Tomhetens triumf - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

altDe svåra rödvinspoeterna sitter tysta bänkade i väntan på att kvällens orator ska träda fram och leda deras fåtaliga skara i veckans prettopredikning. Stämningen är inte lika låg som taket i Malmös anrika Hedmanska gård, där tillställningen utspelar sig, men den kommer heller inte upp i några, som Bronthë skulle uttryckt det, svindlande höjder. Utspritt på en handfull bord hittar vi en handfull ensamma själar (åtminstone för kvällen), ett par par och, håll i hattarna, ett sällskap (eller är det bara arrangörerna?).

Vad alla i vår väldigt homogena skara av kulturarbetare och wannabeförfattare väntar på är tidningens Subalterns presentation av Helena Granströms monolog/föredrag "En utvidgad tomhet - om mänskligt växande och teknologisk expansion". Skaran kring bordet med försäljning av äldre nummer av tidningen börja hitta till sina platser, de flesta med en billig kopp kaffe eller ett glas juligt rödvin i sin hand, snart är det dags.

Granströms tankar, teorier och argument kan med fördel, vare sig man håller med henne eller inte, insupas genom att läsa några av hennes texter i Subaltern, romanen "Infans" eller pamfletten "Det barnsliga manifestet". De gör sig bättre där, i tal blir det mer "pretto för prettos skull" än positivt pretentiöst.

Det finns en hel del intressanta tankar om människans förhållande till teknologin i Granströms anförande, frön till djupsinniga kontemplationer som tyvärr aldrig sår riktigt färdigtänkta tankar. Istället rusar Granström igenom sitt ämne med små landningar i referenser, idéer och teorier som osammanhängande vävs samman till en sorts kritik av vårt samhälles överanvändning av tekniska hjälpmedel för att kommunicera, hur t.ex. facebookchatten ersatt möten öga mot öga.

Det är en kritik som varken känns fräsch, egen eller särskilt välformulerad. Ibland känns det som ett avsnitt av SVTs "Debatt" med ogrundade hänvisningar till den och den boken, eller den och den teoretikern, med skillnaden att Granström här får lägga ut sina funderingar helt utan mothugg. I text hade det blivit intressantare eftersom man haft tid att kolla referenserna och begrunda argumenten som läggs fram. Som det är nu krävs det en omformulering för att göra stycket relevant, antingen som filosofisk poesi eller intellektuellt föredrag.

Kanske borde Subaltern twittra eller uppdatera sin statusrad på Facebook nästa gång för att locka lite mer mångfald till sina tillställningar? Nej just det, det hade ju varit att använda de "tvivelaktiga" sätten att kommunicera. Eller kanske är det bara fint att folk av samma svårmodiga sinnelag kan samlas och dricka rödvin/kaffe och lyssna på ofärdiga filosofiska funderingar? Ja, så är det nog, för sådana här tillställningar kan fungera som en oas för människor som inte tycker att sport och schlager är det bästa som hänt mänskligheten sedan skivat bröd. Sådana här tillställningar behövs för att skapa en mångfald i kulturlivet, formen är fin även om innehållet kanske behöver finslipas.

Martin Memet Könick text och bild

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen