James Wood

Hur fungerar berättelser?

Kritikern James Wood har gått från recenserandet till en professur fast det brukar vara tvärtom. Med sin How fiction works som kom för nio år sedan skrev han in sig ...

Av: Ivo Holmqvist | 17 oktober, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Oslo från Ekebergsrestaurangen. Foto: Björn Gustavsson

Oslo som kulturstad

Det finns många goda anledningar att besöka Oslo; en allt viktigare anledning är att stans konstliv på senare år blivit allt mer spännande. Och den norska huvudstadens satsningar på konstområdet ...

Av: Björn Gustavsson | 19 juli, 2015
Resereportage

En dikt av Stevenson i översättning av Erik Carlquist

 Till R.L.Stevensons korrespondenter under hans tid på Samoa hörde skotten S.R.Crockett (1859-1914), som övergivit prästbanan för att bli romanförfattare. Denna dikt, tillägnad Stevensons landsman, är skriven i "Villa Vailima", Stevensons hem ...

Av: Robert Louis Stevenson | 24 april, 2013
Kulturreportage

Aufgehoben mellan oljud och harmoni

Att jag började gilla den brittiska rockgruppen Aufgehoben lärde jag mig idag, med en tallrik curry framför mig, var genom ett misstag. I mitt ständiga och ivriga och ibland tröttande ...

Av: Gustaf Redemo | 30 januari, 2009
Musikens porträtt

Patti Smith, en äkta ikon. Foto Belinda Graham

De tillgängliga ikonernaTemat för Bokmässan i Göteborg 2017 kommer att bli "Bildning". Årets tema på Bokmässan i Göteborg 2016 var "Yttrandefrihet". Men med ett rekordstort antal programpunkter – 4 190 stycken!  - kunde du i stort sett skräddarsy vilket tema som helst! Till exempel den nordiska fantasyns betydelse för yttrandefriheten. Eller att allt, även yttrandefrihet, börjar med bra barnlitteratur, och att skapa ett eget språk och en egen vilja att uttrycka sig.

 


Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.
 Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen.  Foto Belinda Graham

Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen. Foto Belinda Graham

Annons:

En Bokmässa innebär alltid en mängd av priser. En del som gästar Bokmässan har precis blivit belönade med ett stort pris, andra är favoriter till ett stort pris, och ännu en stor grupp blir belönade med priser på själva mässan.

Årets Bok: Det är något som inte stämmer

Ett nytt pris för i år är publikpriset till bästa roman. Ett slags "Litteraturens Jerringpris" där läsarna själva röstar på vilken bok som var bäst i år. Priset Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och den första vinnaren någonsin av "Litteraturens Jerringpris" blev en stolt och lycklig Martina Haag, som belönades för sin bästsäljande roman Det är något som inte stämmer (Piratförlaget).
Eftersom svensk och utländsk litteratur tävlar om samma pris, kan man konstatera att Martina Haag slog ett tufft motstånd, där publikfavoriter som Stora och små lögner av Lianne Moriarty, Gånglåt av Elin Olofsson, Det som inte dödar av David Lagercrantz, Arvet efter dig av Jojo Moyes och Min fantastiska väninna av Elena Ferrante fanns med bland de nominerade böckerna.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I år är Martina Haag aktuell med en ny kokbok, Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag till dig (Bonnier Fakta) och på Bokmässan var hon mer intresserad av att prata om den nya kokboken än Det är något som inte stämmer --- en bok på ett tema som hon nu lagt bakom sig. Det är i alla fall intressant att notera att det första publikpriset som röstas fram inte har gått till en bok i en genre som man tror att "alla" gillar, som en deckare eller en romance.

04 Martina Haag har skrivit Årets bästa roman om publiken får välja. Foto Belinda Graham

Martina Haag har skrivit Årets bästa roman, om publiken får välja. Foto Belinda Graham

De livsviktiga träden --- och kolonilotterna!

Kokböcker och trädgårdsböcker är också populära genrer --- det märks när man går förbi kockteatern eller trädgårdsscenen. Massor av god mat att provsmaka, massor av nyttiga grönsaker att dregla över, massor av spännande saker att provsmaka ... Ska man köpa med sig några lökar hem att plantera eller några goda ostar att njuta av? När man njuter av stämningen och atmosfären (och köper en ny kokbok och en ny trädgårdsbok) är det alltid med illusionen att det ska dofta lika gott i det egna köket och blomma lika vackert på den egna täppan. Sedan tänker man inte på att kockarna i kockteatern är proffs och att trädgårdsbilderna från Sofiero har timmar av arbete bakom sig --- av professionella trädgårdsmästare. Men man träffar alltid trevligt folk här, som alltid är lika glada och vänliga, hur länge de än stått och svettats i sina montrar under Bokmässans fyra intensiva dagar.

Ett av de första prisen på Bokmässan delades ut på trädgårdsscenen: Årets trädgårdsbok. Vinnare blev böckerna Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt (Studentlitteratur). Högklassig kurslitteratur kan vara intressant för så många fler läsare än studerande! Dessa tunga volymer, som båda inleds med orden att "Vikten av grönska i våra städer kan inte överskattas", är givande läsning för alla --- och borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och beslutsfattare på alla nivåer.

