Litteratur: Björn Gustafsson, Världen i skärvor - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dissningar från dalahylla

Björn GustafssonBjörn Gustafsson
Världen i skärvor
alba.nu

Det kan vara både kreativt och produktivt av bli arg. Björn Gustafsson har varit konstruktivt småförbannad i tre år och denna sammantagna ilska har han spätt ut och gett ut. Mellan 2007 och 2010 har han suttit på sin kulturhylla i DalaDemokraten och tidvis varit grisförbannad. Det har så småningom blivit en hel bok med hans uppdämda harm. Mjäll och gnäll och allmän opposition har alltid större tyngd och genomslagskraft än svettigt medhårstryk och småmesig argumentinsvepning. Upplägget är så här: En ingång på något djävulskap som försiggår, därefter en genomgång och analys, och sedan kommer utgången-kicken, ironin och/eller den förödande råsopen och som avslut det befriande skrattet. Det är korta stycken på varje sida som avhandlar allt mellan ozonskadad himmel och nedskitad jord.

 

Likt Bush tåg mot ondskans axelmakter tågar Björn Gustafsson mot andra onda makter särskilt koldioxidens vänner. Ett genuint tåg, bättre underbyggt, visare upplagt, med en underliggande ironi och många uttalade förslag men ibland bara avslutat i verbala råsopar.

 

Det är annars mycket spridda skurar och diverse mat(o)nyttigt som avhandlas på hyllan. Om att en kistproducent i Falköping utökar kistmåtten då våra kroppar blivit fetare, och det inte är direkt etiskt att pressa ned tjocka döingarna i för små kistor!...X-largekistor kräves...och sedan Israels markinvasion i Gazaremsan...och Myntverket, och Ingmar Bergman och svenska militärer och vargrädda Dalajägare. Och mer. Både nationellt och internationellt, storvulet och småskuret.

Björn Gustafsson har ibland lite av "det var bättre förr"- drag garnerat med "gå ut i solen istället för att sitta inne vid datorn och r-a".

Ja, om man ser saken från Gustafssons hylla är världen galen, och ramlar isär i hopplösa skärvor.

Och Björn Gustafsson går inte ut i några servila handflatsklämningar i dessa betraktelser, nej det blir längre sökningar ned i de bittersta gallregionerna som till exempel när pengar från Region Dalarna går till stormrika Ski-Star medan det sitter snålt i pengapungen vad gäller att bidra till shottisen och Folkmusikens hus. För att inte tala om eländet med cruisingen och koldioxiden.

Världen är upp och ned och Gustafsson sitter trångt på hyllan när han utkämpar sin heroiska kamp mot denna dumskallarnas sammansvärjning som pågår i Rättvik där man gett tillstånd till alla dessa groteska cruisingorgier och där av följande koldioxidimmor. Dalakrönikören verkar vara ute i ogjort väder då det miljötänkande som alla nationer i världen enats om skiter sig uppe i Rättvik. Dom bara gasar på så gladeligt.

Det är läsvärt och tänkvärt, ibland långsökt men ofta vågat och ganska utsökt.

 

Benny Holmberg

 

 

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen