Vem är Frankrikes nye president? - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En stjärna är född. Så måste det ha känts för Emmanuel Macron efter valräkningen. För enbart tre år sedan var han relativt okänd inom politiken. Fransmännen har uppenbarligen tröttnat på vänster/höger partierna och hoppas nu på en nystart för den stagnerade franska ekonomin med centerpartiet République en Marche.
Under dessa få dagar efter hans seger har dokumentärer om hans liv, böcker, experter och gamla vänner dykt upp för att ge fransmännen en bild av människan bakom ämbetet. Han kommer från en enkel bakgrund där han fått lära sig att genom bildning kan man gå långt här i livet och att inget är skrivet i stjärnorna.

Annons: 

Röstberäkningen:

Efter Brexit i England och Trump i USA var ingen säker på hur det skulle gå i det franska valet. Väljarna var också osäkra vilket det låga valdeltagandet (26 % röstade inte) visade på. Vissa påstod att det var som att välja mellan ”pest och kolera” – andra röstade på Macron för att kontra högerextremisten le Pen.

Emmanuel Macron, 39 år, fick slutligen 65, 8 % av rösterna och Marine le Pen 34,2 %. Hon medgav sitt nederlag och i sitt tal till folket erkände hon att partiet måste förnyas. Vad det betyder vet vi inte ännu. Marion le Pen, den yngste i le Pen klanen, avgick från sin post. Man ska dock inte räkna bort högerextremismen och Le Front National för den sakens skull. Antingen fångas deras anhängare upp av högern eller vänstern eller så görs partiet helt om inför nästa valomgång.

Vi lär snart se åt vilket håll det bär av under parlamentsvalet i juni då ledamöterna ska väljas. Kommer partiet République en Marche få lika många röster som under presidentvalet eller måste den unge presidenten nöja sig med en ”cohabitation” – samarbete med andra partier? För ingen vet egentligen hur många som röstade på Macron och hur många som röstade mot Le Pen.

Le Louvre:

Macrons första tal efter segern var mycket sobert och nästan dystert. Nästa framförande, lite senare på kvällen, var väl iscensatt och presidentmässigt. Efter att ha anlänt till Louvren ”marscherade” den unge presidenten mot sitt öde vilket tog flera minuter fram till ett podium med glaspyramiden som bakgrund. Därifrån talade han inlevande till sina supportrar. Huvudet formligen lös upp där han stod med pyramidspetsen som stack upp bakom honom likt en aura. Tyngden av historien med de anrika byggnaderna symboliserade hans tacksamhet till sina företrädare sammanlänkat med framåtandan symboliserat av den moderna glaspyramiden.

Han talade inlevande om sitt ansvar att ena landet, se framåt mot en gemensam europeisk front, om vikten att luta sig mot historien och inbringa nytt hopp hos ungdomarna samt samhällets utstötta, om klimatförändringen (vilket inte varit en tung fråga under denna bisarra valkampanj), nya teknologier, jämlikhet, kulturens plats i samhället, pluralismen men även om vikten av att bekämpa terrorismen. Bland publiken fanns framförallt många ungdomar som nu hoppas på att hans löften om en ”nystart” för landet införlivas.

Avslutningsvis kom den 24 år äldre rörda frun, Brigitte, upp på podiet tillsammans med hennes barn och barnbarn. De gav detta katolska land ett modernt ansikte med sin nykomponerade familj av olika åldrar och börd. En modern fransk familj. Kanske för nymodig för en viss falang?

Ett porträtt:

Under dessa få dagar efter hans seger har dokumentärer om hans liv, böcker, experter och gamla vänner dykt upp för att ge fransmännen en bild av människan bakom ämbetet. Han kommer från en enkel bakgrund där han fått lära sig att genom bildning kan man gå långt här i livet och att inget är skrivet i stjärnorna.

Anne Fulda har skrivit en bok om Emmanuel Macron ”Un jeune homme si parfait” (Plomb) – en så perfekt ung man. Där beskriver hon hans intresse för litteratur, musik, teater, hans älskade mormor, uppskattad av sina lärare men utan affekt. Hans framåtanda och envishet har lett honom till podiet. Men han har även förmågan att lyssna till andra och lära sig, därför har han sedan ung ålder sökt sig till äldre mentorer. Det var inte förrän direktsändningen med Marine le Pen, fransmännen upptäckte att den annars artige och vänlige mannen även kunde sticka upp och ge svar på tal och inte låta sig hunsas med.

Hans fru erkände att ”jag har alltid trott att han ska bli något stort men snarare inom litteraturen än politiken. Men han förvånar mig alltid!”

Emmanuel Macron har i viss mån Sverige som förebild och önskar liberalisera ekonomin, hjälpa mindre och små företag och i allmänhet göra det rigida franska byråkratiska systemet lite lättare. Men alla som har bott eller bor i Frankrike vet att han med största säkerhet kommer att möta motstånd i form av strejker och tuffa förhandlingar.

Han måste även få majoriteten i parlamentet med sig för att inte enbart bli en marjonettpresident i händerna på motståndarna. För att blidka dessa måste han noggrant välja premiärminister samt tillsätta de andra ministerposterna. Samtidigt kan han inte svika sina väljare och måste förnya ämbetet med ett nytt och jämlikt garde.

Slaget är långt ifrån vunnet för Frankrikes nye ”stjärna”. Det ska bli intressant att se hur politiken utvecklas under den närmaste tiden för världens femte mäktigaste nation.

 

Anne Edelstam, Paris

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts