Damaskus

DEN ÅTTONDE PORTEN   Det fanns sju portar det fanns sju portar till Damaskus   så har man sagt mig så står det   Men Damaskus viskar det finns åtta portar   Den åttonde porten är för främlingen som öppnar sitt hjärta för ...

Av: Elisabeth Korndahl | 07 juni, 2010
Utopiska geografier

Interiör från Egon Schieles sommarbostad i Cesky Krumlov. Foto: Mathias Jansson

Egon Schiele bortjagad från sitt sommarhus

Egon Schiele betraktas som en av konstens "bad boy". Han hade en förkärlek för att måla av unga flickor i erotiska positioner och när det kom ut att han anlitade ...

Av: Mathias Jansson | 20 september, 2015
Essäer om konst

Dobbeltbevegelsen

  Fenomenet dobbeltbevegelse gis i alt menneskeliv, der retningen for bevegelsen er fra oss selv og utover oss selv, og tilbake til oss selv igjen: eksisterende entiteter(singulære mennesker) er i verden ...

Av: Thor Olav Olsen | 10 april, 2010
Agora - filosofiska essäer

Emmakrönika XVIII, Kaikkein

"Mitä kirjailijat... yrittävät tehdä? Se kaikkein tuntematon yrittää jopa luoda universumin varsinainen nainen dokumentissa, josta tai missä hän on elänyt, mistä (joskus mihin) muut haluaisivat elää." / vet inte mer ...

Av: Stefan Hammarén | 28 Maj, 2009
Stefan Hammarén

En långpromenad längs med Broadway Del 2Fiaker i New YorkVälkommen att följa med på en lite personligt hållen vandring genom New York, som vi påbörjar på Broadway på Upper West Side, en av Manhattans mest välmående stadsdelar. Här bor advokater, journalister, skådespelare, intellektuella yuppies och barnfamiljer. Unga kvinnor rullar sina barnvagnar och professionella hundvakter promenerar välbeställt folks hundar i fyrspann längs Broadway. ”Folkrepubliken på Upper West Side” lever lugnt och bekvämt med en tolerant liberal syn på livet och omgivningen.

En gång i tiden, då större delen av Manhattans centrum var koncentrerat till ”Lower Manhattan”, var denna del av staden jordbruksmark och en del av landsbygden. Men stadskärnan utvidgades efter hand, när de stora hyreshusen byggdes. Under mitten av 1900-talet bosatte sig tusentals fattiga spansktalande invandrare på Upper West Side. Gängbildningen som skildras i ”West Side Story” vittnar om dåtidens motsättningar. I slutet av 1960-talet byggdes Lincoln Center, något som bidrog till en viss social upprensning. Delar av västsidan blev ändå fast i fattigdom och kriminalitet långt in på 1980-talet.

Efter en tid av ekonomisk uppgång har hela West Side nu blivit grundligt förfinat. Detta har lett till skyhöga lägenhetspriser, hyror som inte på något sätt motsvarar den allmänt låga lägenhetsstandarden. En lägenhet på 35 kvadratmeter kostar idag 2000 dollar i månadshyra även om den har sluttande golv och som värmekälla strykjärnsheta värmeelement eller oisolerade brännheta stålrör från golv till tak. De tudelade englasfönstren går inte att stänga till helt, så att det blir dragfritt i bostaden. Gatubullret ligger därför som en ljudmatta över omgivningen både dag och natt och stör nattsömnen, om man inte använder sig av öronproppar förstås.

Över huvudtaget är ljudnivån i New York mycket hög. Bilarna tutar, brandkårsutryckningsfordon och ambulanssyrener tjuter dygnet runt, Metrotågen bullrar och gnisslar, utgångarna larmar utan synbar anledning så snart passagerarna lämnar plattformen genom spärrarna. Men folk verkar ha har vant sig, ingen tycks reagera. Människorna verkar artiga, tillmötesgående och mycket trevliga, ber om ursäkt, hälsar vänligt även på främlingar och det är väl också därför som New York är en trevlig stad att besöka.