Träden är Jordens lungor

Alla vet att regnskogen är hotad. Just nu har Universeum i Göteborg en specialutställning om regnskogen - Jordens egna lungor är hotade - och man undrar om människan över huvud taget har någon självbevarelsedrift.

Positivt är att många städer och stadsplanerare inser vikten av grönska - grönområden är trädens lungor och i London försöker man planera in fler trädgårdar och parker. Även koloniträdgårdar är viktigt för en stad som människor kan leva och må bra i.
Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.

Spännande möten när man Ser Människan!

En Bokmässa innebär alltid en mängd spännande möten. Några av de allra mest spännande och mest publikdragande tog plats hos Se Människan - Svenska Kyrkans monter. Där kunde man bland annat höra den underbara Elsie Johansson prata som sig själv och sin nya bok Riktiga Elsie (Albert Bonniers förlag) och få den signerad. Boken var mycket populär och tog till och med slut innan alla som ville fått köpa.

Allra längst signeringskö hade dock Patti Smith --- seminariet där KG Hammar och Patti Smith samtalade om livet, musiken, Gud och Dag Hammarskjöld blev också det mest välbesökta. Patti Smiths syster är fortfarande ett hängivet Jehovas vittne, medan Patti själv lämnade Jehovas när hon var tolv år. Att vara en artist, hävdar Patti, är något som kan genomsyra allt. Hennes syster är en artist för hon bakar bröd som är helt gudomligt och Patti själv lägger sitt artisteri i musiken och skrivandet. "Jag kan inte baka bröd!" säger hon och blinkar. Men allt är lika mycket värt. "Gud finns i allt!", säger Patti Smith med stor självklarhet. Hennes svenska favoritförfattare är Dag Hammarskjöld.

"När jag var i Sverige sist var det jag ville se helst av allt Dag Hammarskjölds grav, så jag åkte dit med bandet och det var en mäktig upplevelse!", berättar Patti.
När KG Hammar, från Dag Hammarskjölds hemland, kontaktade Patti och frågade om hon ville vara med på Bokmässan i Göteborg svarade hon ja direkt. Vem vill inte åka till ett land som förknippas med Hammarskjöld och en av världens mysigaste Bokmässor?

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Veckans porträtt: Tuija Nieminen Kristofersson om Tuija Nieminen Kristofersson

Tuija Nieminen Kristofersson om Tuija Nieminen Kristofersson    Tuija Nieminen Kristofersson Foto: Hans Kristofersson Och asterisken, tecknet som Aristarchos uppfann och använde när han hänvisade till en versrad av Homeros, lyste som diktens starka sken en ...

Av: Tuija Nieminen Kristofersson | Litteraturens porträtt | 09 november, 2006

Jeremiah Karlsson

En novell av Jeremiah Karlsson

Jeremiah Karlsson debuterade 2012 med "Tystnadens älskare, stjärnornas vän", Sveriges första socialtjänstthriller, ett slags modern tjänstemannaromaner där polisen är utbytt mot socialarbetare och mordutredningarna mot invecklade familjeproblem. Han har bl.a ...

Av: Jeremiah Karlsson | Utopiska geografier | 30 december, 2016

Brott och Straff 2 Testamentets anda - bouppteckningens materia

Släktingarna kröp omkring som likmaskar och karvade på den avlidnas efterlämnade bråte. Konfrontationer kring varje tings nominella eller påstådda affektionsvärde i arvegodset stegrade den febriga temperaturen. Gamla komposter av osämja ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om konst | 31 oktober, 2009

Maja Stenis 1923-2008

Lustig längtan - en sökares samhällssyn

En gång i tiden var jag också en snäll, liten pojke. Mamma tyckte då att det nog inte var så bra för mig att vid fem års ålder sitta ...

Av: Dr Jan Stenis | Utopiska geografier | 23 mars, 2015

Pacifister i det virtuella kriget

I maj 2003 beslöt sig det amerikanska försvaret för att bege sig in på dataspelsindustrins territorium. Stridsklädda soldater ur specialstyrkan invaderade E3 (Electronic Entertainment Expo) understöd av svarta Black Hawk ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 01 oktober, 2008

Vad har David Bowie med Frida Strindberg att göra?

I August Strindbergs lilla trerummare i Blå Tornet börjar hösten 1911 sanden i timglaset rinna ut med allt högre hastighet: ” Nu värker det hela dygnet oberoende av vad jag ...

Av: Kurt Bäckström | Essäer om litteratur & böcker | 10 november, 2011

Klaustrofobisk skräck utlovas på Spårvägsmuséet

I mitten av april gör skräcken entré bland tunnelbanevagnarna på Spårvägsmuséet i Stockholm. Teaterföreställningen Silverpilen 21.32 är ett samarbete mellan muséet och Minerva Produktion där man använder tunnelbanevagnen som arena ...

Av: Marcus Ridung | Reportage om scenkonst | 26 mars, 2012

Seamus Heaney 1939-2013

Irländarna är ett läsande folk som vet att uppskatta sina författare. Man kan möta fyra av dem på konstverk i mer än dubbel storlek i en bokhandel i centrala Dublin ...

Av: Ivo Holmqvist | Övriga porträtt | 31 augusti, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts