fungerade väl. Det tog ett tag att hitta arbetsrutiner. Vi repeterade, spelade in och kollade i monitor. Jag var nyfiken på hur det skulle gå till.

Fia (som jag spelar) är en karriärist ut i fingerspetsarna, hon är kvinnan bakom mannen och de är ett arbetsteam. Sen är hon inget monster, de tycker om varandra, men man kan säga att hon ser att David genomgår någonting. Hon försöker hålla kvar honom, men efter ett tag ser hon vad han vill och då föredrar hon att släppa honom. Hon blir inte någon annan men håller hårt på sitt. Hon har en ganska modern syn på relationer. Hon går inte i taket. Hon är mycket open minded, även om relationen med David ser ovanlig ut.

Kan du berätta lite grand om svärmoderns roll?

- När det gäller henne är den familjen frikyrklig och lever med dubbelmoral. Hon har styrt med järnhand. Ironiskt nog söker David sig till en fru som liknar modern. Mamman avskyr Fia, eftersom de är mycket lika. Vi har skämtat mycket om det.

Jag såg ganska många likheter mellan Martin och David. Håller du med mig?

- Delvis. Martin var först lite av en Homo Casanova som hade många män och har lekt mycket men sätter arbetet framför allt. Han har en skuld till sina partners, eftersom arbetet alltid kommit i första hand. David är svagare. Han är mesig. Vi får bara ett smakprov på vad han har varit i politiska sammanhang. Han genomgår en livskris under större delen av filmen som gör honom svag och bräcklig. David är en broiler, kom in i politik som tonårig. Rollen som politiker blev en tvångströja. Vi kunde ha valt att en av karaktärerna kunde ha varit vänster och den andra moderat, men det hade blivit för extremt. Det passade bra med en folkpartist. De har en del politiker med frikyrklig bakgrund.

Hur var det att spela in film i Ungern?

- Det var lite kaotiskt att filma där. Vi ändrade mycket i sista sekunden, men det var verkligen mycket intressant. Budapest är en underbar stad.

Jag gillade klippningen mycket. Hur arbetade ni med den?

- Redan innan vi spelade in pratade vi med klipparen, tillsammans med fotograferna, om hur vi skulle arbeta. Vi hade golvskisser mer än tydliga storyboards. Vi ville försöka arbeta med stora bilder i ganska långa tagningar och litade inte på klippningen för komiken. Man måste veta alla detaljer innan man spelar in.

Hur var det med det tekniska team som du hade?

- Jag kan inte säga exakt hur många vi var. Trettio stycken, om jag minns väl. Vi hade två fotografer som var med hela tiden och turades om. En sitter på monitorn medan den andra filmar. Vi var en liten grupp som arbetade mycket bra ihop.

Skulle historien ha fungerat lika bra med två kvinnor?

- Det hade fungerat även med två kvinnor, relationerna är komiska även där. Min roll, om den hade varit en mans, hade blivit komisk och mycket olik verkligheten, eftersom det inte är givet att bakom en stor kvinna finns en stor man. Det är svårt att säga hur komisk det blir, men med de olika situationerna skulle man ha skrattat på samma sätt som nu. Jag lekte med tanken.

Har du haft någon stor inspirationskälla?

- Jag har tittat mycket på romantisk komedi. De som jag gillar mest är Woddy Allens romantiska komedier. Jag har inte tänkt "komedi". Jag hade det förankrat känslomässigt.

Varför har inte filmen haft distribution under valperioden?

- Distributören tyckte inte det var lämpligt. November är en bättre biomånad och det låg så nära i tiden. Folk var mätta på politik under valet.

Nästa projekt?

- En musikal- och dansfilm nästa år. Brown skall vara koreograf för den. Vi håller på att söka finansiärer. Vi försöker hitta formen. Mycket ska spelas in i studio.

Roberto Fogelberg Rota

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

I begynnelsen var Ordet

Vi omges av ord. Alltid och överallt. Vi säger dem, vi hör dem och vi läser dem.

Av: Birgitta Milits | Gästkrönikör | 22 september, 2015

Den isdansande ökenblomman

Virpi Pahkinen. Foto: JoseFigueroa Hon har kallats för schamankvinna i direktkontakt med Gud, hennes danskonst för rituell, meditativ och hypnotisk.  Koreografen Virpi Pahkinen, sedan 20 år verksam i Sverige, är en ...

Av: Helena Strångberg | Scenkonstens porträtt | 02 februari, 2009

Emosjoner

Innledning Det gis ulike oppfattelser om emosjoner (følelser), der disse oppfattelsene spenner fra å betrakte emosjonene som forstyrrende på grepet om vårt eget liv, som har å adlyde intellektet, til at ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 28 april, 2014

Påve på livstid?

Beskedet från Vatikanen om att påven Benediktus kommer att avgå kl 20.00 den 28 februari från sin position som kyrkoledare väcker starka känslor. Vid frukosten i morse, tillsammans med en ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 14 februari, 2013

Att vara på väg

Det som händer är vad som rör sig i atomernas värld, var det en bygdefilosof som sade. Och allt är rörelse, från det mikroskopiska till det som händer långt bortom ...

Av: Bengt Berg | Essäer | 03 februari, 2017

Freddie Wadling avled den 2 juni 2016 sextiofyra år gammal. Foto: Michael Winnerholt.

Själssångaren

Peter Sjöblom berättar om minnen, musiken och sorgen efter Freddie Wadlings bortgång.

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 06 juni, 2016

Ediths bilder

Fantasimänniskan Hjalmar Ekdahl i Henrik Ibsens pjäs Vildanden drömmer om stora projekt, alla de revolutionerande uppfinningar som han bär nästan färdiga i huvudet. De förverkligas förstås aldrig. Han är en ...

Av: Ivo Holmqvist | Litteraturens porträtt | 06 juli, 2014

Paul Valéry – Tankar kring en dikt

Allt flyter, anaxagoras, havet andas sakta, månen ökar och minskar, och människor blixtrar förbi som fallande stjärnor. Dock mitt pulserande hjärta hindrar mig från sömn. Jag är så otroligt trött ...

Av: Göran af Gröning | Essäer om litteratur & böcker | 22 maj, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.