”Broadway” var ursprungligen de indianska urinvånarnas ”Wickquasgeck Trail”. Den holländska upptäcktsresanden och entreprenören David de Vries nämner vägen i sin dagbok år 1642 som ”Wickquasgeckvägen över vilken indianerna passerade dagligen”. På holländska hette vägen "Heerestraat". Holländarna byggde ut leden, som snart bildade huvudvägen genom Manhattan från ”Nieuw Amsterdam” vid södra spetsen och norr ut. I mitten av sjuttonhundratalet var den delen av Broadway, som nu heter nedre Manhattan, känd som Great George Street. I slutet av 1800 talet byggdes den gamla vägen ut och den 14 februari 1899 döptes gatan till "Broadway". Nu sträcker den sig ända uppifrån The Bronx, genom Harlem, som det nu också har blivit hippt att bo i, ned till Lower Manhattan. Avenyerna och gatorna utgör ett koordinatsystem åtminstone på övre Manhattan, eftersom den stadsdelen byggdes ut i efterhand.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Met Lincoln CenterNew York har byggt nya cykelbanor, så att man kan ta sig fram lätt och smidigt över hela staden, eftersom det förstås är trångt och besvärligt att parkera i New York. Parkeringen är mestadels gratis förutom på Lower Manhattan. Man ser att folk ställer ifrån sig sina fordon lite hur som helst, ibland står tre bilar parkerade i bredd, men några parkeringsproblem behöver åtminstone inte Jerry Seinfeld tänka på. På 83:e gatan har han ett privat garage med plats för sin bilkollektion bestående av ett tjugotal Porschebilar.

Mellan 83:e och 82:a gatan West ligger Barnes & Noble, en mycket trevlig bokhandel på Broadway som öppnade i början av 1990-talet och därmed konkurrerade ut Shakespeare & Co ett kvarter söderut. Barnes & Nobles erbjuder frekventa framträdanden av högt uppskattade författare hela året runt. Lite längre ned på 79:e gatan finns Zabar’s. Där kan man köpa allt från svensk kaviar till specialiteter från Mellanöstern. Det är en av stadens främsta gourmetbutiker med ett svindlande urval av ostar, bröd, färdigmat, sallader och mycket mer. Går vi lite längre söderut dominerar det massiva Apthorphuset ett helt kvarter mellan 79:e och 78:e gatan. Kika in mellan järngrindarna och beundra de boendes privata innergård!

Lincoln Center konserter

Vi går tvärs över gatan och svänger upp till vänster på 77:e gatan. Där ser vi ”The American Museum of Natural History”, som är en av New Yorks främsta attraktioner med en dinosauriesamling i världsklass. Solen strålar från en klarblå himmel och vi tycker det är synd att inte njuta av den vackra decemberdagen, så vi fortsätter vår promenad fram till Columbus Avenue. Vi sneddar över museets gräsmatta, förbi ”New York Times Time Capsule”, som inrättades vid millennieskiftet och ritades av Santiago Calatrava. Jag kommer ihåg invigningen för några år sedan. En stor luftballong fylld med konfetti hade ställts upp utanför byggnaden. I New York är man försiktig, så att man inte råkar ut för att behöva betala skadestånd. All trafik spärrades av. Skulle det bli en stor explosion när ballongen sprängdes? Resultatet? Lite papperskonfetti virvlade runt i luften och det var nästan pinsamt att se det enorma polisuppbådet!

Vi går tillbaka över Amsterdam Avenue ned till Broadway igen och fortsätter vår promenad söderut. Mellan 74:e och 73:e gatan ligger Ansonia Hotel, ett bröllopstårtsliknande hotell som upptar ett helt kvarter. Detta lyxhotell öppnade 1904 och erbjöd redan på den tiden sina gäster swimmingpool, teater, en stor balsal och till och med ett postsystem som skickade meddelanden genom rörpost från rum till rum. Stora sälar plaskade i fontänen i trädgården, men inte nu längre. Arkitekten W.E.D. Stokes sägs ha haft en björn som husdjur och kycklingar på taket. Kändisar som Enrico Caruso och Babe Ruth lär ha varit gäster här.

Vi närmar oss 65:e gatan och New Yorks kulturcentrum, Lincoln Center, som byggdes mellan åren 1959 och 1966. Flera målningar av Marc Chagall pryder väggarna. Metropolitan Opera House, populärt kallat Met, är ett av de främsta operahusen i världen och som institution finns Met sedan slutet av 1800, läser vi i turistguiden. Det var för övrigt den svenska sångerskan Christina Nilsson som invigde operan år 1883 med Gounods opera ”Faust”.

Nu under julen ligger aktiviteterna nere, men redan under januaris första veckor kommer flera berömda dirigenter att stå på podiet och framföra underbara konserter. Biljetterna är svindyra, men generalrepetitionerna är verkligen att rekommendera. Jag betalade tio dollar för att lyssna till Beethovens 8 symfoni med New York Philharmonikerna och legenden Kurt Masur som dirigent för några år sedan. Kurt Masur kommer för övrigt att dirigera alla Beethovens nio symfonier på Stockholms konserthus i slutet av maj och i början av juni 2012.

Times SquareVi har nu hunnit ned till 59:e gatan och Central Park South. Nu i juletid är det julmarknad och mycket folk i rörelse. Men vad ser jag? Fiaker i New York? New Yorkborna verkar ha influerats av Wiens hästskjutsar, för här erbjuds besökarna sightseeing i stora färgglada och blomprydda häståk. Och dyrt är det också. 50 dollar för en kort liten rundtur. Per person!

På Broadway ligger som bekant många teatrar med ett ständigt utbud av musikaler. På 42:a gatan och 5:e avenyn ligger ett före detta ”Red Light District”, men sedan slutet av 1980-talet har Times Square blivit ett turistcentrum och en plats där många barnfamiljer shoppar runt. New York Times, tidningen som en gång gav namn åt torget, tryckte tidningen på 43:e gatan ända till i mitten av 1997. År 2007 flyttades verksamheten till det nybyggda ”The New York Times Building” på 8:e avenyn.

Våra följeslagare berättar att ett år efter att skyskrapan hade invigts, klättrade tre män oberoende av varandra upp på husfasaden. Två av dem, fransmannen Alain Robert och Brooklynbron Renaldo Clarke, klarade av att klättra ända upp till taket på den femtiotvå våningar höga byggnaden innan de blev nedtagna och arresterade. Den tredje klättraren var David Malone från Connecticut. Han hängde ut en banderoll på andra våningen med en bild på Osama-Bin-Laden som höll i president Bush dinglande i handen som en marionett. Därefter fortsatte han att klättra upp till elfte våningen, där han blev hängande i fyra timmar innan han greps.

Nu behöver fötterna vila och vi går över till Alice´s Tea Cup på Lexington och 64:e gatan East och beställer in en härlig sconesmeny. Underbart gott!

Fortsättning följer

Lilian O. Montmar, text
Mats Olofssons, bilder
http://home.swipnet.se/Alerta

Ur arkivet

view_module reorder

En supernova av ljud

Tidningen Kulturen ger sig ut i den inre rymden och möter ljudpsykonauterna i Vrakets Position. Även om man är helt omgiven av musik kan man ibland känna en saknad. En diffus ...

Av: Peter Sjöblom | Musikens porträtt | 17 februari, 2014

Magritte

Från Tabu till Psykporr

Utanför Pressbyrån hänger redan dagens sömniga löpsedlar. De lockar inte. Tonläget är uppskruvat och har sedan långt tid tillbaka trubbat av sinnena och därmed placerat de vrålande orden i kategorin: ...

Av: Crister Enander | Essäer om litteratur & böcker | 21 oktober, 2016

En friare filmstruktur Intervju med Sergei Loznitsa

  Filmen "The Joy" är en av de mest kompromisslösa filmer som vi har skådat under 2000-talet. Den ryske regissören Sergei Loznitsa har med hjälp av fotograf och klippare lyckats skapa ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | Filmens porträtt | 17 februari, 2011

Tiden som återvändsgränd

Snart bryter ett helt nytt år ut mitt bland oss. Vi vet inte vad det kommer att leda till, förutom själva ledan, men det sägs att det ska kallas 2011 ...

Av: Stefan Whilde | Essäer | 28 december, 2010

Emanuel Swedenborg ”den nordlige Daidalos”

Men vi ser de där händelserna från fel håll:ett stenröse istället för sfinxens ansikte. / T. Tranströmer Ibland, eller ganska ofta, får jag känslan att allt är tomhet, att jag måste ...

Av: Göran af Gröning | Essäer om religionen | 29 juni, 2014

Bandyspel med början i Habo - en personlig bandyhistoria

 Habo och bandy  En ung man som under tonårstid växte upp i Habo under femtiotalet kunde inte undvika att delta i ett fostrande bandyspel. Att leka med ”det röda nystanet” var ...

Av: Hans-Evert Renérius | Essäer | 12 augusti, 2014

Akseli Gallen-Kallelas Badstuga (1889), detalj

Bastun i konsten – en värmande historia

Från Kalevala fram till idag har bastun varit en viktig symbol för olika livsskeden. Dess associationer till relationer och diskussioner används i allt från existentiella frågor om livets olika skeden ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 07 februari, 2015

Herman Melville. Foto: Wikipedia

Herman Melville. Ball's Bluff : en drömbild (oktober 1861)

Erik Carlquist och Herman Melville.

Av: Herman Melville | Utopiska geografier | 03 juni, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.