Magnus Göransson Foto Peter Hallin

Idioten och spindeln

Magnus Göransson är tillbaka med sin Idiot.

Av: Magnus Göransson | 13 Maj, 2017
Gästkrönikör

Foto Ivo Holmqvist

Stigmatisering är ett historiskt begrepp när det gäller samhällets syn på psykisk…

Begreppet stigmatsering används ofta i samhällsdebatten. Ordet stigmatisering kan härledas från grekiskans stigma som betyder (bränn) märke, fläck. Ordet kan härledas till en medeltida (ligatur) av bokstäverna sigma och tau.

Av: Gunilla Dored | 22 juni, 2017
Essäer om samhället

Meditation om det mänskliga psyket

En betraktelse kring meditation som kulturellt innehåll. Detta hände 1969 i en förort till Stockholm.

Av: Annakarin Svedberg | 18 juli, 2017
Kulturreportage

Att vara med eller att inte vara med

En av de viktigaste skillnaderna mellan människa och djur är att människan har (ett mycket utvecklat) språk. Det som sociologerna kallar kommunikation mellan människor – uttrycket är mer att tas ...

Av: Carsten Palmer Schale | 03 januari, 2017
Agora - filosofiska essäer

26. Ines Lund har allt utom vattenUr intimitetsboken.

 

Nummer: 1.

Datum: 12/10 1938

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Datum för händelsen: 24/5 1938

Plats: Skeppargatan, Stockholm.

Person: Karin B

Händelse:

Jag var hemma hos Karin med anledning av hennes fredsarbete. Jag skulle eventuellt genomföra en fredskonferens och ville intervjua henne om tillvägagångssätt. Hon bjöd mig på madeira och smörgås med skinka och vi kom snart i intimt samspråk. Jag hade ett rum bokat åt mig på hotell Hellman, men Karin erbjöd mig att sova över hos henne på hennes soffa. Så att jag inte skulle behöva bege mig därifrån så tidigt eller gå ensam genom staden på kvällen.

Jag fann henne attraktiv och kände en dragning till henne, inte bara själsligen. Jag försökte undantrycka denna dragning men den pockade på allt mer. Hon tittade på mig med en intensiv och intresserad blick och frågade mig många saker om mitt liv, mina drömmar, mina åsikter och så småningom också om mitt kärleksliv. Detta var ännu inte uppvaknat vilket gjorde mig förlägen, men stämningen och den alkoholhaltiga drycken gjorde mig frispråkig och jag berättade strax utan omsvep att jag var ogift och aldrig varit nära en man. Efter det vet jag inte riktigt hur det kom sig eller vad som hände, jag var nog tämligen berusad då hon böjde sig fram och kysste mig. Först vände jag bort ansiktet men kom snart att vända tillbaka det mot henne, så att hon återigen kunde låta sina läppar möta mina.

Jag uppfylldes av den nya upplevelsen och kände hur det blev varmt i hela min kropp. Jag var berusad och snart också förblindad och vet inte hur det gick till, men en hand lades på mitt bröst och rörde sig fram och tillbaka över klänningstyget. Karin reste sig och drog mig till sig och jag lät mig dras med, jag blundade och kände hur knapparna knäpptes upp och min klänning föll till golvet.

Mina ovana händer blev allt ivrigare och började dra i Karins kläder när jag plötsligt drabbades av känslor av skam och skuld. Vad var det jag var på väg att göra? Karin märkte min tvekan.

– Tänk nu inte så mycket Ines, sa hon. Känn. Gör som kroppen vill, inte som tanken. Följ mig.

Hon tog min hand och drog mig mot sängen och mitt motstånd var inte så stort. Snart var vi nakna och låg samman och Karin rörde mig på alla ställen där ingen rört mig innan. Hon kysste hela min hud, jag hade läppar och tunga i nacken, i armhålorna, på knäna, under fotsulorna, i håret, bakom öronen och på ögonlocken. Och jag rörde henne och kysste henne så som hon rörde och kysste mig. Jag tog hennes bröst i mina händer, jag förde in mina fingrar i springan mellan hennes ben och märkte att hon tyckte om det. Jag kittlade och letade och märkte hur hon skälvde.

Efteråt sov vi tillsammans, nakna.

 

Kommentarer:

1. 12/10 1938. Helt oförberett och oplanerat kom mitt första möte med sexualiteten att bli med en kvinna. Efteråt var jag förskräckt över det inträffade och rädd att jag var sjuk. Morgonen efter akten, när jag vaknade på Karins arm, föll jag i gråt. Hon tröstade mig och vi lovade varandra att aldrig berätta för någon annan om vad som hänt. Vi tog varandras adresser och har brevväxlat sedan händelsen.

2. 1/5 1941. Nu har hon hittats död utanför Alingsås. Självmord. Jag sörjer henne men kan inget visa. Och jag bevarar vår hemlighet.

2. 13/2 1977. Jag tänker fortfarande ofta på den här händelsen. Kanske skönmålar jag i efterhand, kanske är bilden vackrare än verkligheten, men å, vad hon väckte mig, eller som hon själv kanske skulle uttryckt det, å vad hon fick knoppen att brista och droppen att falla. Även om det inte gjorde särskilt ont. Snarare gott.

 

Ur dödabarnboken.

 

Nummer: 126. (Undantagsfall. Beroende på släktskap med barnet.)

Datum: 30/12 1979

Födelsedatum: 21/5 1979

Dödsdatum:11/11 1979

Namn: Bosse

Föräldrar: Ingrid och Göran Svedvik

Dödsorsak: Medfödda kärlmissbildningar i hjärtat.

Händelse:

Jag hade kommit hem till Sverige för att kunna vara ett stöd för Ingrid då de väntade och snart skulle få barn och Göran precis hade börjat sina specialistläkarstudier i Uppsala och var borta mycket. Eftersom jag hade många år i barnmorskeyrket bakom mig hade Ingrid bett mig närvara vid förlossningen. Gossen föddes tre veckor för tidigt och Göran var vid det laget fortfarande kvar i Uppsala och hann inte hem innan barnet var ute. Gossen var stor och redig, trots att han var prematur, och han andades själv utan problem. Snart märkte jag dock att hans läppar blev blåaktiga och att huden antog en blek och kall ton. Ingrid, som hade genomgått en svår förlossning och förlorat mycket blod, var svårkontaktbar och ville inte riktigt kännas vid pojken, så jag kallade på läkare. Snart konstaterades tydliga blåsljud på hjärtat och gossen fördes till en hjärtavdelning. Man anade direkt att det var något fel.

Efter flera undersökningar fick Ingrid och Göran veta att Bosse, som de valt att gossen skulle heta, hade medfödda kärlmissbildningar. Han genomgick flera operationer. De första tre gick bra, men efter den fjärde operationen ville inte hans hjärta slå självt när de kopplade bort respiratorn. Pojken dog strax innan han skulle bli ett halvår gammal.

 

Kommentarer:

1. 30/12 1979. Jag har nu gjort den här anteckningen om Bosse. De andra barnen i den här boken har alla dött mycket närmare inpå förlossningen och jag var den som förlöste deras mor. I det här fallet var jag bara med på förlossningen och gossebarnet dog långt efter. Jag känner ändå att jag vill ha med honom. Jag var hans morfars syster. Och han hade mitt hjärta i sin lilla hand.

2. 4/5 1980. Jag är fortfarande kvar i Sverige men jag reser snart. Idag har jag varit vid Bosses grav med en liten nalle jag virkat. Stenen hade kommit nu.

3. 30/7 1985. Nu har Bosse fått en lillasyster. Hon heter Maria och är snart två veckor. Hade jag trott på någon Gud hade jag tackat honom eller henne för detta nya lilla liv.

4. 7/6 2001. Jag är gammal nu. Jag summerar. Därför denna anteckning. Bosses död är hittills min största sorg i livet.

 

Ur flyktingboken.

 

Nummer: 98.

Namn: Asad

Datum för första anteckning: 10/12 2010

Ankomst till Sverige, datum: 22/11 2010

Ålder:16 eller 17 år. (Enligt bedömning i Italien vid asylsökande: 23 år)

Hemland: Somalia.

Bidrag till: Färjefärd. Bensin till bilen som han kom i. Kläder. Fickpengar. Träningskort. Mobiltelefon.

Migrationsverkets beslut: Avslag (Dublinärende).

Händelser:

Jag blev kontaktad av Tobias i början av oktober 2010. Pojken var vid detta tillfälle i Calais efter att ha flytt utvisning från Italien, där han fått avslag på sin asylansökan. Jag lämnade pengar några veckor senare och därefter transporterades pojken i lastbil till Travemünde. Där blev han hämtad av Tobias och Malin i en lånad Citroën och kom till Trelleborg den 22/11.

Vid ankomsten till Sverige sökte han omgående asyl och vistades ett par månader på flyktingförläggning varefter han fick besked om avslag. Strax efter beskedet skadade han sig själv och blev inlagd på psyket där han vistades närmare ett halvår. När han blev så kallat mentalt stabil skulle han köras till förvaret innan utvisning men lyckades rymma från polisbilen. Han hittades nedkyld och mycket medtagen av ett tidningsbud som också kommer från Somalia och som kontaktade Ingen människa är illegal, vilka kontaktade mig.

Han fick bo hos mig några dagar men det var verkligen en nödlösning. Vi måste vara försiktiga! Snart blev han hämtad av en bil, och efter några dagar flyttade han hem till en kvinna som mist sin dotter.

 

Kommentarer:

1. 21/2 2012. Kära lilla pojken min! Hur du låg här i sängen, yr av feber och drömmar, och grät och svettades och jag kunde inget annat göra än att hålla på dig, och försöka få någon vätska i dig. Kära, älskade barnet, jag önskar så att jag kunde göra mer för dig!

Ur arkivet

view_module reorder

Fyra dikter: Bön och flerfaldigande, Robert Halvarsson

Gå, gå gå   Ord likt små små ljus som tänds och släcks och släcks och tänds Och om och om igen Förvirringen är lagen En grånad tjänsteman Säger gå, gå, gå ...

Av: Robert Halvarsson | Utopiska geografier | 27 oktober, 2014

Screenshot från Pyongyang Racer (2012)

Nordkorea och dataspel

Grannlandet Sydkorea erbjuder sina medborgare en av världens snabbaste internetuppkopplingar och drygt 90 % har tillgång till internet. Den snabba infrastrukturen har gjort att Sydkorea tillhör de främsta i världen ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 22 januari, 2016

Klaus Rifbjerg. Bild: Froztbyte/Wikipedia

Där brast ett ädelt hjärta

Ivo Holmqvist porträtterar den mångsidige, produktive och danske författaren Klaus Rifbjerg, som gick bort i år.

Av: Ivo Holmqvist | Litteraturens porträtt | 08 april, 2015

Marilyn och satan inom oss

Marilyn och satan inom oss Som ung bjöd hon ner Djävulen i sängen, efter tre äktenskap bjöd hon ner en president. Sedan mördades hon. Stefan Whilde skriver om en av 1900-talets ...

Av: Stefan Whilde | Essäer om film | 07 december, 2006

Inga kontanter och en utebliven rabatt

Min vän hade ånyo varit i Göteborg, men nu hade ingen försökt att sälja kläder till honom från ett bilbaksäte, däremot böcker på det överstora mässgolvet. Därför återvände han egentligen ...

Av: Anders Björnsson | Gästkrönikör | 29 september, 2014

J.D. Salinger - Gåtan som inte var någon gåta

Sveriges Television visade nyligen dokumentären Gåtan Salinger. Den var visst intressant men samtidigt framgick det ganska tydligt att den mystik som omgett J.D. Salinger (1919-2010) inte alls var särdeles mystisk ...

Av: Bertil Falk | Övriga porträtt | 30 juli, 2014

Till landet Barda

Barda: ett land bortom en portal. Så beskrev Erik Persson, en av de skådespelare som varit med i teatergruppen sedan starten, det land som han också ville skulle bli teatergruppens ...

Av: Anna Nyman | Reportage om scenkonst | 02 augusti, 2011

Postmodernismens liv efter detta

För två år sedan publicerades samlingsvolymen Svar på frågan: Vad var det postmoderna?. Skriften kan tolkas som en till akademisk ”nyansering” förklädd äreräddning av ”det postmoderna”. (I skamvrån, som ”onyanserad” ...

Av: David Brolin och Göran Fredriksson | Essäer | 11 Maj, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts