Veckan från hyllan, vecka 51-2012

Veckans stora begivenhet var Luciafirandet, utan tvekan en av de viktigaste svenska traditionerna. Förvisso inte svensk, men inte utan inhemska inslag: att supa skallen av sig och misshandla en närstående ...

Av: Gregor Flakierski | 15 december, 2012
Veckans titt i hyllan

Om Röda korsets arbetsförhållanden och språkförbistringen i Första världskrigets Ryssland

Kärt barn har många namn. Sankt Petersburg, Petrograd, Leningrad, och nu Sankt Petersburg igen… St. Petersburg är en vacker stad med breda gator, öppna platser. I skymningsljuset mot broarnas blånande ...

Av: Lilian O. Montmar | 29 juli, 2014
Essäer

Klimat eller vårdkvalitet när Sahlgrenska stänger psykiatriskt akutintag

Slänger mig mot tidningsstället, inte för att Göteborgs-Posten är min främsta preferens men en gratis tidning är trots allt en gratis tidning. "Hårdare klimat för psyksjuka" skriker framsidans huvudrubrik (2010-05-03) ...

Av: Linda Bönström | 09 Maj, 2010
Reportage om politik & samhälle

Muhammed (till höger) får sin första uppenbarelse från ängeln Gabriel.

Profeten Muhammed och hans budskap

Den 4 december för åtta år sedan satt jag på café Fågelsången i Uppsala och fikade med en journalist från tidningen Hemma i HSB. Vi pratade om vad jag höll ...

Av: Mohamed Omar | 09 juli, 2016
Essäer om religionen

UNSOUND tar befäletaffischering på stanUnsound i polska Krakow har sedan starten 2003 vuxit till en av de viktigaste mötesplatserna för experimentell musik i gränslandet mellan nutida konstmusik, ny elektronisk musik och klubbkultur.

Anledningen är inte svår att förstå; som en kreativ flod vindlar sig arrangemangen i slutet av oktober genom åtta dagar av seminarier, konserter, installationer och klubbkvällar. Jag räknar till närmare 50 olika programpunkter på närmare 20 olika platser i stadens centrum, från den gamla synagogan, över den magnifika 1300-talskyrkan Saint Catherine´s Church till nattens övningar på ”kommunisthotellet” Forum.

Inom varje programpunkt finns ett flertal olika akter samlade kring temat ”Interferrence” i betydelsen avbrott, störning, provokation, men även satt i ett ifrågasättande perspektiv kring undergroundkultur kontra kommersialism.

Förbud för bild och video

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Som ett led i detta förbjöds alla fotografering och videofilmning under festivalen. Målet var att publiken helt skulle koncentrera sig på framförandena och inte på sitt eget sociala nätverkande. Riktigt befriande, ingen smartphone i luften!

I stället bjöd festivalen in lokala konstnärer att bidra med illustrationer från konserterna, något som förhoppningsvis ytterligare förankrar festivalen i det lokala samhället.

Kwadrafonik i Tempel Synagogue av Edyta Zmudzka.Efter att ha besökt Sonar-festivalen i Barcelona ett flertal gånger och tidigare den internationella festivalen för elektroakustisk musik i franska Bourges är ett tydligt problem just bristen på lokal förankring. Det pågår en festival, men lokalsamhället tar ingen notis. Så är det inte i Krakow: program i synagogor, kyrkor, biografer i stadsdelscentra, museer, bland annat i den botaniska trädgården, strävar mot att ge något tillbaka.

Unsound vill inte heller genrebestämma det som bjuds: det är du som lyssnare som bestämmer över din upplevelse. Att över 1 000 personer fyller St Helenes Church en torsdagskväll imponerar, även om den amerikanska electronikartisten Julianna Barwick tar hjälp av en lokal flickkör och den stora attraktionen är Rhys Chatham och Charlemagne Palestine i ett rituellt samspel kring den egenartade kyrkoorgeln, elektronik och blåsinstrument. Folk går på konsert, helt enkelt.

Blickar framåt

Charlemagne Palestine och Rhys Chatham av Magda Migas.Men Unsound är även en samlingsplats för det nya framåtblickande inom elektronisk musik, främst den som drar mot klubbkulturen, och konserterna backas upp av givande seminarier och debatter kring artister och företeelse. Det kan handla om vilken möjlighet polsk undergroundmusik har att nå ut internationellt (”mer internationellt samarbete behövs”), om tonsättaren och sömnforskaren Robert Rich tankar kring den unika ”Sleep Concert” han genomför inför en ”sovande” publik en kall natt på Hotel Forum (”jag blev förvånad när de ringde och bad mig” ) eller när medlemmar i Underground Resistance berättar hur deras techno var och är ett vapen i ett sargat Detroit.

Krakow kommer aldrig undan sin historia. Genom flera konserter drar ett stråk av sorg och konserten i den gamla synagogan (Synagoga Tempel) med polska artister i början av veckan är en sådan, men där den stora behållningen är gruppen Kwadrofoniks framförande av George Crumps Makrokosmos III för två pianon och slagverk, en uppvisning i timing och klang.

Långsamt

 

”Behövs långsam musik?” är den centrala fråga som ställs i samband med seminariet om sömnkonserten, och under veckans dagkonserter framstår svaret rätt tydligt. Det behövs och framstår också som ett tema. Charlemagne Palestine och Rhys Chatham använder loopar och livesampling i den stora kyrkan/katedralen i ett långsamt förändrat ljudlandskap, kvartetten Marcel Weber, Lucy Benson (video, film), Roly Porter och Keith Fullerton Whitman (liveelektronik) tillsammans med Sinfonietta Cracovia tar oss in i en dystopisk värld inspirerad av J G Ballards novell ”Dream Cargoes” och överraskande programsätts två ”rockakter” i en stor vagnshall vid det tekniska museet: irländska black-metal-bandet Altar of Plagues som gör sin sista spelning och amerikanska EARTH, Dylan Carlsons droneband, som spelar så hypnotiskt långsamt att tiden tycks stanna. Så når festivalen också ut till en ny publik utan att lämna sitt tema.

Roly Porter av Edyta ZmudzkaUltrasnabbt

Men Unsound stannar inte upp utan ställer det långsamma mot det snabbt hårda. Amerikanske Pete Swansons ostoppbara technobest släpps lös i Muzeum Mangghas konsertsal och publiken rusar upp på scenen för att tillsammans med artisten nå något de aldrig kan nå, men de var på väg, gott så.

Robert Henke (Monolake) premiärvisar sitt nya verk ”Lumière” i samma jättebiograf som ”Dream Cargoes”: ett stycke hårt processade elektroniska rytmer som triggar lasergenererade ultrasnabba ljusskulpturer på den stora duken. Henke livestyr processen och när publiken ger honom stående ovationer brister han ut i festivalens absolut största (befriande) leende. Det hade varit intressant att höra honom på ett seminarium om bakgrunden till verket och sitt arbete med att, som han säger, bygga och styra maskiner för att producera konst. Han är en av männen bakom ett av den elektroniska klubbmusikens huvudverktyg, Ableton Live, och undervisar idag vid Stanford University och Berlin University.

Hur många som använde Ableton Live under de nattliga seanserna på det gamla ”kommunisthotellet” Forum i närheten av centrum vet jag inte, men många är det säkert. Så Robert Henkes ande svävar över oss alla där, och när jag ser hans leende igen under den tyska technoduon Porter Ricks allt annat än ljudmässigt perfekta framträdande förstår man hur länkad han är till allt som sker just nu i nutida elektronisk klubbmusik.

Robert Henke framför Lumière. Foto: Andreas Gockel.Natt på kommunisthotellet

På nätterna ändrar Unsound karaktär. Nu kommer det unga Krakow till Hotel Forum för att parta och de gör det i väl tilltagna utrymmen. Som ett svenskt stadshotell från 50- och 60-talen med alla de rätta inredningsdetaljerna. Här finns tre parallella golv under de två sista nätterna med en timme per akt i ett nonstop-program med live- och dj-spelningar. Endast i den stora salen tillåts videoprojektioner, de andra två golven har sparsam belysning, och i princip ingenstans: kameror, smartphones eller annat som kan vara störande. Och de som vågar ta en bild som minne bidrar ju också på sitt sätt till festivalens tema. Överallt bra ljudsystem, runt musiken barer, matserveringar och chillout-zoner, all rökning utomhus.

Laurel Halo av Magda Migas.Ingen musik är lättviktig. Vi är alltså långt från arenor och från den festival som varit stilbilande under två decennier inom genren i Europa: Sonar i Barcelona (som nu också kommer med en liten avläggare till Stockholm i februari). Där är allt större, kommersiellt, smart och vinstmaximerat ... efter en vecka i Krakow föredrar jag nog den polska varianten. Det är både en ögon- och öronöppnare.

Men att det finns pengar i botten ger programboken bevis för; en rad organisationer inom och utom Polen, europeiska institutioner och kulturbärare och en lång rad medieintressenter bland tidningar, etermedia och webbplatser, gör Unsound till en internationell angelägenhet. Men biljettintäkterna står bara för 25–30 procent av kostnaderna, resten kommer från bidrag. Nu finns också utlöpare till New York och London; antagligen kommer Unsounds betydelse att bara öka. Det kommer den konstnärlige ledaren Mat Schulz och producenten Gosia Plysa att se till; de gör ett fantastiskt jobb med sitt team i Krakow.

Curt Lundberg

Panta du Prince av Kasia Borzecka.Festivalens...

 

... kyligaste arrangemang:Robert Richs ”Dream Concert” på Hotel Forum.

... största leeende: Robert Henke tar emot publikens stående ovationer efter premiären på Lumière.

... enda svenska inslag: Jazztrion Fire med Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werliin.

... roligaste seminarium: Rhys Chatham och Charlemagne Palestines upplevelser i ungdomens glada dagar tillsammans med Morten Subotnick, Steve Reich, Terry Riley och andra samtida tonsättare och musiker i New York och på den amerikanska västkusten.

... snabbaste artist: Pete Swansons technobest, knappt 20 minuters total extas.

... långsammaste artist: dronebandet Earth (USA) där Dylan Carlson var lika långsam med att stämma om sin gitarr som att fıxa till axelbandet.

... mest promotade framträdande: Pantha du Prince och norska The Bell Laboratorys föreställning ”Elements of Light”, en symfoni för klockor, elektronik och slagverk. Tips: se på Youtube.

... mest givande nattakt: engelska Demdike Stare och Andy Stotts otroligt suggestiva dansprojekt som satte den stora salen i ett rus.

... namn inom elektronisk dansmusik att hålla bättre koll på: James Ferraro (USA), Stellar om source (FR), Laurel Halo (USA), Helena Hauff (DE), Demdike Stare (UK).

... snabbaste sorti: Dean Blunt försvinnande från en nattsvart scen efter att ha gjort sitt album The Redeemer live.

.... bästa ljudträdgård: Chris Watsons installation ”Whispering In the Leaves” i Krakows botaniska trädgård.

... spontana glädje: när jag gav Laurel Halo några uppskattande ord vid ett spontanmöte dagen efter hennes framträdandet i Hotel Forum. Om nåt är bra ska man säga det!

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Teresa av Avila - Ett helgon för vår tid

Nutidens människor är svältfödda på vördnad och helighet och längtar efter spiritualitet, mystik och gränsöverskridanden. Därför färdas många till heliga platser och tar del i heliga ritualer från olika ursprungstraditioner ...

Av: Lena Månsson | Essäer om religionen | 23 november, 2009

När söndagscynismen tar över

Det är när min väninna och jag ligger i min säng med en stor portion glass i famnen och High Fidelity i bakgrunden som jag inser att jag har tagit ...

Av: Jana Rüegg | Gästkrönikör | 28 september, 2011

Om strukturene og relasjonene mellom individet, samfunnet og kulturen. Del I

En kortfattet innføring i samfunnsfilosofiske problemstillinger Denne artikkelen er om maktmekanismer, der enkelte av disse er åpne, mens andre virker i det skjulte. For det meste snakker jeg om anonyme strukturer ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 16 januari, 2013

Per aspera ad astra

Författaren Cordwainer Smith (1913-1966) sa en gång att det inte finns någon litterär genre som har skapat så många forskare som science fiction-genren. Och det stämmer. Många astronauter, ingenjörer och ...

Av: Bertil Falk | Essäer | 12 juni, 2014

Han odlar exilens vassa och skarpa blick

Han odlar exilens vassa och skarpa blick   PO Enquist. Foto: Ulla Montan Genom att så länge bo utomlands har P O Enquist sett Sverige på ett sätt som avviker från det gängse, det ...

Av: Crister Enander | Essäer om litteratur & böcker | 07 december, 2006

Occidentalism – de andras syn på oss

Detalj från katedralen i Chartres. Foto: Guido Zeccola TEMA ÖST-VÄST Orientalism brukar definieras som ett akademiskt eller tankemässigt perspektiv som har varit grundläggande för hur västerlänningar har betraktat ”Orienten”. Inom ramarna ...

Av: Susanne Olsson | Essäer om samhället | 30 april, 2008

Nattvandrare, magiker och deras anhang... (Heracleitus)

På Slingan, stigen mellan berg och hav, söker jag svar på mina frågor. Jag letar bland musselskal, i kaprifolsnåren eller bland de hemlighetsfulla tecken som ristats i de gamla bänkarna ...

Av: Kerstin Svea Dahlén | Agora - filosofiska essäer | 01 september, 2014

Filosofi og metafilosofi

Innledning Fra min tid som universitetslærer i filosofi var det helt alminnelig å henvise til Platon som 'filosofenes filosof: Hvilken grov fornærmelse overfor den største av dem alle, nemlig Sokrates. Platon ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 01 augusti, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts