Den baltiske udstilling – Baltiska Utställningen – i Malmø 1914

For 500 år siden var Malmø Danmarks største by; det var her reformationen og det danske skriftsprog blev grundlagt. Det var nemlig i Malmø, at Christiern Pedersen sad og oversatte ...

Av: Søren Sørensen | 18 april, 2014
Essäer

Estetikk

Innledning Denne artikkelen er om estetikk. ‘Estetikk’ er et grunnbegrep. Begrepet har flere ulike betydninger, der de viktigste av dem er disse: For det første, at begrepet henviser til et adjektiv ...

Av: Thor Olav Olsen | 02 november, 2013
Agora - filosofiska essäer

Isprinsessan

  "Ett välskapt gossebarn." Orden tränger in och skingrar nio missfall; de sju tidiga och de bägge sena. Barnmorskan lägger pojken i Klaras famn. I ögonens springor möter han moderns blick. Tomas ...

Av: Else-Britt Kjellqvist | 07 mars, 2011
Utopiska geografier

dr Krabba 8

Janne Karlsson, född 1973 och bosatt i Linköping med mina två söner. Har arbetat inom vården i 20 år, men sade upp mig 2010 för att satsa helhjärtat på tecknandet. Då ...

Av: Janne Karlsson | 25 november, 2011
Kulturen strippar

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester - Om Åmåls Bluesfest 2007angela-brown-intervju-1.jpg 
Angela Brown njuter av livet, för allt finns i
musiken och därifrån får hon all sin energi.
Samtliga fotografier: Sally Blomgren

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester

- Om Åmåls Bluesfest 2007

Tidningen Kulturens Sally Blomgren har besökt bluesfesten i Åmål och intervjuat ett antal eminenta bluessångare.

Jag tar en promenad i Sveriges "Bluestown" nummer 1, på stadens kullerstensbelagda gågata, där varje sten så omsorgsfullt en gång i tiden blivit lagd, var och en på sin egna lilla plats. Mina steg leder mig över bron, vilken tar mig in i stadens ljuvliga park. Slår mig ner en stund och beskådar alla de vackra, med en konstnärs ömma hand, formade blomsterarrangemangen. Bluesmusikens rytmiska puls strömmar ut från bakgårdar och krogar. Tanken på att så många människor kan mötas i glädje och harmoni värmer mitt hjärta. Hundratals ideellt arbetande människor samarbetar för att göra Bluesfesten möjlig. En hel vecka skall jag nu få avnjuta bluestoner från gatumusiker, blues från pubar, restauranger och "Arenan". Stadens matställen erbjuder frukostblues, bluesmeny och bluesbakelser.

Känslan, som de afrikaner måste ha rönt, då de en gång i tiden ofrivilligt fördes till Amerika för att betjäna de vita, leder mig till eftertanke. Genom att ta till sången ("bluesen") uthärdade de, och deras sätt att vända svårmod till glädje är beundransvärt. Fantastiskt att vi än idag, i lilla Åmål, kan få ta del av denna glädje och känna den gemenskap som föddes ur deras armod.

 

john-mooney-intervju-4.jpg 
John Mooney

Bluesfesten mjukstartar på måndagens kväll. Tar därför en skön promenad till Hamncompagniet där Harry Banks, PapaDan, Mr JO och Jo' Buddy ger publiken den bästa av känsla. Glädjen över att eventet äntligen startat är märkbar.

- Att kunna gå ut och bara ta en öl och lyssna på go musik är helt underbart, utbrister Mia Banks och rör sig rytmiskt i takt till bluesmusiken.

Jo'Buddy förstärker blueskänslan via sitt i världsklass skickliga sätt,att hantera gitarren. Hans speciella sångröst förmedlar en kärlek på ett alldeles eget sätt.

- Blues för mig är en vän man alltid kan lita på, förklarar Jo'Buddy.

Han tolkar bluesen som den ursprungligen var på ett strålande sätt. Lyriken och musiken bara kommer till honom, och känslan formar han sedan med hjälp av ord och instrumentets tonomfång.

- Att söka sig till "rötterna" är det viktigaste för mig och detta ledde mig till den amerikanska södern där jag äntligen fann dem.

