Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Reseaffischer med glamour och humor

 På Nationalmuseet i Helsingfors pågår just nu en utställning över findlänska reseaffischer. Det är startskottet för museet att fira att det självständiga Finland fyller 100 år.

Av: Lena Andersson | 22 Maj, 2017
Kulturreportage

Mer historia åt folket!

Dick Harrison är en av våra mest kända historiker och nu har han tagit itu med att sammanställa Sveriges historia. Men förvånade nog möts hans arbete med populärhistoria med skeptis ...

Av: Anna Erlandsson | 24 oktober, 2011
Essäer om litteratur & böcker

Arkitektur som reklam

Michelin-byggnaden som den framställdes i begynnelsen. Arkitektur som reklam En byggnad har många olika funktioner. En kan vara att förmedla budskap. Våra kyrkor har denna uppgift, som inte bara manifesteras av ...

Av: Bertil Falk | 13 mars, 2010
Essäer om konst

Sonic Boom: "Jag har verkligen ett bra jobb"

Pete "Sonic Boom" Kember är ett fenomen och en engelsk nationalklenod. Från begynnelsen i legendariska psych-drone-rockbandet Spacemen 3 i mitten av 80-talet och framöver via egna bandet Spectrum och sidoprojekt ...

Av: Carl Abrahamsson | 28 oktober, 2010
Musikens porträtt

Litteratur: Lena Carlsson - Jag kan gå i döden för dig men skrifva kan jag ej. En roman.”Minns du min kyss?”

Lena Carlsson tecknar ett närgånget och kärleksfullt porträtt av Selma Lagerlöf där den intima tonen och känsliga hanteringen bygger en trovärdig och ömsint gestaltning av denna litterära gigant.

Lena Carlsson tecknar ett närgånget och kärleksfullt porträtt av Selma Lagerlöf där den intima tonen och känsliga hanteringen bygger en trovärdig och ömsint berättelse om denna litterära gigant.
Lena Carlsson
Jag kan gå i döden för dig men skrifva kan jag ej. En roman.
ISBN: 9789197761734
Förord: Sigrid Combüchen
Förlag: Litorina PressVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Lena Carlsson har skrivit en dramatiserad romanfantasi grundad på ett genuint verklighetsunderlag som uttrycksfull gestaltning av Selma Lagerlöfs ankomst till Landskrona och hur livet tog sig ut där för henne i arbete, vänskap och kärlek under de första åren som skollärarinna. Hon anländer i augusti 1885 till staden.

Det ska gå tjugofyra år från denne inledande punkt i den blyga lärarinnans liv till dess hon vinner världens blickar genom att hon tilldelas det finaste litterära pris man kan få. 1891 ges Gösta Berglings saga ut. 1909 får hon som första kvinna det litterära Nobelpriset. Hon blir också den första kvinnan i Svenska Akademin.

Landskrona under den första tiden i Selmas unga liv erbjuder en lugn period där Selma växer i mogenhet och karaktär i sitt arbete som lärarinna och tillsammans med sina väninnor via brevväxling och i personliga möten. Hon lär sig av livet i staden, hon skriver. Hon umgås med väninnorna.

Hennes lust till orden är total. Dessa ord som snart lägger sig till rätta i ekvilibristiska rader, då hon initialt växer till att bli Gösta Berglings skickliga och världsvinnande skapare.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Hon har brutit sig ur familjen, brutit upp ur den konservera(n)de kvinnorollen, tillryggalagt den första sträckan på den stig som skall leda till friheten och skapandet. Landskrona blir upprinnelsen och det lilla rummet hon förfogar över den absoluta startpunkten där de första orden i Selmas litterära saga läggs. Ingen kan vid dessa ögonblick i det stilla Landskrona förstå vad som sker inne på inackorderingsrummet där pennan enträget raspar mot papperet.

Hennes bästa väninnor vid denna tid är Anna Oom och Elise Malmros. För Annas del är det en känsla av förtrollning när hon får vistas nära Selma och deras brevväxling utvecklas till ett känslosam utbyte av verbala intimiteter. Anna skriver inför deras möte som svar på ett brev från Selma: "Du skulle sakna mig många gånger, sade du - jag saknar dig varje dag. Men ändå så går dagarna och snart är vi framme i slutet av augusti och det är då du ska uppenbara dig."

Och Selma svarar:"Du förlåter mig väl - jag kan gå i döden för dig men skriva kan jag ej. Det skadar mig och även nu irra min tankar bort i drömmarnas land."

