Cezar Florin Huştiu. Dikter

 Jag heter Cezar Florin Huştiu och kommer från Rumänien; är bosatt i Sverige sedan 2007; jag har bland annat varit verksam som tolk. Jar varit publicerad i antologin Ord på pränt ...

Av: Cezar Florin Huştiu | 20 Maj, 2013
Utopiska geografier

Marilyn, det förevigade barnet, en hummingbird

”Marilyn lever!” jublade texten i Liljevalchs utställningskatalog år 2002. Det var 40 år efter Marilyns död. Nu har det gått 50 år sedan den platinablonda Hollywoodstjärnan hittades livlös i sitt ...

Av: Nicole E. Wallenrodhe | 04 augusti, 2012
Essäer om film

Walking on Manchester

I Manchester regnar det alltid och vinden blåser oavbrutet, men britterna kallar det vänligt för “bris”. Det är en mörk och kaotisk stad, där det gamla olyckligt tränger sig med ...

Av: Nadia Scapoli | 23 januari, 2014
Resereportage

Bild: Hebriana Alainentalo

17 dikter av Carsten Palmer Schale

Splittrande självpresentation

Av: Carster Palmer Schale | 13 juni, 2016
Utopiska geografier

Några tuffa Saudiska kvinnor

Arabvärldens förnyelse (del 1/2)Enbart några dagar efter terrordåden i Frankrike hölls en sedan länge inplanerad konferens om arabvärldens förnyelse på Institut du Monde Arabe – IMA. Jack Lang, före detta kulturminister och IMAs vd, fick frågan: kan vi svara på terrorhot med kultur? Konferensen gav delvis svar på den frågan. 
Förnyelsen av arabvärlden kan inte bli av så länge hälften av deras befolkning är förtryckt.

Det första och kanske viktigaste målet är att försöka skapa en dialog mellan det republikanska Frankrike där ”la laïcité” är heligt och den djupt religiösa arabvärlden som styrs i majoritet av diktaturer eller kungamakter. Kontrasten är uppenbar mellan dessa länder och Frankrikes sekulära samhälle där inget är heligt utan man kan skämta om allt, inklusive religiösa figurer. Däremot kan man diskutera om det är särskilt klokt att provocera i dessa hotfulla tider, men det är en annan fråga.

Denna konferens kom i rättan tid för att skapa en positiv dialog mellan väst och öst i ett försök att lugna ner alla parter. För utöver den fantastiska samanhållning terrordåden ledde till inom Frankrikes gränser, är det långt ifrån likadant i andra länder där Charlie Hebdos teckningar inte alltid ses med blida ögon.

President Hollande höll tal under öppningsceremonin vilket visade vikten han la vid denna konferens. Jack Lang var ständigt närvarande och aktiv under de två dagarna. Fleur Pellerin, den nuvarande kulturministern, kom också och anförde att ”kultur är en motståndsfront”.

Arabisk förnyelse genom kvinnors makt

Konferensen som pågick den 15 och 16 januari hade flera teman varav den arabiska förnyelsen genom kvinnors medinflytande jag ska berätta om i denna artikel.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Manal el Sharif – kvinnorättskämpe i Saudiarabien – förklarade att de förde en ”rosa revolution” i hennes hemland. Saudiarabien är allmänt känt för att vara ett av världens mest repressiva samhällen för kvinnor (där de till exempel är förbjudna att köra bil!) och oliktänkande. Deras revolution innebär att i stället för att be sina fäder/män om lov, tar nu kvinnorna saken i egna händer och säger till först efteråt. Den yngre generationen kompromissar inte alls utan bestämmer själva i den mån det går.

Landsmännen har fått en mera jämlik och friare dialog mellan könen sedan Twitter och Facebook introducerats i Saudiarabien, där de bägge nått rekordsiffror. I detta helt segregerade land kan nu män och kvinnor prata med varandra på nätet.

Sedan ett år tillbaka har kvinnor rätt att vara delägare i familjeföretag (nästan samtliga företag i Saudiarabien är privatägda) samt att ärva aktier. Flera har blivit aktiva styrelsemedlemmar. Kvinnor är de som sparar mest. Frivilligorganisationer oberoende av regeringen existerar sedan kort, och där har kvinnor också funnit en plats.

Enligt Manal har den kungliga familjen ett visst övertag för första gången över den ultrakonservativa religiösa institutionen vilket förklarar vissa jämlikhetsförmåner.
En intressant tips för er som vill veta mer om Saudiarabien är boken ”Arab Women Rising” av Nafeesa Syeed och Rahilla Zafar.

Aïcha ech-Chenna – ordförande för Marockos Solidarité Féminine (förening för kvinnlig samanhållning) – förfasade sig över att kvinnor i Marocko började bära slöja under 1970- och 80-talen, dessförinnan hade endast en minoritet varit beslöjad. Detsamma hände i Egypten, kan jag bekräfta. Den nuvarande regeringen härstammar från en islamisk rörelse.

Familjekoden har förändrats till förmån för jämlikheten sedan 2004 och ”vi har kung Mohammed VI och medierna på vår sida” försäkrade Aïcha oss. Men trots bättre lagar måste de marockanska kvinnorna också mobilisera männen, för det är inom familjens ramar som mentaliteten formas.

Ensamstående kvinnor är de som lider mest, för de har ingen plats inom det marockanska samhället utan ses som paria. En kvinna som blir med barn utan att vara gift kan bli fängslad! Däremot går mannen fri.

