66 metagram för mycket - ett oavslutat kapitel i många delar.

Del 8 Jag önskade Kasparov lycka till efter att ha läst igenom texten och infogat den i boken. Han skulle nog komma att behöva alla lyckönskningar han kunde få. Jag ...

Av: Carl Abrahamsson | 15 april, 2011
Carl Abrahamsson

Mollie Faustman – Den Nya kvinnan

”Bryt upp! Bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.” – Karin Boye, 1927 Modernismen är sprungen ur det moderna livet och den moderna människans villkor. Modernismen är ...

Av: Lena Månsson | 26 januari, 2014
Konstens porträtt

Benjamin 5

O

Av: Håkan Eklund | 10 september, 2011
Kulturen strippar

Ivo Holmqvist om Folke Isaksson

“Eldflugorna har slocknat, askflagorna yr över jorden.” Så vackert och så dystert avslutade Folke Isaksson titeldikten i den samling som kom 1998 och som hette just ”Eldflugorna”. Den apokalyptiska slutraden ...

Av: Ivo Holmqvist | 04 juni, 2013
Litteraturens porträtt

Den Gudomliga komedin (del 1)altDante Alighieri föddes i florens 1265. Han var bl.a. apotekare och läkare, samt deltog aktivt i stadens politiska liv. Han dömdes i en partistid 1302 till egendomsförlust och landsflykt. Han levde efter landsflykten på olika platser i Italien bl.a. i Ravenna, där han dog 1321.

Dante skrev tidigt lyriska dikter i provencalisk anda, men övergick till den originella diktarten "il dolce stil nuova". I denna "kärleksdikt" lyfter han fram det jordiska livet, som mer eller mindre kan spegla det himmelskt sköna.

Dantes ungdomsverk Vita Nouva 1295 visar det nya liv, som kärleken till Beatrice kunde skänka honom. Dante var själv gift, liksom Beatrice, men det var vanligt att äkta män på detta sätt ägna sig åt "heta" hyllningar till andra kvinnor.

 

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I slutet av Vita Nuova lovar han att besjunga Beatrice "så som ingen någonsin har sjungit om en kvinna". Detta sker i Den Gudomliga Komedin: La Divina Commedia.

Florens

Staden Florens vid floden Arno i landskapet Toscana har rik historia som sträcker sig tillbaka till Rommarrikets dagar. Med sitt strategiska läge har staden varit ett centrum för handel och industri, då det rör sig om förbindelser med de västra och norra delarna av Europa, och handel via sjöfart över det Tyrrenska havet mot öster. Staden betraktades också som ett andra Rom, eller som det ibland uttrycks: "Roms blomstrande dotter".

Under 1200-talet expanderade staden i Florens. Befolkningen ökade markant. Under tiden, 1200-1330, steg invånarantalet upp till ca 90000.

En stor händelse vid seklets början var mordet på adelsmannen Boundelmonte dei Boundelmonti på grund av att han svikit sitt löfte att äkta en flicka Amidei. Denna släktkonflikt ansågs vara en tändande gnista till de släktfejder som senare kom att dominera.

Händelsen ger också upphov till att man bildade två politiska fraktioner: ghibelliner - med den dominerande släkten Amidei. Och guelfer - med företrädare från släkten Donati.

I ett större politiskt perspektiv kom ghibellinerna att blir anhängare till Kejsaren - den världsliga makten - medan guelferna stöttades av Påven.

1200-talet blev också en tid då striderna utvidgades. I slaget vid Beneventum 1266 deltog grupper från andra länder. Men det var först vid slaget vid Tagliacosso 1268, som kardinal Latino kunde segra och skapa fred mellan de ledande familjerna Boundelmonte och Ulberti. Den sekellånga konflikten var över och man kunde skapa ett styrande organ - det s.k. Prioratet.

Staden Florens växte fram till ett av Europas industricentrum med framför allt textilindustri. Dessutom ökade handel och sjöfart. Förmögenheter skapades. Staden, med dess karaktäriska torn, blev fler och fler. Verksamheter expanderade utanför de gamla murarna. Myntet, florinen, skapades och blev en stark valuta i den internationella handeln. Den s.k. guldflorinen blev eftertraktad. På dess ena sida avbildades stadens skyddshelgon: Johannes Döparen. Ett andra stadsvapen var "den spirande liljan".

Dante

Det är känt hur Dante i sina skrifter ofta behandlade girighet och ocker i det ekonomiska spelet. T.o.m. i Komedin, Paradisos nionde sång, skriver han om myntflorinen: "Šdet fördömda blomster, som har lett får och lamm på villovägar, då det har gjort en varg av själve herden."

Det är också påfallande hur Dante irriteras och förfasas över "tidens ocker" och de personer som står för ett girigt förhållande till makt och pengar. Tydligast är Dantes återkommande hat mot påven Bonifacitus VIII, som han finner vara avskyvärd.

Det är på grund av stadens kommersiella framväxt, som den blir ett händelserikt centrum för ekonomiska krafter, vilka i sin tur skapar motsättningar mellan släkter, intressen och grupperingar. Konservativa och reformativa strävanden står mot varandra. Men för Dante är staden Florens en helig stad med egna släktrötter till anfadern Cacciaguida, som dåoch då framskymtar i hans verk.

Dante och Beatrice av Marie Spartali StillmanDante bekänner sig till en försiktigt konservativ linje. Det är förmodligen hans "franciskusideal" som slår igenom.

Florens var också de många klostrens stad. Här fanns Dominikanerorden, Franciskanerorden. Augustinerorden. Servitierorden och Karmeliterorden. Dante var också s.k. tertiärmedlem av franciskanerorden.

Som adlig, och medlem av en framträdande släkt i staden, kom Dante även att verka som politiker. Hans framgångar och motgångar inträffade, då staden befann sig i ett känsligt utvecklingsskede.

Den 1 maj 1300 utbröt en konflikt där s.k. vita och svarta guelfer drabbade samman. De ghibellinska anhängarna hade i stort fördrivits och försvunnit. Nu stod alltså en maktkamp inom det guelfiska partiet. I denna ny uppdelning var "de vita" reformvänliga och expansiva, medan "de svarta" sade nej till varje kompromiss. Dante anslöt sig till "de vita", eftersom de hade stöd av kejsarmakten och därmed en viss anknytning till Dantes gamla parti ghibellinerna.

Det är också nu som Dante får förtroende att vara prior - ett ämbete som hade ersatt det gamla "podestà" och var stadens förnämsta. Detta ämbete innehade Dante i 2 månader, vilket var den avsedda ämbetsperionden: 15juni till 15 augusti 1300.

I och med denna framträdande position fick Dante flera diplomatiska uppdrag med besök i Rom och andra betydande städer.

Det avgörande och dramatiska beskedet om avsättning och dom fick han på hemväg från Rom 1302. Då hade hans motståndare genom en kupp tagit makten i Florens. Alla vänner och lierade hade avsatts från betydande poster i förvaltningen.

Dante Alighieri anklagades för maktmissbruk och förräderi. Han uppmanades att inställa sig till domstolen i Florens. Dock infann han sig aldrig, troligen oå grund av att han kunde förutse utgången: att levande brännas på bål. Därför började den berömda landsflykten, där han bl.a. kom att vistas hos vänner som Can Grande de la Scala i Verona.

Under den ofrivilliga landsflykten påbörjade Dante "Komedin" - förmodligen någon gång 1307 och slutförde den strax före din död 1321. Året därpå publicerades den tredje delen - Paradiso.

Hans-Evert Renérius

Ur arkivet

view_module reorder

Fragment av surrogatpyret IX

Dörrn öppnades långsamt, å en kväljande dunst av överhettad å döendedesperat lågbudgetvällevnad vällde ut när en rejält tilltagen tant klädd i va fan de nu va, nåt bjärt bjäfs som ...

Av: Nikanor Teratologen | Teratologisk sondering | 27 november, 2007

Nyårslöften

Jag började året med löftet att ta hand om mig själv: till hjälp hade jag svenska Kia, modefotograf och yogalärarinna i Paris som introducerade mig till sin speciella yogateknik. För ...

Av: Anne Edelstam | Resereportage | 04 februari, 2010

Simon O. Pettersson. Foto: Privat

Satyriskt i Sydtyskland. Novell av Simon O. Pettersson

Debuterade med diktsamlingen Athens ruiner (Aguéli förlag 2015).

Av: Simon O. Pettersson | Utopiska geografier | 29 juni, 2015

Michael Mandiberg, From Aaaaa! To ZZZap! på Denny Gallery i New York (2015)

Skriv ut hela internet!

Tänk att ha hela Wikipedia i sin bokhylla. Förr i tiden hade varje bildat hem ett uppslagsverk i bokhyllan. Det kunde vara Bonniers Familjelexikon, Bra Böckers Lexikon eller Nationalencyklopedin. Idag ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 21 juli, 2015

Den gregorianska sången och den mänskliga rösten

Denna korta essä handlar om den kanske mest antika formen av kristen sång i Västlandet: Den gregorianska sången. Den religiösa och rituella aspekten i denna form av bön är enormt ...

Av: Guido Zeccola | Essäer om musik | 29 september, 2017

Komedins ansikte. Del 1. Om Laurie Anderssons tidiga verk

Denna korta essä handlar om Laurie Andersons liv och verk fram till mitten av 1990-talet.I en kommande text ska jag försöka skriva om det Laurie Anderson har producerat under de ...

Av: Gilda Melodia | Musikens porträtt | 08 Maj, 2012

I begynnelsen var processen. Om olika slags vetenskap

Robert E. Ulanowicz är professor i något så ovanligt som teoretisk ekologi vid University of Marylands biologiska laboratorium vid Chesapeakeviken. Han tog sin doktorsgrad som kemisk ingenjör vid John Hopkins-universitetet ...

Av: Erland Lagerroth | Litteraturens porträtt | 12 augusti, 2009

Bertil Falk - en svensk hjälte

Det finns människor som arbetar mot den kulturella provinsialismen utan att göra så mycket väsen av sig. Människor som samhället kallar kulturarbetare men i vissa fall handlar det om någonting ...

Av: Guido Zeccola | Litteraturens porträtt | 23 juli, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.