Magnus Göransson Foto Peter Hallin

Idioten och spindeln

Magnus Göransson är tillbaka med sin Idiot.

Av: Magnus Göransson | 13 Maj, 2017
Gästkrönikör

Foto Ivo Holmqvist

Stigmatisering är ett historiskt begrepp när det gäller samhällets syn på psykisk…

Begreppet stigmatsering används ofta i samhällsdebatten. Ordet stigmatisering kan härledas från grekiskans stigma som betyder (bränn) märke, fläck. Ordet kan härledas till en medeltida (ligatur) av bokstäverna sigma och tau.

Av: Gunilla Dored | 22 juni, 2017
Essäer om samhället

Meditation om det mänskliga psyket

En betraktelse kring meditation som kulturellt innehåll. Detta hände 1969 i en förort till Stockholm.

Av: Annakarin Svedberg | 18 juli, 2017
Kulturreportage

Att vara med eller att inte vara med

En av de viktigaste skillnaderna mellan människa och djur är att människan har (ett mycket utvecklat) språk. Det som sociologerna kallar kommunikation mellan människor – uttrycket är mer att tas ...

Av: Carsten Palmer Schale | 03 januari, 2017
Agora - filosofiska essäer

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester - Om Åmåls Bluesfest 2007angela-brown-intervju-1.jpg 
Angela Brown njuter av livet, för allt finns i
musiken och därifrån får hon all sin energi.
Samtliga fotografier: Sally Blomgren

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester

- Om Åmåls Bluesfest 2007

Tidningen Kulturens Sally Blomgren har besökt bluesfesten i Åmål och intervjuat ett antal eminenta bluessångare.

Jag tar en promenad i Sveriges "Bluestown" nummer 1, på stadens kullerstensbelagda gågata, där varje sten så omsorgsfullt en gång i tiden blivit lagd, var och en på sin egna lilla plats. Mina steg leder mig över bron, vilken tar mig in i stadens ljuvliga park. Slår mig ner en stund och beskådar alla de vackra, med en konstnärs ömma hand, formade blomsterarrangemangen. Bluesmusikens rytmiska puls strömmar ut från bakgårdar och krogar. Tanken på att så många människor kan mötas i glädje och harmoni värmer mitt hjärta. Hundratals ideellt arbetande människor samarbetar för att göra Bluesfesten möjlig. En hel vecka skall jag nu få avnjuta bluestoner från gatumusiker, blues från pubar, restauranger och "Arenan". Stadens matställen erbjuder frukostblues, bluesmeny och bluesbakelser.

Känslan, som de afrikaner måste ha rönt, då de en gång i tiden ofrivilligt fördes till Amerika för att betjäna de vita, leder mig till eftertanke. Genom att ta till sången ("bluesen") uthärdade de, och deras sätt att vända svårmod till glädje är beundransvärt. Fantastiskt att vi än idag, i lilla Åmål, kan få ta del av denna glädje och känna den gemenskap som föddes ur deras armod.

 

john-mooney-intervju-4.jpg 
John Mooney

Bluesfesten mjukstartar på måndagens kväll. Tar därför en skön promenad till Hamncompagniet där Harry Banks, PapaDan, Mr JO och Jo' Buddy ger publiken den bästa av känsla. Glädjen över att eventet äntligen startat är märkbar.

- Att kunna gå ut och bara ta en öl och lyssna på go musik är helt underbart, utbrister Mia Banks och rör sig rytmiskt i takt till bluesmusiken.

Jo'Buddy förstärker blueskänslan via sitt i världsklass skickliga sätt,att hantera gitarren. Hans speciella sångröst förmedlar en kärlek på ett alldeles eget sätt.

- Blues för mig är en vän man alltid kan lita på, förklarar Jo'Buddy.

Han tolkar bluesen som den ursprungligen var på ett strålande sätt. Lyriken och musiken bara kommer till honom, och känslan formar han sedan med hjälp av ord och instrumentets tonomfång.

- Att söka sig till "rötterna" är det viktigaste för mig och detta ledde mig till den amerikanska södern där jag äntligen fann dem.