Mina steg styrs till Cafè XO's bakgård, där invigningen av Blusfesten går av stapeln, för att möta Lil' Jimmy Reed, från Alabama, som har gästat Åmål i fem år och blivit ett kärt ansikte att återse. Förra årets vinnare av Junior Blues Prize, Richard Tehler and the Licktones, skall få äran att dela scenen med honom.  

 

lil-jimmy-reed-intervju-1.jpg 
Lil Jimmy Reed

Dagen efter bjuder bland andra Hanna Tolf på sin skönklingande sång som får känslor att svalla. Mitt under hennes uppträdande äntrar bluesföreningens ordförande (Nils Lönnsjö) scenen för att meddela att hon är den lyckliga vinnaren av årets Junior Blues Prize. Hanna Tolf  fortsätter sitt framträdande strålande ikapp med solen.

John Mooney från New Orleans, intar scenen och går samtidigt rakt in i mitt hjärta. Hans unika tolkning av bluesen skapar en nyfikenhet och iver att ta reda på vem denne man är.

- Blues för mig är starka känslor, inte minst mellan man och kvinna, berättar han för mig.

Blues är glädje och inte som många tror en sorglig och svår musik, den är en inre reningsprocess (katharsis) både för mig som artist och åhörarna, anser han. Julia (hans kvinna) kommenterar att John Mooney kan få stora starka män att röras till tårar via sin musik och text. John Mooney skriver lyrik och musik samtidigt steg för steg.

Kvällen närmar sig och jag tar en uppfriskande promenad längs marinan och följer Vänerns strandkant ner till "Arenan", där allas vår Blueskameleont Sven Zetterberg strax skall äntra en av de två stora scenerna.

- Blues är rytmisk och inrymmer hela känslospektrat, med en balansgång mellan dessa poler, och talar till själen, säger han. Sven Zetterberg uttrycker sin bedrövelse över att man i svensk radio inte ger utrymme åt bluesmusiken. Han önskar möjlighet att avnjuta alla de stora bluesartisters skaparverk via det mediet.

Tankarna för mig 16 år tillbaka, då den första Bluesfesten gick av stapeln. Dock inte med alla dessa tusentals människor (rekord slaget på samtliga spelställen och besöksantalet hamnade på över 6.000 strecket i år) som idag vallfärdar hit för att gästa eventet, utan enbart ett blygsamt antal av knappt 500 besökare.

 

sven-zetterberg-intervju-3.jpg 
Sven Zetterberg

"Arenan" lockar även med alla de färgsprakande stånd som är placerade utefter väggarna fyllda med bluesartiklar. Hundra kronor fattigare beger jag mig nu mot scenen.

Angela Brown, Chicago, står beredd att äntra denna med sitt sedvanliga "moment" där hon fokuserar, andas in och bara "är" ett ögonblick. Angela Browns entrè är av hög klass och absolut unik. Hon möter publiken och blir ett med denna från första sekund, med en scennärvaro som sällan skådas och med en energi som vilken vältränad som helst skulle avundas, leder hon publiken på ett sätt som bara hon kan.

Angela Brown "dubbades" till "The Bessie Smith of the 80's", och senare "the 90's". Kvinnan, som blivit omskriven som en av de få nu levande blueslegenderna, sprider trygghet och lugn när hon möter mig på hotellet för vår avtalade intervju. Då hon inser att det är stängt överallt där man kan slå sig ner, tog hon det med lugn fattning. Angela Brown sätter sig helt sonika tillrätta i den stora trappan i foajèn, utan några märkvärdigheter. Värme och glädje sprider sig i hennes ansikte när hon delar med sig av ett minnesvärt ögonblick hon erfarit under sin tid som artist. Händelsen utspelade sig under en konsert tillsammans med Dizzy Gillespie (en av Amerikas främsta trumpetare). En mamma kunde inte få sin baby att sluta gråta och blev märkbart nervös. Angela Brown slutade sjunga och gick fram till mamman, frågade om hon kunde få hålla babyn, vilket hon fick.

- Jag lade barnet i ett säkert grepp i min famn, gick upp på scenen och fortsatte mitt uppträdande. Angela Brown tittade barnet i ögonen och började sjungande vyssja babyn som, trots trumpetblås och ljud, strax somnade i hennes famn.

Jag tror att mamman uppskattade det, säger Angela Brown.

Angela Brown berättar att hon, till hennes fars förtvivlan, började satsa på sången helt och fullt som 20-åring.

- Min pappa tyckte jag kunde skaffa mig ett "riktigt" jobb. Hon valde ändå att följa sitt hjärta, för tanken att leva utan musiken gjorde henne olycklig. 

- Jag njuter av livet, för allt finns i musiken och därifrån får jag min energi. Blues är för mig "sanningen", vilken all folkmusik handlar om, och bluesen "är" folkmusik. Människor kan förenas i alla dessa känslor. It's a living condition och blues handlar om just levnadsförhållanden och livet.

Promenerar nu hemåt i nattmörkret och lägger ytterligare en Bluesfest bakom mig. Under armen har jag Blues unfolded vilken är den första boken om blueslivet i Sverige. Boken är författad av Tony Berg och Robert Wangeby.

Bluesfesten är som en intensiv och händelserik semester man först efteråt riktigt kan ta till sig och fullt ut njuta av. Bilder, bluesboken och skivor jag införskaffat kommer att hjälpa minnena att åter träda fram i mitt medvetande en lång bit in på höstkanten. Minnen som Bob Storger, "coolaste" mannen på banan, Lil Jimmy Reed, eventets "mest rutinerade", Billy Boy Arnold, "den äkta gentlemannen", Jo'Buddy, "gitarrvirtuosen", Travis Haddix, den stora "charmören", John Mooney, den "hetaste" och Angela Brown, "publikens älskling".

Sally Blomgren

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder

Kultur, kulturfenomen og vitenskap

Emnet for artikkelen min knytter an til de ulike fagvitenskapenes forsøk på å forklare hva som menes med «'kultur og kulturfenomen'»; ut fra sikten min inn til kultur og kulturfenomen ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 29 mars, 2011

Buddhismen och Västvärlden. Samverkan och anpassning

Buddha Shakyamunis födelse ur sin mors sida (Nepal, 1570)Buddhismen är en ytterligt mångskiftande religion som innehåller ett flertal skolor och olika tolkningar har gett upphov till skilda riktningar. Den viktigaste ...

Av: Lena Månsson | Essäer om religionen | 09 mars, 2009

 Den lille pojken med blommorna

Som pojke samlade och pressade August Strindberg blommor. Ömt vårdade han sina insekt- och mineralsamlingar. Efter att ha läst en bok om lantmäteri gav han sig ut och mätte upp ...

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 01 februari, 2015

”Johan på snippen han spelte klaver!” Bishop Hill, svenskhet på prärien III

När vi sitter på halmbalar mitt i den vackra parken i svenskbygdens Bishop Hill på prärien i Illinois USA och deltar i det traditionella firandet av Jordbruksdagarna och tillsammans med ...

Av: Benny Holmberg | Kulturreportage | 21 mars, 2014

Fann en kamouflagétalja förtäljt

För det första ett nytt begrepp, enligt loserförfattarerfarenhet, står för begrepp som myntar ens oavhängiga sanningar, allt enligt min loserförfattarerfarenhet lämnade montörer, installatörer, elverksgubbar, telefonbolagsdårar och entrepranadfarbröder eller deras insepektörer ...

Av: Stefan Hammarèn | Stefan Hammarén | 03 juli, 2013

Leif Holmstrand . Utdrag ur ”Afrikaneserna”

Leif Holmstrand är författare, musiker och konstnär med en saboterande queer inställning till språk och mänsklighet. Monsterkropp och monsteridentitet rinner igenom maskulint och feminint kodade kläder och ställer till det ...

Av: Leif Holmstrand | Utopiska geografier | 10 december, 2012

Den 4 december 1993 dog Frank Zappa, en av dem oförglömliga

I januari 1968 utgav Frank Zappas band The Mothers Of Invention den första utgåvan av sin tredje officiella LP. Zappas ursprungliga plan för vad denna LP skulle innehålla ändrades totalt ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 04 december, 2012

benjamin 33

   

Av: Håkan Eklund | Kulturen strippar | 31 mars, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts