Skagens sista dotter – om Helga Ancher

Aldrig hade någon fötts med gynnsammare förutsättningar att bli konstnär än Helga Ancher. Född 1883 mitt in i Skagenmålarnas guldålder, en tid av fester, arbete och konstdiskussioner. Man sade att ...

Av: Kerstin Svea Dahlén | 02 mars, 2014
Konstens porträtt

Julefrid – gudomligt mörker och den mångkulturella människan

Farmor hade en julgran. I vårt köpcentrum står en julgran. Jag har ingen julgran. I år är julen mörk och varm. Ingen snö, men regn och en massa plusgrader. Bra, säger ...

Av: Annakarin Svedberg | 24 december, 2013
Kulturreportage

Emmakrönika X jag tror mig existera i en blomma

vad kan mina tårar smaka, som nog hennes tårar, droppen som slutligen tidigt klarade separator, efter det min droppe jag fällde i världshav med tesil skilt, vilken hon tog upp ...

Av: Stefan Hammarén | 13 januari, 2009
Stefan Hammarén

Gruppering av verdier

  Det fins ulike måter en kan gruppere verdier, og en av disse er med utgangspunkt i arven fra naturvitenskapelig basert verdiprofil (empirisk, eksperimentell, vitenskap og vitenskapsfilosofi) versus humane og religiøse ...

Av: Thor Olav Olsen | 18 januari, 2011
Agora - filosofiska essäer

Foto Märta Thisner

Scenkonstbiennalen i Norrköping 23-28 maj 2017Det som  överskrider en genre växer sig allt starkare inom teatern. Varför? Antagligen därför att vi har ett sort behov av det som är nytt. Men framförallt  därför att vi lever i en tid där normerna förlorar värde mycket snabbare än tidigare. Roller som aldrig tidigare synts vågar träda fram och  roller som står för hat och våld  träder fram. Det politiska samtalet brutaliseras, självklarheter ifrågasätts, empati åsidosätts, våldet intar en tydligare plats.

 
Föreställningen Everything Remains är smärtsam. Skådespelaren Juli Apponen ställer ut sin nakna kropp, och beskriver d en sårbart och utelämnande. Publiken blir snudd på voyeurer. Det framkallar känslor av genans. Vill vi egentligen se skådespelaren redovisa sin kropps yta helt och hållet? Föreställningen balanserar på en tunn egg, den så att säga undersöker hur långt man kan gå, in i något slags gestaltande icke gestaltning. Eller, lurar jag mig själv? Skådespelaren synliggör, något som osynliggjorts så länge, att detta är oundvikligt: en sådan kropp måste framställas naken, för att få sin självklara plats i världen.
Juli Apponen  i Everything Remains Foto Märta Thisner

Juli Apponen i Everything Remains Foto Märta Thisner

Annons:

Teatern i sin tur söker förklaringar, försöker rätta till det som blivit fel. Åtminstone ser det så ut från mitt eget perspektiv efter att jag besökt ett urval av de sceniska verk och ett seminarium  på scenkonstfestivalen i Norrköping mellan 23-28 maj 2017.   

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

En av de starkaste pjäser jag sett är “Det levda baklänges”. I den berättar Marwan Arkawi från Syrien om sin väg till Sverige. Här hamnar vi bortom medias schablonbilder, de invandrarfientligas slagord och möter en ung man som skulle ha kunnat vuxit upp   i Falköping. Här framställs en människa som med stor ångest tvingas lämna den plats där vänner och familj finns. Föreställningen bygger på ett personligt möte med människan  Marwan Arkawi som berättar sin historia. Publiken leds in i en identifikation med Marwan, genom virtuella glasögon, så att man som publik tappar orienteringen i rummet. I andra delen av pjäsen hamnar vi i Marwans vardagsrum. Han bjuder på kaffe. Det blir ett mycket starkt personligt möte, med en människa som har liknande värderingar som sin publik. Här fungerar teatern som en mötesplats, som en gestaltning av det abstrakta nyhetsflödet. Publiken träder för ett ögonblick in i en relation med skådespelaren.

