Adolf Hitler. Foto: Wikipedia

Hitlers maktdrömmar

Bo I Cavefors om Adolf Hitler som försökte skapa ett kontinentalt maktcentrum mot bolsjevismen och Storbritannien.

Av: Bo I Cavefors | 25 februari, 2015
Essäer om politiken

Sosialetikk. Del I

Innledning Sosialetikk er ikke det samme som sosialpolitikk. Det trenger å bli forklart. Resonnementet mitt er slik. Mens all sosialpolitikk er bundet opp til politiske styresett der ulike sosiale tiltak er ...

Av: Thor Olav Olsen | 07 februari, 2014
Agora - filosofiska essäer

Bland topparna i årets skivutgivning - i bokstavsordning

Artister: AnglesTitel: Epileptical WestSkivmärke/Distribution: Clean Feed/ www.cleanfeed-records.comArtister: The Bulgarian Voices Angelite with Huun-Huur-Tu & The Moscow Art TrioTitel: LegendSkivmärke/Distribution: Jaro/BAMArtist: Daniel HerskedalTitel: City StoriesSkivmärke/Distribution: Norcd/MusikkoperatöreneArtister: Femton olika artister och grupper ...

Av: Leif Carlsson | 23 december, 2010
Kulturreportage

Ulysses

En ny reflektion från Melker Garay, den här gången om James Joyces Ulysses.

Av: Melker Garay | 30 juli, 2015
Melker Garay : Reflektioner

Sånger från en annan värld



 Den sjätte Dalai LamaÅr 2000 publicerades "Den sjätte Dalai Lamas kärlekssånger" (ellerströms) översatta från tibetanska av Rolf Jonsson. En viktig utgåva i det brus av mindre viktiga texter som ständigt publiceras. Sångerna är inte bara älskade i Tibet, de speglar också en märklig gestalt i världshistorien, en människa vars öde är unikt. Och de kommer från en annan kultur och en annan tid än vår egen.

Den femte Dalai Lamas bortgång hemlighölls i femton år och efter så lång tid fann man en ung man som borde vara hans reinkarnation. Det innebar att den sjätte Dalai Lama (1683-1706) inte som brukligt uppfostrades av lamor i Potala-palatset i Lhasa. Han växte upp i sin hembygd i den nuvarande indiska delstaten Arunchal Pradesh med helt andra värderingar än vad som var brukligt för en Dalai Lama.
Redan som barn lät jag lidelserna styra,
ungdomen ägnade jag åt att dricka öl.

Han ville inte vara munk. Han föredrog kvinnorna på ölschappen i Lhasa. vilket framgår i en av de år 2000 publicerade sångerna:

När han tronar i Potala-palatset
är han den vise Dalai Lama.
Men nere i Lhasa och Zhol
är han en horbock, full av mannakraft.

2009 återkom Rolf Jonsson med en ny volym innehållande ytterligare 64 sånger, som tillskrivs den sjätte Dalai Lama: "Snölejoninnans mjölk" (Rosengårdens förlag & studier AB). Dessa 64 om aforismer påminnande sånger är hämtade från ett manuskript som bara finns i ett exemplar i Peking och som bär titeln "Visdombäraren Tsamgyang Gyatsos sånger" och innehåller 459 sånger i samma stil som "Den sjätte Dalai Lamas kärlekssånger".

Det är ifrågasatt om de 66 sångerna i "Den sjätte Dalai Lamas kärlekssånger" verkligen författats av den unge laman, som enligt den officiella traditionen bara blev 23 år. Samma tveksamhet gäller i ännu högre grad Peking-texterna. Men det spelar inte så stor roll. Sångerna är märkliga, sköna och i högsta grad fysiska.

Traditioner, som inte kan beläggas med fakta, men som antyds av indicier, hävdar att den sjätte Dalai Lama i hemlighet var en yogisk tantriker, utövare av en sorts buddhismens motsvarighet till svart magi. I detta ingår samlag som en del av metodiken. Den mest kände utövaren av tantriska samlag som metod för att sprida läran var "den guddomlige galningen" Drukpa Kunley (1455-1529), som levde 150 år före den sjätte Dalai Lama.

En sång av den sjätte Dalai Lama, som i varje fall i sin svenska version kan tolkas i tantrisk riktning men också faktiskt kan tolkas precis tvärtom, har följande lydelse:

Mjuk som persikan från gröna lunden är din hud,
stor är min längtan efter dig som jag älskar.
Jag ber dig, hindra inte den unge mannen
i hans utövning av gudomliga läran.

Omslaget till Den sjätte Dalai lamas kärlekssånger Det hävdas dels att den sjätte Dalai Lama mördades och dels att han avled drabbad av en sjukdom. I en sen text påstås att han levde länge i lönndom. Över huvud taget är den sjätte Dalai Lamas liv höljt i sägner. De "nya" sångerna som nu finns tillgängliga på svenska förmedlar samma enkla sanningar som tidigare. De rör sig mellan den kroppsliga kärlekens möten och den buddhistiska uppfattningen om karma och återfödelse, yoga och nirvana. Och många av de korta dikterna är rakt på sak.

Huset har tunna väggar,
grannarna måste ju göra narr av oss-
Flicka, du är indiskret;
jag ber dig - stöna inte så!

Många av dessa dikter präglas av en sval skönhet, som inte sällan visar diktarens uppfattning att kärleksakten är att föredra framför den högsta reinkarnation:

Den unga vackra flickan
är alla denna världens njutningar på en gång!
Även om jag efter döden finge en gudakropp
kan större glädje än så här inte finnas.

Då och då talar dikterna om bar do, "Den tibetanska dödsbokens" mellansfär, som tycks ligga utanför tid och rum, en plats som en människas medvetande färdas igenom efter döden i sökandet efter en ny återfödelse.

Döden berövar mig inte bara livet,
min älskade måste jag också skiljas ifrån.
Men hon ska vara min tröst och mitt mod
på den smala vägen ovan avgrunden i bar do.

 Omslaget till Snölejoninnans mjölk med bild av den sjätte Dalai Lamas staty i Potala-palatset. Eller som i en annan sång:

Kroppen är lika obeständig som en blomma,
den läggs ut åt rovfåglarna;
medvetandet sveps iväg
som när vinden griper en fågelfjäder -
för att färdas på stigar längs bar dos bråddjup.

Den unge lamans sätt att leva, bland lockande kvinnor och med pilbågsskytte som tidsfördriv, hindrade inte att han upplevdes som den reinkarnerade Avalokitésvara av sina samtida, som tycks ha haft överseende med hans sätt att leva. Någon, jag vill minnas att det var Tomas Löfström i Sökaren, har kallat honom hippielaman.
Den finns i dessa sånger en säregen blanding av längtan och vemod och insikt om alltings förgänglighet, som i dessa rader:
Jag såg en blomma,
svart, nervissnad.
En gång måste också denna gamla kvinna
ha varit en ung flicka.

Den här andra samlingen innehåller en utmärkt introduktion av Rolf Jonsson. Sångerna är försedda med klargörande kommentarer och litteraturförteckningen gör det möjligt för var och en som vill tränga djupare in i detta fenomen.
Det ska sägas att insatser av den här arten - då människor med specialkunskaper, som Rolf Jonsson, använder sig av dem för att berika oss som saknar dessa kunskaper - är prisvärda och bör uppmuntras på alla sätt. Det vore helt fantastiskt om alla de 459 sångerna kunde göras tillgängliga på svenska. Men redan nu finns troligen mer på svenska av och om den sjätte Dalai Lama än på många andra språk.

Bertil Falk

 


Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder

Farväl arbetsförmedlingen!

Jag har sagt upp mig från arbetsförmedlingen. Jag känner mig befriad. Jag känner mig lättad och plötsligt kom det en massa kraft till mig, och lust som jag inte känt ...

Av: Stina Tobiasson | Gästkrönikör | 22 februari, 2013

Djur inom poesin

Djur och poesi hör absolut ihop. Konstigt vore det ju annars. Vi är själva djur, djur är poetiska i många bemärkelser, djur står oss nära. Under litteraturhistoriens gång har dock ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om litteratur & böcker | 21 februari, 2012

En Londonresa

Jag inleder min sommarvecka i London med att åka dubbeldäckare… Inte den klassiska Routemastermodellen – EU-regler stoppade de där charmiga gamla modellerna där man via en öppen bakre perrong kunde ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 15 oktober, 2013

Detalj ur Begravningen av greve Orgaz (1586–1588), El Greco

Greken från Kreta

I skuggan av de välvda gångarna nere vid Heraklions hamn på Kreta stötte jag på ett par skyltar som berättade att den gamla hamnen från den venetianska tiden hade varit ...

Av: Mathias Jansson | Konstens porträtt | 30 juli, 2016

Emmakrönika VIII - Musans fitta

Var växer man kanské fortast, får den inre växtvärken hårdast slagen om, inte i den hårda blodröda armén. Ej på krigsfronten med löpgravssjuka, eller på slutna fängelset, eller när får ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 07 december, 2008

Vad är samlarsjälen för något?

Vet jag naturligtvis inte, men en aning hemsökts i tanke på vad som fångar den. Förra året läste jag Fredrik Sjöbergs essäartade roman Flugfällan, av orsak att jag själv skrivit ...

Av: Stefan Hammarén | Essäer | 07 maj, 2011

Att lyssna är att observera sig själv

  Helmut Lachenmann var hedersgäst vid den internationella festivalen Stockholm New Music, i mitten av februari. Musikologen och musikern Stefan Thorsson föreslår här en fascinerande läsning av den tyske tonsättaren.Konstverket One ...

Av: Stefan Thorsson | Musikens porträtt | 04 september, 2010

Barbara Hashimotos installation Sea of Junk Mail (2008)

Från kärleksförklaringar till Viagra-reklam – brevet i konsten

Det går tydligen att göra konst av allt. Sedan internets intåg har konstnärer använt sig av dess olika möjligheter för att skapa konst. Till exempel den irriterande ström av skräpmejl ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 21 februari, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.