Rapport från en dagbok

ZodiacoSven Hessler föddes i Sverige den 10 maj 1835. Han anlände till Amerika den 16 juni 1855. Bosatte sig i Stillwater. Hessler är en av de stora pionjärerna i området ...

Av: Hans-Evert Renérius | 24 september, 2008
Essäer om litteratur & böcker

Radikalt uppbrott

"Bestäm dig och gör sedan vad du beslutat" replikerar författaren när jag beklagar min egen oförmåga att avsluta saker och ting. Så efter en timmes sökande efter aktuella noteringar sitter ...

Av: Linda Bönström | 04 april, 2011
Essäer om litteratur & böcker

66 metagram för mycket - ett oavslutat kapitel i många delar.

Del 9   Övertro och optimism? Skeptisk pessimism? Ibland går diametrala positioner faktiskt att kombinera. Extra bra går det naturligtvis om man har teoretisk-magiska överbyggnader i bakfickan då man agerar i livet ...

Av: Carl Abrahamsson | 22 april, 2011
Carl Abrahamsson

Byt ut betongen mot ett hårigt mansbröst

Varför ser all graffiti likadan ut och varför blir så många gråtarga över konst på gatan? Det är två av frågorna som väcks under Urban Arts Manifestation som i slutet ...

Av: Sofie Valfridsson | 13 juni, 2009
Kulturreportage

Walking on ManchesterThe War museum till vänster och BBC I Manchester regnar det alltid och vinden blåser oavbrutet, men britterna kallar det vänligt för “bris”. Det är en mörk och kaotisk stad, där det gamla olyckligt tränger sig med det nya.

Strukturer helt av glas och stål kväver de gamla viktorianska byggnaderna av vitstensblock, eländigt nedsvärtade av tiden och smogen. Att promenera på gatorna i Manchester är som att bege sig in i en orolig dröm, befolkad av människor och scenarier som är dissonanta, asymmetriska, obalanserade. Trots att det dystra och rökiga landskapet från den industriella revolutionen har fått ge vika för en glänsande High-tech miljö, är jag ändå nedsänkt i svart elfenben och benvitt, som målningar av Lowry, stadens stora konstnär.

Landskapet är hårt och disharmoniskt, i stil med Clockwork Orange boken av mancunian Antony Burgess, som kan räknas in bland de största moderna engelska författarna.

Manchester var den första industristaden i världen. Richard Arkwright öppnade en bomullsfabrik anno1783 på Miller Street, och inom loppet av några år öppnades ytterligare åttiosex fabriker i centrala delen av staden.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Romarnas fastning och Hiltons HotelDe brittiska kolonierna i Amerika gav tillgång till billig bomull, handplockad av slavar. Bomullen anlände till Liverpool (staden som blev mäktig och rik tack vare slavhandeln) och fraktades genom kanalen till Manchester. Här fick vita engelska arbetare ta över. De levde oftast i anslutning till fabriken under vedervärdiga förhållanden. När textilindustrin dog ut helt under 1970-talet blev Manchesters innerstad på gränsen till övergiven. Efter åratal av ekonomisk nedgång som följdes av en stadig minskning av befolkningen, har detta helt förändrats de senaste åren; digitala, kreativa, finansiella, juridiska och kommersiella tjänster har tillsammans med bioteknik, avancerad tillverkning, miljöteknik, turism, globala sportvarumärken, medier och fastigheter förvandlat Manchester till en lysande global stad. Det är en stad helt fylld av kontraster, där fattigdom och rikedom syns tydligt i stadsstrukturen. Näst efter London, är staden fullproppad av mångmiljonärer, men med en större grad av social misär. I en stad med två och en halv miljon invånare upplever en halv miljon effekterna av en extrem fattigdom, medan en och en halv miljon människor riskerar att sjunka ner i en djupare fattigdom.

Emmeline Pankhurst till vänster tillsammans med sina döttrarEn av hjältinnor i detta blåsiga Manchester är Emmeline Pankhurst, född år 1858 i en värld där kvinnor inte hade några rättigheter alls: ingen utbildning, inget arbete, ingen rösträtt. Ändå lyckades hon grundad Women's Social and Political Union i sitt hem på Nelson street 61-62, som idag har blivit “the Pankhurst Centre”: ett undanskymt litet hus, som ligger inklämd bland Manchester University Hospitals gamla och nya byggnader.

Emmeline Pankhurst beskrevs som magnetisk, modig, djärv och beslutsam. Dåtidens tidningar kallade henne rakt på sak: terrorist. Inrikesministern själv kallade kvinnorna i hennes militanta rörelse ”galna och sjuka”. I själva verket ville kvinnorna inte alls förstöra systemet, de ville vara en del av det. När dessa övremedelklasskvinnor gick ut och demonstrerade, bärande vida hattar med plymer och blommor, insvepta i långa eleganta klänningar, stirrade folk med uppspärrade ögon. Man hade aldrig sett något liknande, något så vanvettigt. Det var som att se djävulen i egen person och man gjorde korstecknet. Pankhurst fattade snabbt att det inte skulle räcka långt att bara gå ut och demonstrera - etablissemanget visade ett kompakt motstånd. Demonstrationerna ersattes med stenkastning, fönsterkrossning och anlagda bränder i kända politikers hem. Hela kyrkor brändes också ner. Emmeline och många andra kvinnor arresterades och sattes i fängelset. De fortsatte protesten med att hungerstrejka.

På Tesco“Jag skulle hellre vara en rebell än en slav. Jag skulle hellre dö än kapitulera, och detta är andan i vår rörelse […] Jag vill ha rätt att rösta i det land som födde mig, eller jag ska dö. Min utmaning för denna regering är: döda mig eller ge mig min frihet. Jag ska tvinga dem att göra ett val “ sade hon.

Rätten att rösta erhölls den andra juli 1928 och Emmeline dog samma år, några veckor tidigare.

År 2014 går jag på de regniga och ylande gatorna i Manchester, och ser mig omkring. Högklackade managers med Burberryväskor, grupper av flickor med den ”eviga” mobiltelefonen i handen. De ropar ofta "fuck you”, skrattar högt och trallar omkring. Dessa kvinnor verkar ha alla rättigheter i världen, men är det verkligen så? Sedan finns de andra, de som aldrig går ut ensamma. De döljer kroppen och ansiktet under långa svarta kläder och jag kan bara se deras ögon. Jag tar deras klädsel, dumt nog, som en personlig provokation. Jag skulle vilja se dem alla på torget, medan de befriar sig från maskeraden och gör en stor brasa av det.

The Lowry EntrèDet skulle behövas en annan Emmeline, tänker jag, en insider, en som är med i deras gemenskap. Men om jag bodde här permanent skulle jag efter några månader inte ens lägga märke till dem. De skulle bli en del av stadens bakgrund som Waitrose, Gay Village och pariserhjulet. Jag skulle inte märka dem i Arndale, det största och lyxigaste köpcentrumet i England eller på de gigantiska supermarkets Tesco och Sainsburys, där de handlar beväpnade med en kundvagn och ett följe av barn. De skulle förvandlas till ett etniskt koncept, kvinnor i det muslimska samfundet, vid sidan om alla de andra: de asiatiska, afrikanska, indiska kvinnorna. De skulle glida in i territoriet av det gränslösa samhället, en stad utan gränser, det multikulturella Manchester.

Å andra sidan, finns i den här staden, enligt den polske baristan som jobbar för strax över minimilön på kaffe Nero, åtminstone tre goda inslag:

Bra öl, trevliga människor och klubbar med bra musik, i synnerhet Indie-Rock.

”Den här staden känns lika tung som bly”, säger jag till honom.

Han tittar på mig med en förvånad min, han förstår inte vad jag menar.

Walkin onHan kanske tycker att jag är oförmögen att förstå och ta in denna stads mörka glödande skönhet. Jag kan inte uppskatta den poesin som finns på dessa ständigt blöta gator. Romarna skapade, en gång i tiden, staden men kvar finns bara en fästning och precis bakom den stiger Hiltons Hôtel i hela sin prakt.

För bara några år sedan, var Manchester känd som Gun-Chester, på grund av att väpnade brott var högst i hela nationen. De kunde också ha kallat staden för Gang-Chester, eftersom olika gängkrig rasade i de fattigaste delarna och delade upp territorier för försäljning av narkotika. Idag har situationen förbättrats avsevärt.

Den mest surrealistiska platsen i Manchester är utan tvekan det gamla hamnområdet

"Salford Quays”. Det är ett hypermodernt bostadsområde med futuristiska strukturer av glas och metall omgivna av vatten. Ett Dubai i miniatyr. Huvudattraktionen är, bortsett från BBC och The War Museum, The Lowry - en byggnad som verkar vara designad av en arkitekt som låg i dvala. The Lowry rymmer konstgallerier, teatrar, konsertsalar och restauranger.

Deras "mission" är att presentera det bästa inom performance och bildkonst, men framför allt att främja Laurence Stephen Lowrys konst, konstnären som mer än någon annan har uttryckt det väsentliga i denna stad. Galleriet visar den största permanenta samlingen av hans konst. Hans målningar är omisskännliga. Scener av ett Manchester i svart och vitt, omgivna av fabriksmolnen, bebodda av en tyst och stiliserad mänsklighet som verkar bära hela världens tyngd på sina axlar. Till kritikerna som såg människorna han målade som dockor, svarade Lowry:

[…] naturliga former skulle ha brutit förtrollningen, det är därför mitt folk är halvt overkligt. Människorna i mina teckningar ... ingår i en privat skönhet som hemsöker mig. Jag älskade dem och deras hem på samma sätt, som en del av en vision […]

SalfordDet finns också en tydlig vision i utvecklingen av denna stad. Lördag 15 juni, 1996 , detonerade IRA en bomb i centrala Manchester. De hade ringt några timmar innan och varnat myndigheterna. Man kunde evakuera området men bomben kunde inte desarmeras. Den skadade tvåhundra personer och orsakade enorm förödelse. Redan från början beslutade myndigheterna att inte bara bygga om och reparera det som skadats, men också att omvandla den fruktansvärda händelsen till en möjlighet. Nu kunde man göra Manchesters centrum mera attraktivt för den som ville bo, arbeta, handla eller helt enkelt ha roligt där. Bevarandet av stadens arkitektoniska struktur var en annan grundläggande val.

Medan jag går med den eviga paraplyn på de blöta gatorna i Manchester, ser jag att denna strategi har varit framgångsrik. Staden är kanske inte vacker men är sig själv. Hon har tagit reda på och respekterat sitt förflutna, men det har inte hindrat henne för att kasta sig helt orädd in i framtiden.

Lowrys målning”Jag är ingen konstnär. Jag är en man som målar”, sade Lowry.

Samma sak kan Manchester säga om själv:”Jag är ingen skönhet, men jag lever.”

 

Nadia Scapoli, text och bilder

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Helvete och annan mörk samtidskonst

Utställningen “Helvete” på Liljevalchs Konsthall är ännu en i raden av utställningar som under det senaste året har utforskat mörkret i konsten. Tidigare i år har bland annat “Nordic Darkness” ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 23 oktober, 2011

Elvis Graceland - i Danmark

Danmark har fått sitt eget Graceland. På en åker vid södra infarten till staden Randers på Jylland, knappt 15 mil söder om Fredrikshavn, har en kopia av Elvis Presleys legendariska ...

Av: Johan Werkmäster | Kulturreportage | 19 Maj, 2011

Då ondskan finner sin form och tar gestalt

Tag allt vad mörker finns i gravOch allt vad kval i livOch bilda dig ett namn däravOch det åt honom giv… (J.L. Runeberg)   Det finns hos oss alla ett vällovligt behov att ...

Av: Oliver Parland | Agora - filosofiska essäer | 17 augusti, 2011

S:t Knuts Torg, Malmö. Värpinge, Lund. (Till Kristin L)

Jag önskar att jag kunde inleda den här dikten med en rad så fylld till brädden med ljus att den antänds redan från början och börjar brinna från pol till pol, ingenting skall ...

Av: Kristian Lundberg | Utopiska geografier | 16 augusti, 2010

Ett brev från Kapstaden

Igår  avslutades Book Fair Cape Town som pågick i fyra dagar. Jag spenderade flera timmar där söndag, måndag och tisdag. Lokalen är ungefär som bokmässan i Göteborg, fast något mindre ...

Av: Gustav Broms | Gästkrönikör | 21 juni, 2009

Varje litterär översättning är unik

Bengt Samuelson och kejsar Tiberius i Villa San Michele, Capri.Crister Enander intervjuar Bengt Samuelson som har översatt flera ryska författare till svenska Den följande intervjun med översättaren Bengt Samuelson har skett ...

Av: Crister Enander | Litteraturens porträtt | 04 september, 2008

Skönt för de döda att slippa lyssna

Magnus William-Olsson är en fin människa. Han är säkerligen aldrig trampat på en igelkott. Han skriver tunna böcker. Orden vägs på en nogsamt kalibrerad våg och väljs med omsorg. Han skriver högstämda ...

Av: Crister Enander | Crister Enander | 28 februari, 2008

JK Rowling

Hogwarts är inte någon idyll i det nya Harry Potter äventyret

Harry Potter and the Cursed Child. Vill du se den nya Harry Potter pjäsen och ha bra biljetter, så kostar det ungefär 55 - 70 pund per biljett och kväll ...

Av: Belinda Graham | Essäer om litteratur & böcker | 16 oktober, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.