Ett annat missförhållande gestaltas i Missionären. Här kastas publiken rakt in i ett stycke historia som sällan eller aldrig berättades. Mot en fond av frikyrkorörelse blomstanden dagar i början av 1900-talet låter regissören två kvinnor berätta om flera lesbiska kvinnors historia. Och dessa historia finns där på möten, studiecirklar och i kaffe stunder, i bibeltexter, predikningar självklart närvarande men osynlig. I predikans extas finner vi  en närhet nästan erotiska. Aldrig har jag sett så sinnliga scener, två kvinnor i full sekelskiftes mundering, med varsin bibel i handen i en koreograferat samlag.  Plötsligt blir allt detta så självklart närvarande och dessa kvinnor, de finns i bibeltexter om kärlek, så självklart att också de är inbegripna och åsyftas. Och det frikyrkligt käcka får en kropp som den kanske alltid haft men som inte synts. Mot slutet bjuds publiken på hallongrottor av de två skådespelarna och smaken av en hembakt kaka uppstår i publikens munnar. De är en djupt traditionell smakupplevelse som framkallar minnen av det som tidigare varit osynligt . Missionären ger till  publiken en nyckel . som  synliggör, utan att förtappa sig i den eller den andra  politiska agendan, en djup kärlek till det verkliga livet.  

 

 

Föreställningen Everything Remains är smärtsam. Skådespelaren Juli Apponen ställer ut sin nakna kropp,i sin sårbarhet och ensamhet.  
Publiken förvandlar sig till voyeurer. Vill vi egentligen se skådespelaren visa sin kropps yta helt och hållet? Föreställningen balanserar på en tunn egg, den så att säga undersöker hur långt man kan gå, in i något gestaltande en icke gestaltning. Eller, lurar jag mig själv?  Skådespelaren synliggör, något som osynliggjorts så länge, att detta är oundvikligt: en sådan kropp måste framställas naken, för att få sin självklara plats i världen.   

Det levda baklänges och Everything Remains innehåller alltså ett slags berättande av den egna berättelsen. Det ger skådespelaren en legitimitet att stå på scenen. Syftet här blir tydligt undervisande, det är något som vi som publik ska lära oss. Skådespelarna redovisar en del av sin egen berättelse, en som publiken känner till i allmänhet men kanske inte förstår närmare. Mot detta finns den utbildade skådespelarens yrkesskicklighet i att gestalta roller. Om denna erfarenhet diskuterades det i ett samtal kallat “Den subjektiva tolkningen av skådespelarkroppen”.

Vad händer t ex om man väljer en skådespelare från Nordafrika, i rollen som Medea i en uppsättning i Sverige om rasifierings problem diskuteras i ett samtal mellan skådespelarna, Bahar Pars, Davood Tafvizian, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Marall Nasiri, Maria Salah, Christopher Lehmann,lett av Farnaz Arbabi.  I ett snävt rollsättningsperspektiv, finns inget utrymmeför  att avvika från normen. Och de som tilldelats roller som tidigare bara spelas av blonda svenskar får ofta höra kritiker och publik söka en förklaring till varför rollen utseendemässigt avvek från normen. I uppsättningar får dessa skådespelare ofta göra invandrarna i pjäsen, ofta substanslösa roller. Och frågan blir komplex om man möter en regissör som vill låta rapparen rappa på östermalmsdialek istället för att bryta. Är rapparen då osynliggjord frågar sig någon i panelen. Och just osynliggörande är något som dessa skådespelare upplever varje dag. Inte minst i varianten, när de får en roll, eller utmärkelse påpekar människor i deras närhet att det är bra rent kvoteringsmässigt. Sällan värderas deras yrkesskicklighet.

Sammanfattningsvis så visar dessa tre pjäser ett dokumentärt material, om än på mycket skilda sätt. “Missionären” med sin fina ironi, sina kontraster och demaskering. “Everything remains” med sin sårbara gestaltnings minimalism, sin brutala nakenhet och “Det levda baklänges” med sitt allvar och erbjudande till att kliva in i relation till människan bakom rollen.

Ytterligare en pjäs, sätter fingret på flyktingproblematik. Den mycket fina “Återkomsten” med sin fiffiga scenografi. Ett stycke nästan helt språklöst, och när det väl kommer ord är det oförståeliga. Också den låter publiken att kliva in i identifikation med huvudpersonens vilsenhet i ett nytt land.

Och undervisningen blommar  fullt ut i pjäsen “Den avvikande meningen”.  Föreställningen är uppbyggd som en föreläsning. De två skådespelarna klargör vad fascismen är. Och förklarar vad Sverigedemokraterna har för beröringspunkter med denhär  ideologin. Pjäsen spelades för högstadieskolor i Västra Götaland under 2015. 

    

 

FAKTA

Missionären

Idé, manus, koreografi och regi: Malin Hellkvist Sellén

Skådespelare: Meliz Karlge och Louise Löwenberg

 

Det levda baklänges

Dramaten& och Osynliga Teatern

Medverkande: Marwan Arkawi

samt Joanna Dahlgren, Nasreen Aljanabi Larsson, Jo Rideout

Manus: Marwan Arkawi, Tomas Rajnai, Jens Nielsen

Regi: Tomas Rajnai, Jens Nielsen

 

Den avvikande meningen

Regionteater Väst

Regi: Jens Peter Karlsson

Medverkande: Jan Coster och Michael Engberg

 

Everything Remains

Koncept, koreografi, rum och ljus: Jon R. Skulberg och Juli Apponen

Medverkande: Juli Apponen

 

Ankomsten

Teater

Baserad på en bok av: Shaun Tan

Regi: Thaddeus Phillips

Medverkande: Christian Arin, Nanny Nilsson, Martyna Lisowska och Sam Rigi

 

Seminarium

Den subjektiva tolkningen av skådespelarkroppen

Samtalsledare: Farnaz Arbabi

Medverkande: Bahar Pars, Davood Tafvizian, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Marall Nasiri, Maria Salah, Christopher Lehmann (alla skådespelare till yrket)

 


 

Magnus Dahlerus

Ur arkivet

view_module reorder
Ett landställt skepp där Aralsjön tidigare bredde ut sig

Moder Jord är i kris

Jorden är förutsättning för våra liv. Den är ett gemensamt villkor för allt levande. Jorden har fostrat oss människor, den är vårt arv och vårt ansvar. Det är globalt känt ...

Av: Lena Månsson | Essäer om samhället | 11 februari, 2016

Västerngenrens reformer och möjligheter – 1950-1990. Del 2

Artikelserien Sceniska rum undersöker de sceniska rummen i vår verklighet, vår icke-verklighet och allt däremellan. Serien försöker ge oss nya perspektiv på vad dessa sceniska rum är, vad de innebär och var de finns. Genom undersökningen försöker vi ...

Av: Fredrik Stomberg | Essäer om film | 02 juli, 2013

Kungliga böcker samlade i Stockholm

Kungliga böcker samlade i Stockholm Ett reportage om det kungliga biblioteket Det var en gång för länge sedan en kung. Han tyckte om böcker så mycket att han lade grunden ...

Av: Tidningen Kulturen | Allmänna reportage | 07 september, 2006

Eyvind Johnson : Att läsa, att resa, att skriva

I Personligt dokument skildrar Eyvind Johnson hur han som 19-åring bröt upp från hembygden i Norrbotten: "Och så reste jag på hösten ner till Stockholm. Det liknade flykt och var ...

Av: Björn Gustavsson | Litteraturens porträtt | 02 oktober, 2010

”Klockan två kommer jag att må riktigt illa” – George Bernard Shaw möter…

Det är inte särskilt svårt att vara den perfekta värdinnan och den omtyckte värden. Bara två ord behövs: ”Äntligen!” när gästerna kommer, och ”redan?” när de går (fast man måste ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer | 18 juli, 2012

En politisk ontologi? Om Giorgio Agambens Homo sacer

Vad skulle det innebära att tänka oss politikens ontologi? Som ett politikens ursprung? Före värdeomdömen och olika politiska ideologier och partier. Frågorna ställs av översättaren Sven-Olof Wallenstein i efterskriften till ...

Av: Marie Hållander | Essäer om religionen | 15 januari, 2011

Ioana Nicolaie. Foto Mircea Cărtărescu

Den kvinnliga kroppens erfarenhet träder in i litteraturen – intervju med den rumänska…

Jag är tung, genomskinlig, med geometriska parker som växer under arkader. Jag trycker stenar mot bröstet, jag tycker jag är en damm av sprucken marmor. I nionde månaden är jag ...

Av: Maria Monciu | Litteraturens porträtt | 15 december, 2014

”Johan på snippen han spelte klaver!” Bishop Hill, svenskhet på prärien III

När vi sitter på halmbalar mitt i den vackra parken i svenskbygdens Bishop Hill på prärien i Illinois USA och deltar i det traditionella firandet av Jordbruksdagarna och tillsammans med ...

Av: Benny Holmberg | Kulturreportage | 21 mars, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.