Hamnen i Hamburg med nya konserthuset i bakgrunden. Foto: Björn Gustavsson

Hansaförbundet

Det tyska Hansaförbundet, som var i kraft från 1100-talet till 1600-talet, betydde oerhört mycket för utvecklingen av den nordeuropeiska handeln och utvecklandet av ett slags kulturell samhörighet länderna emellan. Ytterst ...

Av: Björn Gustavsson | 20 oktober, 2015
Resereportage

Peter Weiss. Foto: Dietbert Keßler

Motståndets och exilens estetik

Det hör till undantagen i världslitteraturen att en författare skriver på andra språk än sitt modersmål. Likt Samuel Beckett, Joseph Conrad, Rainer Maria Rilke och Vladimir Nabakov hör också den ...

Av: Gustav Landgren | 29 januari, 2016
Litteraturens porträtt

Sten är tyngd och vila. Det gömmer spår av urtiden

När jag ser honom igen efter 39 år väger han drygt fyra kilo. Han har stora bruna ögon, tunt fjunigt hår, en oproportionerligt stor mage och två tioöringsstora födelsemärken, ett ...

Av: Henrik Hamrén | 21 september, 2011
Essäer

Internet meme

Piratbio och en hårddisk med stöldgods

Våra olika sätt att ta till oss kultur är i ständig förändring. Och inte minst sättet att sprida, stjäla, låna och distribuera. Det är inte alltid lätt att hänga med ...

Av: Mathias Jansson | 11 april, 2015
Essäer om konst

Foto: Björn Gustavsson.

Shanghai: ett shoppingparadisMan stiger på ett plan i Stockholm – och 12 timmar senare – efter att ha blickat ner över “ändlösa” sibiriska skogar och Mongoliets enorma ökenområden – stiger man av i en av världens största städer och hamnar i ett folkmyller så omtumlande att man nästan kippar efter andan: Drömmer man eller är man vaken?


Björn Gustavsson. Bild: Eva Green

Björn Gustavsson. Bild: Eva Green

När Kina 1949 blev kommunistiskt utlokaliserades många av de utländska företagen till Hong Kong, som då styrdes av Storbritannien.
Idag är Shanghai ett shoppingparadis, med spegelblanka lyxgallerior som kontrast till de traditionella affärskvarteren i trånga gränder. Kontrasterna är överallt slående.
Foto: Björn Gustavsson.

Foto: Björn Gustavsson.

Annons:

Resan in mot centrum är en smula drömlik den också: jag reser med Magev, världens enda magnettåg i kommersiell drift. Tåget svävar alldeles ovanför magnetskenorna och far fram i 430 km/timmen!

Min kinesiska guide pekar på höghusen i en av de centrala stadsdelarna: ännu på 1980-talet var där åkermark... Kina var mycket fattigt ända fram till 1990-talet, fortsätter hon. Antalet bilar var litet: de flesta cyklade... Men sedan lanserade kommunistregimen stora ekonomiska reformer – och livet förändrades. Idag är trafikstockningarna ungefär som här i väst, låt vara att antalet gångtrafikanter är rent överväldigande: i innerstan möter strida strömmar av gående. Cyklisterna är inte många, men en dag ser jag en kolonn arbetare i blåställ komma cyklande ut genom ett par fabriksgrindar.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Åtskilliga jag möter bär på andningsskydd. Luften har på senare år blivit starkt förorenad. En dag var luftföroreningarna 30 gånger högre än WWF:s rekommendationer. Redan från luften, på väg mot den kinesiska kusten, ser jag ett kompakt dis av föroreningar tätna i takt med att storstaden närmar sig. Kanske inte undra på att myndigheterna nu vaknat till och satt igång vad som verkar vara den mest ambitiösa satsningen i hela världen på just solcellskraft. Och längre norrut längs kusten byggs en eko-storstad, Dongtang, som väckt intresse världen runt.

Området Pudong, vid floden Huangpu, har idag en skyline helt i klass med Manhattans. I år öppnar världens högsta byggnad: Kina Shanghai Tower – 632 meter högt. Lägenhetspriserna i centrum närmar sig extrema nivåer.

I centrala delar av stan finns stadsdelar där britter, ryssar, fransmän respektive tyskar bodde under de långa perioder då Shanghai styrdes av kolonialmakter.

Dagens Shanghai utgör en extrem mix av gammalt och nytt. I stadsdelen Bund dominerar pampiga hus från förra sekelskiftet, uppradade längs flodstranden. Här bodde engelsmännen. Det finns till och med en kopia av Big Ben. På en av takterrasserna finns en bar och restaurang, Glamour bar, i traditionell kolonialstil – högt ovanför stadens brus. Miljön är minst sagt komfortabel. Jugendhotellet Fairmont peace hotel från 1929 är en arkitektonisk pärla. Här skulle säkert Woody Allen känna sig inspirerad att spela in en ny romantisk komedi.

Åter nere på gatorna gäller det att flyta med i folkströmmarna. De flesta jag möter är kineser. På en pizzeria blir jag uppvaktad av bordsgrannar som vill ta kort på mig (en vit man! ) och som till varje pris vill veta om jag har en facebookprofil.

Jag besöker trädgården Yuyuan Garden från 1500-talet. Det är välordnat, med en rad urgamla tempel, men helheten lite plottrig, abstrakt; mest fascineras jag av hur kineserna utfodrar de jättelika guldfiskar som simmar runt i dammarna – stora som gäddor.

