Valchock i Frankrike - Tidningen Kulturen
det omaka paret

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den andra omgången av presidentvalet närmar sig med stormsteg och högerpopulisten Marine le Pen är på uppsving med 21,4% av rösterna trots hot om rättegång mot henne. För att kontra hotet om Frexit representerar Emmanuel Macron ett pro-europeiskt alternativ. Han leder med 23,8 %. François Fillon representerar högern men dras med korruptionsproblem vilket väljarna visat med låga 19 % i jämnhöjd med vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.
En förespråkare för ett enat EU och politiskt mittenparti, inspirerad av ”den svenska modellen”.

Annons:Socialistkandidaten Benoît Hamon hamnade på rekordlåg nivå med dryga 6 %.

En Marche

Det är första gången i fransk nutidshistoria ett mittenparti och ett populistiskt parti har gått till final. Inget av de stora höger- eller vänsterpartierna har lyckats övertyga väljarna vilket inte hänt sedan andra världskriget.

Den socialistiske presidenten Hollandes unga och rätt oerfarne före detta minister, Emmanuel Macron, hoppade av sin post och bildade ett nytt poliskt parti för enbart ett år sedan, En Marche, som kan översättas till På Språng. Sedan dess har han lyckas övertyga med sin entusiasm, ungdom och framtidstro. Han påstår sig representera ett alternativ och har lovat att inte fortsätta i regeringens spår.

En förespråkare för ett enat EU och politiskt mittenparti, inspirerad av ”den svenska modellen”.

Mot sig har Macron högerpopulisten och Putinvännen Marine le Pen som förespråkar ett uttåg ur EU och skämmer slag på många humanister. En förklaring till hennes framgång kan finnas i den franska politiska eliten vilken alltför länge har hängt kvar i gamla gängor och endast stött på motstånd av maktlösa fackföreningar. Detta har lett till en missnöjd folkmassa som vänstern inte lyckats fånga upp utan som nu sluter sig bakom Marine le Pen. Efter terrorattackerna i Paris har hennes popularitet stigit. Avståndet mellan eliten och folket har också ökat med höga löner för eliten och sämre samhällsskydd för resten av befolkningen som regeringarna – vare sig höger eller vänster – hitintills inte lyckats lösa. Vilka ingår då i klanen Le Pen?

Dynastin le Pen

Jean-Marie le Pen växte upp i en liten fiskarby – fadern dog i kriget. Modern sydde för att livnära dem, pojken fick snabbt lära sig att hjälpa till. Den ambitiösa ledartypen han visade sig vara vid tidig ålder gillade att bestämma och vägrade att lyda. Argsint och våldsam råkade han snabbt illa ut då han ledde ungdomsrevolter.

Tack vare kontakter lyckades han undvika att bli fängslad och skapade så småningom sitt missnöjesparti, le Front National. Partiet drog till sig allehanda misslyckade politiker och fick få röster. Men har sedan dess växt till sig och representerar nu Frankrikes andra största parti. Det tar röster mest från socialisterna men även från den högerfalang som tycker att högerpartierna dragit alltför mycket åt mitten.

Efter att ha skapat sin dynasti - med favoritdottern Marine och även barnbarnet Marion - har partiet vuxit expotionellt hos de franska väljarna. Jean-Marie Le Pen är en utmärkt talare och vet hur han ska få med sig folket, men har haft lite svårt för att inte att trampa i klaveret. Den utåt sett mera presentabla dottern har övertagit partiets ledarskap och har sedan några år försökt ”rentvå” sin fars parti framförallt har hon tagit avstånd för faderns sätt att öppet visa sin antisemitism med kommentarer som ”gaskamrarna var en detalj i kriget…” vilket ledde till att partiet dalade bland fransmännen. Han slog också ner en socialistkandidat under en valkampanj. Dottern beslutade sig då för att definitivt dra ett streck över faderns förfaranden och utesluta honom ur partiet.

Hon har således försökt påvisa att partiet är ”rumsrent” trots att partiets ideologi med bland annat krav på att sätta ett definitivt stopp för immigrationen och Frankrikes uttågande ur EU förblir oförändrat. Den 20 augusti 2015 uteslöts så Jean-Marie från det parti han bildat 1972. Tydligen har Marine lyckats väl eftersom partiet nu seglat upp i skyarna.

Klart är att detta val, den 7 maj 2017, handlar om öppenhet mot slutenhet, inkluderande mot exkluderande, korruption mot transparens. Än kan mycket hända som kan dra väljarna antingen åt det ena eller det andra hållet. Men både högerledaren François Fillon och Socialistledaren Benoît Hamon ställer sig nu bakom Macron för att motverka Le Pen. Det senaste dådet i Frankrike bådar dock inte gott för framtiden för de fransmän som ansluter sig till upplysningen med humanister som Voltaire och Rousseau i spetsen.

 

 

 

 

 

 

 

Anne Edelstam, Paris

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts