Clara Peeters - Stilleben tidigt 1600-tal

Från egyptisk gudom till LOL-katt – katten i konsten

I mitt Facebook flöde återkommer de hela tiden. Dessa gulliga, roliga och knasiga katter som i videoklipp efter videoklipp gömmer sig i kartonger, brottar ner småbarn, gör spektakulära volter i ...

Av: Mathias Jansson | 29 december, 2014
Essäer om konst

En brun lögn - Kamprad och nazismen

Den bruna sörjan – full av miljoner liter av det rödaste blod – blir vi aldrig fria ifrån. Nazismen är genom det industrialiserade och rationella tillvägagångssättet att utrota människor en ...

Av: Crister Enander | 27 augusti, 2011
Crister Enander

Alma – Vindens brud

Alma föddes Schindler, men är för eftervärlden mest känd som Alma Mahler, efter giftermålet med den böhmiske-judiske tonsättaren Gustav Mahler. Hon var dotter till bildkonstnären Emil Jakob Schindler och Anna von ...

Av: Gilda Melodia | 01 oktober, 2014
Övriga porträtt

Man kan aldrig vara försiktig nog

När de byggde sitt bo och när de flyttade in vet jag inte. Men plötsligt var de där: vilda bin och deras bo, hängande från taket som Babylons hängande trädgårdar ...

Av: © Vladimir Oravsky | 30 november, 2013
Gästkrönikör

En resa till LübeckBjörn Gustavsson skriver om en spännande resa till Lübeck
 

 

Runt Lübeck-bukten finns spahotell, vandrings- och cykelleder genom naturreservat och bokskogar, fridfulla byar och pittoreska småstäder – utslängda i ett österlenskt böljande landskap, med sädesfält där vallmon sommartid lyser röd. Men här finns också kalkstensvita klippor och branter som hämtade ur en Caspar David Friedrich-målning. Lägg därtill kulturstaden Lübeck och mycket annat och förutsättningarna för en lyckad semester är stora. Och vill man dessutom uppleva storstadsliv är det inte långt till Hamburg.

Annons:

De breda sandstränderna runt den vidsträckta Lübeck-bukten har ända sedan tidigt 1800-tal lockat badturister från hela Nordeuropa. Särskilt fram till andra världskriget var Travemünde ett omtyckt semestermål även för svenska semesterfirare. Nya resvanor har med tiden dock medfört att många missar denna sommarpärla.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Tyskarna vårdar sin gamla badortskultur. På de välskötta sandstränderna står klassiska badhytter på raka led (Ordnung muss sein!). Anrika sekelskifteshotell har byggts om och bjuder på uppdaterad lyx. De lite bedagat romantiska exteriörerna i Travemünde ger en atmosfär av gånga tiders high society-living. Den pittoreska lilla sommarstaden påminner om klassiska kurorter som Baden-Baden, Marienbad och Karlsbad. Den övervägande låga bebyggelsen gör det också lätt att associera till danska Skagen.

Runt Lübeck-bukten finns spahotell, vandrings- och cykelleder genom naturreservat och bokskogar, fridfulla byar och pittoreska småstäder – utslängda i ett österlenskt böljande landskap, med sädesfält där vallmon sommartid lyser röd. Men här finns också kalkstensvita klippor och branter som hämtade ur en Caspar David Friedrich-målning. Lägg därtill kulturstaden Lübeck och mycket annat och förutsättningarna för en lyckad semester är stora. Och vill man dessutom uppleva storstadsliv är det inte långt till Hamburg.

Ytterligare ett skäl att semestra i Tyskland är det fördelaktiga prisläget. Generellt ligger prisnivån 20—25 procent lägre än i Sverige. Och exempelvis alkohol kostar bara hälften så mycket.

Till Travemünde tar man sig smidigt med Stena Line, vars färjelinje Göteborg—Kiel i år firar 50-årsjubileum och där man till förmånliga paketpriser kan ta med både familj och bil. Det finns även hotellpaket för den som i förväg vill försäkra sig om hotellrum i området.

Man kan även åka färja Skåne–Travemünde eller köra ner genom Danmark och sedan välja den korta färjerutten Rödby—Puttgarden (45 minuters restid). Täta turer dygnet om! (En planerad tunnel är tänkt att öppna om 4—5 år.)

Avstånden är små i området Kiel—Lübeck och vägarna utmärkta. Och den som viker av från autostradorna får uppleva ett helt annat Tyskland än det man annars bara svischar förbi. Landsortsvägarna slingrar sig fram genom tunnelliknande alléer och tidlösa byar med gråa stenhus. Längs kusten ligger idylliska småorter med kurortsparkerparker och strandrestauranger – och med musikpodier där små blåsorkestrar spelar. Tyskarna älskar sina blåsorkestrar. De tycks överleva allt, både krig och ett datafokuserat 2000-tal.

I försomras gjorde jag en fyradagarstur i den lite bortglömda regionen Kiel—Lübeck—Travemünde. Det var en resa som verkligen gav mersmak. Halvvägs mellan Kiel och Lübeck kan man lämpligen stanna till i den lilla 1200-talsstaden Plön, belägen vid foten av en kulle krönt av ett enormt slott från 1600-talet. Missa inte de fantastiska glasmosaikerna i stadskyrkan, strandpromenaden och de idylliska centrumkvarteren.

Lübeck (200 000 invånare) är en välbevarad medeltidsstad. Pampiga stadsportar från 1200-talet minner ännu om den stadsmur som sedan länge är riven. Innerstan domineras av byggnader i tegelgotik, ett enormt rådhus från 1200-talet (mycket sevärt) och den enorma Mariakyrkan från samma tid (kyrkklockorna föll till marken under en bombraid 1944 och har nu lagts i en absid som en antikrigsinstallation).

Lübeck var länge en av norra Tysklands viktigaste städer, inte minst som huvudstad i Hansaförbundet, som ju också betytt mycket också för Sverige- Bland annat var det med hjälp från hansastaden Lübeck som Gustav Vasa lyckades rycka loss Sverige ur den nordiska unionen. Gustav Vasa bodde en tid i Lübeck; han finns ännu kvar här, men nu som staty. Vill man veta mer om hansaförbundet ska man inte missa det nyinrättade Hansamuseet med många suggestiva miljöer som levandegör det förgångna.

Andra sevärdheter är Willy Brandt-huset, Günter Grass-museet – och förstås Buddenbrook-huset; ett museum om Heinrich och Thomas Mann. Den senares roman om familjen Buddenbrook (som gav honom nobelpris) grundar sig på släktingarnas liv i detta pampiga köpmanshus intill Mariakyrkan. Missa heller inte botaniska trädgården och stadsparken, i vars utkant enorma patriciervillor från tidigt 1900-tal vittnar om högborgerligt liv under kejsartidens sista fas.

Hela Lübeck är faktiskt som ett enda utomhusmuseum – ja, så unikt att Unesco deklarerat det som världsarv. Vid ett besök här bör man inte missa anrika Niederegger café (vars marsipan är känd i hela Tyskland och som bl.a. Thomas Mann lovordade). Titta även in i Rådhuskällaren (ett av båsen var tidigare reserverat för Heinrich Mann och skyltar ännu med hans namn). Stans kanske vackraste restaurang torde vara Schiffergesellschaft i ett hus från 1535, med stora båtmodeller hängande i taket och hanseatisk stämning kring långborden och med ytterst vällagad mat. Förbokning rekommenderas.

Boende? Prova exempelvis hotell Lindenhof, bra beläget nära stadsporten Holstentor och dessutom med moderata priser.

Lübecks vackraste dotter”... Så kallas ibland Travemünde, en kvarts resa längs floden Trave upp till östersjökusten (”Traves mynning” blir på tyska ”Travemünde”). Stan, som har 13 000 invånare men sommartid flerdubbelt många, grundades redan på 1300-talet men det verkliga uppsvinget kom i början av 1800-talet då Travemünde blev en av Östersjökustens första badorter och en mötesplats à la mode för den nordeuropeiska societeten.

Vill man njuta av annat än strandliv längs de kilometerlånga stränderna, kantade av caféer och restauranger, kan man välja mellan olika båtturer, strosa runt i stan, besöka fiskehamnen, köpa nyfångad makrill etc. Eller vandra genom bokskogarna någon kilometer västerut till caférestaurangen Herrmannshöhe, med fantastisk utsikt över Lübeckbukten och där det soliga dagar vimlar av naturdyrkande tyskar. Eller vandra runt i den romantiskt igenvuxna gamla kurparken – belägen alldeles bakom Travemündes mest anrika gamla kurhotell, Arosa.

Femstjärniga Arosa är (vid sidan av exempelvis Heiligendamm) ett av Nordeuropas lyxigaste spahotell. Med sitt strandnära läge och storvulna yttre påminner det mig om det romantiska Venedig-hotell där Visconsi 1970 spelade in Döden i Venedig. Arosa är ett uppdaterat kurortshotell: elegant samtida och med utsökt service, gourmetrestauranger och smakfulla, stora rum – några med balkonger med vidsträckt utsikt. Den restaurang som byggts som en vinterträdgård serverar en av de mest överdådiga frukostbufféer jag upplevt. Lägg därtill stora pooler (utepoolen med 27-gradigt havsvatten) och en generös spaavdelning – och helheten blir ett hotell som verkligen lever upp till sin femstjärnighet.

Ett annat femstjärnigt hotell att rekommendera är wellnesshotellet Gran Belveder någon mil västerut, i utkanten av den charmiga lilla kuststaden Scharbeutz. Hotellet ligger alldeles vid vattnet, utmed den milslånga stranden, Timmerdorfer Strand, som lockar till vilsamma långpromenader, barfota i den finaste sand. Många hotellrum har balkong ut mot havet. Även restaurangen vetter mot havet; därtill med en terrass där man kan avnjuta solnedsångkvällar med kulinarisk spets.

Gran Belveder är hopbyggt med en av norra Tysklands största ”badland”, det 14 000 kvadratmeter stora ”Ostsee Therme”, som lockar badentusiaster från när och fjärran och där man lätt kan tillbringa minst en halvdag. Den centrala inomhuspoolen glittrar under en glaskupol som om man befann sig i ett badtempel – och det gör man ju, egentligen. Anläggningen passar såväl barnfamiljer som den som söker lugn: övervåningens ”Sauna Land”, med ett tiotal sauna-rum, är en oas för stressade vuxna i behov av total avspänning. Vackert är det, dessutom.

Hansa-Park, längs kusten mellan Lübeck och Kiel, är också ett lämpligt mål för barnfamiljer. Det är en av Tysklands största nöjesparker. Med sina 125 attraktioner ter den sig väldigare än exempelvis Liseberg. Bland mycket annat kan man åka upp i ett roterande torn och blicka ut 5—10 mil över hela Lübeckbukten. Det har byggts upp modeller av indianläger (tipis och en brinnande eld i mitten!), vilda västernstad, spanska stadskvarter osv. En 4 d-biograf hör också till attraktionerna – liksom de dagliga paraderna, där indianer passerar tillsammans med vikingar vilt drickande ur horn och mycket annat exotiskt.

Bara några dagar i Tyskland – och man återvänder till Sverige fylld av schöne Erlebnisse.

 

Fotnot

Bra turistinformation ges på www.germany.travel/se och på www.luebeck-tourism.de

 

 

Björn Gustavsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Dikter av Carin Söderström

Dikter av Carin Söderström     Fördämningar bryts. Allt är tyst. Inåtvänt. Varje kalhygge är ett öppet sår. Tillvaron har en början. Kanske inte ett slut. Existensen av vägar in och ut har ...

Av: Carin Söderström | Utopiska geografier | 19 januari, 2007

De sällan sedda When you wish upon a star…

Tillsammans med de andra barnen är han ensam, mer ensam än vad han är ensam, utan dem. Det utanförskapet han känner i de andras gemenskap är kanske den största stenen ...

Av: Björn Augustson | Gästkrönikör | 14 februari, 2012

Arne Schweitz / Scanpix - hd.se

Taube: ”Jag är poet, jag gycklar ej med orden”

1962 erhöll jag Svenska institutets och Franska statens stipendium för att fullborda en trebetygsuppsats över ämnet ”Evert Taube och Provence”. Jag begav mig således till Aix-en- Provence där jag vid ...

Av: Åke Erlandsson | Musikens porträtt | 02 november, 2014

Ester Almqvist och hennes krets

En återkommande fråga är varför äldre begåvade konstnärer ofta faller i glömska. Många konstnärer saknas i historiska översikter därför att de i sin tid inte sågs eller uppskattades av kritikerna ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 03 december, 2011

Björn Gustavsson

Björn Gustavsson är i farten igen

Kulturhösten i Stockholm: här några av höjdpunkterna (det vill säga mina höjdpunkter: inga objektiva höjdpunkter…). Det kommer att handla om alltifrån konst till opera och film.

Av: Björn Gustavsson | Björn Gustavsson | 29 december, 2015

Västerngenrens reformer och möjligheter – 1950-1990. Del 8

Artikelserien Sceniska rum undersöker de sceniska rummen i vår verklighet, vår icke-verklighet och allt däremellan. Serien försöker ge oss nya perspektiv på vad dessa sceniska rum är, vad de innebär och var de finns. Genom undersökningen försöker vi ...

Av: Fredrik Stomberg | Essäer om film | 19 juli, 2013

Röjar-Ralf ”dags att röja” - livet som en transit hall

I Shakespeares klassiska komedier går huvudpersonerna, både de goda och de onda, ofta från civilisationen till naturen och tillbaka till civilisationen igen, alla har blivit trevligare (och lärt sig att ...

Av: Belinda Graham | Gästkrönikör | 18 september, 2013

Vilhelm Hammershøi – Måleriets sista andetag

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) presenteras för närvarande på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn i utställningen ”Hammershøi och Europa”. En utställning som kastar ljus på den danske nationalkonstnären ...

Av: Henrik Örnlind | Konstens porträtt | 18 Maj, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.