Den kärlek som i vår tid blivit så apostroferad och utnämnd hos Selma, exponeras:

"Minns du min kyss?
Anna skruvade på sig och suckade svagt.
Selma strök henne lätt över kinden"

Ordens lyster och välplacerade akter i sina roller ger snart fart i Selmas författarliv. Hon sänder i väg de första kapitlen av Gösta Berglings saga. Mästerverkets fem första kapitel vinner omedelbar beundran:

"...när hon redan är väl bekant med Köpenhamn, behövdes det bara fem kapitel för Sophie Alberti, föreståndaren på den Kvindelige Laeseforening på Amagertorv, fem kapitel i Gösta Berglings saga, för att fröken Alberti skulle öppna dörrarna till den danska litteraturvärlden för den unga lärarinnan från Landskrona. Visserligen ett pris också - de fem kapitel som vann tidningen Iduns första pris år 1890."

Lena Carlsson tecknar ett närgånget och kärleksfullt porträtt av Selma Lagerlöf där den intima tonen och känsliga hanteringen bygger en trovärdig och ömsint berättelse om denna litterära gigant. Man får följa den unga lärarinnan och framtida Nobelpristagaren i en varsam gestaltning av hennes första inneboende år och stapplande steg till eget boende som undervisande småstadslärarinna, samtidigt som hon umgås med sina nära vänner.

I förordet skriver Sigrid Combüchen: "Romanen förmedlar en plikttyngd kvinnas befrielse från de leveranskrav som finns i en släktförtätad, traditionsmängd miljö. Hon går helt enkelt från tryggheten till friheten i att vara sig själv'".

Lena Carlsson född 1947, konst- och litteraturvetare Lunds universitet. Tidigare utgåvor bland annat: Om tre gårdar på Hven, fick Lengertz litteraturpris 2007, Selma, Anna och Elise. Brevväxling mellan Selma Lagerlöf, Anna Oom och Elise Malmros 1886-1937, Del I 1886-1913, Del 2 1914- 1937, Fröken Selma. När Selma Lagerlöf var skolfröken i Landskrona, Arbetarbostaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Benny Holmberg

Ur arkivet

view_module reorder

En intervju med Solomon Burke

Robert Cray, Solomon och Ike Turner. Bild: www.thekingsolomonburke.com En Intervju med Solomon Burke Solomon Burke började sin musikaliska karriär med gospel. På det tidiga 1960-talet gick han över till mer "jordnära ...

Av: Mattias Bergqvist | Musikens porträtt | 30 april, 2009

Mikael Enchell. Foto Cata Portin

Filosemiten Mikael Enckell

”Vad du icke vill att din nästa skall göra dig, det skall du icke göra honom. Det är hela Toran, allt annat är tillämpningar. Gack och studera!” ”Om icke ...

Av: Gunnar Lundin | Agora - filosofiska essäer | 02 oktober, 2016

Jenny Enochsson, Rödvinsfläckar

  Jenny Enochsson (född 1976) bor i Uppsala, Sverige. Hon skriver främst noveller men även lyrik. Ofta översätter hon sina texter till engelska. En del av hennes texter har getts ut i ...

Av: Jenny Enochsson | Utopiska geografier | 02 januari, 2012

Alla vill till Mörkrets hjärta

Gjorde svenska FN-förband sig skyldiga till en massaker i Kongo under 1960-talets fredsmission? Än i dag finns det skäl att åtminstone ställa frågan utan att utmålas som konspiratoriker. "Ett svenskt ...

Av: Klas Lundström | Essäer om litteratur & böcker | 12 november, 2012

Av Jasenko Dervisic

Att1 tillverka2 ett3 ting4, vars5 motstycke6 ej7 tidigare8 setts9, är10 konstnärens11 vision12 Ett13 uttryck14 bland15 dem16 alla17 att18 kalla19 sitt20 eget21 är22 därför23 dennes24 ambition25 Kritiker26 säger27 att28 ingenting29 nytt30 kan31 göras32 ...

Av: Jasenko Dervisic | Utopiska geografier | 15 augusti, 2008

Ossler om mörk musik, industriromantik och Lennart Persson

Innan solospelning och konsert med Thåström på Siesta-festivalen, träffar Tidningen Kulturens Rasmus Thedin, Pelle Ossler på hans hotell i Hässleholm, där det diskuteras inspiration, monotoni och avlidna musikskribenters förmåga att ...

Av: Rasmus Thedin | Musikens porträtt | 11 juni, 2010

Oscar Levertin porträtterad av Carl Larsson 1906

Långdistanslöparens uthållighet

Per Rydén, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, är inte känd för det korta och koncentrerade formatet. TK:s Ivo Holmqvist har läst hans vidlyftigt innehållsrika memoarer.

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 12 september, 2015

Kierkegaard och melankolin som hyllas av romantiken

Det tragiska är att två älskande inte förstår varandra, det komiska är att två som inte förstår varandra älskar varandra.Redan i Sören Kierkegaards debut 1838 - Ur en ännu levandes ...

Av: Ingmar Simonsson | Agora - filosofiska essäer | 24 november, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.