Mina steg styrs till Cafè XO's bakgård, där invigningen av Blusfesten går av stapeln, för att möta Lil' Jimmy Reed, från Alabama, som har gästat Åmål i fem år och blivit ett kärt ansikte att återse. Förra årets vinnare av Junior Blues Prize, Richard Tehler and the Licktones, skall få äran att dela scenen med honom.  

 

lil-jimmy-reed-intervju-1.jpg 
Lil Jimmy Reed

Dagen efter bjuder bland andra Hanna Tolf på sin skönklingande sång som får känslor att svalla. Mitt under hennes uppträdande äntrar bluesföreningens ordförande (Nils Lönnsjö) scenen för att meddela att hon är den lyckliga vinnaren av årets Junior Blues Prize. Hanna Tolf  fortsätter sitt framträdande strålande ikapp med solen.

John Mooney från New Orleans, intar scenen och går samtidigt rakt in i mitt hjärta. Hans unika tolkning av bluesen skapar en nyfikenhet och iver att ta reda på vem denne man är.

- Blues för mig är starka känslor, inte minst mellan man och kvinna, berättar han för mig.

Blues är glädje och inte som många tror en sorglig och svår musik, den är en inre reningsprocess (katharsis) både för mig som artist och åhörarna, anser han. Julia (hans kvinna) kommenterar att John Mooney kan få stora starka män att röras till tårar via sin musik och text. John Mooney skriver lyrik och musik samtidigt steg för steg.

Kvällen närmar sig och jag tar en uppfriskande promenad längs marinan och följer Vänerns strandkant ner till "Arenan", där allas vår Blueskameleont Sven Zetterberg strax skall äntra en av de två stora scenerna.

- Blues är rytmisk och inrymmer hela känslospektrat, med en balansgång mellan dessa poler, och talar till själen, säger han. Sven Zetterberg uttrycker sin bedrövelse över att man i svensk radio inte ger utrymme åt bluesmusiken. Han önskar möjlighet att avnjuta alla de stora bluesartisters skaparverk via det mediet.

Tankarna för mig 16 år tillbaka, då den första Bluesfesten gick av stapeln. Dock inte med alla dessa tusentals människor (rekord slaget på samtliga spelställen och besöksantalet hamnade på över 6.000 strecket i år) som idag vallfärdar hit för att gästa eventet, utan enbart ett blygsamt antal av knappt 500 besökare.

 

sven-zetterberg-intervju-3.jpg 
Sven Zetterberg

"Arenan" lockar även med alla de färgsprakande stånd som är placerade utefter väggarna fyllda med bluesartiklar. Hundra kronor fattigare beger jag mig nu mot scenen.

Angela Brown, Chicago, står beredd att äntra denna med sitt sedvanliga "moment" där hon fokuserar, andas in och bara "är" ett ögonblick. Angela Browns entrè är av hög klass och absolut unik. Hon möter publiken och blir ett med denna från första sekund, med en scennärvaro som sällan skådas och med en energi som vilken vältränad som helst skulle avundas, leder hon publiken på ett sätt som bara hon kan.

Angela Brown "dubbades" till "The Bessie Smith of the 80's", och senare "the 90's". Kvinnan, som blivit omskriven som en av de få nu levande blueslegenderna, sprider trygghet och lugn när hon möter mig på hotellet för vår avtalade intervju. Då hon inser att det är stängt överallt där man kan slå sig ner, tog hon det med lugn fattning. Angela Brown sätter sig helt sonika tillrätta i den stora trappan i foajèn, utan några märkvärdigheter. Värme och glädje sprider sig i hennes ansikte när hon delar med sig av ett minnesvärt ögonblick hon erfarit under sin tid som artist. Händelsen utspelade sig under en konsert tillsammans med Dizzy Gillespie (en av Amerikas främsta trumpetare). En mamma kunde inte få sin baby att sluta gråta och blev märkbart nervös. Angela Brown slutade sjunga och gick fram till mamman, frågade om hon kunde få hålla babyn, vilket hon fick.

- Jag lade barnet i ett säkert grepp i min famn, gick upp på scenen och fortsatte mitt uppträdande. Angela Brown tittade barnet i ögonen och började sjungande vyssja babyn som, trots trumpetblås och ljud, strax somnade i hennes famn.

Jag tror att mamman uppskattade det, säger Angela Brown.