Under den brittiska kolonialtiden kallades Shanghai ibland "Orientens hora". Opiumhandeln var stor, missbruket utbrett, prostitutionen likaså. Situationen utmynnade i det så kallade opiumkriget mellan Storbritannien och Kina. Västerländsk arkitektur präglade allt mer stora områden – och i början av 1900-talet omtalades Shanghai som "Österns Paris".

När Kina 1949 blev kommunistiskt utlokaliserades många av de utländska företagen till Hong Kong, som då styrdes av Storbritannien.

Idag är Shanghai ett shoppingparadis, med spegelblanka lyxgallerior som kontrast till de traditionella affärskvarteren i trånga gränder. Kontrasterna är överallt slående.

Ett av de kolonialområdena kallas French consession. Fransmännens bostadskvarter, med smala gränder, har nu förvandlats till ett av stans mest hippa områden, med spännande butiker och mysiga restauranger. Här är chansen dessutom ganska stor att möta andra västerlänningar – om man nu skulle vilja det.

Jag besöker Power station of art – ett spännande konstmuseum, inrymt i ett f.d. kraftverk, intill floden. Parallellen Londons Tate Modern är uppenbar... Fortsätter sedan i taxi (billigt!) till ett måste för alla konstintresserade: "M 50" – ett f.d. industriområde som numera rymmer mängder av gallerier och konstmuseer. Det är som ett Christiania – men med konst istället för hasch.

"Folkets torg" är som en mindre upplaga av Pekings Himmelska fridens torg – och här, I ett hörn av parken, möter jag hundratals män och kvinnor som letar efter en äktenskapspartner till sina barn. Föräldrarna håller fram skyltar och hoppas att någon av de andra föräldrarna ska nappa... Jag ber min guide översätta en av skyltarna:

"Kvinna. Född i maj 1988, 165 cm, 54 kg. Studerat i Australien, master degree i ekonomi, arbetar i bank, kommer ursprungligen från Jiangsu-provinsen. Mamman är pensionerad, pappan är ingenjoor. Önskemaal på mannen. Måste vara högre än 175 cm, måste ha en bachelor-examen som har utfärdats efter heltidsstudier, inte ha varit gift tidigare, född efter 1983. Mammans telefonnummer är..."

Under kulturrevolutionen var det tuffa tag I Shanghai. Regimen gick hårt fram, med tanke på stans förflutna som "liberal" och "kapitalistisk" stad. Personer som hade allra minsta kontakt med utlaaningar kritiserades. En del internerades, några till och med dödades. Mellan 1966 och 1970 skickades en miljon (!) unga shanghai-bor ut på landet för att "rehabiliteras".

Idag är Shanghai en stad där modernt affärsliv mer och mer ses som en självklarhet och där den västerländska livsstilen vinner terräng. Kontrasterna mellan gammalt och nytt är enorma. Vissa inslag – som alla undersysselsatta vakter på museer och i tunnelbanan – påminner om att detta är en kommunistisk stat. Men: huvudintrycket är fascination: här förändras allting i svindlande tempo.

Sök visum i god tid innan en ev. resa till Kina. Kolla gärna någon av de engelskspråkiga tidningarna: China daily, www.chinadaily.com.cn respektive
www.shanghaidaily.com.cn

Björn Gustavsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Med historiska rötter

Den sanna historien överträffar ofta fiktionen. Men historisk fiktion överträffar det mesta. Det är en framstående genre på Irland – flera av den gröna öns bästa (och mest säljande) författare ...

Av: Belinda Graham | Essäer | 14 december, 2012

Den sextionde filmfestivalen i Berlin, Berlinale, Europas mest vitala och viktiga

  60-årsjubilerande Berlinale, Berlins filmfestival, har varit en filmflod utan dess like i festivalens historia. Över 400 filmer har visats i festivalens sju sektioner med dess ännu fler undersektioner som visar ...

Av: Andreas Altermann | Kulturreportage | 22 februari, 2010

Omöjliga intervjuer. Benny Holmberg intervjuar Öyvind Fahlström

De omöjliga intervjuerna är en artikelserie där huvudrollen spelas av de döda. Döda författare, bildkonstnärer, filosofer, poeter, regissörer, musiker, tonsättare, skådespelare, men också historiska personligheter, mytomspunna gestalter, gudar och släktingar ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 04 mars, 2012

Prolog

Det store arbeidet mitt - Livsføring. På sporet av livet selv i det moderne - er til ende. Således er det på sin rette plass å lage en prolog til ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 17 Maj, 2010

Den brinnande boken

”Det var Chi Hoang Ti,kung av Tsin,som lät bygga den kinesiska murenoch bränna alla böcker i Kina.” I ”Muren och böckerna” sjunger Evert Taube om den kinesiska kejsaren Chi Hoang Ti ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om litteratur & böcker | 12 december, 2011

Nils Hermansson i Paris

På vägen hem i fredags gick jag som vanligt genom latinkvarteren i Paris. Det är västra stranden av Seine, området där det på medeltiden talades latin och universitets olika institutioner ...

Av: Mikael Mogren | Essäer om religionen | 31 mars, 2010

Magritte

Från Tabu till Psykporr

Utanför Pressbyrån hänger redan dagens sömniga löpsedlar. De lockar inte. Tonläget är uppskruvat och har sedan långt tid tillbaka trubbat av sinnena och därmed placerat de vrålande orden i kategorin: ...

Av: Crister Enander | Essäer om litteratur & böcker | 21 oktober, 2016

Det är jul igen - fakta och fiktion

Mitt intresse för att sätta mig in i våra jultraditioners ursprung började med att jag i en av den världsberömda finska shamanforskaren Juha Pentikäinens böcker stötte på en bild av ...

Av: Nina Michael | Kulturreportage | 25 december, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.