Illustration: Hebriana Alainentalo

Kösamhällen och andra samhällen

Anders Björnsson om öl, kösamhälle och socialism.

Av: Anders Björnsson | 22 februari, 2017
Essäer om samhället

En mademoidame som går sin egen väg

Den franska traditionen och allmänna regeln säger att man av hövlighet skall titulera personer och ge dem epitet som monsieur, madame och mademoiselle. Den franska författarinnan Isabelle Sojfer ifrågasätter denna ...

Av: Anna Nyman | 05 oktober, 2011
Litteraturens porträtt

Nils Hermansson i Paris

På vägen hem i fredags gick jag som vanligt genom latinkvarteren i Paris. Det är västra stranden av Seine, området där det på medeltiden talades latin och universitets olika institutioner ...

Av: Mikael Mogren | 31 mars, 2010
Essäer om religionen

Livet på 60 grader 1

Av: Bröderna Blomqvist | 02 februari, 2012
Kulturen strippar

Den Gudomliga komedin (del 1)altDante Alighieri föddes i florens 1265. Han var bl.a. apotekare och läkare, samt deltog aktivt i stadens politiska liv. Han dömdes i en partistid 1302 till egendomsförlust och landsflykt. Han levde efter landsflykten på olika platser i Italien bl.a. i Ravenna, där han dog 1321.

Dante skrev tidigt lyriska dikter i provencalisk anda, men övergick till den originella diktarten "il dolce stil nuova". I denna "kärleksdikt" lyfter han fram det jordiska livet, som mer eller mindre kan spegla det himmelskt sköna.

Dantes ungdomsverk Vita Nouva 1295 visar det nya liv, som kärleken till Beatrice kunde skänka honom. Dante var själv gift, liksom Beatrice, men det var vanligt att äkta män på detta sätt ägna sig åt "heta" hyllningar till andra kvinnor.

 

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I slutet av Vita Nuova lovar han att besjunga Beatrice "så som ingen någonsin har sjungit om en kvinna". Detta sker i Den Gudomliga Komedin: La Divina Commedia.

Florens

Staden Florens vid floden Arno i landskapet Toscana har rik historia som sträcker sig tillbaka till Rommarrikets dagar. Med sitt strategiska läge har staden varit ett centrum för handel och industri, då det rör sig om förbindelser med de västra och norra delarna av Europa, och handel via sjöfart över det Tyrrenska havet mot öster. Staden betraktades också som ett andra Rom, eller som det ibland uttrycks: "Roms blomstrande dotter".

Under 1200-talet expanderade staden i Florens. Befolkningen ökade markant. Under tiden, 1200-1330, steg invånarantalet upp till ca 90000.

En stor händelse vid seklets början var mordet på adelsmannen Boundelmonte dei Boundelmonti på grund av att han svikit sitt löfte att äkta en flicka Amidei. Denna släktkonflikt ansågs vara en tändande gnista till de släktfejder som senare kom att dominera.

Händelsen ger också upphov till att man bildade två politiska fraktioner: ghibelliner - med den dominerande släkten Amidei. Och guelfer - med företrädare från släkten Donati.

I ett större politiskt perspektiv kom ghibellinerna att blir anhängare till Kejsaren - den världsliga makten - medan guelferna stöttades av Påven.

1200-talet blev också en tid då striderna utvidgades. I slaget vid Beneventum 1266 deltog grupper från andra länder. Men det var först vid slaget vid Tagliacosso 1268, som kardinal Latino kunde segra och skapa fred mellan de ledande familjerna Boundelmonte och Ulberti. Den sekellånga konflikten var över och man kunde skapa ett styrande organ - det s.k. Prioratet.

Staden Florens växte fram till ett av Europas industricentrum med framför allt textilindustri. Dessutom ökade handel och sjöfart. Förmögenheter skapades. Staden, med dess karaktäriska torn, blev fler och fler. Verksamheter expanderade utanför de gamla murarna. Myntet, florinen, skapades och blev en stark valuta i den internationella handeln. Den s.k. guldflorinen blev eftertraktad. På dess ena sida avbildades stadens skyddshelgon: Johannes Döparen. Ett andra stadsvapen var "den spirande liljan".

Dante

Det är känt hur Dante i sina skrifter ofta behandlade girighet och ocker i det ekonomiska spelet. T.o.m. i Komedin, Paradisos nionde sång, skriver han om myntflorinen: "Šdet fördömda blomster, som har lett får och lamm på villovägar, då det har gjort en varg av själve herden."

Det är också påfallande hur Dante irriteras och förfasas över "tidens ocker" och de personer som står för ett girigt förhållande till makt och pengar. Tydligast är Dantes återkommande hat mot påven Bonifacitus VIII, som han finner vara avskyvärd.

Det är på grund av stadens kommersiella framväxt, som den blir ett händelserikt centrum för ekonomiska krafter, vilka i sin tur skapar motsättningar mellan släkter, intressen och grupperingar. Konservativa och reformativa strävanden står mot varandra. Men för Dante är staden Florens en helig stad med egna släktrötter till anfadern Cacciaguida, som dåoch då framskymtar i hans verk.

Dante och Beatrice av Marie Spartali StillmanDante bekänner sig till en försiktigt konservativ linje. Det är förmodligen hans "franciskusideal" som slår igenom.

Florens var också de många klostrens stad. Här fanns Dominikanerorden, Franciskanerorden. Augustinerorden. Servitierorden och Karmeliterorden. Dante var också s.k. tertiärmedlem av franciskanerorden.

Som adlig, och medlem av en framträdande släkt i staden, kom Dante även att verka som politiker. Hans framgångar och motgångar inträffade, då staden befann sig i ett känsligt utvecklingsskede.

Den 1 maj 1300 utbröt en konflikt där s.k. vita och svarta guelfer drabbade samman. De ghibellinska anhängarna hade i stort fördrivits och försvunnit. Nu stod alltså en maktkamp inom det guelfiska partiet. I denna ny uppdelning var "de vita" reformvänliga och expansiva, medan "de svarta" sade nej till varje kompromiss. Dante anslöt sig till "de vita", eftersom de hade stöd av kejsarmakten och därmed en viss anknytning till Dantes gamla parti ghibellinerna.

Det är också nu som Dante får förtroende att vara prior - ett ämbete som hade ersatt det gamla "podestà" och var stadens förnämsta. Detta ämbete innehade Dante i 2 månader, vilket var den avsedda ämbetsperionden: 15juni till 15 augusti 1300.

I och med denna framträdande position fick Dante flera diplomatiska uppdrag med besök i Rom och andra betydande städer.

Det avgörande och dramatiska beskedet om avsättning och dom fick han på hemväg från Rom 1302. Då hade hans motståndare genom en kupp tagit makten i Florens. Alla vänner och lierade hade avsatts från betydande poster i förvaltningen.

Dante Alighieri anklagades för maktmissbruk och förräderi. Han uppmanades att inställa sig till domstolen i Florens. Dock infann han sig aldrig, troligen oå grund av att han kunde förutse utgången: att levande brännas på bål. Därför började den berömda landsflykten, där han bl.a. kom att vistas hos vänner som Can Grande de la Scala i Verona.

Under den ofrivilliga landsflykten påbörjade Dante "Komedin" - förmodligen någon gång 1307 och slutförde den strax före din död 1321. Året därpå publicerades den tredje delen - Paradiso.

Hans-Evert Renérius

Ur arkivet

view_module reorder

"Kinas terrakottaarmé" på Östasiatiska i Stockholm

"Det var Chi Hoang Ti,kung av Tsin,"Ur "Muren och böckerna" av Evert Taube Det var aldrig meningen att de skulle utföra några krigiska bedrifter, dessa tusentals soldater som skapades på kejsaren ...

Av: Birgitta Milits | Kulturreportage | 11 september, 2010

Europa ett asiatiskt randområde?

Geografiskt är Europa ett asiatiskt randområde, en kontinent präglad av starka spänningar mellan bysantinskt och över södra delen av detta euro-asiatiska flarn och att den hellenistiska Medelhavskulturen råder i sydost. Kristendomens och ...

Av: Bo I Cavefors | Essäer om religionen | 01 oktober, 2014

Hänt i Skvättet 5

Av: Mattias Kronstrand | Kulturen strippar | 28 oktober, 2013

Tankar kring begreppen Identitet och identifikation

Känner du till lösenordet till ditt eget inre? (Stanislav Jercy Lec) Att finna sin inre kärna, sin sanna identitet, är enligt min favoritpsykolog den mångsidiga psykoanalytikern Carl G. Jung ett livsmål och ...

Av: Nina Michael | Essäer | 15 augusti, 2013

Lotta Lotass Fjärrskrift- återvändsgränd eller befrielse?

Lotta Lotass nya bokutgåva är en telexremsa som getts namnet Fjärrskrift och som består av en exklusiv upplaga på 100 ex av ett telexband där förlaget Drucksache också filmat remsan ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 07 juni, 2011

Veckan från hyllan, Vecka 5-2013

Det finns en scen i dokumentärfilmen om Palme som jag inte kan släppa. En aggressiv journalist frågar Palme om arbetslösheten. Han säger att i partprogrammet talas det om full sysselsättning ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 02 februari, 2013

Utvinningen av Arktis

Arktis är ett av de få områden på jorden som ännu är relativt oberörd av de giriga västliga människorna. Jag läste nyligen i Hufvudstadsbladet att ”Finland gör för litet för ...

Av: Nina Michael | Gästkrönikör | 03 november, 2013

När en minister blir konstnär

Vad händer då? Jo, en makalös förvandling sker som jag upptäcker på Hosokawas första retrospektiva utställning, Längst med floden, i Paris. Morihiro Hosokawa - Japans före detta premiärminister - företräder ...

Av: Anne Edelstam | Konstens porträtt | 20 april, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.