Angela Brown berättar att hon, till hennes fars förtvivlan, började satsa på sången helt och fullt som 20-åring.

- Min pappa tyckte jag kunde skaffa mig ett "riktigt" jobb. Hon valde ändå att följa sitt hjärta, för tanken att leva utan musiken gjorde henne olycklig. 

- Jag njuter av livet, för allt finns i musiken och därifrån får jag min energi. Blues är för mig "sanningen", vilken all folkmusik handlar om, och bluesen "är" folkmusik. Människor kan förenas i alla dessa känslor. It's a living condition och blues handlar om just levnadsförhållanden och livet.

Promenerar nu hemåt i nattmörkret och lägger ytterligare en Bluesfest bakom mig. Under armen har jag Blues unfolded vilken är den första boken om blueslivet i Sverige. Boken är författad av Tony Berg och Robert Wangeby.

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester man först efteråt riktigt kan ta till sig och fullt ut njuta av. Bilder, bluesboken och skivor jag införskaffat kommer att hjälpa minnena att åter träda fram i mitt medvetande en lång bit in på höstkanten. Minnen som Bob Storger, "coolaste" mannen på banan, Lil Jimmy Reed, eventets "mest rutinerade", Billy Boy Arnold, "den äkta gentlemannen", Jo'Buddy, "gitarrvirtuosen", Travis Haddix, den stora "charmören", John Mooney, den "hetaste" och Angela Brown, "publikens älskling".

Sally Blomgren

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder

Fyra dikter: Bön och flerfaldigande, Robert Halvarsson

Gå, gå gå   Ord likt små små ljus som tänds och släcks och släcks och tänds Och om och om igen Förvirringen är lagen En grånad tjänsteman Säger gå, gå, gå ...

Av: Robert Halvarsson | Utopiska geografier | 27 oktober, 2014

Screenshot från Pyongyang Racer (2012)

Nordkorea och dataspel

Grannlandet Sydkorea erbjuder sina medborgare en av världens snabbaste internetuppkopplingar och drygt 90 % har tillgång till internet. Den snabba infrastrukturen har gjort att Sydkorea tillhör de främsta i världen ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 22 januari, 2016

Klaus Rifbjerg. Bild: Froztbyte/Wikipedia

Där brast ett ädelt hjärta

Ivo Holmqvist porträtterar den mångsidige, produktive och danske författaren Klaus Rifbjerg, som gick bort i år.

Av: Ivo Holmqvist | Litteraturens porträtt | 08 april, 2015

Marilyn och satan inom oss

Marilyn och satan inom oss Som ung bjöd hon ner Djävulen i sängen, efter tre äktenskap bjöd hon ner en president. Sedan mördades hon. Stefan Whilde skriver om en av 1900-talets ...

Av: Stefan Whilde | Essäer om film | 07 december, 2006

Inga kontanter och en utebliven rabatt

Min vän hade ånyo varit i Göteborg, men nu hade ingen försökt att sälja kläder till honom från ett bilbaksäte, däremot böcker på det överstora mässgolvet. Därför återvände han egentligen ...

Av: Anders Björnsson | Gästkrönikör | 29 september, 2014

J.D. Salinger - Gåtan som inte var någon gåta

Sveriges Television visade nyligen dokumentären Gåtan Salinger. Den var visst intressant men samtidigt framgick det ganska tydligt att den mystik som omgett J.D. Salinger (1919-2010) inte alls var särdeles mystisk ...

Av: Bertil Falk | Övriga porträtt | 30 juli, 2014

Till landet Barda

Barda: ett land bortom en portal. Så beskrev Erik Persson, en av de skådespelare som varit med i teatergruppen sedan starten, det land som han också ville skulle bli teatergruppens ...

Av: Anna Nyman | Reportage om scenkonst | 02 augusti, 2011

Postmodernismens liv efter detta

För två år sedan publicerades samlingsvolymen Svar på frågan: Vad var det postmoderna?. Skriften kan tolkas som en till akademisk ”nyansering” förklädd äreräddning av ”det postmoderna”. (I skamvrån, som ”onyanserad” ...

Av: David Brolin och Göran Fredriksson | Essäer | 11 Maj, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts