Veckan från Gregorius Magnus

Mer än hälften av riksdagsledamöterna som slutade efter valet i höstas försörjs fortfarande av riksdagen. En granskning som Svt har gjort visar att 77 av 122 tidigare riksdagsledamöter fortfarande nu ...

Av: Gregor Flakierski | 12 juni, 2011
Veckans titt i hyllan

Håller Vilhelm Moberg på att bli ett varumärke?

Håller Vilhelm Moberg på att bli en bortglömd författare? I hans rika författarskap har de stora romanerna allt mer kommit att dominera. Inte minst utvandrarsviten riskerar idag att bli ett ...

Av: Mikael Löwegren | 03 november, 2011
Essäer om litteratur & böcker

Whilde Stefan. Foto: Samuel Dante

Anteckningar om shoppingbordeller, bortgjordhet, D-vitamin och Einsteins mirakel

En ny månadskrönika av Stefan Whilde som berättar i 4 punkter om mycket och om inget.

Av: Stefan Whilde | 01 mars, 2015
Stefan Whilde

Tre tusendelar

Vi har lagt ytterligare ett OS till handlingarna, 2012 i London. Rätteligen ska också Wales och Skottland nämnas, de olika sporterna har varit utspridda över olika delar av Storbritannien. Eller ...

Av: Per-Inge Planefors | 14 augusti, 2012
Gästkrönikör

På båda sidor om floden RhônealtFrankrike är inte Paris, ej heller Rivieran. För mig är Frankrike ett mer lantligt och glesbefolkat landskap beläget någonstans mellan stad och hav.
Jag puttrar fram i hyrbil längs småvägar väster och öster om floden Rhône i departementen Ardèche och Drôme, vilka tillsammans är något större än Skåne till ytan. Bortåt 800 000 människor lever här, de flesta i små byar och mindre städer. Valence är områdets största stad med cirka 70 000 invånare.

Det är en lantlig rikt varierad region med bergskedjan Cevennerna i väster, Alperna i öster, Provence i söder och storstaden Lyon några mil norr om den övre gränsen. Landskapet är mestadels starkt kuperat med djupa lummiga floddalar och vidsträckta högplatåer där kor, hästar, får och getter går i bet. Det är också en färggrann och doftrik trakt med gulblommande ginst, blå lavendelfält, röd vallmo, solmogna aprikoser, silverfärgade olivträd och massor av vin.

Floden Ardèche rinner genom departementet med samma namn från källorna i Cevennerna österut till Rhône. En del av dess lopp - den knappt fyra mil långa sträckan mellan Vallon-Pont-d'Arc och Saint-Martin-d'Ardèche - kallas Gorges de l'Ardèche. I slingrande meanderbågar flyter floden fram. Från svindlande höjder kan man följa dess färd, se den glittra i solljuset nedanför de lodräta väggarna av kalksten. Ett pärlband av kanoter glider fram på vattnet.

alt En halvmil norr om Gorges de l'Ardèche, nära byn Saint-Remèze, ligger det väldoftande lavendelmuseet, Musée de la Lavande, där man kan lära sig allt om olika slags lavendlar, hur oljan destilleras fram och vad den används till. I museets shops säljs allehanda lavendelprodukter.

I flodens närhet finns även ett antal sevärda grottor, bland annat den jättelika Aven d'Orgnac. Än mer berömd är den så kallade Chauvetgrottan, men dit kommer allmänheten aldrig att ges tillträde. Den upptäcktes i december 1994 av speleologen Jean-Marie Chauvet som klättrade längs de branta klipporna. Plötsligt vaknade den mänskliga förhistorien till liv, sträckte på sig, gäspade, lyfte vingen och slog till. Luftdraget fortplantade sig genom en springa i bergväggen och träffade Chauvet som en pust av forntidens andedräkt.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

alt Grottan finns 300 väggmålningar och lika många ristningar som är över 30 000 år gamla. Sannolikt rör det sig om de äldsta proven på mänsklig konst som överhuvudtaget har påträffats i världen. Det finns planer på att bygga en exakt fullskalemodell av grottan, men för närvarande får besökare nöja sig med ett provisoriskt museum i Vallon-Pont-d'Arc, nära fyndplatsen. Där visas film och ett antal reproducerade konstverk. Nyligen gjorde också den legendariske tyske regissören Werner Herzog en dokumentär 3D-film, Cave of Forgotten Dreams, om Chauvetgrottan.

