Andy Warhols försvunna disketter - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Andy2 1985.  2014 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. Artists Rights Society ARS New YorkI en reklamfilm från 1985 får vi se hur konstnären Andy Warhol med hjälp av hemdatorn Amiga 1000 digitalt målar av den amerikanska rockstjärnan Deborah Harry. För datorföretaget Commodore var det ett perfekt sätt att visa på den nya datormodellens fantastiska grafikegenskaper. Sett så här i efterhand är reklamfilmen nästan visionär. För idag arbetar nästan alla konstnärer på något sätt med datorer för att skapa konst. Historien kunde ha slutat här som ett lyckat exempel på en reklamkampanj men Warhol fastnade för det digitala sättet att måla. Att det var första gången han arbetade med datorer för att han hade väntat på just den här modellen och att det var en fantastisk upplevelse, som han säger i reklamfilmen, var inte bara tomt prat. När kameran hade stängts av fortsatte Warhol att skapa digitala bilder på sin Amiga.

I nästan trettio år låg de gamla Floppy-diskarna från Amigan i arkivet till The Andy Warhol Museum och väntade. År 2011 såg en annan digital pionjär inom datorkonsten Cory Arcangel reklamfilmen på Youtube och började fundera om det fanns mer att hämta. Arcangel är ett stor Warhol-fan och hans digitala konst skulle kunna beskrivas som en digital form av popkonst. Istället för reklam och massmediabilder skapar han konst från dataspelen populärkultur. År 2002 skapade han till exempel verket ”I shot Andy Warhol” där han modifierade dataspelet Hogan’s Alley. Istället för att skjuta på bilder av skurkar på en skjutbana ska man nu försöka skjuta Andy Warhol. Konstverket Super Mario Cloud hör annars till Archangels mer kända verk.

Campbells 1985.  2014 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. Artists Rights Society ARS New YorkDen som varit med sedan hemdatorrevolutionen började på 80-talet kommer säkert ihåg de små fyrkantiga hårdplastdiskarna som man kunde lagra sina bilder och dokument på. Många inser också problemet med ett lagringsmedium som är trettio år gammalt. Att ta fram information från ett lagringsmedium inom datorvärlden som är trettio år gammalt kan vara lika svårt som att tolka kilskriftstavlor. Efter att Archangel lyckats leta reda på disketterna i arkivet tog ett digitalt arkeologiskt arbete vid för att återskapa informationen. Man kunde snart konstatera att det fanns 28 bilder på disketterna, men det verkade inte finnas något program som kunde öppna dem. Även detta kunde man dock lösa och efter trettio års glömska framträdde Andy Warhols digitala konstverk på skärmen igen. Det rörde sig om kända motiv som till exempel Campbells soppburk, ett självporträtt, Botticellis Venus med tre ögon. Bilder som Warhol digitalt hade förändrat och färglagt och i många fall även signerat digitalt.

Arbetet med att återskapa Andy Warhols digitala konst dokumenterades och i maj kommer man på Carneige Museum of Art att premiärvisa filmen ”Trapped: Andy Warhol’s Amiga Experiments” som förutom att beskriva hur bilderna kunde återskapas ställer den viktiga frågan: Hur vi ska kunna bevara och visa vårt digitala kulturarv i framtiden när tekniken och lagringsmedierna skiftar så snabbt?

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen