Oktoberdikter - Tidningen Kulturen

Utopiska geografier
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Nya dikter av Carsten Palmer Schale


SPLITTER

 

Det outgrundliga är ett skär i ditt sinne. Sitter fågelstilla på vår tanke.

Du som är mitt dagliga bröd. Du som värmer mina ord i din ugn. Du som skänker oss vinet genom öglor av ögon.

Leenden och skratt slår ut som rönnbär mitt i detta. Det är barnen.

Genom ett stort, rentvättat fönster flyr min ande. Dräkterna hänger på tork. Som jag ville att vi nådde varandra utan att skära oss på splittret.

 

SVUNNA

Det finns en tröst i det svunna. En glömska, honungslen, som läskar vår dröm om det sanna, men också skrämmer med sin avgrundsdjupa mun.

 

 

Homo insapiens, ristade Rabbe Enckell in i sin spruckna spegel. Är våra bilder mer än bilder? Drömmarna mer än nycklar? Sorgerna större än sjön, djupare än vi förstår? Sorger bottnar aldrig.

 

 

ANNAT ÄN PLATTFISK

 

Det sitter en omdefinierad fågel på hustaket bredvid. Under vågorna glider ett liv av annat slag. Osorterade hör vi dock dit. Det går navelsträngar mellan oss och maneterna och musslorna. Då är ändå inte plattfiskarna upplyfta.

 

 

En liten eld längst in i en gränd. En mors öga i nyheterna. Världen är både uppkopplad och inkopplad. Grym är den.

Hur kan man, på ett papper skört som skymningen, skriva begripligt? Stillheten och tomheten är allt. Med riskorn delar jag sålunda upp mitt liv. Detta är att spela schack, inte med döden, utan med en zenmästare. Jag kände honom personligen för tusen år sedan.

 

FÖRDRIVNA FÖTTER

 

Kvällarnas monotoni efter den tysta middagen. Dimman och allt det andra i spåren efter våra fördrivna fötter. Gräset börjar redan få fläckar av solen. Någon på andra sidan av väggen ristar in sin signatur. Stjärnljuset fyller himlens krukor. Hösten pyr i sommarens baktankar.

 

PRAGMATISKA SJÄLVMORD

Intellektuella har ibland en tendens att ödelägga allt. Med dumhet och gemenhet. Djupt inom mig förstår jag att mer pragmatiska människor ibland begår självmord. De mäktar inte med maktens rebusar och sidospår.

 

FÖRSKINGRAT ARV

Vattnet står över fälten. Grannarnas mössor är genomdränkta av regn. Det vackra betslet runt hästens huvud gör mig ambivalent. Lingonröda läppar och vita höfter. Ingen tid, ingen barriär, ingen knuten näve. Bara rymd, rikedom och frukt. Bred ut dig över hällen och drick. Vi måste återvinna vårt arv som bestulits oss sedan årtusenden.

 

VAGGA

 

Motorn tänder. Jag kan släppa årorna om jag samtidigt tar fatt i rodret. Båten är som ett barn i en vagga. Barnet vaggar havet. Dyningarna fördjupar sina drömmar.

 

Det är en skör kupa vi lever i. Den står på bordskanten mellan huden och tekniken. Men vi kan också rumla i vår kupa, som humlan i sin blåklocka. Innan lien dyker upp.

Carsten Palmer Schale

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen