Sekter och rättssystemet - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

diskussioner om scientologernaI Köpenhamn i slutet av maj 2013 hölls en internationell konferens om hur manipulativa sekter skapar mini-samhällen med egna ”rättssystem” vilka inte alltid överensstämmer med de nationella lagarna och förordningarna.

FECRIS

Heter denna paraplyorganisation (European Federation of Centres of Research and Information on Sectarianism) - representerad i olika Europeiska och FN-organ - med syftet att informera om faran med manipulativa och totalitära organisationer. Varje år hålls en internationell konferens med diverse teman (listan finns på www.fecris.org). Både Frankrike och Belgien har statliga organ som rapporterar och arkiverar de grupper som anses mest problematiska för samhällsordningen, ”i väntan på ett europeiskt centrum” säger Fecris vice-ordförande Danièle Müller, Schweiziska, aktiv inom både FN och Europeiska rådet.

Vid ingången till konferensen stod ett filmteam med scientologireportrar (vars europeiska huvudkvarter ligger i Köpenhamn), men när jag frågade vilka de var påstod de att de ”kom från en oberoende media grupp”. ”Det är ett vanligt knep de använder sig av för att inte avslöja vilka de egentligen är” förklarade Tom Sackville – f.d engelsk parlamentariker och Fecris ordförande. Dessa organisationer utmärker sig för sin avsaknad av transparens och rädsla för att bli ”upptäckta”.

I Sverige hade för några år sedan en före detta scientolog lämnat in allt deras – dyra och hemliga – kursmaterial till svenska parlamentet för allmän insyn. Men efter påtryckningar från den amerikanska regeringen (under Clinton) drogs materialet in. Flera skandaler, processer och böcker (den senaste skriven av den numera avhoppade ledarens systerdotter Jenna Miscavige Hill med Lisa Pulitzer Beyond belief: my Secret Life inside Scientology and my harrowing escape ) om organisationens egentliga syfte och skräckinjagande egna samhällsystem har tämligen försvagat rörelsen.

Enligt Jon Atack - författare och före detta scientolog – har denna ”anti-sociala organisation enbart cirka 15 000 medlemmar”. Däremot lär de fortfarande ha en ansenlig förmögenhet de investerar i framförallt fastigheter. Men pengarna används även – likt maffian – för att tysta oppositionen – som Atack och andra före detta medlemmar som vågat kritisera organisationen fått erfara. I Hubbards skrifter står det ”att en f.d. scientolog ska tvingas till tystnad med alla medel… han är död i huvudet” är en annan angenäm beskrivning för en utomstående, berättade Jon för åhörarna.

Christianias lagarUtanför samhällssystemet

Efter tal från politiker som Serge Blisko (Frankrikes president för MIVILUDES – ett ministerium som hanterar sekteristiska och manipulativa rörelser), Eric Brasseur (Belgiens motsvarighet till det franska ministeriet - CIAOSN) och Annelise Oescheger (ordförande för Mänskliga Rättigheter inom Europarådet), gavs ordet till diverse specialister på området.

Jean-Pierre Jougla – fransk jurist – förklarade skillnaden mellan en demokratisk rättsstat och en totalitär organisation. I den senare ställer sig ledaren ovanför de övriga samhällslagarna. Likt en diktator koncentreras makten i hans händer och medlemmarna används som slavarbetare. Genom olika manipulativa metoder luras de att tro på en ”högre makt” vilken står över alla andra lagar. ”Medan det har tagit oss i Europa flera sekler av utveckling för att skapa lagar och föreskrifter som försvarar individen mot övermakten gör dessa destruktiva rörelser precis tvärtom. Anhängarnas abdikation – genom hot, isolering, eget språksystem, elitism, leder till en regression” förklarade juristen. ”Vad kan samhället göra för att varna medborgarna då?” undrade jag. Jougla förklarade att han och hans hustru – en terapeut – har utvecklat ett unikt universitetsdiplom (på Paris V Descartes anrika universitet) om ”mental frihetsberövande – eller sektövertagande”. Detta unika program de skapat är ägnat åt diverse universitetsstuderande som tillägg i deras specifika ämnesområden just för att varna och informera medborgarna om hur de går tillväga.

En japansk journalist – expert på Soka Gakai – Yuji Hirooka, förklarade för en häpen publik att den västerländska idén om buddhismen är en idealistisk förenklad syn som inte tar i åtanke att det finns flera strömningar inom buddhismen varav även extrema och nationalistiska sådana. Soka Gakai är enligt honom en av dessa. Rörelsen grundades 1930 och har sedan dess utvecklats genom en uttänkt strategi i syfte att infiltrera det politiska livet i Japan genom mer eller mindre legala metoder. Soka Gakai har tjänat miljoner dollar och har utvecklats till en militant och extremhöger politisk organisation. Enligt Hirooka innebär rörelsen ett direkt hot mot rättssystemet.

 Christiania graffitiUdda mini-samhällen

Det existerar flera mini-samhällen runt om i världen. Professor Stephen Kent berättade om några av dessa från USA: olika rasist- och terror- grupper, men även tämligen okända (men våldsamma) grupper som ”Freeman on the Land” eller ”Sovereign Citizens” vilka illegalt övertar mark, vägrar att betala skatt, använder fritt droger och erkänner generellt inte samhällets övriga lagar. Han förklarade att några av dessa hade kommit till efter ekonomiska kriser: den amerikanska jordbrukskrisen vilken resulterade i utblottade jordbrukare; bankkriser; fastighetskriser med familjer som tvingades lämna sina hem och kraftiga ränteökningar. Det hela lät som vilda västern i mina europeiska öron.

Eftersom jag befann mig i Köpenhamn och det ökända mini-samhället Christiania låg bara några T-bane stationer längre bort, bestämde jag mig för att ta mig dit och ta mig en titt.

Ingången var artistisk med graffitti, en butik med handgjorda föremål och ett galleri. Deras affisch annonserade egna motton ”inget våld, inga vapen, inga tunga droger…” Atmosfären var i typisk hippiestil med egenhändiga planteringar i barnens gamla stövlar, använda klädesplagg som lämnades in i lådor för vem som helst att förse sig med… Idén att inte tjäna men heller inte spendera, solidariskt byta med varandra var beundransvärd. Det materiella anses oviktigt. Flera drogade och utslagna individer drog dock runt och såg inte särskilt lyckliga ut men de kanske kom utifrån? Christiania har ändå inget med totalitära rörelser att göra vad man än kan tycka om det. Det råder en viss demokrati inom området och de försöker hålla våld och rån borta. Inget är undangömt: drogerna säljs offentligt (även om det råder fotograferingsförbud inom det ”kvarter” där försäljningen sker) och det verkade inte heller finnas några som skor sig på de andra. Känslan av miljonverksamheter och överdådiga ledare och förtryckta slavarbetare uteblev. Christiania kan betraktas som ett ”mini-samhälle” men dock inte som ett manipulativt eller destruktivt sådant som försöker ta över och störta rättssamhället. Tydligen finns det olika sorters ”mini-samhällen”…

Annorlunda är det i Italien där två av Fecris medlemsrörelser blivit trakasserade och hotade i åratal av starka och förmögna grupper. De två förklarade att de inte orkade fortsätta att arbeta längre utan gav upp.

Kan vi och ska vi acceptera totalitära och odemokratiska mini-samhällen inom våra demokratiska gränser? Vad behövs för att vi ska reagera mot detta organiserade förtryck? Det är en av frågorna denna konferens ställde till åhörarna. I Frankrike har justitieministern Valls reagerat efter att en grupp skinheads har dödat en vänsteraktivist och beslutat att gruppen måste upplösas för att inte orsaka flera skador.

Anne Edelstam, Köpenhamn

  

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen