Nystartad bokmässa lockar El-Saadawi - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den egyptiska författaren Nawal El-Saadwi kommer till Sverige igen. Foto: San CoolDen egyptiska författaren Nawal El-Saadawi kommer den 5 maj till Sverige för att besöka den nya internationella bokmässan i Botkyrka utanför Stockholm. 79-åriga El-Saadawi är läkaren som blev till en prisbelönt författare och aktivist och som under många år har verkat för kvinnors rättigheter i arabvärlden. Flera av hennes böcker är översatta till svenska, bland annat Den stulna romanen, som kom förra året.
- Att en världsberömd författare som Nawal El-Saadwi kommer till vår bokmässa känns oerhört roligt och hedrande för oss i Botkyrka säger Margareta Berg, bibliotekschef, Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Botkyrka internationella bokmässa arrangeras i Hallunda bibliotek och i Folkets hus. Under tre dagar pågår olika former av fördrag, seminarier och debatter med fokus på litteratur och mångfald. Som vid andra mässor kommer även ett flertal förlag att finnas på plats.
- Botkyrka är Sveriges mest internationella kommun. Med Botkyrka internationella bokmässa lyfter vi fram styrkan i att äga flera språk. Vi vill uppmärksamma det mångspråkiga Sveriges rikedom. Våra medborgare i Botkyrka ska känna stolthet över att kunna många språk. Botkyrka är en del av världen men världen är också en del av Botkyrka säger Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Då det mesta av strålkastarljuset kommer att landa på den långväga gästen Nawal El-Saadwi under mässans första dag (torsdag den 5 maj).
Den andra dagen (fredag den 6 maj) då är mässan i första hand till fackfolk i skolor, bibliotek, förlag och bokbransch.

Den tredje och sista dagen (lördag den 7 maj) är en familjedag. Programmet bjuder på aktiviteter för alla åldrar: barnteater, polis- och brandmän som läser sagor för barn, öppen scen, författarmöten, bokbord och berättande med mera.

- Det är spännande och viktigt att vi genom bokmässan skapar en arena och gemensam mötesplats för yrkesverksamma inom branschen och alla mångspråkiga medborgare i Botkyrka och regionen fortsätter Katarina Berggren.
Andra litterära namn som kommer till Botkyrka är den syriske poeten Faraj Bayrakdar och den palestinske poeten Ghayath Almadhoun samt de svenska författarna Jonas Hassen Khemiri, Christina Wahldén, Mustafa Can och Daniel Boyacioglu.

Gustaf Andersson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen