Robert Halvarsson Foto Robin Malmqvist

Tre nya dikter av Robert Halvarsson

Robert Halvarsson presenterar tre nya dikter.

Av: Robert Halvarsson | 23 juli, 2016
Utopiska geografier

Den sorgliga efterbörden

De hade lyssnat till kyrkklockans klang som bearbetat och manifesterat den innevarande sorgen men också rivit upp fragmentariska minnesessenser från odefinierad sorg ur det förflutna med en karaktär avhängig av ...

Av: Benny Holmberg | 06 oktober, 2009
Essäer om religionen

Redighet, rättvisa och redaktionellt arbete

Redighet, rättvisa och redaktionellt arbete Håkan Olsson kan konsten göra varje bok till ett konstverk. På Bokförlaget Mormor ger han ut konst, lyrik, romaner, biografier och samhällsanalys. Han arbetar med sina ...

Av: Agneta Tröjer | 25 september, 2007
Porträtt om politik & samhälle

Med hjärtat i halsgropen

Samhället jag har landat i är mig främmande. Inte därför att jag inte talar språket eller känner till staden jag besöker. Jag har varit här ett otal gånger förut, men ...

Av: Lilian O. Montmar | 15 november, 2009
Reportage om politik & samhälle

Den Gudomliga komedin (del 1)altDante Alighieri föddes i florens 1265. Han var bl.a. apotekare och läkare, samt deltog aktivt i stadens politiska liv. Han dömdes i en partistid 1302 till egendomsförlust och landsflykt. Han levde efter landsflykten på olika platser i Italien bl.a. i Ravenna, där han dog 1321.

Dante skrev tidigt lyriska dikter i provencalisk anda, men övergick till den originella diktarten "il dolce stil nuova". I denna "kärleksdikt" lyfter han fram det jordiska livet, som mer eller mindre kan spegla det himmelskt sköna.

Dantes ungdomsverk Vita Nouva 1295 visar det nya liv, som kärleken till Beatrice kunde skänka honom. Dante var själv gift, liksom Beatrice, men det var vanligt att äkta män på detta sätt ägna sig åt "heta" hyllningar till andra kvinnor.

 

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I slutet av Vita Nuova lovar han att besjunga Beatrice "så som ingen någonsin har sjungit om en kvinna". Detta sker i Den Gudomliga Komedin: La Divina Commedia.

Florens

Staden Florens vid floden Arno i landskapet Toscana har rik historia som sträcker sig tillbaka till Rommarrikets dagar. Med sitt strategiska läge har staden varit ett centrum för handel och industri, då det rör sig om förbindelser med de västra och norra delarna av Europa, och handel via sjöfart över det Tyrrenska havet mot öster. Staden betraktades också som ett andra Rom, eller som det ibland uttrycks: "Roms blomstrande dotter".

Under 1200-talet expanderade staden i Florens. Befolkningen ökade markant. Under tiden, 1200-1330, steg invånarantalet upp till ca 90000.

En stor händelse vid seklets början var mordet på adelsmannen Boundelmonte dei Boundelmonti på grund av att han svikit sitt löfte att äkta en flicka Amidei. Denna släktkonflikt ansågs vara en tändande gnista till de släktfejder som senare kom att dominera.

Händelsen ger också upphov till att man bildade två politiska fraktioner: ghibelliner - med den dominerande släkten Amidei. Och guelfer - med företrädare från släkten Donati.

I ett större politiskt perspektiv kom ghibellinerna att blir anhängare till Kejsaren - den världsliga makten - medan guelferna stöttades av Påven.

1200-talet blev också en tid då striderna utvidgades. I slaget vid Beneventum 1266 deltog grupper från andra länder. Men det var först vid slaget vid Tagliacosso 1268, som kardinal Latino kunde segra och skapa fred mellan de ledande familjerna Boundelmonte och Ulberti. Den sekellånga konflikten var över och man kunde skapa ett styrande organ - det s.k. Prioratet.

Staden Florens växte fram till ett av Europas industricentrum med framför allt textilindustri. Dessutom ökade handel och sjöfart. Förmögenheter skapades. Staden, med dess karaktäriska torn, blev fler och fler. Verksamheter expanderade utanför de gamla murarna. Myntet, florinen, skapades och blev en stark valuta i den internationella handeln. Den s.k. guldflorinen blev eftertraktad. På dess ena sida avbildades stadens skyddshelgon: Johannes Döparen. Ett andra stadsvapen var "den spirande liljan".

Dante

Det är känt hur Dante i sina skrifter ofta behandlade girighet och ocker i det ekonomiska spelet. T.o.m. i Komedin, Paradisos nionde sång, skriver han om myntflorinen: "Šdet fördömda blomster, som har lett får och lamm på villovägar, då det har gjort en varg av själve herden."

Det är också påfallande hur Dante irriteras och förfasas över "tidens ocker" och de personer som står för ett girigt förhållande till makt och pengar. Tydligast är Dantes återkommande hat mot påven Bonifacitus VIII, som han finner vara avskyvärd.

Det är på grund av stadens kommersiella framväxt, som den blir ett händelserikt centrum för ekonomiska krafter, vilka i sin tur skapar motsättningar mellan släkter, intressen och grupperingar. Konservativa och reformativa strävanden står mot varandra. Men för Dante är staden Florens en helig stad med egna släktrötter till anfadern Cacciaguida, som dåoch då framskymtar i hans verk.

Dante och Beatrice av Marie Spartali StillmanDante bekänner sig till en försiktigt konservativ linje. Det är förmodligen hans "franciskusideal" som slår igenom.

Florens var också de många klostrens stad. Här fanns Dominikanerorden, Franciskanerorden. Augustinerorden. Servitierorden och Karmeliterorden. Dante var också s.k. tertiärmedlem av franciskanerorden.

Som adlig, och medlem av en framträdande släkt i staden, kom Dante även att verka som politiker. Hans framgångar och motgångar inträffade, då staden befann sig i ett känsligt utvecklingsskede.

Den 1 maj 1300 utbröt en konflikt där s.k. vita och svarta guelfer drabbade samman. De ghibellinska anhängarna hade i stort fördrivits och försvunnit. Nu stod alltså en maktkamp inom det guelfiska partiet. I denna ny uppdelning var "de vita" reformvänliga och expansiva, medan "de svarta" sade nej till varje kompromiss. Dante anslöt sig till "de vita", eftersom de hade stöd av kejsarmakten och därmed en viss anknytning till Dantes gamla parti ghibellinerna.

Det är också nu som Dante får förtroende att vara prior - ett ämbete som hade ersatt det gamla "podestà" och var stadens förnämsta. Detta ämbete innehade Dante i 2 månader, vilket var den avsedda ämbetsperionden: 15juni till 15 augusti 1300.

I och med denna framträdande position fick Dante flera diplomatiska uppdrag med besök i Rom och andra betydande städer.

Det avgörande och dramatiska beskedet om avsättning och dom fick han på hemväg från Rom 1302. Då hade hans motståndare genom en kupp tagit makten i Florens. Alla vänner och lierade hade avsatts från betydande poster i förvaltningen.

Dante Alighieri anklagades för maktmissbruk och förräderi. Han uppmanades att inställa sig till domstolen i Florens. Dock infann han sig aldrig, troligen oå grund av att han kunde förutse utgången: att levande brännas på bål. Därför började den berömda landsflykten, där han bl.a. kom att vistas hos vänner som Can Grande de la Scala i Verona.

Under den ofrivilliga landsflykten påbörjade Dante "Komedin" - förmodligen någon gång 1307 och slutförde den strax före din död 1321. Året därpå publicerades den tredje delen - Paradiso.

Hans-Evert Renérius

Ur arkivet

view_module reorder

Skratt på fel plats

Vad man minst av allt förväntar sig på Judiska Museet i Berlin är att få sig ett gott skratt. Det är inte därför man går dit. Det som möter en ...

Av: Ulf Stenberg | Gästkrönikör | 30 juli, 2009

Ingångar och utgångar ur Borges Bibliotek

Klockan, ja något mellan tidigt och sent, kan inte urskilja riktigt och jag känner mig som insprängd i en målning av George Fredric Watt, eller ur en text av Borges ...

Av: Göran af Gröning | Essäer om litteratur & böcker | 21 oktober, 2013

Peter Nilsons deus ex machina

Peter Nilson (1937-1998) började under 1960-talet att studera i Uppsala, först matematik, därefter teoretisk fysik, estetik, idé- och lärdomshistoria och astronomi. Från 1977 var Peter Nilson författare på heltid inom ...

Av: Göran af Gröning | Litteraturens porträtt | 03 juni, 2014

Michelle Paver. Advokaten som får ungdomar att lära sig forntida historia

Michelle Paver är en engelsk författare som är mest känd för sina barnböcker. Hon har bland annat skrivit en fantasyserie som utspelar sig på stenåldern. Paver har också kommit ut ...

Av: Jonas Lindman | Övriga porträtt | 22 november, 2013

World Trade Center 12 april  2001. Foto: Ubcule/Wikipedia

”And the walls came tumbling down…”

I den nya upplagan av Svenska Akademiens ordbok, SAOL, har niotusen obsoleta ord rensats ut för att ge plats åt mängder av nyord, rapporterar Svenska Dagbladet som listar något av ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om samhället | 12 april, 2015

Gunnar Lundin – Våren

Något om författaren till veckans ”Utopiska Geografier”: På 70- och 80-tal gav jag ut en roman och fem diktsamlingar på Norstedts. Sedan dess sju essäsamlingar på Symposion, ellerströms och senast ...

Av: Gunnar Lundin | Utopiska geografier | 30 december, 2012

Fackföreningsrörelsens renässans och kollektiv kapitalbildning

Under 2008 upplevde Sverige och världen en omfattande ekonomisk regression. Den ekonomiska krisens förlopp är synnerligen snabbt och hindras inte av några landsgränser. I de flesta länder ställer finansmarknaden och ...

Av: Patrik Wikström | Gästkrönikör | 25 februari, 2009

Samisk kultur kommersialiseras inom turismen i finska Lappland

Det är en jäkla lång väg från Helsingfors, längre än till Teneriffa! (Nils Aslak Valkeapää (ur hans bok Terveisiä Lapista sv. Hälsningar från Lappland 1971) I samband med att jag arbetar för ...

Av: Nina Michael | Kulturreportage | 05 november, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.