Tunisien är det arabland som är mest jämlikt, enligt aktivisten Amira Yahyaouni, men även där är realiteten en annan än den lagen visar. För eliten fungerar det bra men för de fattiga är läget mycket sämre.

Värst för kvinnor och barn i Syrien

Värst är det dock för kvinnor och barn i Syrien, berättar Dr. Rola Hallam i ett gripande tal. Med tolv miljoner människor som blivit hemlösa har fattigdom och svält nått episka proportioner.

Hela hälsosystemet har slagits i spillror och Assads styrkor (i 90% av fallen) och rebellerna (i 10% av fallen) har systematiskt förstört samtliga sjukstugor. Hon berättade hur barnmorskor fick assistera kvinnor att föda på smutsiga cementgolv utan varken sanitet eller mediciner.

- Detta är ett globalt problem vi måste tackla tillsammans, för sjukdomar vet inga gränser och polio till exempel sprider sig nu utanför Syrien, sa Rola. Hon försöker med sitt team av frivilliga för "Hand for Syria" att bygga sjukhus och anställa nya läkare.

Sexualitet i arabvärlden

Till sist vill jag nämna den intressanta egyptisk/kanadensiska författaren, Shereen el Feki, som skrivit en bok om sexualitet i arabvärlden (Sex & the Citadel).

- Förändringen börjar i sovrummet, sa hon bestämt och förklarade vidare att sexualitet i arabvärlden ses mera som ett maktvapen än som en njutning.

Ingen är väl numera främmande för de hedersmord som begås även i Sverige? Kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanlig i Egypten.

- Kvinnor måste först respekteras i hemmet innan de kan respekteras i samhället, menar Shereen. I Egypten, där mer än 90 % av kvinnorna har utsatts för sexuell förnedring år 2012 (enligt en FN-rapport), är det väsentligt att göra något åt detta fenomen. Det ämnar Shereen göra med en ny utfrågning, denna gång av männen i samhället som ofta förbises, trots att de är en viktig del av problematiken.

- Arabiska våren bröt dock vissa tabun, sa hon och berättade att det skapats en ny web-sida där kvinnor och män öppet och anonymt kan berätta om sina problem.

Förnyelsen av arabvärlden kan inte bli av så länge hälften av deras befolkning är förtryckt. Även om kvinnorna visar en utomordentlig styrka och påfundighet måste lagarna förändras och jämlikhet instiftas för att en riktig förändring ska kunna ske. Hur även kulturen kan bidra i rätt riktning får ni veta i nästa artikel:

Arabvärldens förnyelse på IMA (del 2/2) - publiceras 2015-02-04

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

En moralisk historia

Mandy Rice-Davies har avlidit sjuttio år gammal efter att länge ha kämpat mot cancern, meddelar BBC. Om omständigheterna hade varit annorlunda, påstår någon som kände henne, hade hon kunnat bli ...

Av: Ivo Holmqvist | Övriga porträtt | 29 december, 2014

Det är läsaren som ger poeten ett ansikte

Eugenio De Signoribus är en av Italiens främsta poeter. Han föddes i Marche, en region i Italien i vilken än Giacomo Leopardi föddes. Han har givit ut flera diktsamlingar: Case ...

Av: guido Zeccola | Litteraturens porträtt | 21 december, 2009

Urkult 2011 med fantastisk musik och eldshow

Någonstans mellan Bräcke och Ragunda dånar ett tåg fram. Nåja, dånar, är kanske att ta i – det gamla veterantåget körs i bekväma 90 kilometer i timmen, och det tar ...

Av: Mikael Audell, Sunna Nordgren | Allmänna reportage | 09 augusti, 2011

Mimesis ett (icke)begrepp hos Heidegger?

Martin Heideggers filosofiska tänkande är en destruktion av den västerländska filosofins egen historia, ett tänkande som vänder sig tillbaka mot filosofins ursprung och på nytt ställer sig inför de frågor ...

Av: Henrik Örnlind | Agora - filosofiska essäer | 21 juli, 2013

Årskrönika av Crister Enander

Det blir bara ytligare. Det blir mindre betydande. Halten sjunker i snabb takt och det som kan kallas för bestående förvandlas alltmer till något mossigt och absurt antikvariskt. Men var ...

Av: Crister Enander | Crister Enander | 24 december, 2011

Franz Kafka. Foto: Wikipedia

Tre dikter av Franz Kafka

Erik Carlquist föreslår tre dikter av Franz Kafka tagna från brev han skrev.

Av: Erik Carlquist | Gästkrönikör | 11 augusti, 2015

Tino Sehgal - immaterialitetens konst

Tino Sehgal, Louise Höjer, Richard Julin. Foto: Jesper Nordström Tino Sehgal ställer ut konstruerade situationer som skiljer sig från performances genom att de inte får dokumenteras på något sätt - varken med ...

Av: Charlotte Norlin | Konstens porträtt | 18 mars, 2008

Gustav Klimt del 2 Världen i kvinnlig skepnad

Franz Joseph I av Österrike-Ungern gav arkitekterna Gottfried Semper och Carl von Hasenauer i uppdrag att bygga och gestalta Burgtheater, men herrarna hade olika ingångar till och syn på det ...

Av: Lilian O. Montmar | Essäer om konst | 31 mars, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.