I området kring Vallon-Pont-d'Arc finns ett överflöd av campingplatser, kanotuthyrare, restauranger och hotell, men om man söker sig några mil bort hittar man mängder av pittoreska och av turismen nästan orörda byar. Västerut, utanför samhället Les Vans, ligger den bedårande medeltida byn Naves. Och en liten bit norrut finns minst lika vackra pärlor med fantasieggande namn som Labeaume, Balazuc, Vogüé och Vinezac. I den sistnämnda byn hyr jag ett gammalt stenhus en vecka.
Med en detaljerad karta kör jag runt i trakten på små krokiga vägar, ofta på måfå, hamnar på underbara platser jag inte visste fanns, som den alltjämt eleganta men något bedagade kurorten Vals-les-Bains med casino, park med hundraåriga cederträd och jättelika furor samt flotta kurortshotell med åldersstigna gäster. Jag handlar grönsaker, frukt, ost, korv, bröd och vin på lokala marknader, tillagar maten i mitt kök och äter den i kvällssolen i en trädgård omgiven av vinfält.

alt På andra sidan Rhônefloden, i öster, ligger departementet Drôme, vilket - i likhet med Ardèche - är rikt på njutningar. Det kan vara lämpligt att börja med vin och choklad i den lilla staden Tain-l'Hermitage, ett par mil norr om Valence.
Runt samhället ligger några av Rhônedalens främsta vindistrikt: Hermitage, Crozes-Hermitage och Saint-Joseph. Man kan besöka och provsmaka vin hos en handfull producenter i Tain med omnejd, bland annat det välrenommerade vinhuset M Chapoutier, som har en utmärkt butik ett stenkast från järnvägsstationen.
Vinernas bouquet i all ära, men över de centrala delarna av Tain svävar en ännu mer förförande doft - en rund, mättad ljuvlig arom som härrör från nyrostade kakaobönor.

Doften kommer från chokladtillverkaren Valrhona, som har sina lokaler med tillhörande butik vid genomfartsleden Avenue du Président Roosevelt. Företaget startades 1922 av en konditor som var missnöjd med kvaliteten på den choklad som fanns att tillgå. Sedan dess har målet varit att göra världens bästa choklad.
I Romans-sur-Isère, drygt en mil österut, kan alla skoälskare få sitt lystmäte genom att besöka Musée International de la Chaussure. Här finns 16 500 utställningsföremål som visar det mesta som har med människokroppen nedre extremiteter att göra - allt från mumifierade egyptiska fötter till enormt högklackade stövlar, omöjliga att gå i, för skofetischister.

Vissa föremål är 4 000 år gamla men i första hand rör det sig om utsökta moderna kvinnoskor, designade av kreatörer som Hermès, Paco Rabanne, André Perugia och Roger Vivier. Om någon är intresserad av att beskåda de skor som Leonardo di Caprio och Kate Winslet använde i filmen Titanic så finns de till beskådan i skomuseet.
Tre mil norr om Romans, i det lilla samhället Hauterives, reser sig ett av de märkligaste och mest egensinniga byggnadsverk som världen har skådat: Palais Idéal. Vad ska man kalla det? Ett fantasislott kanske, en gestaltad dröm. I en lummig trädgård mellan grönskande träd uppenbarar sig det tjugosex meter långa, fjorton meter breda och tio meter höga slottet med alla sina tinnar och torn, terrasser och altaner, trappor och gångar, utsmyckningar och inskriptioner. "Ett liv utan ögonmärke är en chimär", står det på ett ställe.

alt Mannen som ristade detta i stenen, Ferdinand Cheval, tillträdde en tjänst som brevbärare i Hauterives 1869. Tio år senare snubblade han på en vacker och egendomlig sten. Det var så det började. Sedan fortsatte han under 33 års tid att samla märkliga stenar under sina brevbärarturer. I början stoppade han dem i postväskan, så småningom fick han ta en skottkärra till hjälp. Och av alla dessa stenar byggde han sitt slott i sin trädgård utan kunskap om vare sig arkitektur, konst eller byggnadsteknik. Han gjorde slut på 3 500 säckar cement och höll på i 10 000 dagar. Resultatet blev sagolikt.

Från norra Drôme kör jag söderut genom det mäktiga bergsområdet Vercors, där smala vägar längs hisnande stup stundtals kräver starka nerver. Jag är på väg mot den provensalska delen av departementet, Drôme Provençale. Olivträdens silverfärgade blad skälver när en vindpust plötsligt ger sig till känna. Här och var syns stegar resta mot andra sorters träd och ur kronornas grenverk sticker varma franska kvinnoarmar fram. Man skördar lindblommor och körsbär. Lindblommorna körs sedan i stora lass till marknaden i Buis-les-Baronnies för att säljas.

alt Oliverna, däremot, forslas i allmänhet till Nyons, där man kan besöka olivmuseer och tillverkare av olivolja, exempelvis Moulin Dozol som funnits sedan 1750. Det är en trivsam småstad att flanera i bland färggranna marknadsstånd och förföriska dofter från parfymdestillerier, caféer och restauranger.
Jag befinner mig i livsnjutarnas land, tänker jag. Understundom får jag till och med för mig att jag har förirrat mig rakt in i paradiset.

Johan Werkmäster, text och bilder


Ur arkivet

view_module reorder

Kulturmarxismen och staten

Kulturmarxism är ett ord som ständigt återkommer hos personer som intresserar sig för relationen mellan vänstern, den vänstervridna liberalismen och de senaste årtiondenas politiska utveckling. En utveckling som i allt ...

Av: Anton Stigermark | Agora - filosofiska essäer | 24 april, 2014

Rebellerna förstör Syriens kultur

Ända sedan konflikten i Syrien bröt ut har jag pekat på wahhabismens inflytande i rebellrörelsen. I början var det få som lyssnade och många som tvivlade. Dessutom var och är ...

Av: Mohamed Omar | Gästkrönikör | 11 januari, 2014

Jeremiah Karlsson

Akvariecaféet

En ny novell av författaren Jeremiah Karlsson

Av: Jeremiah Karlsson | Utopiska geografier | 23 november, 2017

Orientalism – västs syn på Öst

Foto: Simon Amarcord TEMA ÖST-VÄST Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi beskriver hur den västerländska självbilden vuxit fram i kontrast till ett, mer eller mindre, konstruerat Öst. Resor till fjärran länder i syfte att upptäcka ...

Av: Mohammad Fazlhashemi | Essäer om samhället | 30 april, 2008

Takfresk i Camera degli Sposi, detalj

Det är bara att lyssna i tystnad

Femhundratio år efter Andrea Mantegnas död - ett litet porträtt genom några av konstnärens verk. Den 13 september 1506 dog en av renässansen mest betydande konstnärer: Andrea Mantegna. Vem var ...

Av: Guido Zeccola | Konstens porträtt | 06 januari, 2016

Nätet. Foto: Sunna Nordgren

Papper eller skärm?

Ett fotografi från ett fullsatt persontåg på 1950-talet visar hur varenda passagerare läser dagstidningen. Bilden har nyligen spridits på så kallade sociala medier – under den ironiska titeln ”All den ...

Av: Tidningen Kulturen | Björn Gustavsson | 10 september, 2015

Elvis Graceland - i Danmark

Danmark har fått sitt eget Graceland. På en åker vid södra infarten till staden Randers på Jylland, knappt 15 mil söder om Fredrikshavn, har en kopia av Elvis Presleys legendariska ...

Av: Johan Werkmäster | Kulturreportage | 19 Maj, 2011

Andalusien, i toleransens namn

Foto: Anne Edelstam Den mest befolkade av Spaniens regioner med Sevilla som huvudstad, vackert belägen i den södra delen av landet, är ett smycke i morisk arkitektur sedan dess arabiska ...

Av: Anne Edelstam | Resereportage | 30 november, 2008

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.