”Jag hoppas du ligger vaken som jag” Om Karin Boyes brev

Pia-Kristina Garde har varit på detektivjakt efter brev och information om den mytomspunna Karin Boye i många många år. 2011 gav hon ut en bok, Karin Boye och människorna omkring ...

Av: Mats Myrstener | 13 september, 2013
Essäer om litteratur & böcker

2. Smula icke mitt hjärta

Katten som kom aldrig till mig. Bild: Guido ZeccolaHär excerpt käx: Vi är ej likadana, hurpass vi ens förstår varann, aldrig förstör varandra, jag betvivlar dock att någon annan kan ...

Av: Stefan Hammarén | 25 augusti, 2008
Stefan Hammarén

"Ju mer vi är tillsammans..." Individualisternas kollektiva härdsmälta

Det är inte längre en tvistefråga utan det är fint att vara individualist. Vi har fattat "ensam är stark"-grejen, vi ser värdet i åsikt som värdet i oss själva, man ...

Av: Linda Bönström | 18 juni, 2011
Essäer om samhället

En moralisk historia

Mandy Rice-Davies har avlidit sjuttio år gammal efter att länge ha kämpat mot cancern, meddelar BBC. Om omständigheterna hade varit annorlunda, påstår någon som kände henne, hade hon kunnat bli ...

Av: Ivo Holmqvist | 29 december, 2014
Övriga porträtt

Patti Smith, en äkta ikon. Foto Belinda Graham

De tillgängliga ikonernaTemat för Bokmässan i Göteborg 2017 kommer att bli "Bildning". Årets tema på Bokmässan i Göteborg 2016 var "Yttrandefrihet". Men med ett rekordstort antal programpunkter – 4 190 stycken!  - kunde du i stort sett skräddarsy vilket tema som helst! Till exempel den nordiska fantasyns betydelse för yttrandefriheten. Eller att allt, även yttrandefrihet, börjar med bra barnlitteratur, och att skapa ett eget språk och en egen vilja att uttrycka sig.

 


Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Den Underbara Elsie Johansson. Foto Belinda Graham

Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.
 Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen.  Foto Belinda Graham

Gunnel Carlsson hos Studjefrämjandet, vid Trädgårdsscenen. Foto Belinda Graham

Annons:

En Bokmässa innebär alltid en mängd av priser. En del som gästar Bokmässan har precis blivit belönade med ett stort pris, andra är favoriter till ett stort pris, och ännu en stor grupp blir belönade med priser på själva mässan.

Årets Bok: Det är något som inte stämmer

Ett nytt pris för i år är publikpriset till bästa roman. Ett slags "Litteraturens Jerringpris" där läsarna själva röstar på vilken bok som var bäst i år. Priset Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och den första vinnaren någonsin av "Litteraturens Jerringpris" blev en stolt och lycklig Martina Haag, som belönades för sin bästsäljande roman Det är något som inte stämmer (Piratförlaget).
Eftersom svensk och utländsk litteratur tävlar om samma pris, kan man konstatera att Martina Haag slog ett tufft motstånd, där publikfavoriter som Stora och små lögner av Lianne Moriarty, Gånglåt av Elin Olofsson, Det som inte dödar av David Lagercrantz, Arvet efter dig av Jojo Moyes och Min fantastiska väninna av Elena Ferrante fanns med bland de nominerade böckerna.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

I år är Martina Haag aktuell med en ny kokbok, Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag till dig (Bonnier Fakta) och på Bokmässan var hon mer intresserad av att prata om den nya kokboken än Det är något som inte stämmer --- en bok på ett tema som hon nu lagt bakom sig. Det är i alla fall intressant att notera att det första publikpriset som röstas fram inte har gått till en bok i en genre som man tror att "alla" gillar, som en deckare eller en romance.

04 Martina Haag har skrivit Årets bästa roman om publiken får välja. Foto Belinda Graham

Martina Haag har skrivit Årets bästa roman, om publiken får välja. Foto Belinda Graham

De livsviktiga träden --- och kolonilotterna!

Kokböcker och trädgårdsböcker är också populära genrer --- det märks när man går förbi kockteatern eller trädgårdsscenen. Massor av god mat att provsmaka, massor av nyttiga grönsaker att dregla över, massor av spännande saker att provsmaka ... Ska man köpa med sig några lökar hem att plantera eller några goda ostar att njuta av? När man njuter av stämningen och atmosfären (och köper en ny kokbok och en ny trädgårdsbok) är det alltid med illusionen att det ska dofta lika gott i det egna köket och blomma lika vackert på den egna täppan. Sedan tänker man inte på att kockarna i kockteatern är proffs och att trädgårdsbilderna från Sofiero har timmar av arbete bakom sig --- av professionella trädgårdsmästare. Men man träffar alltid trevligt folk här, som alltid är lika glada och vänliga, hur länge de än stått och svettats i sina montrar under Bokmässans fyra intensiva dagar.

Ett av de första prisen på Bokmässan delades ut på trädgårdsscenen: Årets trädgårdsbok. Vinnare blev böckerna Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt (Studentlitteratur). Högklassig kurslitteratur kan vara intressant för så många fler läsare än studerande! Dessa tunga volymer, som båda inleds med orden att "Vikten av grönska i våra städer kan inte överskattas", är givande läsning för alla --- och borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och beslutsfattare på alla nivåer.

Träden är Jordens lungor

Alla vet att regnskogen är hotad. Just nu har Universeum i Göteborg en specialutställning om regnskogen - Jordens egna lungor är hotade - och man undrar om människan över huvud taget har någon självbevarelsedrift.

Positivt är att många städer och stadsplanerare inser vikten av grönska - grönområden är trädens lungor och i London försöker man planera in fler trädgårdar och parker. Även koloniträdgårdar är viktigt för en stad som människor kan leva och må bra i.
Märkligt nog, i Helsingborg, staden som är känd för sin vackra trädgård Sofiero, är koloniområdena hotade. Koloniträdgårdarna har en lång fin tradition bakom sig, och nu är tio av tretton områden med koloniträdgårdar hotade, på grund av politiker som aldrig satt sin fot i en koloniträdgård. Stämningen när detta diskuteras på trädgårdsscenen kan bäst beskrivas med orden "Upp till kamp för vårt land!". En talare påpekar att det aldrig är någon som föreslår att skrota en parkeringsplats. Trots att "alla" vet att bilar är den största miljöboven och att grönska, även i städer, är en garanti för att människor ska få god hälsa och bra luft.

Spännande möten när man Ser Människan!

En Bokmässa innebär alltid en mängd spännande möten. Några av de allra mest spännande och mest publikdragande tog plats hos Se Människan - Svenska Kyrkans monter. Där kunde man bland annat höra den underbara Elsie Johansson prata som sig själv och sin nya bok Riktiga Elsie (Albert Bonniers förlag) och få den signerad. Boken var mycket populär och tog till och med slut innan alla som ville fått köpa.

Allra längst signeringskö hade dock Patti Smith --- seminariet där KG Hammar och Patti Smith samtalade om livet, musiken, Gud och Dag Hammarskjöld blev också det mest välbesökta. Patti Smiths syster är fortfarande ett hängivet Jehovas vittne, medan Patti själv lämnade Jehovas när hon var tolv år. Att vara en artist, hävdar Patti, är något som kan genomsyra allt. Hennes syster är en artist för hon bakar bröd som är helt gudomligt och Patti själv lägger sitt artisteri i musiken och skrivandet. "Jag kan inte baka bröd!" säger hon och blinkar. Men allt är lika mycket värt. "Gud finns i allt!", säger Patti Smith med stor självklarhet. Hennes svenska favoritförfattare är Dag Hammarskjöld.

"När jag var i Sverige sist var det jag ville se helst av allt Dag Hammarskjölds grav, så jag åkte dit med bandet och det var en mäktig upplevelse!", berättar Patti.
När KG Hammar, från Dag Hammarskjölds hemland, kontaktade Patti och frågade om hon ville vara med på Bokmässan i Göteborg svarade hon ja direkt. Vem vill inte åka till ett land som förknippas med Hammarskjöld och en av världens mysigaste Bokmässor?

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Benjamin 36

   

Av: Håkan Eklund | Kulturen strippar | 21 april, 2012

En ovanlig strateg

General Vo Nguyen Giap har avlidit 102 år gammal. Denne vietnamesiske strateg kämpade mot japanerna, besegrade fransmännen vid Dien Ben Phu 1954 och tvingade USA att dra sig tillbaka ur ...

Av: Bertil Falk | Porträtt om politik & samhälle | 08 oktober, 2013

Kroppens strukturer i ledning och leda

Utifrån temat leda skriver jag om kroppar som känner leda och kroppar som utsätts för en hantering som är tänkt att utesluta leda. Kroppsbegreppet Vårt synsätt på kroppen har förändrats radikalt i ...

Av: Birgitta Smiding | Agora - filosofiska essäer | 28 juni, 2012

Det övervakade lönearbetets kultur

Machoismen är någonting jag har extremt svårt för. Även om jag som skådis alltsedan de sena tonåren har gjort mitt bästa för att avlägsna mig från alla sådana miljöer så ...

Av: Johannes Söderqvist | Essäer om samhället | 06 november, 2012

Balustrad

Små gummor Rostiga grönsaker fladdrar i vinden. Träden såsar sig ännu i nedan. En fågel, ett skepp, ett uppochnervänt strandparaply. Promenadvägen mot slottet är kantad med minnen som ingen vågar ...

Av: Hans Hallerfors | Utopiska geografier | 27 september, 2008

Veckan från hyllan. Vecka 22-2013

Kravallerna i Husby och andra förorter. Ett smärtsamt nederlag för alla. För Husbyborna, för Stockholm, för Sverige, för hela samhället. Förhoppningsvis blir det en väckarklocka som får oss alla att uppmärksamma ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 25 maj, 2013

När Kroatiens kondomer läcker

Den kroatiska nationen ligger i hjärtat av Europa, mellan det historiska Centraleuropa och Medelhavet. Nationen har i högre utsträckning än många andra länder haft kontakter med Orienten. Efter ett svårt ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | Filmens porträtt | 10 december, 2013

Someone for me – Whitney Houston tribute

För några år sen berättade jag för en tjejkompis i Stockholm att jag hade vaknat upp med en dröm om att Whitney Houston var död. Hade drömt om att alla ...

Av: Annelie Babitz | Gästkrönikör | 15 februari, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.