Chiapas – en reseberättelse

I den mexikanska delstaten Chiapas rinner floden Grijalva fram mellan bergsväggarna i en djup kanjon, El Cañón del Sumidero. Det finns krokodiler i vattnet. Det är ogenomskinligt grönt. Guiden i ...

Av: Ann-Marie Svensson | 03 juli, 2014
Resereportage

J´accuse! Femtio år av bortopererad musik

Jag anklagar - J´accuse - de svenska orkester- och konsertinstitutionerna för att svika sitt ansvar mot en generation ledande europeiska tonsättare och numera moderna klassiker som Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen ...

Av: Ulf Stenberg | 02 november, 2009
Kulturreportage

Sveriges Patti Smith tillbaka med ny platta

2008 debuterade hon med "Stina och Kärleken". Sveriges Patti Smith skrev Dagens Nyheter. Nu är uppföljaren här: "Stina" kort och gott. - Nu väntar jag bara att få komma ut ...

Av: Johan Svensson | 14 oktober, 2010
Musikens porträtt

En dikt

borrar schaktar borrar så djupt att jag träffar djävulen och lars törnman

Av: Peo Rask | 22 mars, 2010
Utopiska geografier

Patti Smith, en äkta ikon. Foto Belinda Graham

De tillgängliga ikonernaTemat för Bokmässan i Göteborg 2017 kommer att bli "Bildning". Årets tema på Bokmässan i Göteborg 2016 var "Yttrandefrihet". Men med ett rekordstort antal programpunkter – 4 190 stycken!  - kunde du i stort sett skräddarsy vilket tema som helst! Till exempel den nordiska fantasyns betydelse för yttrandefriheten. Eller att allt, även yttrandefrihet, börjar med bra barnlitteratur, och att skapa ett eget språk och en egen vilja att uttrycka sig.

 


Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.
 Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen.  Foto Belinda Graham

Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen. Foto Belinda Graham

Annons:

En Bokmässa innebär alltid en mängd av priser. En del som gästar Bokmässan har precis blivit belönade med ett stort pris, andra är favoriter till ett stort pris, och ännu en stor grupp blir belönade med priser på själva mässan.

Årets Bok: Det är något som inte stämmer

Ett nytt pris för i år är publikpriset till bästa roman. Ett slags "Litteraturens Jerringpris" där läsarna själva röstar på vilken bok som var bäst i år. Priset Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och den första vinnaren någonsin av "Litteraturens Jerringpris" blev en stolt och lycklig Martina Haag, som belönades för sin bästsäljande roman Det är något som inte stämmer (Piratförlaget).
Eftersom svensk och utländsk litteratur tävlar om samma pris, kan man konstatera att Martina Haag slog ett tufft motstånd, där publikfavoriter som Stora och små lögner av Lianne Moriarty, Gånglåt av Elin Olofsson, Det som inte dödar av David Lagercrantz, Arvet efter dig av Jojo Moyes och Min fantastiska väninna av Elena Ferrante fanns med bland de nominerade böckerna.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I år är Martina Haag aktuell med en ny kokbok, Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag till dig (Bonnier Fakta) och på Bokmässan var hon mer intresserad av att prata om den nya kokboken än Det är något som inte stämmer --- en bok på ett tema som hon nu lagt bakom sig. Det är i alla fall intressant att notera att det första publikpriset som röstas fram inte har gått till en bok i en genre som man tror att "alla" gillar, som en deckare eller en romance.

04 Martina Haag har skrivit Årets bästa roman om publiken får välja. Foto Belinda Graham

Martina Haag har skrivit Årets bästa roman, om publiken får välja. Foto Belinda Graham

De livsviktiga träden --- och kolonilotterna!

Kokböcker och trädgårdsböcker är också populära genrer --- det märks när man går förbi kockteatern eller trädgårdsscenen. Massor av god mat att provsmaka, massor av nyttiga grönsaker att dregla över, massor av spännande saker att provsmaka ... Ska man köpa med sig några lökar hem att plantera eller några goda ostar att njuta av? När man njuter av stämningen och atmosfären (och köper en ny kokbok och en ny trädgårdsbok) är det alltid med illusionen att det ska dofta lika gott i det egna köket och blomma lika vackert på den egna täppan. Sedan tänker man inte på att kockarna i kockteatern är proffs och att trädgårdsbilderna från Sofiero har timmar av arbete bakom sig --- av professionella trädgårdsmästare. Men man träffar alltid trevligt folk här, som alltid är lika glada och vänliga, hur länge de än stått och svettats i sina montrar under Bokmässans fyra intensiva dagar.

Ett av de första prisen på Bokmässan delades ut på trädgårdsscenen: Årets trädgårdsbok. Vinnare blev böckerna Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt (Studentlitteratur). Högklassig kurslitteratur kan vara intressant för så många fler läsare än studerande! Dessa tunga volymer, som båda inleds med orden att "Vikten av grönska i våra städer kan inte överskattas", är givande läsning för alla --- och borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och beslutsfattare på alla nivåer.

Träden är Jordens lungor

Alla vet att regnskogen är hotad. Just nu har Universeum i Göteborg en specialutställning om regnskogen - Jordens egna lungor är hotade - och man undrar om människan över huvud taget har någon självbevarelsedrift.

Positivt är att många städer och stadsplanerare inser vikten av grönska - grönområden är trädens lungor och i London försöker man planera in fler trädgårdar och parker. Även koloniträdgårdar är viktigt för en stad som människor kan leva och må bra i.
Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.

Spännande möten när man Ser Människan!

En Bokmässa innebär alltid en mängd spännande möten. Några av de allra mest spännande och mest publikdragande tog plats hos Se Människan - Svenska Kyrkans monter. Där kunde man bland annat höra den underbara Elsie Johansson prata som sig själv och sin nya bok Riktiga Elsie (Albert Bonniers förlag) och få den signerad. Boken var mycket populär och tog till och med slut innan alla som ville fått köpa.

Allra längst signeringskö hade dock Patti Smith --- seminariet där KG Hammar och Patti Smith samtalade om livet, musiken, Gud och Dag Hammarskjöld blev också det mest välbesökta. Patti Smiths syster är fortfarande ett hängivet Jehovas vittne, medan Patti själv lämnade Jehovas när hon var tolv år. Att vara en artist, hävdar Patti, är något som kan genomsyra allt. Hennes syster är en artist för hon bakar bröd som är helt gudomligt och Patti själv lägger sitt artisteri i musiken och skrivandet. "Jag kan inte baka bröd!" säger hon och blinkar. Men allt är lika mycket värt. "Gud finns i allt!", säger Patti Smith med stor självklarhet. Hennes svenska favoritförfattare är Dag Hammarskjöld.

"När jag var i Sverige sist var det jag ville se helst av allt Dag Hammarskjölds grav, så jag åkte dit med bandet och det var en mäktig upplevelse!", berättar Patti.
När KG Hammar, från Dag Hammarskjölds hemland, kontaktade Patti och frågade om hon ville vara med på Bokmässan i Göteborg svarade hon ja direkt. Vem vill inte åka till ett land som förknippas med Hammarskjöld och en av världens mysigaste Bokmässor?

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Påsken, perspektivet och döden Ett treenigt icke-vara i två delar

Sagt om Neruda av Lorca: att han var ”en poet närmare döden än filosofin, närmare smärtan än intelligensen, närmare blodet än bläcket.” I vår sekulariserade del av världen betraktas, av många i ...

Av: Göran af Gröning | Essäer om religionen | 19 april, 2014

2000-talets första teaterdecennium

Om Nummer Specialutgåva 2010 Sökande och samlande utgör sedan urminnes tider handlingsmönster i människans liv. Sökandet och samlandet möjliggör hennes överlevnad. Nyfikenheten driver henne att ständigt lära sig mer om sin ...

Av: Anna Nyman | Essäer | 08 februari, 2010

Två svenskar och en spansk helgedom

Två svenskar och en spansk helgedom Santiago de Compostela i Spanien är en av de allra heligaste platserna i Europa. För där hade man på ett mirakulöst sätt omkring 818 upptäckt ...

Av: Mohamed Omar | Kulturreportage | 15 mars, 2007

Livet på 60 grader 3

Av: Bröderna Blomqvist | Kulturen strippar | 23 februari, 2012

FLODEN FINNS DÄR, SOM ALLTID

Utanför Guido Pedronis hus finns ingenting, bara tystnad, men det går i minnen att höra hans steg, taktfasta och korta på den slitna vägen ner mot Joe Collinas hus. Han ...

Av: Bo Bjelvehammar | Utopiska geografier | 26 oktober, 2014

The roots of depression in a suicidal crisis: a transpersonal approach

SUMMARY In this paper an attempt is made to define depression and to explore its roots by bringing it into the context of human experience of reality. Also discussed is the ...

Av: Léo Matos | Agora - filosofiska essäer | 14 oktober, 2014

Teckentecknaren Thea Ekström

Sedan urminnes tider har människan kommunicerat och uttryckt sig med bilder, tecken och symboler. Dessa bilder eller tecken hade ofta en magisk och religiös innebörd. Exempel är grottmålningar, hällristningar och ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 17 april, 2013

Om blicken från WM-Data

Ibland när jag blickar på något kan jag snarare, eller mer än det jag ser, föras vidare av detta tillstånd jag bevittnar mot ett annat. Idag är det emot vad ...

Av: Eleonora Bru | Utopiska geografier | 20 juli, 2009

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.