Ljuset i skuggorna av Melker Garay - Tidningen Kulturen

Fortunato Depero, I bevitori e la locomotiva

Utopiska geografier
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vi människor har hemligheter. Så har det alltid varit. Hemligheter som vi vill bevara endast för oss själva. Ja, annars vore de inte hemliga. Och frågan är om vi inte även bär på hemligheter som är oåtkomliga för oss själva. Oåtkomliga för vår egen skull.

 


Vad är en människan när hon inte längre bär på någon hemlighet? Och vad gör man med en sådan människa?

 Måhända kommer vi lyckas med att montera ner människan till en nivå där atomer flödar och strömmar fram. En nivå där vi kan fånga en av dessa atomer och klyva den många gånger om. Så vill man åtminstone tänka. Men kan det vara så att hur vi än klyver den kommer människan aldrig att bli helt avtäckt och blottad, då det finns något i henne som vi inte tycks kunna komma åt. Och som vi kanske inte ska komma åt. Något som skyddar människan från sig själv.

Vad är i sådana fall detta något som inte låter sig mönstras och skärskådas? På vilket sätt ska man tala om det? Hur närmar man sig något som finns där men som på samma gång inte finns där? Det är med sådana frågor man närmar sig ett mysterium. Likväl är det som om man förkastar tanken på mysteriet. Sådant hör inte till vår tid. Ja, för man tror på att vetenskapen med sitt kunskapsanspråk en dag ska avslöja det där vi människor bär inom oss. Det där som man bara kan ana. Och som konsten, litteraturen och musiken genom tiderna försökt fånga.

Kunskapens lokomotiv kan ingen hejda när det far fram över en räls som ingen vet vart den leder. Lokomotivet – denna tunga och bullrande farkost – drivs fram av övertygelsen om att ju mer vi vet desto lyckligare kommer vi att bli. Strävan efter lyckan har som bekant satt många krafter i rörelse. Men kommer vi att bli lyckligare när vi upptäcker det som är fördolt i oss? Ja, ropar de som tålmodigt och sorgfälligt skalar av varje tunt skikt av vårt inre. Och sedan hävdar de att mycket kommer att förändras till det bättre när vi nått fram till det skyggt gåtfulla som varje människa har inom sig.

Vad som kommer att förändras, kan ingen svara på. Men allt kommer att bli bra. För vem? undrar jag. Och vad kommer att bli kvar av mig när man kan se rätt igenom mig? Vad är en människan när hon inte längre bär på någon hemlighet? Och vad gör man med en sådan människa? Vad blir det av en människa som blivit allmän egendom. Och vad händer när det undersökande skarpa ljuset som riktats mot henne är så pass starkt att det tar död på alla skuggor som finns inom henne? Skuggor i vilka hon tidigare kunde gömma sig för världen och för sig själv.

Melker Garay

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts